Eikenbomen planten

Inhoudsopgave:

Eikenbomen planten
Eikenbomen planten
Anonim
Jonge eiken jonge boom die in handen wordt gewiegd
Jonge eiken jonge boom die in handen wordt gewiegd

Het planten van eikenbomen vereist iets meer grondvoorbereiding dan bij andere bomen, vooral als je in een stedelijke of voorstedelijke omgeving woont. Eikenbomen gedijen op specifieke bodems. Je kunt zo'n bodem gemakkelijk in het landschap creëren voor gelukkige, gezonde eikenbomen.

Waarom eikenbomen planten

Geliefd vanwege hun sierlijke vorm door huiseigenaren, geselecteerd door stadsplanners vanwege hun lange wortels die de trottoirs niet verstoren, en begeerd door de houtindustrie vanwege hun hardhout, bieden eiken voor elk wat wils.

Eikenbomen zijn bladverliezende hardhoutbomen met getande bladeren. De meeste eiken verliezen hun bladeren in de herfst in een regen van scharlakenrood en bruin. Eiken produceren in de herfst eikels, die kunnen ontkiemen tot nieuwe eikenbomen. Eiken kunnen honderden jaren oud worden. Op Long Island, New York, werd de beroemde 'zwarte eik' in Lloyd Harbor geschat op minstens 400, zo niet 500 jaar oud. Eiken kunnen dertig, veertig of meer voet hoog worden en een aangename vorm ontwikkelen zonder enige vorm van snoeien.

Eikenboom plantadvies

Voor de beste resultaten plant u het planten van eikenbomen in de herfst of de lente. De koele temperaturen vergemakkelijken de overgang van de boom en zorgen ervoor dat hij sterke wortels kan ontwikkelen.

De beste eik selecteren

Er zijn veel soorten eikenbomen. Hier zijn enkele van de meest populaire variëteiten die in de Verenigde Staten zijn geplant. Deze zijn winterhard voor de meeste tuinzones.

  • Live Oak(Quercus virginiana): Van alle eiken behoudt de Live Oak het hele jaar door zijn bladeren en is daarmee de enige groenblijvende eiksoort. Het groeit vooral in het warme zuiden van de Verenigde Staten in de zones 7 tot en met 10. Het kan wel 60 voet hoog worden en zo breed als 150 voet als ze voldoende ruimte hebben.
  • Red Oak (Quercus rubra): Rode eiken worden door gemeenten vaak aangeplant als straatkantbomen. Ze bieden veel schaduw en mooie bladeren in de herfst. Plant rode eiken overal in de zones 4 tot en met 7. Ze worden gemakkelijk 30 meter hoog en 12 meter breed en hebben een mooie ronde vorm.
  • White Oak (Quercus alba): Witte eiken zijn een andere populaire boom die voorkomt in landschappen in de voorsteden. Ze gedijen op veel locaties en kunnen 30 meter hoog worden. Het blad van de witte eik verschijnt in het voorjaar in een opvallende roze-grijze kleur, veranderend naar groen. Witte eiken zijn moeilijk te transplanteren en kunnen het beste worden gekweekt uit eikels op de exacte plek waar je ze wilt laten gedijen.
  • Pin Oak (Quercus palustris): Pin Oaks doen het goed in de zones 4 tot en met 8 en transplanteren goed. Ze passen zich gemakkelijk aan aan de omstandigheden in de stad, kleigronden en bijna alles wat er op hen afkomt. Het enige waar ze niet van houden is een extreem alkalische grond.

Locatie voor eikenbomen

Kies een plek voor je eik die ver genoeg verwijderd is van het huis, elektriciteitsleidingen of bijgebouwen, zodat de takken tijdens het groeien niet verstrikt raken in iets belangrijks en geen gevaar lopen van het vallen op een gebouw. Houd er rekening mee dat eiken erg groot kunnen worden, dus zet ze ook uit de buurt van andere bomen, zodat er minstens zes meter ruimte overblijft tussen de eik en zijn dichtstbijzijnde buur.

Bodemvoorbereiding

Van alle bomen hebben eiken sterke voorkeuren voor hun bodem. Eiken hebben een symbiotische relatie ontwikkeld met een levend organisme dat nuttige mycorrhiza-schimmels wordt genoemd. Mycorrhiza-schimmels leven tussen de wortels van planten en voorzien planten van mineralen en vocht in ruil voor suikers die de plant afscheidt. Tree Help geeft een grondige beschrijving van deze ingewikkelde relatie tussen schimmels en eiken en legt uit waarom bodems, vooral stedelijke bodems, mogelijk niet geschikt zijn voor de statige eik. Pas de bodem aan met speciale stoffen of gebruik veel compost en mest om de kwantiteit en kwaliteit van de van nature voorkomende bodemschimmels te verbeteren.

De eik planten

Na het kiezen en ontvangen van een eik van een gerenommeerde kwekerij, tuincentrum of postorderbedrijf, selecteert u de locatie voor de eik. Graaf een gat dat twee keer zo breed en diep is als de kluit. De kluit kan in jute of een andere bedekking worden gewikkeld. Verwijder de afdekking en plaats de boom in het gat. Zorg ervoor dat de boom recht en hoog staat. Voeg aarde toe of verwijder deze om ervoor te zorgen dat de boom groot is. Meng een goede compost met de grond die je uit het plantgat hebt verwijderd, vul het gat op en stamp de grond aan met je schop of voet totdat deze stevig is. Geef grondig water, zodat het water echt in de grond kan trekken. Verdeel na het planten mulch rond de basis van de boom. Zorg ervoor dat u de boom wekelijks water geeft, vooral tijdens de hete zomermaanden, als er minder dan een centimeter regen per week beschikbaar is.

Eikenbomen planten van eikels

Eikels zijn er in overvloed, en je kunt gemakkelijk een eik uit een eikel planten. Eiken groeien heel langzaam, dus het zal vele jaren duren voordat de boom de majestueuze hoogte bereikt die je bij volwassen bomen ziet, maar je kunt op deze manier gemakkelijk veel eiken aan je landschap toevoegen.

Voor tips over het planten van eiken uit eikels, bezoek een van de volgende sites.

  • Audubon California biedt een gids voor het planten van eiken uit eikels.
  • Iowa State University Extension and Outreach biedt ook informatie over het planten van eiken en eikels.
  • De Universiteit van Californië biedt ook een pdf over hoe je eikels plant om eiken te laten groeien.

Aanbevolen: