Loopbaanbegeleiding voor oudere volwassenen

Inhoudsopgave:

Loopbaanbegeleiding voor oudere volwassenen
Loopbaanbegeleiding voor oudere volwassenen
Anonim
Gelukkig senior zakenvrouw op een seminar in een bestuurskamer
Gelukkig senior zakenvrouw op een seminar in een bestuurskamer

Loopbaanbegeleiding is een goede manier voor oudere volwassenen om weer aan het werk te gaan. Oudere werknemers kunnen veel gemakkelijker een nieuw carrièrepad vinden als ze samenwerken met een goede loopbaanadviseur die begrijpt met welke uitdagingen ze worden geconfronteerd.

Waarom loopbaanbegeleiding voor oudere volwassenen een goed idee is

Een plaatselijke loopbaanadviseur voor oudere werknemers moet een breder en diepgaander inzicht hebben in de werkgelegenheidskansen in uw gemeente of stad dan een doorsnee arbeidsbemiddelingsbureau. Veel loopbaanadviseurs voor oudere werknemers hebben relaties opgebouwd met lokale werkgevers en instanties. Dit netwerken kan u inzichten verschaffen die u zelf niet had kunnen vaststellen.

Wat je kunt verwachten van een loopbaanadviseur

Het is altijd het beste om je verwachtingen onder controle te houden. U moet over de vaardigheden, ervaring en capaciteiten beschikken die nodig zijn voor elke baan. Een loopbaanadviseur zal dienen als uw coach en gids bij uw carrière of baanverandering.

Ouderdom overwinnen

Hoewel leeftijdsdiscriminatie tegen de wet is, is er nog steeds sprake van leeftijdsdiscriminatie. Uw adviseur kan u voorzien van de nodige informatie en hulpmiddelen om dit potentiële obstakel te overwinnen. U weet bijvoorbeeld al dat u voor de meeste banen met jongere kandidaten te maken krijgt. Voor de meeste van deze banen is geen twintig tot dertig jaar ervaring nodig. Een loopbaanadviseur voor oudere volwassenen kan u helpen bij het herkennen van de eigenschappen die u aan een werkgever kunt presenteren en waarmee u zich kunt onderscheiden van de massa potentiële sollicitanten.

Beoordeling en evaluatie

Loopbaanbegeleiding voor oudere volwassenen vereist een scherpzinnige adviseur die is opgeleid in het beoordelen van uw vaardigheden en ervaring. U moet alle tests en beoordelingen afleggen die nodig zijn zodat uw adviseur een overzicht kan krijgen van uw vaardigheden en capaciteiten.

Uw vaardigheden afstemmen op de behoeften van uw werkgever

De adviseur kan dan vertalen wat u naar een bedrijf brengt en u adviseren over mogelijke banen waarin u geïnteresseerd bent. Een vertrouwenspersoon biedt een objectief standpunt over hoe uw capaciteiten mogelijk overeenkomen met die welke vereist zijn voor een specifieke baan. Enkele van de hulpmiddelen die een loopbaanadviseur kan gebruiken, zijn onder meer assessments/tests die zijn ontworpen voor specifieke banen die bij u in de buurt beschikbaar zijn.

De juiste houding

Houd er rekening mee dat je loopbaanadviseur jou of je capaciteiten niet kent. Dankzij deze beoordelingen krijgt hij/zij een beter inzicht in wat u op de arbeidsmarkt brengt. Via deze evaluaties kan uw vertrouwenspersoon vaststellen dat u in aanmerking komt voor een baan waar u nooit aan heeft gedacht. Door flexibel, meewerkend en meegaand te zijn bij deze beoordelingen, kun je een heel eind op weg naar het bereiken van je doelen.

Begeleiding en aanmoediging

Een scherpzinnige loopbaanadviseur voor ouderen weet welke waarde u aan een baan kunt toevoegen en welke voordelen uw expertise een bedrijf zal opleveren. U kunt vertrouwen op de begeleiding van uw adviseur om u naar de banen te leiden die het beste passen bij uw vaardigheden, ervaring en eventuele fysieke vereisten.

Carrièreverandering en terug naar de universiteit

Uw adviseur kan u helpen beslissen of een carrièreverandering geschikt voor u is. Er zijn verschillende studiehulpmiddelen beschikbaar voor senioren die een tweede carrière willen starten. Een loopbaanadviseur voor oudere werknemers weet welke programma's beschikbaar zijn, zoals financiële hulp voor oudere en niet-traditionele studenten, en kan u naar deze programma's verwijzen.

Studenten uit het volwassenenonderwijs gebruiken laptops in de klas
Studenten uit het volwassenenonderwijs gebruiken laptops in de klas

Je CV bijwerken

Het kan lang geleden zijn dat je een CV hebt gemaakt. De meeste loopbaanadviseurs bieden een CV-service. Anderen bieden persoonlijke beoordeling/begeleiding bij het opstellen en/of bijwerken van uw cv.

Netwerkmogelijkheden

Netwerken zijn essentieel voor het leggen van verbindingen met het bedrijfsleven. Uw loopbaanadviseur kan u verwijzen naar verschillende netwerkmogelijkheden, zoals zakenmixers, een wekelijkse sociale bijeenkomst van de Kamer van Koophandel en verschillende groepen die u mogelijk waardevol vindt, vooral die voor oudere werknemers.

Voorbereiding sollicitatiegesprek

Je loopbaanadviseur helpt je bij de voorbereiding op je eerste sollicitatiegesprek. Op dit moment zal uw loopbaanadviseur u sollicitatietips geven en u helpen uw sollicitatievaardigheden te beoordelen.

Interviewtips, coaching en advies

De kans is groot dat je al een tijdje geen sollicitatiegesprek hebt gehad. Het kan zijn dat u geen praktijk meer heeft en niet al te veel vertrouwen heeft in het hervatten van dat stressvolle deel van het zoeken naar een baan. Je begeleider is aan deze reactie gewend en kan je helpen bij de voorbereiding op sollicitatiegesprekken.

Coaching voor sollicitatiegesprekken

Veel loopbaanadviseurs bieden proefgesprekken aan om je te helpen technieken en etiquette te leren waarmee je je beste beentje voor kunt zetten. Dit kan ook omvatten wat u moet dragen voor specifieke interviews. Je kunt nooit overdressed zijn voor een sollicitatiegesprek, maar je kunt zeker wel underdressed zijn. Volg de richtlijnen van uw adviseur op het gebied van sollicitatiekleding, zodat u uzelf altijd als een professional presenteert.

Lachende volwassen zakenvrouw
Lachende volwassen zakenvrouw

Follow-up na interview

Je loopbaanadviseur zal contact met je willen opnemen zodra je klaar bent met je sollicitatiegesprek. Dit kan een telefoontje zijn of een verzoek om langs te komen op hun kantoor. U moet zo open mogelijk zijn over het delen van uw interviewervaring, zodat uw hulpverlener u kan helpen uw prestaties te beoordelen en wat u de volgende keer kunt proberen ter verbetering.

Je sollicitatiegesprek evalueren

Het doel van het vervolggesprek is om te leren van de feedback van uw hulpverlener. Vergeet niet dat je aan een competitie deelneemt, dus je hebt alle tips nodig die je kunt krijgen ter voorbereiding op je volgende sollicitatiegesprek.

Leren van interviews

Hoewel uw verwachting bij elk sollicitatiegesprek zou moeten zijn dat u een aanbod ontvangt, moet u er rekening mee houden dat u een spel met cijfers speelt. Hoe meer sollicitatiegesprekken u voert, hoe groter uw kansen zijn om een aanbieding te ontvangen.

Interviewafhaalrestaurants

Het helpt om elk sollicitatiegesprek te zien als een leermiddel waarop je kunt voortbouwen voor het volgende sollicitatiegesprek totdat je een baanaanbieding ontvangt. Voor sommige mensen zal dat eerste sollicitatiegesprek een baanaanbieding opleveren, maar voor de meerderheid zijn er een paar of meer sollicitatiegesprekken nodig. Uw adviseur zal u helpen elk interview te beoordelen, feedback te geven en de lessen uit het interview te bepalen, zodat u de volgende keer een beter interview kunt hebben.

Etiquettetips voor na een sollicitatiegesprek

Een andere rol van uw vertrouwenspersoon is om u te adviseren over de juiste etiquette na het sollicitatiegesprek. Dit is meestal een standaard bedankbriefje of e-mail, maar uw adviseur weet welk formulier u moet gebruiken, evenals welke speciale etiquetteverwachtingen een bedrijf kan hebben.

Een baanaanbieding ontvangen

Uw adviseur zal u adviseren over hoe u een baanaanbieding kunt ontvangen en wat u wel en niet moet zeggen. Het allerbelangrijkste is dat u het aanbod wellicht met uw vertrouwenspersoon wilt bespreken voordat u erop reageert. Dit geldt vooral als u niet bekend bent met de carrière en het vakgebied. Uw adviseur kan u helpen het aanbod te beoordelen. Als u wilt onderhandelen over onderdelen van het aanbod, zoals salaris, vakantiedagen, enz., kan uw adviseur u adviseren over de beste aanpak. Uiteindelijk is het jouw beslissing om een baanaanbieding te accepteren of af te wijzen.

Senior ondernemer met behulp van mobiele telefoon
Senior ondernemer met behulp van mobiele telefoon

Een baanaanbieding accepteren

Zodra u een baanaanbieding accepteert, zal uw vertrouwenspersoon u willen ontmoeten, eerst om u te feliciteren en ten tweede om enkele tips door te nemen om uw overgang naar uw nieuwe baan soepel te laten verlopen. Let goed op uw vertrouwenspersoon, vooral als hij/zij bekend is met de bedrijfscultuur en u waardevolle insidertips kan geven.

Potentiële loopbaanadviseur voor oudere werknemers beoordelen

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij een loopbaanadviseur voor oudere volwassenen. Je hoeft niet de eerste loopbaanadviseur te kiezen als je het gevoel hebt dat deze persoon je doelen niet begrijpt of dat je er geen verbinding mee hebt. Dingen waar u op moet letten bij een goede loopbaanadviseur voor oudere werknemers zijn onder meer:

  • Begrijpt uw carrièredoelen en stelt een actieplan op
  • Kent de huidige arbeidsmarkt voor oudere werknemers
  • Biedt een diepgaande beoordeling van uw vaardigheden en potentiële carrièrepaden
  • Lijkt relaties te hebben met potentiële werkgevers of in ieder geval binnen de gemeenschap
  • Kennis van vacatures, bureaus en programma's voor oudere volwassenen
  • Biedt bruikbare informatie over banen en voorbereiding op sollicitatiegesprekken
  • Begrijpt uw waarde als potentiële werknemer
  • Counseling-certificering en staatslicentie (de meeste staten vereisen)

Potentiële nieuwe carrières en on-the-job training

Uw loopbaanadviseur is op de hoogte van on-the-job trainingsprogramma's waarvoor u mogelijk in aanmerking zou kunnen komen. Deze kunnen per branche verschillen. Sommige gemeenschappen hebben trainingsprogramma's voor een tweede loopbaan via verschillende door de overheid en particulier gefinancierde instanties.

Jobtraining met een senior
Jobtraining met een senior

Werken met wervingsprogramma's van bedrijven

Sommige bedrijven hebben de waarde van oudere werknemers erkend en nemen deel aan initiatieven voor het aannemen van oudere werknemers. Uw adviseur weet met welke bedrijven u contact moet opnemen en kan u adviseren over de beschikbare vacatures.

Betaalde loopbaanbegeleiding voor oudere volwassenen

Voordat je akkoord gaat of een contract tekent met een loopbaanadviseur, zorg ervoor dat je de vergoedingsstructuur begrijpt. De meeste loopbaanadviseurs rekenen tussen de $ 100 en $ 250 per uur. Uw tijd zal bestaan uit sessies van 30 of 60 minuten met een totaal van zes tot tien sessies. U kunt één sessie per week, elke twee weken of één sessie per maand plannen, afhankelijk van wat u en uw hulpverlener overeenkomen. U hoeft nooit een vergoeding vooraf te betalen. U beta alt voor een dienst die niet rechtstreeks verband houdt met het krijgen van een baanaanbieding.

Een loopbaanadviseur vinden

Er bestaat geen officiële regeling voor loopbaanadviseurs, vooral niet voor oudere werknemers. Er zijn een paar manieren waarop je een gekwalificeerde, gerenommeerde loopbaanadviseur kunt vinden. Professionele organisaties die certificeringen voor loopbaanadviseurs aanbieden, zijn een geweldige plek om te beginnen.

Instituut voor Career Certification International (ICCI)

Institute of Career Certification International (ICCI) biedt certificering voor loopbaanadviseurs voor managementprofessionals. De website biedt een portaal waar u een van hun gecertificeerde adviseurs kunt vinden door naar uw land te scrollen en naar het specialisme dat u wenst in een loopbaanadviseur.

Nationaal gecertificeerd adviseur (NCC)

De National Board for Certified Counselors (NBCC) heeft een certificering voor het vlaggenschip van counseling, National Certified Counselor (NCC). Je kunt naar deze certificering zoeken als je op zoek bent naar een loopbaanadviseur, maar de website biedt geen directory waarin je kunt zoeken.

Internationale Coachfederatie (ICF)

De International Coach Federation (ICF) is een wereldwijde certificering voor coaches. De website biedt een coachgids met verschillende zoekcriteria die u opgeeft.

Loopbaanadviesdiensten van de overheid en non-profitorganisaties voor oudere volwassenen

Je kunt profiteren van verschillende door de overheid gesponsorde programma's, waarvan sommige worden beheerd door non-profitorganisaties en overheidsinstanties. De meeste zijn geen betaalde diensten, maar worden gratis aangeboden aan degenen die daarvoor in aanmerking komen.

Nationaal Career Center voor oudere werknemers

National Older Worker Career Center (NOWCC) is een 501 (c)(3) non-profitorganisatie. De organisatie heeft haar hoofdkantoor in Arlington, Virginia en heeft een veldkantoor in Lakewood, Colorado en Dallas, Texas. De groep werkt samen met overheidsinstanties voor het aannemen van mensen van 55 jaar en ouder.

Senior vrouw tuinman werkzaam in tuincentrum
Senior vrouw tuinman werkzaam in tuincentrum

Overheidsdiensten beheren

De organisatie beheert het Agriculture Conservation Experienced Services (ACES)-programma voor de Natural Resources Conservation Service (NRCS) van het Amerikaanse ministerie van Landbouw en voor de Amerikaanse Forest Service (USFS). Daarnaast beheert het ook het Senior Environmental Employment (SEE) Program voor de Environmental Protection Agency (EPA) en het Senior Community Service Employment Program (SCSEP) in samenwerking met de AARP Foundation for U. S. Department of Labor.

Nationale Raad voor Veroudering

Het oudste programma van de National Council on Aging (NCOA) is het Senior Community Service Employment Program (SCSEP) dat werklozen en mensen met een laag inkomen van 55 jaar en ouder helpt een baan te vinden. Parttime, betaalde trainingsprogramma's bij non-profitorganisaties bieden deze personen vaardigheden die binnen de particuliere sector kunnen worden gebruikt. Het programma wordt gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

AARP Stichting

De AARP (American Association of Retired Persons) biedt Back to Work 50+ partners op verschillende locaties in de VS. De organisatie biedt ook gratis strategietips en een 50+ werkzoekendengids. U kunt allemaal 1-855-850-2525 bellen om beide te ontvangen en te informeren of er een werkplaats bij u in de buurt is.

Andere manieren om een loopbaanadviseur te vinden

Je kunt lid worden van verschillende online groepen speciaal voor 55-plussers en om verwijzingen vragen. De meeste van deze forums/groepen zijn open dialogen, hoewel sommige specifieke onderwerpen voor discussie hebben. Enkele favoriete forums zijn Silver Surfers, Over50Forum, of word lid van een LinkedIn-groep, of begin er zelfs zelf een.

Hogescholen en universiteiten

Sommige hogescholen en universiteiten bieden loopbaanadviesdiensten aan voor alumni. U kunt contact opnemen met uw alma mater om te zien of deze deze service aanbiedt, of contact opnemen met lokale community colleges/universiteiten voor gemeenschapsprogramma's voor senioren. Sommigen bieden misschien ook een lijst met gerenommeerde loopbaanadviseurs.

United Way

Sommige United Way-kantoren bieden maandelijkse afspraken met vrijwillige loopbaanadviseurs/coaches. U kunt contact opnemen met uw lokale United Way om te zien of deze gratis service beschikbaar is in uw regio en hoe u zich kunt aanmelden.

De opties voor loopbaanadvies voor oudere volwassenen begrijpen

Oudere mensen hebben nogal wat opties als het gaat om het vinden van een loopbaanadviseur. Sommige opties omvatten het betalen van een vergoeding, terwijl andere gratis diensten zijn die worden aangeboden door overheidsinstanties. Een adviseur kan je helpen een nieuw carrièrepad te vinden.

Aanbevolen: