Activiteiten voor dagopvang voor volwassenen

Inhoudsopgave:

Activiteiten voor dagopvang voor volwassenen
Activiteiten voor dagopvang voor volwassenen
Anonim
Knutselles voor senioren
Knutselles voor senioren

Het plannen van dagopvangactiviteiten voor senioren kan een uitdaging zijn. Niet alleen kunnen mensen niet gemakkelijk worden gegroepeerd, maar budgetten, personeel en faciliteiten hebben een directe impact op de activiteiten die worden gekozen voor een kinderopvang voor volwassenen. Verlies de hoop niet. Ontdek in plaats daarvan activiteiten in de seniorenopvang, zoals spelletjes, knutselen, muziek en beweging, die gemakkelijk en leuk kunnen zijn.

Spellen voor senioren

Zowel groeps- als individuele spellen hebben een plaats in de dagopvangprogramma's voor volwassenen. Een beetje vriendschappelijke concurrentie kan cliënten stimuleren en helpen bij het socialiseren van hen als ze thuis geïsoleerd zijn geweest.

Groepsspellen

  • Charades kunnen worden aangepast door onderwerpen te selecteren die geschikt zijn voor de individuen in het spel. Omdat dit een teamspel is, kunnen individuen met verschillende vaardigheden bij elkaar worden gegroepeerd. De enige benodigdheden die nodig zijn, zijn enkele indexkaarten of stukjes papier met de namen van dingen of eenvoudige dagelijkse activiteiten.
  • Tekenspelletjes waarbij een teamlid een voorwerp tekent dat het andere team kan identificeren, vereisen slechts een groot stuk papier, een ezel en enkele markeringen met brede punten.
  • Raadspelletjes kunnen leuk zijn, terwijl ze ook het basisgeheugen en de zintuiglijke vaardigheden versterken.

    • Tactiele vaardigheden en geheugen worden versterkt wanneer items in een stoffen of papieren zak worden geplaatst, zodat ze alleen door aanraking kunnen worden geïdentificeerd.
    • Het visuele geheugen wordt verbeterd door afbeeldingen van bekende mensen en plaatsen weer te geven, zodat elk team deze kan identificeren.
    • Het auditieve geheugen kan worden gestimuleerd door opnames van gewone geluiden af te spelen, zoals die van muziekinstrumenten, dieren en de natuur. Opnieuw strijden teams om de meeste geluiden correct te identificeren.

Individuele spellen

Kruiswoordpuzzel oplossen met een beetje hulp
Kruiswoordpuzzel oplossen met een beetje hulp

Er is een verscheidenheid aan spellen die geschikt zijn voor oudere volwassenen beschikbaar in boeken, op internet en voor elektronische spelconsoles. Hoewel niet alle deskundigen op het gebied van ouder worden het erover eens zijn, suggereren een aantal onderzoeken en dagelijkse observaties door professionals die met senioren werken dat games een positief effect kunnen hebben op de mentale vermogens, waaronder het geheugen, de reactietijd en andere cognitieve vaardigheden.

  • Kruiswoordpuzzels kunnen worden gekocht in goedkope paperbacks op verschillende niveaus. Bovendien is het mogelijk om kruiswoordpuzzels te maken die zijn afgestemd op individuele behoeften en deze te reproduceren op een inkjet- of laserprinter.
  • Sudoku, woordzoekers, doolhoven en andere puzzels zijn ook beschikbaar in paperbacks. Ze zijn ook gratis toegankelijk via internet. Met een gratis tool voor docenten kun je allerlei aangepaste puzzels maken.
  • Computerspellen voor oudere volwassenen zijn op veel sites op internet beschikbaar. AARP biedt "Brain Games" voor senioren.
  • Videogames kunnen alleen worden gespeeld, maar spelers kunnen ook tegen elkaar strijden. Spelfabrikanten beginnen spellen aan te bieden die gericht zijn op oudere volwassenen. Een voorbeeld is Brain Age voor de Nintendo DS.

Ontspannende activiteiten

Bewegingsactiviteiten zoals zachte yoga en tai chi kunnen senioren helpen ontspannen terwijl ze ook wat beweging krijgen. Er zijn ook veel andere ontspannende activiteiten die niet om fysieke activiteit draaien, waaronder:

  • Kleurboeken helpen mindfulness en reflectie te ondersteunen, die beide een kalmerend effect kunnen hebben.
  • Als iemand van het personeel getraind is, kunnen begeleide meditatie of diepe ademhalingsoefeningen senioren helpen ontspannen.
  • Eenvoudige spabehandelingen, zoals het lakken van nagels of gezichtsbehandelingen, kunnen behoorlijk ontspannend zijn; wees voorzichtig als u omgaat met senioren die artritis hebben, zodat u hun toestand niet irriteert.
  • Aromatherapiesessies kunnen ontspanning bevorderen.
  • Een massagetherapeut die goed thuis is in volwassen cliënten, kan ontspanning bieden door middel van massage. Houd er rekening mee dat dit alleen mag worden gedaan door een erkende massagetherapeut die bekend is met de unieke behoeften van senioren.

Onderwijsactiviteiten

Als je een onderwijzer kunt inschakelen om lessen aan senioren te geven, doe dat dan. Maar als de ruimte of de toegang tot docenten beperkt is, overweeg dan om onderwijs op afstand aan te bieden via online leren.

  • Taallessen zijn niet alleen voor jongere mensen; senioren zijn in staat een nieuwe taal te leren en zullen profiteren van de uitdaging.
  • Fotografielessen helpen senioren niet alleen een nieuwe vaardigheid te leren, maar kunnen hen ook buiten dwingen meer gevarieerde foto's te maken.
  • Acteerlessen bieden naast het leren van een nieuwe vaardigheid zowel psychologische als emotionele voordelen. Acteerles - vooral improvisatie - kan ook wat meer gereserveerde senioren uit hun schulp helpen en socialer worden.
  • Boekenclubs kunnen zowel op een educatieve als op een sociale manier nuttig zijn.
  • Creatieve schrijflessen kunnen senioren helpen de woordenschat te gebruiken en tegelijkertijd creatief te denken.

Kunst en ambacht

Senior leren breien
Senior leren breien

Kunst- en handwerkactiviteiten voor senioren in de kinderopvang kunnen zo simpel zijn als potloodportretten van andere cliënten of zo complex als gebreide en gehaakte projecten. Sommige projecten moeten mogelijk worden aangepast om tegemoet te komen aan speciale behoeften, zoals stijve gewrichten of slecht zicht. Hieronder volgen een aantal mogelijke activiteiten:

Tekenen en schilderen

Tekenen en schilderen zijn ontspannend en kunnen relatief goedkoop worden gedaan met papier van studentenkwaliteit, aquarelverf, stiften, kleurpotloden en potloden die verkrijgbaar zijn bij discountwinkels. Meer gevorderde kunstenaars willen misschien acryl of olie, goede penselen en doeken.

Collagecreatie

Collages kunnen worden gemaakt van stukjes materiaal, bouwpapier en knipsels uit tijdschriften. Zelfs restjes garen en stof kunnen in een collage worden geïntegreerd. Als basis voor een collage moet een labelbord of ander stevig papier worden gebruikt. Voor collages kunnen lijmstiften of witte lijm worden gebruikt.

Breien en haken

Eenvoudige brei- en haakprojecten die relatief snel kunnen worden voltooid, zoals pannenlappen, sjaals, mutsen en pantoffels, zijn geschikt voor volwassenen in de kinderopvang. Voor de pannenlap moet katoengaren worden gebruikt; synthetisch garen kan smelten als het wordt blootgesteld aan hitte. Volumineus garen en grotere breinaalden of haaknaalden dan normaal kunnen mensen met slecht zicht of artritis in hun handen helpen.

Muziekactiviteiten

Anekdotisch bewijs suggereert dat muziek vooral waardevol is voor Alzheimerpatiënten en anderen met geheugenstoornissen. De Alzheimer's Foundation of America heeft advies over het selecteren en gebruiken van muziek voor zowel stimulerende als kalmerende doeleinden bij cliënten met geheugenstoornissen. Muziek uit iemands jeugd lijkt het langetermijngeheugen te stimuleren. Daarnaast kan muziek een kalmerend effect hebben als cliënten van de kinderopvang geïrriteerd raken. Muziek zorgt ook voor vermaak en biedt mogelijkheden voor andere volwassen kinderopvangcliënten. Enkele mogelijke toepassingen voor muziek zijn:

  • Het toevoegen van muziek aan stoeloefeningen kan de ervaring verbeteren en ritme aan de activiteit toevoegen.
  • Het selecteren van muziek uit de jaren dertig, veertig en vijftig kan herinneringen uit de jeugd van een senior oproepen en mogelijkheden bieden voor herinneringen en verbale uitwisseling.
  • Dans- of armbewegingen op muziek zorgen ervoor dat de deelnemers plezier en beweging krijgen.
  • Meezingsessies onder leiding van het kinderdagverblijfpersoneel of een vrijwilliger kunnen worden uitgebreid met tekstbladen in grote letters. Bovendien stimuleren cd's, zoals Sing along with Mitch Miller, de deelname aan de muzikale ervaring. Een geïmproviseerde ritmeband kan meezingers begeleiden; gewone huishoudelijke artikelen, zoals koffieblikken, taartblikken en houten lepels, kunnen worden omgezet in trommels, tamboerijnen en ritmestokken.

Fitness voor senioren

Senioren in groepsles stretching
Senioren in groepsles stretching

Dagelijkse lichaamsbeweging heeft voordelen voor de gezondheid en kan socialisatie-activiteiten voor senioren in een kinderdagverblijf opleveren. Zoals gezegd kunnen cliënten in de volwassenenzorg uiteenlopende fysieke en mentale capaciteiten hebben. Oefening moet op maat worden gemaakt, zodat het risico op vallen niet toeneemt. Zorgvuldig geselecteerde oefeningen kunnen het evenwicht en de fysieke kracht verbeteren, zodat vallen minder waarschijnlijk wordt.

  • Spellen zoals jeu de boules, bowlen, croquet en sjoelbak zijn aantrekkelijk voor senioren die relatief fysiek fit zijn en kunnen ook worden gespeeld door mensen in de vroege stadia van dementie.
  • Stoeloefeningen kunnen worden geleid door een medewerker van de kinderopvang, of deelnemers kunnen instructies op televisie volgen vanaf een dvd.
  • Tai Chi, dat vooral waardevol is voor het evenwicht, kan worden onderwezen zonder een deskundige instructeur, omdat er uitstekende en goedkope instructieprogramma's op dvd beschikbaar zijn.
  • Begeleide natuurwandelingen of stadswandelingen kunnen beweging bieden en tegelijkertijd de wereld van de senioren die naar het kinderdagverblijf gaan vergroten.

Het echte leven weerspiegelen

Activiteiten voor volwassenen in de kinderopvang moeten de interesses en capaciteiten van de individuen in het programma weerspiegelen. Naast spelletjes, knutselen, muziek en lichaamsbeweging bieden activiteiten zoals verjaardagsfeestjes, vakantievieringen en lunches de mogelijkheid voor volwassen kinderopvangcliënten om te helpen met het bereiden van voedsel, versieringen en het dekken van de tafel. Deze activiteiten creëren een gevoel dat doet denken aan het leven thuis.

Aanbevolen: