Vintage jurken: een retrostijl uit de jaren vijftig bereiken

Inhoudsopgave:

Vintage jurken: een retrostijl uit de jaren vijftig bereiken
Vintage jurken: een retrostijl uit de jaren vijftig bereiken
Anonim

Ontdek de meest voorkomende jurkenstijlen uit de jaren vijftig en leer hoe ze je eigen garderobe kunnen inspireren.

Jaren vijftig Vrouw serveert hapjes op feestje
Jaren vijftig Vrouw serveert hapjes op feestje

Van alle damesmodestijlen uit de 20e eeuw zijn jurken uit de jaren vijftig misschien wel de meest gedenkwaardige. Je hoeft A Place in the Sun of Gentlemen Prefer Blondes niet gezien te hebben om de opvallende silhouetten uit de jaren vijftig te waarderen die zo anders zijn dan de stijlen van vandaag. En nu de fascinatie van mensen voor de kledinggeschiedenis steeds groter wordt, is er geen beter moment dan nu om diep in de kledingkant van de jaren vijftig te duiken.

Populaire kledingstijlen uit de jaren vijftig

vrouw modellering jurk jaren 1950 mode
vrouw modellering jurk jaren 1950 mode

Dankzij de talloze films en televisieprogramma's die de jaren vijftig op het scherm hebben nagebootst, zijn de meeste mensen van vandaag voldoende bekend met de naoorlogse mode om enkele van de meer populaire stijlen uit die periode visueel te kunnen identificeren. Je weet waarschijnlijk veel meer over de verschillende soorten jurken uit de jaren vijftig dan je jezelf toegeeft! Hoewel de volgende vier soorten jurken niet de enige stijlen zijn die destijds zijn gemaakt, zijn ze de meest voorkomende die je zou zien als je in een konijnenhol in het verleden zou vallen.

jurken met overhemdtaille

Familieportret uit de jaren vijftig
Familieportret uit de jaren vijftig

Voor het ongetrainde oog lijkt een jurk met overhemdtaille op een overhemd met knoopsluiting dat in een jurk is veranderd. Deze jurken voor overdag waren meestal gemaakt van lichtgewicht stoffen en unieke patronen en prints zoals gingham en plaid en bevatten knopen, nauwsluitende tailles en praktische halslijnen/mouwlengtes. Ze zijn gemaakt voor meer fysieke activiteit dan sommige andere stijlen; in deze jurken kun je vrouwen tegenkomen die hun huis schoonmaken en boodschappen doen.

Jassen

vrouw, gekleed in een grijze jasjurk met een witte kraag en manchetten
vrouw, gekleed in een grijze jasjurk met een witte kraag en manchetten

Een andere erg populaire kledingstijl in de jaren vijftig was de jasjurk. Jasjurken werden in dezelfde stijl gemaakt als jurken met hemdtaille, met het vereiste gevoel voor functionaliteit, maar met een extra vleugje verfijning. Ze waren meestal dichtgeknoopt in plaats van met een ritssluiting, en waren gemaakt van zwaardere stoffen dan je dagelijkse jurken. Het meest bepalende kenmerk van de jasjurk was echter de zwaar geconstrueerde kraag die de illusie wekte van een overjas.

Schedse jurken

Vrouwen uit de jaren 50 die schede-jurken modelleren
Vrouwen uit de jaren 50 die schede-jurken modelleren

Sheath-jurken ontwikkelden zich in de jaren vijftig als tegenstelling tot de volumineuzere jurken met volledige rok die werden geïntroduceerd met Dior's New Look. Deze kledingstijl was erop gericht de rondingen van het lichaam te volgen en de rok nauw rond de heupen en benen te brengen. De eerste van de schede-stijlen was de kokerrok, die langs de heupen en langs de dijen streek, maar ze niet omhelsde. Daarentegen was de tweede schedestijl, ook bekend als de wiebeljurk. Deze jurken waren aanzienlijk strakker en omsloten de rondingen van een persoon. Deze jurken waren meestal gemaakt van effen kleuren en waren verkrijgbaar in allerlei soorten stoffen. Op dezelfde manier kun je schede-jurken vinden van knielengte tot kuitlengte, maar nooit te hoog boven de knie. Die trend zou tien jaar later verschijnen.

Avondjurken

avondjurken tijdens de homecoming-dans in de jaren vijftig
avondjurken tijdens de homecoming-dans in de jaren vijftig

Zowel avondjurken als formele kleding (inclusief galajurken) zijn samengesteld uit twee verschillende stijlen: elegant en verfijnd en kleurrijk en vrouwelijk. Avondjurken waren doorgaans vloerlengte, hoewel je de afgelopen tien jaar vaak mensen zag die theelengte-jurken droegen, en ze waren gemaakt van een verscheidenheid aan stoffen en kleuren. Meestal concentreerden deze jurken zich op de taille en hadden ze veel rokvolume, gecreëerd door lagen petticoats. Je kunt jurken vinden die zijn gemaakt van rijke kleuren zoals marineblauw en ook pastelkleuren zoals lavendel. Bovendien hadden ze laagjes kant of tule, vooral voor het jongere publiek.

Tips voor het dragen van jurken uit de jaren 50 als een bom uit het atoomtijdperk

Modevrouw uit de jaren vijftig, gekleed in zomergestreepte jurk met handschoenen en hoed
Modevrouw uit de jaren vijftig, gekleed in zomergestreepte jurk met handschoenen en hoed

Hoewel iedereen een jurk uit de jaren vijftig kan dragen, zijn er een paar belangrijke cosmetische praktijken die mensen destijds volgden en die, als ze zonder kleding worden gedragen, ervoor kunnen zorgen dat de jurken niet goed passen. Volg deze tips om echt de look te krijgen waar je voor gaat - of het nu een bombshell-schoonheid is of een socialite uit de buitenwijken:

Draagperiode Geschikte onderkleding eronder

Damesonderkleding werd in de jaren vijftig anders gemaakt dan nu. Om de naden van de jurk goed op te vullen, draag je ondergoed dat geschikt is voor de periode. Een van de fundamentele onderdelen van dit silhouet is de kogelbeha, waarvan je moderne varianten te koop kunt vinden bij winkels als What Katie Did. Bovendien waren nauwsluitende natuurlijke taillelijnen ook populair, mogelijk gemaakt door shapewear zoals gordels. Omdat de tailleomvang van veel echte vintage jaren 50-jurken schrikbarend klein is in vergelijking met de buste- en heupnaden, zal shapewear je helpen om daadwerkelijk in deze kleine jurkjes te passen.

Combineer de jurk met vintage accessoires

Vrouw uit de jaren 50 met bloembroche en parelkettingaccessoires
Vrouw uit de jaren 50 met bloembroche en parelkettingaccessoires

Een andere gemakkelijke manier om je vintage look compleet te maken is het dragen van vintage accessoires. Dingen als portemonnees van bakeliet en lucite, korte sjaals, dikke kostuumjuwelen, spelden, handschoenen en kousen brengen je vintage-geïnspireerde ensemble samen - zonder dat het lijkt alsof je op weg bent naar een verkleedfeestje. De mode is nu meer relaxed, dus het voelt misschien een beetje raar om in volledige kleding en sieraden naar het postkantoor te rennen, maar laat dat je er niet van weerhouden om te pronken met je mooie outfit.

Draag een slipje bij je jurk

Naast onderkleding werden veel jurken - vooral avondjurken - gemaakt om te worden gedragen met een slip (half of volledig) over de onderkleding en onder de jurk zelf. Slippen uit die periode werden gemaakt van een verscheidenheid aan stoffen en werden gebruikt om de lijnen van het ondergoed en de natuurlijke vorm van het lichaam glad te strijken om een naadloos oppervlak op de jurk te creëren. Moderne stoffen en onderkleding hebben zo'n lange weg afgelegd dat het niet echt meer nodig is om slips te dragen, maar je zult er waarschijnlijk nog wel een moeten dragen bij een oudere jurk. Gelukkig kun je moderne slips kopen voor ongeveer $15-$30, en ze werken net zo goed als elke vintage slip.

Manieren om echte vintage te herkennen aan de reproducties

Aangezien er momenteel een enorme markt is voor vintage kleding, zijn er een heleboel bedrijven die profiteren van de trends en vintage-geïnspireerde stukken of echte reproducties maken om te verkopen. Helaas kunnen deze stukken feitelijke naoorlogse patronen volgen, zodat het voor iemand zonder veel ervaring met mode uit de jaren vijftig moeilijk kan zijn om de echte stukken uit de nieuwe stukken te onderscheiden. Met een paar tips kun je je adelaarsogen aanscherpen en de echte vintage van de reproducties herkennen.

Controleer de tags

Vintage tags zien er anders uit dan moderne tags; meestal voelen ze dikker aan en kunnen ze geborduurd of bedrukt zijn met vintage lettertypen. Het kan ook zijn dat ze een maatvoering hebben die verkeerd lijkt voor het kledingstuk waar je naar kijkt (dat wil zeggen: een 36 voor een nachtjapon is waarschijnlijk de bandmaat, niet de totale kledingmaat).

Beoordeel de stoffen

Vergeleken met de fast fashion-markt van vandaag werden stoffen uit het midden van de eeuw vaak gemaakt van duurzamere materialen, zodat de stukken hun investering waard zouden zijn. Als een stuk goedkoop aanvoelt, alsof het uit een Halloween-kostuumpakket komt, dan is het waarschijnlijk een modern stuk.

Zoek naar modieuze elementen

Soms kan een vintage stuk gewoon niet lekker aanvoelen, en dat kan zijn omdat het eigenlijk een reproductie is die wat vrijheden heeft genomen met het historische ontwerp om meer modieus over te komen en een modern publiek aan te spreken. Dingen zoals een lagere taille, hogere zoomlijnen en ritsen aan de achterkant versus ritsen aan de zijkant zijn tekenen waar je op moet letten.

Beste plekken om te winkelen voor vintage jurken uit de jaren 50

Als je van mode uit de jaren vijftig houdt, zijn er online veel plekken waar je je hart kunt ophalen. Een paar favoriete plekken om te zoeken naar vintage kleding en accessoires zijn:

  • Etsy - De afgelopen jaren is Etsy een van de beste plekken geworden om naartoe te gaan als je vintage stukken aan je garderobe wilt toevoegen. Er zijn honderdduizenden vintage kledingverkopers op de website die elk denkbaar type jaren 50-jurk hebben, van designer tot overdag - en alles daar tussenin.
  • Thrilling - Thrilling is een detailhandelaar die zich toelegt op de verkoop van vintage kleding. Het is gemakkelijk te navigeren en heeft vrij standaardprijzen voor vintage items. Let goed op de vermeldingen die in uw zoekopdracht zijn verschenen, aangezien deze niet altijd precies overeenkomen met wat u zoekt.
  • GEM - GEM is een app en website die vintage kledingartikelen van overal op internet verzamelt. Van veilingwebsites tot onafhankelijke detailhandelaren, deze informatiebron is geweldig om door te bladeren als u niet op zoek bent naar een specifiek item, maar wel een idee heeft van iets in gedachten. Aangezien u niet daadwerkelijk bij het bedrijf koopt, moet u voorzichtig zijn met de vermeldingen die u ziet en deze controleren om er zeker van te zijn dat ze betrouwbaar zijn.
  • Ballyhoo Vintage - Ballyhoo is een minder bekende vintage retailer die al meer dan dertig jaar actief is. Hoewel hun voorraad misschien kleiner is dan die van retailers als Etsy, hebben ze een goede variëteit om uit te kiezen.

De realiteit van het kopen van vintage kleding in grote maten

Er zijn altijd mensen met een grotere maat in de wereld geweest, ook in de jaren vijftig! Natuurlijk waren er toen mensen die deze populaire kledingstijlen droegen - en hun taille was niet 50 cm. Helaas is er een ernstig gebrek aan echte plus-size vintage goederen uit deze periode die te koop zijn. Zoals bij veel vintage goederen hebben verzamelaars het geluk de stukken die ze hebben terug te vinden, omdat iemand ze lang genoeg heeft bewaard om ze door te verkopen. Mensen met een grote en middelgrote maat kunnen moeite hebben met het vinden van echte vintagekleding. Dit geldt vooral voor jurken uit de jaren vijftig, een periode die zo'n gestileerde 'ideale lichaamsvorm' had die alleen werd bereikt met gestructureerde onderkleding.

Als je grotere maten draagt, denk dan niet dat je geen vintage-esthetiek kunt hebben. Het is misschien niet zo eenvoudig om authentieke stukken te vinden als voor iemand die doorgaans een kleine maat draagt, maar je kunt vintage-geïnspireerde stukken in grote maten kopen van bedrijven als Unique Vintage en Mod Cloth om je te helpen de jaren 50-garderobe van je geliefde samen te stellen. dromen.

Omarm de esthetiek van het atoomtijdperk

Er is geen betere tijd dan nu om je Grease aan te trekken en de perfecte vintage jaren 50-jurk voor jou te vinden. Van vintage-geïnspireerde stukken tot echte petticoats: je kunt jezelf stijlvol (of casual) aankleden met een vintage nummer dat lang voor je geboorte is gemaakt.

Aanbevolen: