Wat is Stevia?

Inhoudsopgave:

Wat is Stevia?
Wat is Stevia?
Anonim
Steviabladeren en extracten
Steviabladeren en extracten

Stevia geniet van de eer de zoetste plant op aarde te zijn. In feite zijn rauwe steviabladeren naar verluidt ongeveer 15 keer krachtiger dan tafelsuiker, terwijl is gebleken dat stevia-extracten tot 300 keer zoeter zijn dan de sucrose in tafelsuiker. Bovendien wordt het zoeter zonder de bijwerkingen die gepaard gaan met suiker en commerciële suikervervangers zoals Splenda, Canderel en NutraSweet.

Feiten over Stevia

Stevia is een kruid dat steeds populairder wordt voor gebruik als een veilig, gezond alternatief voor tafelsuiker en zijn vervangers.

Profiel van Stevia

Latijnse naam Stevia Rebaudiana
Gemeenschappelijke namen Snoepblad, suikerblad, zoet kruid, zoet kruid uit Paraguay, honingblad, kaa jheé suikerplant uit Zuid-Amerika,
Familie Stevia is lid van de vrij grote Asteraceae-familie, die andere bekende familieleden kent, zoals de zonnebloem, paardenbloem, goudsbloem en cichorei.
Habitat Stevia komt oorspronkelijk uit de noordelijke regio's van Zuid-Amerika, waar het in het wild groeit. Naarmate de unieke eigenschappen van het kruid bekendheid hebben gekregen, heeft de teelt zich over de continenten verspreid naar Azië, Europa, Israël, Noord-Amerika en andere regio's van Zuid-Amerika.
Beschrijving Het is een klein, overblijvend kruid dat doorgaans wel twee meter hoog wordt. Het draagt kleine witte bloemen en gekartelde groene bladeren.
Gebruikte plantendelen De bladeren van dit kruid worden gekweekt en geoogst voor gebruik als zoetstof en vanwege de geneeskrachtige eigenschappen.

Historisch en huidig gebruik van Stevia

Sinds de precolumbiaanse tijd gebruiken de Guaraní-stammen van Zuid-Amerika de bladeren van dit kruid als drankzoetstof, vooral voor het brouwen van yerba mate, een populaire kruidenthee in Brazilië en Paraguay.

Tegenwoordig wordt stevia gebruikt als suikervervanger in huizen en als productiemiddel voor een verscheidenheid aan dranken, desserts, zoetwaren en specerijen, waaronder kruidenthee, frisdranken, sorbets, gelei, snoep, gebak, augurken en yoghurt. De lijst met toepassingen blijft groeien, omdat dit eenvoudige kruid geleidelijk het duurdere, minder voedzame gewone suikerriet vervangt.

Voordelen van het gebruik van Stevia

Wat is de claim van stevia op de toenemende populariteit? Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

  • Het is een natuurlijk, caloriearm kruidenproduct dat geen suiker bevat.
  • De bladeren kunnen met weinig of geen verdere verwerking worden gebruikt. Steviabladeren worden rauw gekauwd, gedroogd en tot poeder vermalen, gebrouwen als infusie of gekookt als zoetstof of als groente.
  • Met zijn krachtige zoetstoffen is slechts een kleine hoeveelheid stevia nodig om hetzelfde effect te hebben als een veel grotere hoeveelheid suiker of suikervervanger.
  • Het is niet verslavend en niet giftig, en zelfs veilig voor gebruik door kinderen.
  • Het heeft geen nasmaak, in tegenstelling tot commerciële suikervervangers.
  • Het is hittestabiel tot 392 graden F.

Zoetstoffen in Stevia

Stevia dankt zijn zoete, zoethoutachtige smaak aan verbindingen die glycosiden worden genoemd. Stevia bevat acht verschillende glycosiden, waarvan stevioside de zoetste is. Er is ook gevonden dat het estevin bevat, een verbinding die 150 keer zo zoet is als een gelijkwaardige hoeveelheid suiker. Andere actieve stoffen die zijn geïdentificeerd, zijn onder meer ongeveer 100 fytonutriënten en vluchtige oliën.

Medicinale eigenschappen van Stevia

Afgezien van de krachtige, niet-calorische zoetende eigenschappen heeft stevia ook aanvullende gunstige gezondheids- en geneeskrachtige eigenschappen.

Medicinale eigenschappen van Stevia

Kruideneigenschappen Acties
Hypoglycemisch Bloedsuiker verlagen
Hypotensief Bloeddruk verlagen
Ontstekingsremmend Ontsteking verminderen
Cardiotonisch Een hartversterkend middel
Antiviraal Doodt virussen
Antimicrobieel Infecties voorkomen en behandelen
Anti-schimmel Voorkomen en remmen van schimmelgroei
Diureticum Verhoogt de urinestroom

Stevia is een natuurlijk alternatief voor chemische zoetstoffen

Als je op zoek bent naar een veilige, natuurlijke vervanger voor tafelsuiker, of niet veel geeft om die commerciële, chemische alternatieven die verpakt zijn in blauwe en roze pakjes, dan is stevia zeker een alternatief waar je zoet van kunt worden.

Aanbevolen: