Wat is de witte Spaanse bezem? Rassenverdeling

Inhoudsopgave:

Wat is de witte Spaanse bezem? Rassenverdeling
Wat is de witte Spaanse bezem? Rassenverdeling
Anonim
Witte Spaanse Bezem
Witte Spaanse Bezem

Witte Spaanse brem (Cytisus Albus) is een bloeiende struik die oorspronkelijk voorkomt in Portugal en delen van Spanje. Hoewel mooi, wordt het in Australië en Californië als invasief beschouwd. Het wordt in sommige catalogi en kwekerijen nog steeds verkocht als sierlandschapsplant, maar tuinders in warme streken (waar deze plant gedijt) moeten voorzichtig zijn met het toevoegen ervan aan hun tuinen.

Witte Spaanse bezem

witte bezembloemen groeien in de lente
witte bezembloemen groeien in de lente

Witte Spaanse brem groeit gemakkelijk uit zaad en kan in ongeveer drie jaar een meter hoog en breed worden. Hij bloeit ook jaarlijks en produceert grote aantallen kleine witachtige bloemen. Dat is allemaal prima, maar die bloemen veranderen uiteindelijk in zaaddozen die barsten, waardoor een explosieve zaadverspreiding ontstaat. Als dit eenmaal gebeurt en de omstandigheden in uw tuin goed zijn, is de kans groot dat u in de nabije toekomst probeert om Cytisus-zaailingen kwijt te raken.

Witte Spaanse bezem is winterhard in zones 8 tot en met 10.

Verwante bloemen

Escoba blanca (Cytisus multiflorus), Miranda do Douro, Portugal
Escoba blanca (Cytisus multiflorus), Miranda do Douro, Portugal

Dwerg Alpine Cytisus

Dwarf Alpine Cytisus (Cytisus Albus Ardoinii) is een laaghangende struik die vier tot zes centimeter hoog wordt. In april en mei is hij bedekt met diepgele bloemen, gedijend op droge en zonnige plekken, terwijl de zijdeachtige driebladige bladeren gedragen worden op fijne staafachtige stengels.

Zilverbladige Cytisus

Zilverbladige Cytisus (Cytisus Albus Argenteus) heeft zilverachtige bladeren en groeit goed op zeer zonnige, droge plekken.

Oostenrijkse Cytisus

Oostenrijkse Cytisus (Cytisus Albus Austriacus) is een winterharde variëteit uit Oost-Europa, die groeit als een compacte bladstruik van 2 tot 1,20 meter, met eindclusters van gele bloemen tijdens de vroege zomer en opnieuw in de herfst.

Beans Cytisus

Bean's Cytisus (Cytisus Albus Beanii) is een kruising tussen Ardoinii en biflorus, die zijn oorsprong vindt in de Royal Gardens, Kew. Het is een dwergachtige, uitgestrekte struik, met de gewoonte van Ardoinii, die in grote hoeveelheden nuttig is voor de rotstuin; de gele bloemen verschijnen vroeg in mei.

Tweebloemige Cytisus

Tweebloemige Cytisus (Cytisus Albus Biflorus) is de vroegste van de bezems. Het wordt ongeveer vier voet hoog. De felgele bloemen verschijnen in de oksels van de bladeren gedurende de lange scheuten.

Clusterbloemige Cytisus

Clusterbloemige Cytisus (Cytisus Albus Capitatus) is een lage, halfgroenblijvende struik die de voorkeur geeft aan volle zon tot halfschaduw. Het draagt trossen lichtgele bloemen, soms in de schaduw van brons, aan de toppen van de lange rechtopstaande scheuten. Hoewel minder opzichtig dan sommige soorten, is de groeiwijze netjes en compact, en bloeit hij van midden juli tot in de herfst, wanneer er maar weinig soorten mooi zijn.

Cytisus achteraan

Trailing Cytisus (Cytisus Albus Decumbens) is een dwergachtige, uitgestrekte struik uit Oost-Europa, met grote lichtgele bloemen in lange rechtopstaande stekels die bloeien van juni tot augustus, en perfect voor rotstuinen.

Italiaanse Cytisus

Italiaanse Cytisus (Cytisus Albus Glabrescens) is een winterharde plant uit de bergen van Noord-Italië. Het vormt een kleine struik met gouden bloemen die zich in de oksels van de bladeren bevinden; deze zijn bladverliezend, glad aan de bovenkant en bedekt met zachte haren aan de onderkant.

Harige Cytisus

Hairy Cytisus (Cytisus Albus Hirsutus) is een dwergstruik van één tot zestig centimeter hoog, met hangende stengels en gele bloemen in juni en juli. Het is handig in de rotstuin of in de frontlinie van struikenborders. De beharing zit alleen in de jonge groei, terwijl de volwassen bladeren glanzend en glad zijn.

Kew Cytisus

Kew Cytisus (Cytisus Albus Kewensis) is een prachtige uitgestrekte plant die in Kew Gardens is gekweekt als een kruising tussen Ardoinii en de White Broom, maar qua gewoonte verschilt van beide ouders. Het verspreidt zich door lange, achterblijvende scheuten, die slechts ongeveer vijf centimeter omhoog komen, maar zich uiteindelijk verspreiden tot een voet of meer breed. De roomwitte of lichtgele bloemen bedekken de plant dik in mei en juni.

Zomerbloeiende Cytisus

Zomerbloeiende Cytisus (Cytisus Albus Nigricans) heeft lange, slanke scheuten die als ze volwassen zijn 1,80 meter of meer bereiken. Zomerbloeiende cytisus is winterhard en gedijt goed op droge, warme grond. De lichtgele bloemen worden gedragen in lange rechtopstaande stekels die ongeveer negen centimeter lang worden. Het is gemakkelijk te kweken uit zaad dat binnen of direct in de tuin wordt gezaaid.

Auvergne-bezem

Auvergne Broom (Cytisus Albus Purgans) is een struik die twee tot drie voet lang wordt. De gele, geurige bloemen verschijnen in de meeste gebieden in april en mei. Deze variëteit is gemakkelijk te kweken uit zaad dat in de late herfst binnen of direct in de tuin wordt gezaaid.

Paarse Cytisus

Purple Cytisus (Cytisus Albus Purpureus) is een winterharde plant uit Oost-Europa. Hij produceert paarse bloemen van mei tot de eerste herfstvorst.

Schipka Cytisus

Schipka Cytisus (Cytisus Albus Schipkaensis) heeft een lage verspreidingswijze en bloeit in een lange opeenvolging van eind juni tot het grootste deel van de zomer. De bloemen zijn zacht, geelachtig wit en groeien in trossen.

Veelkleurige Cytisus

Veelkleurige Cytisus (Cytisus Albus Versicolor) is een hybride van purpureus en hirsutus. De bladeren en scheuten zijn bedekt met fluweelachtige haartjes, en de bloemen, die in mei verschijnen, gaan van roomwit naar roze en lila, waarbij de verschillende stadia in dezelfde tros te zien zijn.

Plant met zorg

Hoewel de witte Spaanse brem absoluut een mooie, interessante plant is, loont het de moeite om te overwegen of het iets is waar je jaar na jaar mee te maken wilt hebben in je tuin. Als je in bepaalde staten woont (zoals Californië), kan het illegaal zijn om deze plant te kweken vanwege het invasieve karakter ervan. Er zijn tal van rotstuinplanten die een betere, niet-invasieve optie zouden kunnen zijn.

Aanbevolen: