Gids voor Armagnac

Inhoudsopgave:

Gids voor Armagnac
Gids voor Armagnac
Anonim
Glas Armagnac
Glas Armagnac

Armagnac is een kleine brandewijn die afkomstig is uit de Armagnac-regio van de Gascogne, Frankrijk. Het is vergelijkbaar met de bekendere Franse brandewijn Cognac, maar de Armagnac-regio produceert kleinere hoeveelheden en gebruikt een iets ander distillatieproces en meer soorten druiven in hun mengsels dan Cognac. Het resultaat is een soepele, complexe, smaakvolle drank met een geheel eigen persoonlijkheid waar je alleen of in cocktails van kunt genieten.

Hoe Armagnac wordt gemaakt

Armagnac is gemaakt van witte wijn met een hoge zuurgraad en een volumealcohol (ABV) van 7 tot 12 procent. De wijn wordt gedistilleerd met behulp van een enkel destillatieproces in een continue kolom die nog steeds een alambische armagnaçaise wordt genoemd. De distillatie moet voltooid zijn op 31 maart van het jaar dat volgt op de oogst van de druiven.

Het verouderen van de Armagnac

De resulterende spirit (genaamd eau-de-vie) wordt vervolgens gerijpt in nieuwe Franse eikenhouten vaten, pièces genaamd, gedurende ongeveer 6 maanden tot ongeveer twee jaar. De nerf van het eikenhout die in de vaten wordt gebruikt, heeft een krachtig effect op de smaken in de Armagnac. Een bredere korrel zorgt voor krachtigere smaken, terwijl een smallere korrel een subtielere smaak aan de Armagnac geeft. Na de eerste rijping wordt de Armagnac overgebracht naar oudere eikenhouten vaten om overmatige smaak van het hout te voorkomen en opnieuw gerijpt. Dit voegt heerlijke smaken, complexiteit en rijkdom toe.

Rijen vaatjes in de kelder
Rijen vaatjes in de kelder

Beluchting tijdens veroudering

Veel Armagnac-producenten beluchten de spirit terwijl deze rijpt op eikenhout door deze uit de eik over te brengen in grote vaten en deze vervolgens terug in de vaten te pompen. Dit verzacht de smaken en zorgt ervoor dat ze zich kunnen ontwikkelen.

Armagnac mengen

Eaux-de-vies van verschillende druiven worden afzonderlijk in Armagnac gerijpt totdat de keldermeester vindt dat er voldoende rijping is bereikt. Vervolgens worden de verschillende jaargangen Armagnac gemengd in een proces dat coupage wordt genoemd. Soms wordt ook gedestilleerd water aan het mengsel toegevoegd om ervoor te zorgen dat het eindproduct een alcoholpercentage van ongeveer 40 procent heeft. Veel Armagnacs zijn een mix van verschillende wijnjaren en druiven; vintage Armagnac bevat druiven van één enkele oogst. Tijdens het mengen mogen enkele verschillende additieven worden gebruikt, hoewel er slechts vier zijn toegestaan. Degenen die zijn toegestaan, worden gebruikt om evenwicht te creëren en de smaken of kleur van de brandewijn te verbeteren. Toegestane additieven zijn onder meer:

  • Boisé - verbetert de oude kenmerken van de brandewijn
  • Water - om te verdunnen tot de juiste ABV
  • Suikerstroop - voor zoetheid
  • Karamel - voor kleur en consistentie

Armagnac-druiven

Armagnac is, net als alle andere soorten cognac, gedistilleerde wijn; de gebruikte druiven leveren echter geen erg goede wijnen op, maar wel prachtige Armagnac. Het zijn het distilleren en rijpen op eikenhout die van een blah-wijn een zeer goede cognac maken. De krachtige drank wordt voornamelijk gemaakt van de volgende vier druiven, hoewel producenten maximaal tien witte wijndruiven kunnen gebruiken.

  • Folle Blanche
  • Ugni Blanc
  • Colombard
  • Bacco

Extra druiven die in Armagnac kunnen worden gebruikt, zijn onder meer:

  • Plant de Graisse
  • Meslier St. François
  • Clairette de Gascogne
  • Jurançon Blanc
  • Mauzac Blanc
  • Mauzac Rosé

Armagnac's leeftijdsaanduidingen

Je kunt de leeftijd van een Armagnac zien aan de aanduiding op het etiket. De aanduiding verwijst naar het jongste vintage product in de fles.

  • VS (zeer speciaal) - 1 tot 3 jaar
  • VSOP (zeer superieur oud bleek) - 4 tot 5 jaar
  • Napoléon - Van 6 tot 9 jaar
  • XO (Extra Oud) - 6 jaar (vóór 2018) en 10 jaar (na 2018)
  • Hors d'âge - Meer dan 10 jaar
  • Vintage - Deze zijn minimaal tien jaar oud en de datum geeft een enkele oogst aan in het jaar waarin de druiven zijn geteeld

Armagnac-regio's

De regio Gascogne in Frankrijk is verder onderverdeeld in drie belangrijke armagnacproducerende regio's.

Bas-Armagnac

Armagnac die in deze regio wordt geproduceerd, wordt voornamelijk gemaakt van Ugni Blanc- en Bacco-druiven. Er wordt gezegd dat deze regio de beste grond heeft en daarom de beste Armagnac van de drie regio's produceert.

Armagnac-Ténarèze

Deze regio is centraal gelegen en de belangrijkste druiven die worden gebruikt voor de in Ténarèze geproduceerde Armagnac zijn Ugni Blanc en Colombard.

Haut-Armagnac

Deze regio produceert Armagnac van lagere kwaliteit in vergelijking met de andere twee regio's.

Kenmerken van Armagnac

De kenmerken van Armagnac zullen afhangen van de leeftijd van de Armagnac, maar ook van hoe en waar deze wordt geproduceerd en van de gebruikte druiven. Over het algemeen kunt u het volgende verwachten.

Kleur

De kleur van Armagnac van een Armagnac is sterk afhankelijk van hoe lang deze heeft gerijpt. Hoe langer de spirit in houten vaten heeft doorgebracht, hoe rijker de kleur. Jongere Armagnac die niet veel tijd in houten vaten heeft doorgebracht, is goudkleurig en honingkleurig, terwijl oudere Armagnacs diepbruin en mahonie van kleur zijn. Aroma's omvatten vanille, eikenhout, noten en hints van gedroogd donker fruit.

Aroma's

De eerste geur van Armagnac zal altijd de alcohol zijn. Nadat de alcohol echter is getemd, zullen subtielere aroma's zich openbaren, zoals vanille, hout, geroosterde noten en een vleugje gedroogd donker fruit.

Smaken

De smaken in de wijn zullen van veel factoren afhangen, maar vooral hoe lang de wijn in vaten heeft gerijpt en de smaken van de verschillende wijnjaren en druiven die zijn gebruikt om de blend te maken. Meestal zul je smaken opmerken zoals pruimen, sinaasappelschillen, abrikozen en kruiden, samen met diepere, rijkere tonen van karamel of koffie.

Hoe Armagnac drinken

Armagnac moet langzaam worden genuttigd en genoten. Neem slechts kleine snuifjes en slokjes om de beste smaken en aroma's te ervaren. Gebruik geen cognacglas, dit is niet ideaal om de smaken en aroma's van Armagnac te ervaren. Kies in plaats daarvan een glas speciaal gemaakt voor Armagnac of een tulpvormig champagneglas.

cognac met karaf
cognac met karaf

Snuiven

In tegenstelling tot het opsnuiven van de aroma's van wijn, wil je niet je neus in een glas Armagnac steken en flink snuiven, anders kun je de binnenkant van je neus schroeien door de alcohol. Wacht na de eerste eerste snuif een paar minuten en breng het opnieuw naar de neus. Nu uw neus gewend is aan de alcoholgeur, kunt u de zachtere aroma's van de Armagnac ontdekken. Je kunt ook een beetje Armagnac op de rug van je hand doen en even laten staan. Ruik vervolgens aan de schar om de echte geuren van de Armagnac op te pikken.

Sip

Neem maar een klein slokje. Laat de Armagnac op je tong rusten en draai hem dan zachtjes rond je mond om voorbij het alcoholbrandertje te komen en te genieten van de subtiele smaak van de sterke drank.

Wervelen of niet draaien

Sommige mensen houden ervan om rond te draaien; anderen doen dat liever niet. Probeer beide en kijk welke voor jou werkt.

  • Pro-swirlers zijn van mening dat Armagnac voorzichtig moet worden rondgedraaid voordat het gaat ruiken en proeven, zodat het zich kan vermengen met de zuurstof in de lucht, waardoor op zachte wijze enkele van de meer delicate aroma- en smaakkenmerken naar voren komen.
  • Anti-swirlers zijn van mening dat Armagnac nooit mag worden rondgedraaid voordat het ruikt of proeft, omdat door het ronddraaien alle alcohol naar boven komt. Wanneer dit gebeurt, is het enige dat je ruikt en proeft de scherpe neus en de warme verbranding van de alcohol, en niet de smaken van de Armagnac.

Gebruik het in cocktails

Je kunt Armagnac ook gebruiken als klassieke cocktails zoals de D'Artagnan of cognac- en sinaasappellikeurdranken.

Vijf Armagnac-merken om te proberen

Je vindt twee verschillende soorten branding van Armagnac. Producenten zijn degenen die de druiven verbouwen, rijpen, blenden, bottelen en verkopen op dezelfde locatie, terwijl handelaars de wijngaarden kunnen bezitten of de cognac kunnen maken, maar dat is misschien ook niet het geval.

portwijn met glas
portwijn met glas

1. Francis Darroze

Francis Darroze is een Armanac-onderhandelaar uit de regio Bas-Armagnac. Deze Armangacs worden goed ontvangen door critici en krijgen beoordelingen van ruim boven de 90 punten. Prijzen zijn afhankelijk van leeftijd, vintage, zeldzaamheid en meer, maar kunnen variëren van ongeveer $ 60 tot ongeveer $ 2.500 of hoger.

2. Delord

Delord is een andere Bas-Armagnac-onderhandelaar. Het Huis van Delord is sinds de jaren 1890 al drie generaties lang actief in de Armagnac-industrie. Vooral de Delord 25-jaar is indrukwekkend en verdient 96 punten van Wine Enthusiast en 95 punten van Distiller, en hij kost slechts ongeveer $ 70 per fles.

3. Domaine d'Espérance

Domaine d'Esperance is een producent in de regio Bas-Armagnac. De XO Armagnac, die ongeveer $90 per fles kost, wordt over het algemeen zeer geprezen door critici. Wine Enthusiast geeft het een dikke duim omhoog met een beoordeling van 98 punten.

4. Jollité

Jollité VSOP van Domaine de Joy van Bas-Armagnac is wellicht de perfecte starter-Armagnac. Voor een prijs van slechts $ 40 per fles krijgt deze Armagnac monsterbeoordelingen van critici, waaronder een beoordeling van 97 punten van Wine Enthusiast en een zilveren medaille op de San Francisco Spirits Competition 2017.

5. Castarède

Bas-Armagnac-onderhandelaar Castarède biedt een VSOP aan die tussen de $ 50 en $ 60 kost, maar wordt goed ontvangen door wijncritici. Wine Enthusiast kent de wijn 91 punten toe en noemt hem om van te watertanden.

Ontdek Armagnac

De volgende keer dat u na het diner naar diezelfde oude Single M alt Scotch of likeur grijpt, overweeg dan een warm en uitnodigend glas Armagnac. Je zult er geen spijt van krijgen.

Aanbevolen: