Gevaarspellen maken met eenvoudige doe-het-zelf-methoden

Inhoudsopgave:

Gevaarspellen maken met eenvoudige doe-het-zelf-methoden
Gevaarspellen maken met eenvoudige doe-het-zelf-methoden
Anonim
Handdrukkende spelzoemer
Handdrukkende spelzoemer

Jeopardy is een leuk trivia-achtig spel dat Alex Trebek al jaren boeiend maakt. Probeer dit thuis voor een leuke familietrivia-avond of zelfs in een klaslokaal als manier om te studeren voor een test door een Jeopardy-spel te maken. Je kunt een low-tech Jeopardy-game proberen of zelfs je game maken met de Jeopardy-app. Of je nu low- of high-tech gaat voor je zelfgemaakte Jeopardy-game, het is gegarandeerd een leuke tijd.

Hoe maak je low-tech gevaarspellen

Je eigen Jeopardy-spel maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Er zijn verschillende low-tech manieren waarop je dit leuke en boeiende trivia-spel kunt maken.

Indexkaartspel

Het wordt niet veel eenvoudiger dan een systeemkaart Jeopardy-spel. Je hebt alleen nodig:

  • Indexkaarten
  • Papier en potloden
  • Groot stuk karton (1,80 bij 1,80 meter, of iets van ongeveer dat formaat)
  • Tape
  • 100 of meer vragen en antwoorden
  • Een prijs

Zodra je je spullen hebt verzameld, is het tijd om je Jeopardy-bord te bouwen.

  1. Beslis over verschillende categorieën en schrijf deze bovenaan het karton of bevestig indexkaarten.
  2. Schrijf uw vragen op notitiekaartjes of papier (label ze bij het antwoord waar ze bij horen).
  3. Schrijf op elke indexkaart de antwoorden op de vragen.
  4. Aan de andere kant van de indexkaarten staan je puntenwaarden.

    • Gemakkelijkere waarden variëren in waarde van 100-500 in stappen van 100 punten en worden op één kant van het bord geplakt.
    • De harde antwoorden bestaan uit dubbele punten, variërend van 200-1000 in stappen van 200 punten, en komen aan de andere kant van het bord
  5. Maak één laatste gevaarvraag die moeilijker is dan de rest. De presentator bewaart dit in zijn of haar zak tot het spel voorbij is.
  6. Plak je antwoorden op je bord.

Voorbeeld van opstelling posterbord

Categorie 1 Categorie 2 Categorie 3 Categorie 4
100 100 100 100
200 200 200 200
300 300 300 300
400 400 400 400
500 500 500 500

Geef de deelnemers papier en potloden om de punten bij te houden. Begin met spelen. Deelnemers kunnen om de beurt hun hand opsteken om een vraag te beantwoorden.

White Board Jeopardy-spelbord

Indexkaarten zijn geweldig, maar het kan een hoop werk zijn, kaarten lostrekken en verwijderen. Maak je spelbord nog eenvoudiger door een witbord te gebruiken. Het enige wat je nodig hebt is:

  • Groot wit of krijtbord
  • Drooguitwisbare markers of krijt
  • Gum
  • Tenminste 100 gedrukte vragen en antwoorden over verschillende onderwerpen, gesorteerd in dollarbedragen en categorieën
  • Pennen en papier

Dit spel vergt wat meer werk van de presentator, maar de opzet is een stuk eenvoudiger.

  1. Bepaal hoe groot je speelbord wordt (3x3, 6x6, etc.) en hoeveel rondes je hebt.
  2. Schrijf met krijt of een droog uitwisbare stift de categorieën bovenaan.
  3. Maak het door u aangegeven aantal vakken onder de kopjes (bijvoorbeeld 3x3 of 6x6).
  4. Schrijf de bedragen op die elke vraag waard is (dat wil zeggen in stappen van 100 of 200 punten).
  5. Verzamel drie deelnemers of groepen en begin het spel.

Je kunt je hand opsteken om vragen te beantwoorden en als een vraag beantwoord is, wis je het bedrag. Punten worden bijgehouden op het papier.

Een hightech gevaarspel maken

Als computers en tablets dertien in een dozijn zijn, heeft het maken van een ouderwets low-tech bord niet echt zin. Gebruik in plaats daarvan je technologie om een PowerPoint Jeopardy-spel te maken.

PowerPoint Jeopardy-spelbord

Behalve een computer, vragen en antwoorden en PowerPoint-software, heb je enige basiskennis van PowerPoint nodig om dit Jeopardy-spelbord te maken. Zodra je de technologie bij de hand hebt, kun je een spel maken door:

  1. Ontwerp met behulp van PowerPoint of een vergelijkbaar programma een sjabloon of download een sjabloon dat al is gemaakt (zie hieronder).
  2. Voer uw antwoorden en vragen in.
  3. Vergeet niet de spellingcontrole uit te voeren.
  4. Speel het spel.

Het leuke aan de computerversie is dat het meer het Jeopardy-gevoel geeft, vooral als je de logo's en dergelijke toevoegt.

Sjabloonbronnen

Download een van de vele sjablonen die je kunt vinden en die het Jeopardy-spelbord nabootsen.

  • Met Jepardy voor Powerpoint kunt u een basissjabloon voor Jeopardy downloaden.
  • Met Jeopardy Templates kunt u specifieke sjablonen downloaden die verband houden met wiskunde, meetkunde en woordenschat, of u kunt de generieke Jeopardy-sjabloon gebruiken om uw eigen sjablonen te maken. Deze sjablonen zijn gemaakt door docenten.
Screenshot van Jeopardy voor Powerpoint
Screenshot van Jeopardy voor Powerpoint

Jeopardy-app

PowerPoint werkt niet voor iedereen. Er is een onlineversie. JeopardyApp biedt een eenvoudig te gebruiken app voor het maken van een Jeopardy-bord. U hoeft alleen maar een wachtwoord aan te maken om uw sjabloon naar eigen inzicht aan te passen. Dit is een geweldige online sjabloon die zeer gebruiksvriendelijk is en gemakkelijk kan worden gedeeld met uw gezin of een klaslokaal.

Trivia-vragen vinden

Je hoeft je eigen vragen niet te verzinnen, tenzij je het spel als schooloverzicht doet. Er zijn tientallen verschillende afdrukbare Trivia-vragen beschikbaar voor kinderen, volwassenen en zelfs senioren. Naast het uitproberen van deze afdrukbare quizzen die verschillende onderwerpen behandelen, zoals de bijbel en geschiedenis, of deze quizzen en trivia die over vakanties en zelfs wiskunde gaan, kun je ook deze websites bezoeken.

  • Jeopardy.com biedt oefentoetsen voor tieners, studenten en volwassenen waaruit je vragen kunt halen.
  • Triviaplaying.com biedt een reeks afdrukbare gevaarvragen en antwoorden over het spel Jeopardy zelf.
  • Pinterest is ook een geweldige plek om een breed scala aan afdrukbare trivia-vragen en antwoorden voor verschillende leeftijden te vinden.

Je bord aanpassen aan jouw leeftijdsgroep

Wanneer je je Jeopardy-bord en vragen maakt, komt het neer op je leeftijdsgroep en interesses. Je wilt:

  • Zoek naar categorieën die mogelijk aansluiten bij de interesses en hobby's van uw groep. Kinderen zullen bijvoorbeeld meer uit leuke thema's halen, zoals vakanties en kinderfilms.
  • Houd rekening met je leeftijdsgroep. Voor jongere kinderen kun je bijvoorbeeld vragen in de Jeopardy-stijl voor kinderen proberen.
  • Zorg ervoor dat de vragen niet te geavanceerd zijn of over categorieën gaan waaraan de leeftijdsgroep mogelijk niet wordt blootgesteld. Een technologiecategorie kan bijvoorbeeld verloren gaan bij senioren, terwijl weetjes uit de jaren zeventig niet zo geschikt zijn voor kinderen.
  • Maak de vragen niet te gemakkelijk. Het punt is dat ze je kennis pushen. Door de vragen maar al te gemakkelijk te maken, wordt de uitdaging van het spel weggenomen.
  • Maak het bord af op het publiek. Low-tech borden zijn wellicht leuker voor volwassenen en senioren, terwijl kinderen misschien genieten van de beelden van een PowerPoint of de app.

Waarom een gevaarbordspel maken?

Of je nu genoeg hebt van obscure categorieën in de tv-show, een gespecialiseerd spel wilt gebaseerd op Lord of the Rings, of je kind wilt betrekken bij leuk onderzoek, het maken van je eigen Jeopardy-bordspel is een leuk project voor iedereen. Verzamel je spullen en ga aan de slag, zodat je klaar bent voor de volgende gezinsactiviteit.

Aanbevolen: