Kamerplanten identificeren

Inhoudsopgave:

Kamerplanten identificeren
Kamerplanten identificeren
Anonim
Jonge vrouw die een potplant plant
Jonge vrouw die een potplant plant

Misschien heb je een plant van een kwekerij gekocht, verpot en de identificatiemarkering weggegooid, of kun je je de namen van die groeiende verzameling potplanten niet meer herinneren. Weten of het een rechtopstaande of hangende plant is, helpt, samen met goed kijken naar de vorm van de bladeren, de kleur, het patroon en of de plant bloemen produceert.

Kijk eens goed naar kamerplanten

Hoewel er duizenden planten zijn die binnen kunnen worden gekweekt, worden de planten die altijd populair zijn niet voor niets verkocht in kwekerijen en tuincentra. Sommige zijn sterk ondanks je gebrek aan groene vingers, terwijl andere, meer gevoelige exemplaren bepaalde plantenvoeding, precies de juiste verlichting en een speciaal soort container nodig hebben.

Naam van de plant Kenmerken
gember kamerplant
gember kamerplant

Alpinia Galanga

alpinia galanga kamerplant
alpinia galanga kamerplant

Deze mooie plant (Alpinia galanga) is een vorm van gember en wordt veel gebruikt in de Thaise en Indonesische keuken. Deze steeds populairder wordende kamerplant, ook bekend als Galangal, Greater Galangal of Thai Galangal, groeit uit eetbare wortelstokken die stengels produceren met lange, dunne, groene bladeren. Omdat het uit tropische klimaten komt, geeft Galanga de voorkeur aan vochtigheid.

Witte Anthurium kamerplant
Witte Anthurium kamerplant

Anthurium

rode anthurium
rode anthurium

Anthuriumplanten groeien eigenlijk in de bossen van tropische gebieden zoals Hawaï, hoewel ze in veel delen van de VS in containers binnen staan. Anthuriums, ook bekend als Flamingo Flowers of Tailflowers, produceren glanzende, wasachtige bloemen in wit, koraal, roze, roze of dieprood met lange, kegelachtige gele middelpunten. Wanneer de Anthurium niet in bloei staat, is hij nog steeds te herkennen aan zijn levendig groene, glanzende langwerpige, hartvormige bladeren.

bromelia
bromelia

Bromelia

bromelia
bromelia

Liefhebbers van binnentuinieren zijn dol op de meer dan 3.000 soorten bromelia's vanwege hun kleurrijke en gevarieerde bloemen en bladeren. Bromelia's, ook wel Urnenplanten of Ananasplanten genoemd, produceren levendige rozetvormige bloemen die fonteinvormig worden naarmate ze groeien, omringd door bladeren die strappy, breed en getand of bont kunnen zijn. Hoewel Bromelia's monocarpisch zijn, wat betekent dat de bloei van een prachtige bloem aangeeft dat het leven van de plant ten einde loopt, produceren de meeste compensaties.

Chinees groenblijvend
Chinees groenblijvend

Chinees groenblijvend

Chinees groenblijvend
Chinees groenblijvend

Hoewel Chinese Evergreen (Aglaonemia bescheidenum) kleine, groenachtig witte bloemen produceert die op Calla-lelies lijken, wordt deze tropische Aziatische plant bewonderd om zijn brede bladeren met witte kernen en groene strepen aan de randen. Het groeit in bosjes tot ongeveer 1 meter hoog en breed en is gemakkelijk te kweken.

wolfsklauw
wolfsklauw

Clubmoss

wolfsklauw
wolfsklauw

Klebmoss (Selaginella kraussiana) lijkt op heldergroene gourmetsla met ruches en is een tropische kamerplant die ideaal is voor glazen terraria. Ook wel Frosty Fern en Spike Moss genoemd, het heeft snel verspreidende, kruipende stengels met vertakkend, kanten blad en lichtgroene of witte punten die er "mat" uitzien.

kruipende vijg
kruipende vijg

Kruipende vijg

kruipende vijg
kruipende vijg

Hoewel hij geen echte vijgen produceert, heeft de kruipende vijg (Ficus pumila) een klimmende, bijna invasieve gewoonte omdat hij zich aan muren en hekken hecht. Als kamerplant is Creeping Fig een aantrekkelijke hangplant voor binnenshuis, met hangende stengels en ovale bladeren. 'Varigata' heeft romig witte en groene bladeren.

croton plant
croton plant

Croton

croton
croton

Grote, leerachtige bladeren in elke combinatie van groen, geel, roze, rood, wit en oranje maken Crotons (Codiaeum variegatum) tot een kleurrijk interieuraccent. De glanzende bladeren van Croton kunnen ovaal of lang en smal zijn, met randen die variëren van glad tot gelobd.

vioolblad vijg
vioolblad vijg

Fiddle Leaf-vijg

vioolblad vijg
vioolblad vijg

Fiddle Leaf Fig (Ficus lyrata) bomen zijn hoge, breedbladige planten die opnieuw in populariteit toenemen, dankzij een overvloed aan designwebsites en sociale media. Kwekerijen in grotere steden kunnen ze niet op voorraad houden. Waarom? Ze zien er goed uit in verschillende ontwerpstijlen en hun grote (tot 45 cm lange), vioolvormige, ronde bladeren voegen persoonlijkheid en structuur toe aan een kamer en zijn redelijk eenvoudig te kweken.

vishaak plant
vishaak plant

Vishaakplant

vishaak plant
vishaak plant

Een hangende vetplant, Fishhook Plant (Senecio radicans) is een hangplant met kleine banaanvormige "bladeren" die ook de naam String of Bananas en Banana Vine draagt.

vissenstaartpalm
vissenstaartpalm

Vissenstaartpalm

vissenstaartpalm
vissenstaartpalm

Stel je de staart van een goudvis voor en je begrijpt hoe Fishtail Palm (Caryota) zijn gewone naam kreeg. Bij donkergroene verenpalmen zijn de bladeren verdeeld en vormen ze blaadjes die afgeplat zijn en aan de uiteinden gespleten. Kamerplanten worden meestal ongeveer 3 meter hoog.

Janet Craig Dracaena
Janet Craig Dracaena

'Janet Craig' Dracaena

Janet Craig Dracaena
Janet Craig Dracaena

Veel soorten Dracaena zijn ideale kamerplanten, maar ze lijken niet allemaal op elkaar. 'Janet Craig' Dracaena (Dracaena deremensis) groeit op hoge stengels en produceert trossen donkergroene zwaardvormige bladeren. Een kleinere versie is Dracaena compacta.

gele kalanchoë
gele kalanchoë

Kalanchoë

kalanchoë planten
kalanchoë planten

Deze kleine klokvormige, bloemrijke kamerplanten worden overal verkocht, van tuincentra tot bloemisten en supermarkten. Het zijn eigenlijk vetplanten die bloeien in een reeks kleuren zoals geel, wit, roze, rood en oranje. Hun donkergroene bladeren zijn vlezig en vochtig met gladde of gelobde randen. Kalanchoë's bloeien meestal in de winter en het vroege voorjaar.

geluk bamboe
geluk bamboe

Lucky Bamboo

geluk bamboe
geluk bamboe

De naam alleen al verleidt zelfs niet-plantenliefhebbers om er een te kopen. Lucky Bamboo (Dracaena sanderian a), ook wel Ribbon Plant of Chinese Water Bamboo genoemd, is een gemakkelijk te kweken plant die geen echte bamboe is. De stengels zijn rechtopstaand of gedraaid, met groene, dunne bladeren met bandjes die licht tot middelgroen zijn.

Madagaskar drakenboom
Madagaskar drakenboom

Madagaskar Drakenboom

drakenboom
drakenboom

Een lid van de Agave-familie (Dracaena marginata) staat ook bekend als de geldboom - wie zou niet willen dat zo'n boom in huis groeit? Dragon Tree staat bekend om zijn slanke, rechtopstaande of spreidende stengels met trossen bladvormige bladeren die variëren van diep olijfgroen tot bontgroen met gele en rode of rode punten. De meer kleurrijke varianten zijn 'Colorama' en 'Tricolor'.

ming plant
ming plant

Ming Aralia

Aralia
Aralia

Een tropisch ogende boomachtige kamerplant uit Polynesië. De bladeren van Ming Aralila (Polyscias fruticosa) zijn verdeeld en opnieuw verdeeld in veel gekartelde secties. Deze rechtop groeiende kamerplant houdt van regelmatig besproeien.

moeder varen
moeder varen

Moedervaren

moeder varen
moeder varen

Moedervaren (Asplenium bulbiferum) heeft lichtgroene, sierlijke maar leerachtige bladeren die fijn gesneden zijn. Op de lange bladeren groeien kleine plantjes; deze "baby's" kunnen worden verwijderd en in verse grond worden vermeerderd voor nieuwe planten.

schoonmoeder tongplant
schoonmoeder tongplant

Schoonmoedertong

schoonmoeder tongplant
schoonmoeder tongplant

De onvergetelijk genoemde Schoonmoedertong (Sansevieria trifasciata) is ook bekend als Slangenplant en is lid van de Agave-familie. Hoewel sommige soorten dwergachtig zijn, zijn de dikke, stijve, rechtopstaande bladeren met strepen of patronen onmiskenbaar. De kleuren variëren van verschillende tinten groen tot geel, wit en crème.

paardenstaartpalm
paardenstaartpalm

Paardenstaartpalm

paardenstaartpalm
paardenstaartpalm

Hoewel de donkergroene bladeren van deze tropische plant aantrekkelijk zijn, is het de grote bolvormige basis die deze Mexicaanse inheemse plant helpt identificeren. Paardenstaartpalm (Beaucarnea recurvata) is een lid van de leliefamilie en geen echte palm. De basis en stammen van oudere exemplaren kunnen enkele meters breed zijn en een sculpturale kwaliteit aannemen. De lange bladeren met bandjes kunnen worden geknipt als hij er te "wild" uitziet.

Vredelelie
Vredelelie

Vredelelie

Vredelelie
Vredelelie

Terwijl een Vredeslelie (Spathiphyllum) dunne witte bloemen produceert met gele kernen (spadix) die lijken op dunne Calla-lelies, is het moeilijker te identificeren wanneer de plant zich in de niet-bloeiende staat bevindt. De meeste variëteiten produceren een overvloed aan lange, donkere, glanzende groene elliptische bladeren op slanke stengels die samen een fonteinachtige vorm vormen.

stippenplant
stippenplant

Stippenplant

stippenplant
stippenplant

Polka Dot Plant, of Freckle Face (Hypoestes phyllostachya), is gemakkelijk te herkennen vanwege de licht tot middelroze of witte en donkergroene gevlekte bladeren. Ovale bladeren van 2 tot 3 inch groeien op slanke stengels en de vlekken zijn onregelmatig. Poka Dot is een kleine plant die zelden groter wordt dan 25 cm en ziet er het beste uit als hij in de punt wordt geknepen om de volheid te bevorderen. Freckle Face groeit het gelukkigst in een los veengrondmengsel.

rode aglaonema
rode aglaonema

Rode Aglaonema

rode aglaonema
rode aglaonema

Hoewel de rode Aglaonema vaak roze en groen is, heeft hij omgekeerde hartvormige bladeren die gevlekt, bont en omzoomd zijn in verschillende tinten roze, roze, rood, geel en groen. Red Aglaonema is een van de gemakkelijkst te kweken kamerplanten en kan kamers met weinig licht verdragen.

ficus elastica
ficus elastica

Rubberboom

ficus elastica
ficus elastica

Ficus elastica staat bekend om zijn grote, leerachtige, donkergroene of bonte rode, groene en witte bladeren en staat ook bekend als Rubber Fg, Rubber Bush, Rubber Plant, Indian Rubber Bush en Indian Rubber Tree. De stengels van de rubberboom zijn stijf, rechtopstaand en vaak rood.

salonpalm
salonpalm

Salon Palm

salonpalm
salonpalm

Lang geleden zorgde Parlor Palms (Chamaedorea elegans) voor wat groen in de salons van huizen. Salons waren privékamers in huizen van de meer welgestelden, en waren ruimtes waar gezinnen speciale bijeenkomsten, bruiloften of begrafenissen konden houden. De planten zijn nog steeds populair vanwege hun klassieke, gevederde gebogen bladeren die op enkele stengels groeien.

schefflera-plant
schefflera-plant

Schefflera

schefflera plantenbladeren
schefflera plantenbladeren

Schefflera, of Hawaiiaanse Schefflera, is een tropische plant met glanzende, ronde, handvormige groene of crèmekleurige en groenbonte bladeren en houtachtige stengels. Schefflera groeit op lange stelen en vormt vinger- of bloembladachtige blaadjes die donker of lichtgroen of bont kunnen zijn.

spin plant
spin plant

Spinnenplant

spin plant
spin plant

Spiderplanten (Chlorophytum comosum) ontlenen hun naam aan de bosjes grasachtige blaadjes die op de poten van een spin lijken. Het beste als hangplant. Chlorophytum heeft meestal groen en wit gestreepte bladeren en produceert "baby's" met wortels aan de uiteinden van lange stengels.

aardbei vuurstaarten
aardbei vuurstaarten

Strawberry Firetails

aardbei vuurstaarten
aardbei vuurstaarten

Deze hangende kamerplant komt uit de Stille Zuidzee en heeft pluizige, chenille- of rupsvormige rode bloemen. Strawberry Firetails (Acalypha hispida) heeft heldergroene hartvormige bladeren met getande randen en loopt letterlijk uit de container. Het wordt ook Foxtails, Monkey Tail en Red-Hot Cat's Tail genoemd.

sappige krans
sappige krans

Vetplanten

beter zicht op vetplanten
beter zicht op vetplanten

Vetplanten, ook wel kippen en kuikens genoemd, omvatten meer dan 50 geslachten en delen het vermogen om water op te slaan in hun vlezige bladeren, stengels en wortels. Vetplanten zijn te vinden in verschillende vormen, kleuren en maten, maar kleinere soorten zijn uitstekende kamerplanten, vooral die zonder stekels. Soorten zijn onder meer Echeveria, Euphorbia (zoals de Poinsettia), Aeonium en Cotyledon.

Zwitserse kaasfabriek
Zwitserse kaasfabriek

Zwitserse kaasplant

monstera-plant
monstera-plant

Met willekeurige gaten in de monsterlijke bladeren bestaat er geen twijfel over waarom dit Zwitserse Kaasplant (Monstera deliciosa) wordt genoemd. Swiss Cheese Plant, een familielid van Philodendrons, heeft enorme, donkerglanzende groene, tropisch ogende bladeren die diep ingesneden zijn met gaten of perforaties. Jongere bladeren zijn helderder groen en ongesneden. Binnen kan Monstera tot 4,5 meter hoog klimmen.

huilende vijgenficusboom
huilende vijgenficusboom

Huilende vijg

huilende vijgenbladeren
huilende vijgenbladeren

Huilende vijg (Ficus benjamina) is al heel lang favoriet voor kamerbomen. Ook bekend als Benjamin Tree of Benjamin Fig, produceert het groene of bonte groene en witte ovale bladeren met puntige uiteinden die groeien op naar beneden vallende stengels. Sommige exemplaren hebben gevlochten stammen.

Zanzibar-edelsteenplant
Zanzibar-edelsteenplant

Zanzibar juweeltje

zanzibar edelsteen plantenbladeren
zanzibar edelsteen plantenbladeren

Zanzibar Gem (Zamioculcas zamiifolia), of ZZ Plant, lijkt op een cycad of palm, maar is een familielid van de Calla Lelie. Lange bladstelen hebben zes tot acht paar glanzende, wasachtige, ovaalvormige donkergroene bladeren.

Leer je kamerplanten kennen

Als je meer te weten komt over de gewone kamerplanten, kun je beslissen wat je moet selecteren. Voeg een vleugje kleur en de schoonheid van Moeder Natuur toe aan je huis met een kamerplant.

Aanbevolen: