Stress gerelateerd aan tijdmanagement begrijpen

Inhoudsopgave:

Stress gerelateerd aan tijdmanagement begrijpen
Stress gerelateerd aan tijdmanagement begrijpen
Anonim
Vrouw kijkt naar haar horloge
Vrouw kijkt naar haar horloge

Stress maakt deel uit van het dagelijks leven. Maar er zijn situaties, zoals uw ochtendroutine of uw werkdagschema, waarin u stress kunt verminderen door het gebruik van tijdmanagementvaardigheden.

Als je je overweldigd voelt door werk of school, of als je het gewoon beu bent om altijd te laat op evenementen te verschijnen, kan het een goed idee zijn om wat tijdmanagementtechnieken te verkennen. Ontdek verschillende strategieën die goed bij uw levensstijl passen en probeer het vervolgens een paar weken uit. Kijk of u veranderingen opmerkt in uw stressniveau en in uw vermogen om taken te beheren. Wanneer u deze technieken toepast, kunt u uw stress aanpakken en uw levenskwaliteit verbeteren.

De relatie tussen stress en tijdmanagement

In de wereld van vandaag worden veel mensen overweldigd door de eisen van werk, gezin en sociale agenda's. Je hebt verjaardagsfeestjes die je in het weekend moet bijwonen, recitals die je doordeweeks moet bijwonen en een lange lijst met ma altijden die je tussendoor moet plannen en bereiden. En dan tel je nog niet eens de werklast op je werkelijke werkplek mee. Al deze situaties kunnen stress in je leven veroorzaken, vooral als je het gevoel hebt dat er niet genoeg tijd is om rond te komen.

En tot overmaat van ramp is stress niet iets dat alleen volwassenen treft. Kinderen en tieners ervaren ook een hoog stressniveau dat lijkt toe te nemen. Ze hebben toetsen om voor te studeren, voetbalwedstrijden om in te spelen en zijn dol op sms'en als hun leraar niet kijkt. Om nog maar te zwijgen van de overweldigende druk om te slagen in het leven en belangrijke beslissingen te nemen over hun toekomst. Alle druk kan oplopen.

Negatieve gezondheidseffecten van stress

Overwerkte zakenvrouw zet de bril af en masseert haar hoofd
Overwerkte zakenvrouw zet de bril af en masseert haar hoofd

Gestresst voelen maakt het leven niet alleen minder plezierig, maar het kan zelfs slecht zijn voor je gezondheid als je er gedurende een lange periode last van hebt. Volgens een uitgebreid overzicht van het Journal of Experimental and Clinical Sciences kan stress negatieve effecten hebben op iemands fysieke en mentale gezondheid. Stress houdt bijvoorbeeld verband met verminderde cognitie en geheugen, lagere concentraties en zelfs slechtere besluitvormingsvaardigheden.

Enkele aanvullende gezondheidseffecten van stress volgens de review zijn:

  • Veranderingen in eetlust
  • Verminderde werking van het immuunsysteem
  • Verminderd leervermogen
  • Hogere bloeddruk
  • Verslechterde cardiovasculaire functie
  • Verslechterd beoordelingsvermogen
  • Toename van gedrags-, cognitieve en stemmingsstoornissen
  • Toegenomen aantallen maag-darmontstekingen

Stress kan het hele welzijn van een persoon van binnenuit en van buitenaf beïnvloeden. Vaak kan stress het gevolg zijn van drukke schema's die lijden onder slecht tijdmanagement. Als u echter tijdmanagementtechnieken leert en deze in de praktijk brengt, kan dit uw algehele stressniveau mogelijk verminderen.

Voordelen van tijdmanagement

Timemanagementvaardigheden klinken in theorie geweldig, maar werken ze ook echt? Volgens een onderzoek van het Iraanse Journal of Public He alth kunnen timemanagementtechnieken de kwaliteit van leven van een persoon verbeteren.

Bij het onderzoek waren 114 vrouwelijke deelnemers betrokken, van wie de helft werd getraind in tijdmanagementvaardigheden via een reeks workshops die gedurende een periode van zes maanden werden gehouden, en de helft die geen tijdmanagementtraining volgde. Na het tijdsbestek scoorden alle deelnemers verschillende aspecten van hun gezondheid via enquêtes.

Uit de resultaten bleek dat deelnemers die waren getraind in tijdmanagementvaardigheden aanzienlijke welzijnsvoordelen vertoonden vergeleken met de groep die geen training had gevolgd. De tijdmanagementgroep rapporteerde lagere percentages angst en depressie. Bovendien rapporteerden ze ook een hogere slaapkwaliteit.

Bijkomende voordelen van tijdmanagementtechnieken zijn onder meer:

  • Verminderde mate van stress
  • Hogere academische prestaties
  • Verbeterde levenstevredenheid
  • Verhoogde academische motivatie
  • Verhoogde creativiteit

Timemanagementvaardigheden kunnen je misschien niet meer dan 24 uur per dag opleveren. Ze kunnen u echter helpen deze uren te besteden op een manier die beter aansluit bij uw interesses en behoeften. Dit kan u helpen productiever te zijn met werk- en schoolopdrachten. Of geef je in ieder geval genoeg tijd om een dutje te doen wanneer je dat nodig hebt.

4 tijdmanagementtips om stress te verminderen

Probeer deze tijdmanagementstrategieën eens en kijk of ze goed bij je passen. Bedenk dat er waarschijnlijk duizenden tijdmanagementtechnieken bestaan die mensen kunnen helpen de gestroomlijnde routines te creëren die ze willen. Als de ene techniek niets voor jou is, ga dan verder met een andere totdat je er een vindt die blijft hangen.

Analyseer hoe u uw tijd besteedt

Vraag je je ooit af waar de tijd op een dag naartoe gaat? Je zou het moeten ontdekken. Houd bij hoe u uw tijd door de week besteedt. Denk dan eens na over de manier waarop je die uren hebt besteed.

Je merkt misschien dat sommige uren productiever worden besteed dan andere. Of misschien ontdekt u dat uw huidige routine gewoon te veel activiteiten bevat om binnen een week te volbrengen. Weten waar uw tijd naartoe gaat, is de eerste stap in het herverdelen van uw tijd voor wat het belangrijkst is.

Maak een lijst met prioriteiten

Een andere manier om u te helpen beter te begrijpen waar u uw tijd aan wilt besteden, is door erachter te komen wat voor u het belangrijkst is. Maak een lijst van alle evenementen, activiteiten en verplichtingen waaraan u zich elke week verbindt. Evalueer vervolgens alles wat je hebt opgeschreven. het kan zelfs helpen om de activiteiten te rangschikken op belangrijkheid en ook op de mate waarin je er blij van wordt.

Nadat je je lijst hebt besteld, pas je je schema dienovereenkomstig aan. Werkverplichtingen zijn bijvoorbeeld misschien niet iets waar u op kunt bezuinigen. Als u echter deelneemt aan een leesgroep die u niet veel vreugde schenkt, kunt u deze misschien uit uw schema schrappen en die tijd aan zelfzorg besteden of tijd doorbrengen met uw dierbaren.

Stel je voor één doel tegelijk

Als je een haalbaar doel stelt, geef je jezelf iets om naartoe te werken. Als u dat doel bereikt, kunt u zich voldaan voelen. Kijk naar je schema en kijk welke doelen je kunt creëren. Misschien heb je een aantal grotere doelen voor je week, zoals ervoor zorgen dat je kinderen elke dag op tijd naar de voetb altraining gaan. En misschien heb je ook wat kleinere doelen, zoals het voltooien van een belangrijke werkopdracht die dag.

Als je een belangrijke verplichting hebt die je aan het eind van de dag moet hebben afgerond, kun je deze opsplitsen in nog kleinere doelen om deze beter beheersbaar te maken. U kunt bijvoorbeeld voor elk uur één doel stellen dat allemaal zal bijdragen aan uw grotere verplichting.

Als je eenmaal een doel hebt gesteld, houd je daar dan zoveel mogelijk aan. Natuurlijk kunnen er dingen opduiken die uw onmiddellijke aandacht vereisen. Maar doe je best om de afleidingen die op je pad komen onder controle te houden en je focus weer op de taak te richten.

Doe het rustig aan

Het kan moeilijk zijn om een nieuwe gewoonte aan te leren, vooral als je je al overweldigd voelt door alles wat je al op je bord hebt. Doe het jezelf gemakkelijk. Het kan zijn dat u zich in het begin meer gestrest voelt omdat u iets nieuws probeert en zich misschien zelfs afvraagt of u het wel goed doet. Iedereen heeft deze gevoelens, laat ze je niet overweldigen. U kunt leren uw tijd succesvol te beheren als u eenmaal weet waar en hoe u deze wilt besteden.

Aanbevolen: