Japans Zen-tuinontwerp

Inhoudsopgave:

Japans Zen-tuinontwerp
Japans Zen-tuinontwerp
Anonim
Japans tuinontwerp
Japans tuinontwerp

Een Japanse Zen-tuin in je tuin maken is niet zo moeilijk als je zou denken. Door een paar basisprincipes van ontwerp in gedachten te houden en de juiste planten te kiezen, kun je een rustige plek hebben voor meditatie of gewoon kijken naar het prachtige landschap.

Aspecten van het Japanse Zen-tuinontwerp

Er zijn veel aspecten van traditionele Japanse tuinen en theetuinen die bijdragen aan hun schoonheid. Hoewel u ze misschien niet allemaal in uw tuinontwerp kunt verwerken, geeft dit korte overzicht u een goed idee van waar een Japanse tuin om draait:

  • Geleend landschap: Japanse tuinen gebruiken vaak het landschap rondom de tuin als kenmerk van de tuin zelf. Een berg in de verte kan bijvoorbeeld worden omlijst door een boog in de tuin.
  • Water: Water is een heel belangrijk aspect van het Japanse tuinontwerp. Meestal zie je vijvers, beekjes of watervallen in traditionele Japanse tuinen. Vooral watervallen zijn populair, maar het uiterlijk van een waterval zonder water kan worden gecreëerd met rotsen.
  • Bruggen: Als je al dat water gebruikt, vooral als er een eiland in de vijver ligt (een ander populair kenmerk van Zen-tuinen), heb je een brug nodig. Hiervoor kunnen stenen platen worden gebruikt. Een Chinese gebogen "vollemaanbrug" wordt ook vaak gebruikt.
  • Stenen lantaarns: Stenen lantaarns worden vaak naast een pad of in de buurt van een waterpartij geplaatst en zijn een veel voorkomende toevoeging aan het Japanse tuinontwerp.
  • Stenen: Strategisch geplaatste rotsen en stenen worden gebruikt als ontwerpkenmerken in de tuin. Stenen worden vaak zo geplaatst dat ze uit het water steken of in een geharkte zandtuin.
  • Zand: De geharkte zandtuin is waarschijnlijk waar de meeste mensen aan denken als ze aan een Japanse Zen-tuin denken. Deze bouwwerken zijn populair in Shinto-heiligdommen, waar ze naar verluidt een plek gastvrijer maken voor geesten. Afhankelijk van hoe het zand wordt geharkt, kan het lijken op stromend water of op eenvoudige rechte lijnen.
  • Paden: Een typisch Japanse tuin is ontworpen om te wandelen. De paden kronkelen, maar dat betekent niet dat ze lukraak zijn. Paden zijn zelden recht en lopen vaak rond andere elementen in de tuin, waardoor de bezoeker de tijd neemt om de omgeving aandachtig te bekijken.
  • Planten: Het laatste element van de Japanse tuin zijn de bomen, struiken en bloemen, die hieronder in meer detail worden besproken.

Planten kiezen voor een Japanse tuin

Als je vanuit een compleet nieuw landschap zonder gevestigde planten begint, kun je gemakkelijk planten kiezen die betekenis hebben en traditioneel zijn voor een Japanse tuin. Anders kun je werken met wat je hebt en elementen van de Japanse stijl toevoegen om meer authenticiteit aan je ruimte te geven.

Bomen

De meeste mensen denken aan de Japanse esdoorn als ze aan Japanse tuinen denken. Hoewel deze bomen zowel populair als mooi zijn, zijn ze niet de enige keuze.

Knoestige oude dennenbomen worden in zowel de Chinese als de Japanse cultuur gewaardeerd als symbool voor een lang leven. Andere groenblijvende bomen kunnen ook worden gebruikt. Vaak worden ze gesnoeid of gevormd om een oud en knoestig uiterlijk te geven.

De bloeiende pruim is een andere populaire keuze, omdat hij bloeit in de winter als weinig anders er goed uitziet.

Heesters

Schaduwminnende struiken zijn perfect voor de Zen-tuin, omdat ze gelukkig kunnen leven onder de hogere bomen. Azalea's, rododendrons, hortensia's en blauweregen zijn allemaal populaire keuzes voor Japanse tuinen.

Bamboe, dat eigenlijk een gras is maar zich zo verspreidt dat het bijna op een muur van struiken lijkt, is een andere populaire keuze. Het kan worden gebruikt voor versiering en om uitzichten op andere delen van de tuin af te sluiten, die je dan alleen kunt zien als je verder over het pad loopt.

Bloemen

Traditionele Japanse tuinen waren sterk afhankelijk van riet en grassen, maar ook van bloeiende planten, bomen en wijnstokken. Waterminnende bloemen zoals de iris, lotus en waterlelie zijn populaire keuzes. Kies bloemen die je mooi vindt en die goed passen bij de andere planten in je tuin. Het is een goed idee om planten te gebruiken die in jouw omgeving voorkomen, zelfs als ze er niet uitzien als een traditionele Japanse Zen-tuin. Ze zullen succesvoller zijn dan exotische planten die misschien niet tegen de winter of de zomer kunnen.

Definitieve ontwerptips

Als je klaar bent om je eigen toevluchtsoord in de achtertuin te creëren, ga dan naar Hoe maak je een Zen-tuin voor gedetailleerde doe-het-zelf-instructies die je precies kunt volgen of kunt aanpassen aan jouw behoeften.

Gezien alle elementen die typisch aanwezig zijn in een Japanse tuin, kom je misschien in de verleiding om alles in je ruimte te proppen, ook al is deze erg klein. Dat is geen goed idee. Japanse tuinen hebben meestal lege ruimte; ze zijn niet zo volgebouwd met planten, rotsen en andere elementen. Als je sommige elementen moet laten gaan om de tuin in jouw ruimte te laten werken, het zij zo. Zelfs een prachtige stenen lantaarn omringd door azalea-aanplantingen zou een mooie Japanse hoektuin kunnen vormen als dat alles is waar je ruimte voor hebt.

Aanbevolen: