34 Mooie bungalowdecoratie-ideeën: een uitgebreide gids

Inhoudsopgave:

34 Mooie bungalowdecoratie-ideeën: een uitgebreide gids
34 Mooie bungalowdecoratie-ideeën: een uitgebreide gids
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Een bungalowwoning met een laag dak is een romantisch ontwerp dat warmte en comfort gebruikt als twee van de stijlrichtlijnen. Hoewel het doorgaans een kleinere vierkante meter groot is dan de hedendaagse ontwerpen, plaatst een bungalowontwerp functionaliteit als een hoge prioriteit voor alle ontwerpelementen. Meubilair en stoffering bieden tastbare texturen die het gevoel van 'home sweet home' bij de eigenaars brengen.

Basisprincipes van het bungalowhuis

Charmante veranda's aan de voorkant en uitnodigende veranda's in de achtertuin zijn kenmerken van een bungalowontwerp. Door het informele ontwerp bevindt de woonkamer zich aan de voorkant van de woning, waarbij de voordeur direct in deze ruimte uitkomt. De slaapkamers komen uit op de woonkamer en keuken, waardoor de behoefte aan hallen wordt geëlimineerd of geminimaliseerd. Sommige ontwerpen bieden alleen een ontbijthoek, terwijl andere een speciale eetkamer hebben, afhankelijk van hoe groot de ruimte is.

Begin met de muren en vloeren en werk naar het midden van de kamer toe terwijl je aan je decoratieschema werkt.

Architectuur

BEHR schildert bungalowhol
BEHR schildert bungalowhol

Sommige van de stijlen waarin het bungalowontwerp tussen 1900 en 1950 was verwerkt, waren onder meer Craftsman, Arts and Crafts, California, Western, Swiss chalet, Mission, Airplane, Spaanse en Engelse ontwerpen. Het bungalowontwerp, aangepast als een kleinere woning, werd vijf decennia lang een iconisch symbool.

De ontwerpen van Craftsman en Arts and Crafts waren het populairst en de meeste interieurs weerspiegelden deze twee stijlen.

Kleurenpalet

Gebruik gedempte natuurlijke aardekleuren, zoals saliegroen, zachtgeel, lichtbruin, crème, mosterd en diep bordeauxrood. In de jaren twintig begonnen intensievere kleuren te worden gebruikt, maar het klassieke palet blijft het populairst.

Opties voor inbouwapparatuur

Er kan niet genoeg gezegd worden over inbouwelementen voor bungalowontwerpen. Architecten en ontwerpers benutten elk hoekje en gaatje om een ingebouwd element te creëren. Deze omvatten planken, boekenkasten, hokken, buffetten, banken, kasten met een neerklapbare strijkplank, opklapbedden en later telefoonhoekjes die meestal in gangen worden geplaatst.

Huiskamers

Bungalow met inbouwapparatuur
Bungalow met inbouwapparatuur

Het belangrijkste kenmerk van de woonkamer was de open haard, maar wat het zo'n bijzonder hoogtepunt in het kamerontwerp maakte, waren de ingebouwde kasten of open planken die de open haard omringden. Aan weerszijden van de haard werden vaak kleine raampjes boven de kasten/planken geplaatst.

Badkamers en keukens

Badkamers en keukens hadden kasten van vloer tot plafond, vaak met deuren met glazen panelen. De kasten reikten tot aan het plafond. Het badkamerkastje had meestal een gespiegeld medicijnkastje. Laden vulden het onderste gedeelte met kastdeuren erboven. Het houtwerk in de badkamer, vooral de houten afwerking, was wit geverfd.

De keukenkastjes stopten vaak onder de bordenrail. Een platenrail bestaat uit een rail of smalle plank die ongeveer 60 cm van het plafond is geïnstalleerd om borden en andere verzamelobjecten tentoon te stellen. Kasten werden gebroken wit geverfd of eenvoudigweg gelakt voor een natuurlijke afwerking. Chinese kasten werden ingebouwd in de voorraadkast van de butler (kleine voorbereidingsruimte tussen keuken en eetkamer), vlak bij de keuken, of in kleinere huizen, opgenomen in het keukenontwerp.

Eetkamers

De eetkamers hadden ingebouwde buffetten met open planken boven een aanrechtruimte en kasten en/of laden eronder. Een afgeschuinde glazen achterwand achter de aanrechtruimte maakte deze nieuwigheid vaak compleet. Chinese kasten in de hoeken waren inbouwmogelijkheden met ingebedde ijzerwerkpatronen en afgeschuind glas. Sommige hadden glas-in-loodramen in Arts and Crafts- of Mission-stijl. Geometrische lambrisering of lambrisering waren enkele details in de eetkamer.

Houtdetails

Houten details in de woonkamer van een bungalow uit de jaren 20
Houten details in de woonkamer van een bungalow uit de jaren 20

Houten afwerking en lambrisering zijn kenmerken van bungalowwoningen. Kastpanelen of lat en plank werden gebruikt onder de hoogte van de stoelrails, driekwart van de muurruimte, of op plaatrailhoogte. Alle stijlen waren acceptabel.

Houtsoorten

Houtsoorten die worden gebruikt voor vloeren, bekleding, deuren en constructies zijn gevonden in de regio en verwerkt in de plaatselijke molen. Dennen, eiken en esdoorn waren de meest gebruikte houtsoorten, gevolgd door gomhout, sparren en cipressen. Verschillende houtsoorten werden soms gemengd als accentstukken om designinteresse te creëren.

Vlekken

Vlekken varieerden van een gouden eikenkleur tot donkerder bruin. Andere vlekken waren bronsachtig groen en een populairder saai zwart.

Deuren, vloeren en open haarden

Vakman houten deur
Vakman houten deur

Hoewel ingebouwde elementen en houtwerk belangrijke kenmerken zijn, vergeet dan niet om de deuren, vloeren en open haarden af te stemmen op het ontwerp.

  • Buitendeuren:Gebruik een massief gebeitst houten vakwerkdeurstijl. Details zijn onder meer vierkante hoekscharnieren, een bovenraam met één rechthoekig glas of drie afzonderlijke verticale ruiten en een dentilplank onder het raam. Het onderste 3/4 deel van de deur is voorzien van planken en latten. Deuren zijn nooit geverfd, maar gebeitst. Het deurglas was vaak een Arts and Crafts-glas-in-loodontwerp.
  • Binnendeuren: Franse deuren met Prairie-rasterruiten en zakdeuren waren populaire keuzes voor binnendeuren. Er werden ook verzonken of verhoogde panelen gebruikt, horizontaal (waarbij vijf panelen populair waren) of verticale panelen. Er werden gordijnen in de deuropeningen gehangen voor extra kleur en patroon.
  • Vloeren: Plankenhout, steen of terracotta zijn de beste keuzes voor vloeren. In bungalows in Californië werd tegelvloer gebruikt vanwege de regio en beschikbaarheid. Plankenvloeren werden doorgaans gekleurd, vaak in een donkere tint, en vervolgens verzegeld.
  • Kapijten: Vloerkleden zijn gemaakt met de ontwerpen van de beroemde textielontwerpers/kunstenaars Morris, Voysey en Morton. Kies een of twee op Arts and Crafts geïnspireerde vloerkleden, samen met eenvoudige, effen gekleurde vloerkleden.
  • Open haard: Gestapelde veldstenen of bakstenen open haarden zijn een belangrijk kenmerk. U kunt een steenfineer over een bestaande open haard gebruiken om deze look na te bootsen. De omlijsting en schoorsteenmantel van de haard werden vaak gebruikt om vakmanschap met tegelwerk te laten zien.
  • Mantelontwerpen: Er werd een schoorsteenmantel in Mission-stijl gebruikt, zoals de dentilplank bij de voordeur, maar dan op grotere schaal. Sommige ontwerpen creëerden ook mantels van steen of baksteen, terwijl andere rustieke houten mantels gebruikten.

Plafonddetails

De ruimte tussen het plafond en de schilderijrail was ook versierd. Dit kan zijn met reliëftinten, leer, stencil- of handgeschilderde ontwerpen. De fries, een brede horizontale band van patronen, gebeeldhouwd of geschilderd, werd gebruikt in de ruimte tussen het plafond en de stoelrail/lambrisering en boven de schilderijrail.

Lincrusta en reliëfbehang

Een uitgebreide keuze was Lincrusta, een linum (linoleumachtig) met een Arts and Crafts-patroon in reliëf. Er werd ook overschilderbaar reliëfbehang gebruikt.

Woordkunst

Woordkunst is geen nieuwe rage en werd veel gebruikt in thuisbibliotheken en eetkamers met citaten of motto's.

Andere plafondontwerpkenmerken

  • Kroonlijsten: Deze lijst is breed en gekleurd zodat hij bij ander houtwerk past.
  • Houten balken: Kies uit kokerbalken of loopbalken, maar ook uit ruw uitgehouwen bovenbalken en bovenbalken van hele boomstammen.
  • Geometrische patronen: Op het plafond werden lijsten gebruikt in plaats van balken en gevormd tot geometrische patronen.
  • Plafondverf: Het plafond is nooit wit geverfd. Een tint die de donkere balken aanvulde, was de norm. Dit hielp de warme, gezellige sfeer van de kamer te behouden.
  • Behang: Plafonds waren vaak bedekt met een behangpatroon dat een aanvulling vormde op het patroon dat op de muren werd gebruikt.

Verlichtingsopties

Craftsman- of Mission-stijl lampen met mica-tinten of geometrische Tiffany Mission-ontwerpen zijn een must. Wandkandelaars en tafellampen volgden ook deze ontwerpstijl, waarbij gebruik werd gemaakt van warmgekleurde metalen zoals koper en brons. Een Mission-kroonluchter kan in het midden van de woonkamer worden geplaatst, boven de eettafel en de ontbijthoek. Gebruik Mission-hanglampen boven de keukenbar en een Mission-bovenlamp in het midden van de keuken. Maak indien gewenst gebruik van moderne inbouwspots.

Lichtschakelaars en platen: Wees authentiek met lichtschakelaars en afdekplaten met drukknoppen.

Alles over de muren

Trap met lambrisering
Trap met lambrisering

Muren kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd.

  • Labreringen:Voor de lambrisering werden panelen in doosvorm of kralenkarton gebruikt. Ze waren bevlekt, passend bij de rest van het houtwerk en de bekleding. Er werden vaak verschillende houtsoorten gebruikt om verschillende nerven en afwerkingen te benadrukken.
  • Latten en planken: Een stijl die werd gebruikt in plaats van doospanelen en bestond uit niet-overlappende verticale brede planken. Op twee planken werden smalle houten strips (latten) gespijkerd om de naad te bedekken.
  • Fotorail: Net als de plaatrail werd deze strook lijstwerk op een halve meter van het plafond geplaatst. Schilderijrails dienden slechts één doel: het herbergen van schilderijhaken ondersteunde ophangkoorden/draden voor schilderijen en spiegels.
  • Sjabloneren of behang: Voeg stencils of behangontwerpen toe aan muren. Misschien vind je stencilranden ook leuk.
  • Wallpaper: William Morris-behang was een rage voor bungalowwoningen, net als geometrische ontwerpen. Boven de stoelrail werd een behang gebruikt met een bijpassend fries boven de plaatrail en vaak aangevuld met een ander patroon op het plafond.
  • Wandkleden: Wandtapijten en andere handgemaakte wandkleden afgebeelde Arts and Crafts-ontwerpen.

Raambekleding

Gebruik een raambekleding die de bungalowstijl weerspiegelt. De vensters zelf dragen ook bij aan het algehele schema.

  • Windows: Dubbelhangende ramen of missiestijl met beglazing aan de bovenzijde zijn vaak voorzien van glas-in-loodaccenten.
  • Raamschildering: Ramen zijn in twee contrasterende kleuren geschilderd. Het raamkozijn en de vleugel zijn bijvoorbeeld in dezelfde kleur geverfd, terwijl de raambekleding in een contrasterende kleur is geverfd.
  • Gordijnen: Functionaliteit overgedragen naar draperieontwerpen. Een doorschijnend gordijn en een zwaarder gordijn werden vaak bekroond door een volant. Achter het transparante gordijn bevond zich een rolgordijn. Er werden geplooide salie-, crèmekleurige of mosterdkleurige gordijnen of gordijnpanelen met zakstaven gebruikt. Kanten gordijnen zijn vaak voorzien van geborduurde Arts and Crafts-patronen.
  • Ophangen van schilderijen: Decoratieve haken die over schilderijrails passen, werden gebruikt om ophangkoorden/kettingen voor schilderijen te ondersteunen.

Meubels en accessoires

Meubelkeuzes moeten een evenwicht vinden tussen architectonische kenmerken en meubilair voor de beste bungalowlook.

Meubelstijlen en materialen

Stoelen in leeshoek van bungalow uit de jaren twintig
Stoelen in leeshoek van bungalow uit de jaren twintig

Het hout dat in huis werd gebruikt, dicteerde meestal de houtsoort die werd geselecteerd voor de aankoop van meubels voor een samenhangend ontwerp. Andere gebruikte stijlen waren rotan en rieten. Mahonie werd bewaard voor geschilderde kamers zoals slaapkamers om het hout te laten zien.

Stevige houten meubelen zoals de Mission-ontwerpen waren een ideale meubelkeuze. Bekledingskeuzes omvatten katoen, leer en linnen. Je kunt vergelijkbare stijlen ook combineren en zelfs kiezen voor een paar overvolle leren stoelen.

  • Bekledingsstoffen:Gedempte damast-, jacquard- en chenillestoffen geven gezellige texturen.
  • Kussens: Geometrische patronen, fluwelen ontwerpen, wandtapijten en naaldkussens kunnen ook worden versierd met kwastjes en franjes.

Accessoires

Verzamel een paar vintage stukken om te gebruiken voor gelaagdheid en het creëren van ontwerpdiepte. Selecteer kunst aan de muur, aardewerk, spiegels, geborduurde tafelsjaals en spreien om dit vintage ontwerp te weerspiegelen. Een paar stukken authentiek glas of reproductieglas, aardewerk en glas-in-loodstukken geven uw huis bijvoorbeeld dat echte bungalowgevoel.

Gehamerde koperen hardware en armaturen geven authenticiteit aan uw bungalowontwerp in vrijwel elke kamer. Voeg de hardware en armaturen toe als onderdeel van uw muren, deuren, kasten en zelfs verlichting.

Details toevoegen voor authentiek ontwerp

Gebruik vintage of moderne reproducties om uw bungalowontwerp te creëren. Je kunt zoveel ontwerpelementen toevoegen als je wilt om je ontwerp een authentieke uitstraling te geven.

Aanbevolen: