Knutselen voor senioren: leuk & Gemakkelijke ideeën om creatief aan de slag te gaan

Inhoudsopgave:

Knutselen voor senioren: leuk & Gemakkelijke ideeën om creatief aan de slag te gaan
Knutselen voor senioren: leuk & Gemakkelijke ideeën om creatief aan de slag te gaan
Anonim
Senior vrouw die lacht tijdens het tekenen met de groep
Senior vrouw die lacht tijdens het tekenen met de groep

Als je op zoek bent naar een leuke manier om wat rustige tijd door te brengen, dan zijn deze eenvoudige knutselwerken voor senioren perfect. Knutselen biedt senioren (of wie dan ook) een leuke, goedkope manier om creatief aan de slag te gaan en aan behendigheid te werken. Deze projecten bestrijken een breed scala aan motorische vaardigheden en onafhankelijkheidsniveaus, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: veel creatief plezier.

Goedkope ambachten voor senioren

Als je een vast inkomen hebt, wil je misschien niet veel van je budget besteden aan knutselbenodigdheden. Al deze ambachten zijn leuk en goedkoop, en ze gebruiken materialen die je al bij de hand hebt:

  • Handgemaakte wenskaarten - Je kunt creatief zijn en geld besparen door je eigen wenskaarten te maken van materialen die je waarschijnlijk al bij de hand hebt.
  • String art - Het enige wat je nodig hebt is een stuk hout, wat spijkers en touw of garen in een mooie kleur om je eigen string art-decoraties te maken.
  • knutselen met inpakpapier - Maak je eigen cadeaupapier of gebruik overgebleven cadeaupapier om speciale versieringen te maken.
  • Wijnkurkknutsels - Gebruik overgebleven wijnkurken om een krans, onderzetters en tal van andere leuke projecten te maken.
  • Knutselen met plastic flessen - Gebruik plastic frisdrankflessen om van alles te maken, van mooie bloemen tot votiefhouders.

Knutselen voor senioren die cadeaus willen maken

Niets is betekenisvoller dan een handgemaakt cadeau, en je hoeft geen handwerkexpert te zijn om iets speciaals te maken voor iemand van wie je houdt. Voor deze projecten is niet veel voorafgaande kennis van het knutselen vereist, en als je klaar bent, krijg je een mooi cadeau. Behendigheidsvereisten variëren.

  • Gehaakt speelgoed - Maak een cadeau voor een kleinkind of een jonge vriend met deze eenvoudige haakprojecten voor het maken van speelgoed. Ze zijn perfect voor beginners.
  • Handgemaakt badzout - Badzout is een prachtig cadeau en is voor iedereen gemakkelijk te maken met een paar basisbenodigdheden en wat tijd. Je moet dingen in potten gieten, maar dit is een goede optie voor mensen met mobiliteits- of behendigheidsproblemen.
  • Niet-naai-sjaal - Maak een sjaal die een geweldig cadeau zal zijn, zelfs als je geen toegang hebt tot een naaimachine. Dit is een geweldig project als je te maken hebt met een aantal behendigheidsuitdagingen.
  • Versierde mok - Je hoeft geen keramiekkunstenaar te zijn om een koffiemok te versieren die een prachtig cadeau zal zijn voor een vriend of familielid.
Handwerk ambachtelijke sjaal
Handwerk ambachtelijke sjaal

Handige knutselwerkjes voor senioren om te maken

Gebruik je knutseltijd goed door iets praktisch en nuttigs te maken. Deze ambachten vereisen niet veel voorkennis of zelfs maar een vaste hand, en ze resulteren in iets dat je daadwerkelijk kunt gebruiken:

  • Placemats zonder naaiwerk - Maak je eigen placemats van oude kussenslopen of canvasstof met wat hobbyverf en andere eenvoudige versieringen.
  • Beschilderde leistenen tegels - Verf een leistenen dakpan om een huisnummer te maken, een bordje voor je kamer of onderzetter om de eettafel te beschermen tegen warme gerechten.
  • Fleecedekens zonder naaiwerk - Maak een deken om te bewaren of cadeau te geven. Nog beter: naaien is niet nodig.
  • Zeepblokjes smelten en gieten - Je hoeft geen expert in het maken van zeep te zijn om deze eenvoudige zeepblokjes te maken die perfect zijn voor een gastenbadkamer of om cadeau te geven.

Leuke knutselwerkjes voor senioren om met kleinkinderen te doen

Tijd doorbrengen met kleinkinderen is altijd de moeite waard, maar het kan nog leuker zijn als je samen creatief aan de slag gaat. Deze projecten zijn perfect om te delen met kinderen van alle leeftijden:

  • Zelfgemaakt stoepkrijt - Breng het versieren van de stoep aan de voorkant naar een hoger niveau door samen je eigen stoepkrijt te maken.
  • DIY-sprookjeshuis - Werk samen om een sprookjeshuis voor de tuin of de tuin te maken met behulp van een klein vogelhuisje en materialen zoals stokken en mos.
  • Kinderslaapzak zonder naaimachine - Maak een slaapzak van fleecestof, zelfs als jij en de kleinkinderen geen toegang hebben tot een naaimachine.
  • Bladwijzers met kralen - Deel uw liefde voor lezen door samen een aantal speciale bladwijzers te maken.

Vakantieknutsels voor senioren die graag iets vieren

De feestdagen zijn een goed moment om met nieuwe ambachten te experimenteren. Je kunt feestelijke decoraties, speciale seizoenskaarten en meer maken met deze geweldige projecten die perfect zijn voor senioren:

  • Afdrukbare Halloween-knutselwerkjes - Deze afdrukbare papieren knutselwerkjes zijn een geweldige manier om te versieren voor deze leuke en griezelige feestdag.
  • Handgemaakte Thanksgiving-plaatskaarten - Wees creatief en help de Thanksgiving-tafel te versieren door je eigen plaatskaarten te maken.
  • Kerstversiering van opgerold papier - Vul een glazen kerstversiering met stroken opgerold papier in dit eenvoudige en leuke handwerk.
  • DIY Kersttafeldecoraties - Maak een aantal prachtige kerstversieringen voor op tafel, of je nu familie ontvangt of een ma altijd deelt waar je woont.
  • Valentijnskaarten - Maak je eigen Valentijnsdagkaarten waarmee je je liefde kunt tonen aan de belangrijke mensen in je leven.
Oudere vrouw versiert een kerstkrans
Oudere vrouw versiert een kerstkrans

Fantastische ambachten voor mensen met mobiliteitsproblemen

Het feit dat sommige senioren mobiliteitsproblemen hebben, betekent niet dat ze niet van knutselen kunnen genieten. Deze knutselwerkjes voor ouderen zijn perfect voor mensen die moeite hebben met het maken van precieze bewegingen:

  • Eenvoudige schilderprojecten - Van aquarelzonsondergangen tot eenvoudige moderne kunst, deze eenvoudige projecten maken schilderen leuk voor iedereen.
  • Pijpreiniger-knutselwerkjes - Van een eenvoudige kroon tot een charmante pijpenragerspin, deze knutselwerkjes zijn schattig en leuk.
  • Schelpenknutsels - Lijm zeeschelpen op een stuk drijfhout om een mooie decoratie in de vorm van een hart te creëren. Grotere zeeschelpen maken dit gemakkelijker voor mensen met beperkte behendigheid.
  • Rubberstempelprojecten - Maak eenvoudige gestempelde kunst of een speciale wenskaart om naar een geliefde te sturen.

Kunst en handwerk voor ouderen in verpleeghuizen

Knutselen is een geweldige manier om vreugde en opwinding te brengen in de levens van mensen in verpleeghuizen. Deze ambachten voor oudere verpleeghuisbewoners bewijzen dat creativiteit leuk is, waar je ook bent in het leven:

  • Abstract schilderen - Schilderen hoeft niet representatief te zijn, en deze leuke abstracte kunstprojecten bewijzen dat iedereen over verborgen kunstvaardigheden beschikt.
  • Papieren waaiers - Of je nu een eenvoudige papieren waaier versiert of je eigen waaier vouwt, hangt af van het niveau van behendigheid dat je wilt bij een knutselproject, maar hoe dan ook, dit handwerk houdt je koel.
  • Geweven papiermand - Gebruik stroken papier om een mand te vlechten voor bloemen, snoep of iets anders. Senioren in verpleeghuizen kunnen deze manden ook maken als cadeau voor vrienden en familie.
  • Madeliefjesbloemknutsels - Leer echte madeliefjes te persen om de kamer van een senior in het verpleeghuis te versieren, of maak een met madeliefjes versierde pen voor het maken van kruiswoordpuzzels of het schrijven van aantekeningen.
Senioren maken versieringen van crêpepapier
Senioren maken versieringen van crêpepapier

Kleiknutselen voor senioren

Werken met klei is een ontspannende activiteit die senioren op tactiel, visueel en creatief niveau aanspreekt. Degenen met een beperkte behendigheid kunnen de klei over het algemeen zonder problemen kneden, en deze eenvoudige ideeën voor klei-ambachten zijn leuk om te proberen:

  • Kralen voor sieraden - Kralen maken van Fimo-klei is een geweldige optie voor beginners.
  • Zelfgemaakte klei - Het is gemakkelijk om je eigen klei te maken met ingrediënten die je al bij de hand hebt.
  • Kleipatronen - Gevorderde kleibewerkers kunnen leren een platte hanger te maken met behulp van texturen en andere technieken voor een project met een armband en een ander project met een hangende ketting.

Foto's en fotografieknutsels voor senioren

Voor senioren met interesse in fotografie kan het maken van foto's leuk zijn. Als u echter weet hoe u foto's in uw knutselwerk kunt verwerken, kan dit een geweldige manier zijn om uw creativiteit te laten zien. Senioren die in verpleeghuizen wonen of in het ziekenhuis verblijven, kunnen genieten van dit soort handwerk omdat het betekenisvolle foto's betreft van belangrijke mensen en plaatsen in hun leven. Het eindproduct kan ook comfort bieden, zonder al te veel ruimte in beslag te nemen.

  • DIY-fotocollage - Collages zijn een geweldige manier om je creatieve interesses te uiten en unieke kunstwerken te maken.
  • Fotomagneten - Fotomagneten zijn een klein sieraad dat je op je koelkast kunt bewaren of cadeau kunt doen aan dierbaren.
  • Fotopuzzel - Verander een favoriete foto in een puzzel met een gratis afdrukbare overlay.
Scrapbookplezier
Scrapbookplezier

Stof- en naaldknutselwerkjes voor senioren

Stoffenambachten zijn geweldige manieren om jezelf fysiek en mentaal bezig te houden, om nog maar te zwijgen van het feit dat je aan het einde van je project een handgemaakt stuk hebt om te dragen of te gebruiken voor decoratie. Voor senioren die graag dingen van stof maken, maar moeite hebben met het zien van klein werk, helpen naalden met grote gespleten ogen, lijmpistolen en klittenband om veel projecten gemakkelijker te maken. Deze activiteiten kunnen ook troost bieden aan senioren die geen dagelijkse structuur hebben, verveling ervaren en de behendigheid in hun handen verliezen:

  • Gehaakt kerstboomornament - Besteed wat tijd aan het maken van een uniek ornament voor jezelf of een geliefde.
  • Gebreide sjaal - Sjaals zijn een geweldig beginnersproject voor degenen die willen leren breien.
  • Stoffen bloemenbroche - Dit is een geweldig project voor senioren die overgebleven stof en linten willen gebruiken om iets nieuws te maken.
  • Gemakkelijke quilt - Creëer een unieke deken om je lekker knus te houden op koude nachten.
Senior vrouwen breien
Senior vrouwen breien

Meer eenvoudige knutselwerkjes voor senioren

De volgende projecten zijn vooral geweldig voor senioren die nieuw zijn met knutselen. Deze projecten zijn perfect voor senioren die veel creatieve vrijheid hebben en een activiteit nodig hebben om lichaam en geest betrokken te houden.

  • Beschilderde spiegel - Geef je interieur een update met dit eenvoudige project.
  • Gedecoupagede items - Met dit leuke project kun je fotolijsten, tafels, stoelen en spiegels aankleden. Het is ook een heel gemakkelijk vak om te leren als je een beginner bent.
  • Kolibrievoeder - Hergebruik je oude wijnflessen en kijk hoe prachtige vogels in je tuin rondhangen.
  • DIY-mozaïekdienblad - Dit is een creatieve manier om gebroken serviesgoed te gebruiken om iets nieuws te creëren.
  • Afdrukbare kleurpagina's - Druk gratis kleurpagina's af om ontspannende kleuren voor volwassenen te proberen.
Man schilderen in de kunstles
Man schilderen in de kunstles

Blijf scherp met eenvoudige knutselwerkjes voor senioren

Knutselen voor senioren is een uitstekende manier om de geest gestimuleerd te houden en tegelijkertijd een gevoel van voldoening en trots te bevorderen. Knutselen is een geweldige manier om de tijd te doden, te genieten van een leuke activiteit met een vriend, en de algehele stress te verminderen.

Aanbevolen: