Maak je eigen galajurk

Inhoudsopgave:

Maak je eigen galajurk
Maak je eigen galajurk
Anonim
tiener naaien
tiener naaien

Of je nu geïnteresseerd bent in het uiten van je creativiteit met een unieke handgemaakte galajurk of je hoopt wat geld te besparen op deze dure aankoop, je hebt niet veel naai-ervaring nodig om je eigen galajurk te maken. Door een eenvoudig jurkpatroon te kiezen, kun je een jurk creëren waar je trots op kunt zijn, terwijl je je stijl laat zien met de door jou gekozen stof, versieringen en accessoires.

Tips voor het kopen van stof voor een galajurk

stoffen
stoffen

Zodra je een patroon voor je jurk hebt gekozen, is het tijd om je look aan te passen. Zie jij er het mooist uit in een bepaalde tint rood? Hoop je iedereen te verbazen met een jurk met een funky print? Omdat je je eigen jurk maakt, is de keuze geheel aan jou. Er zijn echter een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het selecteren van uw stof:

Kies verstandig kledingmaterialen

Het is belangrijk om de achterkant van het patroonpakket te lezen om te zien welke materialen het beste passen bij het patroon dat je hebt gekozen. De patroonenvelop geeft het type en de hoeveelheid stof aan, maar u kunt uit deze opties de kleur en het patroon kiezen.

Ken je materiaal

Zorg ervoor dat u bekend bent met het type materiaal dat u kiest. Satijn en chiffon kunnen uitlopen en rafelen, en glijden tijdens het werken. Als je een van deze stoffen wilt gebruiken, praat dan met de medewerkers van de stoffenwinkel voor tips en overweeg om hulp te krijgen van een ervaren vriend.

Match het dutje

Als je voor fluwelen stof kiest, zorg er dan voor dat je het dutje matcht, of de manier waarop het pluizige gedeelte leunt. Bij beide stukken moet het dutje dezelfde kant op gaan als je klaar bent om te naaien. Om deze reden heb je meer stof nodig, omdat je wat afval hebt als je de stukken uitknipt.

De afdrukken op drukwerk op elkaar afstemmen

Voor bedrukte stoffen moet je ervoor zorgen dat de print waar mogelijk bij elkaar past. Dit kan lastig lijken, maar het betekent eigenlijk alleen maar dat je let op de naadtoeslag die in het patroon wordt vermeld en dat je de stukken zo knipt dat ze bij elkaar passen als de naadtoeslag wordt gebruikt. Probeer een doorlopend patroon te krijgen, zelfs over een naad heen.

Koop extra stof

Koop altijd extra stof. Je patroon vertelt je hoeveel je nodig hebt, maar voeg minstens één extra meter toe. Dit lijkt misschien geldverspilling, maar u zult blij zijn met het extraatje als u een fout maakt. Als je teruggaat naar de stoffenwinkel, snijden ze vaak een andere bout van dezelfde stof af, wat resulteert in een iets andere kleur.

Monteer uw gereedschap en benodigdheden om een galajurk te maken

naaibenodigdheden
naaibenodigdheden

Naast de stof heb je nog een paar items nodig om je galajurk compleet te maken. Zorg ervoor dat u de volgende items bij de hand heeft:

  • Naaimachine waarvan je al weet hoe je deze moet gebruiken
  • Klos garen passend bij uw stof
  • Naald voor handnaaien
  • Scherpe schaar voor het knippen van uw stof en patroon
  • Rits, knopen of haak en oog, zoals vereist door je patroon
  • Markeerwiel en calqueerpapier voor het markeren van de stof
  • Versieringen om je jurk te verfraaien
  • Pinnen en stoffen meetlint
  • Tornmesje om fouten eruit te halen of je ritssluiting te openen

Als je niet al deze benodigdheden hebt, kun je ze gemakkelijk vinden bij je plaatselijke stoffen- of handwerkwinkel.

Doe uw metingen

meten buste
meten buste

Voordat je begint met het uitknippen van je patroondelen, moet je ervoor zorgen dat je de juiste afmetingen hebt. Hoewel u wellicht uw kledingmaat kent, kunt u het beste de maatrichtlijnen volgen die op de achterkant van uw patroon staan vermeld. Soms zijn patronen groter of kleiner dan je gewone kleding. Dit geldt vooral als je een vintage jurkpatroon gebruikt.

Je kunt je eigen metingen uitvoeren, maar als je hulp hebt, krijg je nauwkeurigere resultaten. Vraag je moeder, zus of een goede vriendin om je op te meten en noteer de afmetingen op een vel papier. Zo doe je het:

  1. Trek de onderkleding aan die je bij je jurk draagt. Als je beha vulling heeft, zorg er dan voor dat je die beha draagt tijdens het meten.
  2. Meet je buste op het volste punt, over de bovenkant van je beha.
  3. Meet je taille op het smalste punt, meestal ongeveer 2,5 cm boven je navel.
  4. Meet je heupen op het breedste punt.
  5. Voer alle andere afmetingen uit die door het patroon worden gevraagd.
  6. Vergelijk je afmetingen met de tabel op de achterkant van het patroon. Het kan zijn dat je tussen twee maten in zit. Kies dan voor de grotere maat. Je kunt de jurk altijd een beetje intrekken als dat nodig is, maar het is veel moeilijker om hem eruit te laten.

Knip het patroon en de stof uit

patroon
patroon

Nadat je je maat hebt bepaald, kun je het patroon uitknippen. Knip de stukken uit voor de maat van de jurk die je gaat maken, en leg elk stuk opzij. Wanneer u klaar bent met het uitknippen van het patroon voor de galajurk uit het vloeipapier, is het tijd om de stof neer te leggen en het patroon vervolgens op de stof vast te spelden. Houd deze tips in gedachten om je te helpen het beste uit je jurk en materialen te halen:

  • Volg precies de aanwijzingen op het patroon. De aanwijzingen vertellen u waar de vouwen van het materiaal moeten zijn en hoe u het patroon schuin moet leggen.
  • Het is uiterst belangrijk om alle lijnen en richtingen die je op de patroondelen ziet, over te brengen op de stof zelf. Deze lijnen en aanwijzingen vertellen je hoe je je jurk in elkaar moet zetten.
  • Voor het beste resultaat plaatst u uw patroondelen op de stof, beginnend in een van de hoeken. Op die manier kun je de verspilling minimaliseren.
  • Nadat alle stukken correct zijn gerangschikt, gebruikt u een scherpe schaar om de stukken zorgvuldig af te knippen. Hoe scherper de schaar, hoe kleiner de kans dat je een ongelijkmatige snede maakt die later voor problemen kan zorgen.

Een galajurk maken

vrouw naaien
vrouw naaien

Nadat de stukken van het patroon zijn uitgesneden, volgt u de aanwijzingen bij het patroon om te beslissen welke stukken eerst worden genaaid en hoe u de naden afwerkt. Elke jurk is anders, dus deze instructies zullen uniek zijn voor jouw jurk. Met deze tips zorg je ervoor dat je jurk eruit ziet alsof hij door een professional is gemaakt:

  • Sla geen van deze stappen uit het patroon over. Zelfs als je denkt te weten wat de volgende stap is of een beter idee hebt voor de bestelling, zijn de stappen niet voor niets gerangschikt zoals ze zijn.
  • Neem de tijd bij het naaien van een galajurk. Het overhaasten van een project kan leiden tot fouten die tijdrovend zijn om te corrigeren.
  • Zorg ervoor dat u de juiste draad voor het project gebruikt en de beste naaldinstelling gebruikt voor het materiaal waarmee u werkt. Het patroon specificeert deze vereisten.
  • Het is belangrijk om tijdens het naaiproject de pasvorm van uw jurk te controleren. Controleer de mouwen (indien aanwezig) om er zeker van te zijn dat ze niet te strak zitten voordat u ze aan de jurk naait. Zorg er bij het naaien van het lijfje voor dat de buste niet te strak zit en dat deze op uw natuurlijke taille v alt.
  • Als je klaar bent om je jurk te omzomen, probeer hem dan met de schoenen die je naar het evenement zult dragen. Dan kun je de lengte dienovereenkomstig aanpassen.

Maak het van jou

Hoewel het gebruik van een patroon het basisontwerp voor je verzorgt, kun je altijd je eigen persoonlijke stempel toevoegen met de door jou gekozen stof en versieringen. Geef uitdrukking aan uw unieke stijl met een jurk die u zelf hebt gemaakt, en u kunt er zeker van zijn dat niemand anders op het bal dezelfde jurk zal dragen. Je weet maar nooit; dit naaiproject kan zelfs je carrière als de volgende grote modeontwerper lanceren.

Aanbevolen: