Gids voor Camellia-bloemen

Inhoudsopgave:

Gids voor Camellia-bloemen
Gids voor Camellia-bloemen
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Camellia's zijn groenblijvende struiken die bekend staan om hun schaduwtolerantie en bloeiperiode in de winter. Ze hebben redelijk veeleisende groei-eisen, maar zijn gemakkelijk te kweken als hieraan kan worden voldaan en zijn prachtig in een tijd van het jaar waarin de meeste andere planten inactief zijn.

Camelia's kweken

dubbele roze camelia
dubbele roze camelia

Camellia's zijn niet erg winterhard, maar als je in de warmere helft van het land woont, zijn het een geweldige groep planten om te verkennen. Grootte, groeiwijze en bloeitijd variëren tussen de verschillende soorten en er zijn een bijna oneindig aantal kleurencombinaties beschikbaar onder de honderden genoemde variëteiten die in kwekerijen te vinden zijn.

Over het algemeen zijn het middelgrote tot grote houtachtige struiken met een rechtopstaande groeiwijze en glanzende, ovale donkergroene bladeren. Bloemen zijn meestal tussen de vijf en tien centimeter breed en worden meestal gezien in de vorm van 'dubbele bloemen' met meerdere lagen rijke fluweelachtige bloemblaadjes, vergelijkbaar met rozen.

Basisvereisten

Camelia's hebben schaduw nodig van de hete middagzon, voldoende vocht, goede drainage en zure grond en groeien alleen daar waar de wintertemperatuur niet onder de 10 graden da alt.

  • Waar de pH van de grond hoger is dan 6, is het noodzakelijk om het plantgebied aan te passen met veenmos, elementair zwavel of aluminiumsulfaat om zuurdere groeiomstandigheden te creëren.
  • Camelia's groeien goed in de volle schaduw, zolang er gefilterd licht beschikbaar is of het bladerdak hoog genoeg is om goed omgevingslicht mogelijk te maken.
  • Directe ochtendzon is geweldig voor camelia's, maar tegen de middag moeten ze in de schaduw staan.
  • Camelia's houden van rijke leemgrond; ben van plan om het teeltgebied vóór het planten grondig aan te passen met compost.
  • Tenzij de bestaande drainage uitstekend is, kun je camelia's het beste op een kleine heuvel planten.
  • Regelmatige irrigatie is belangrijk in de zomer en een laagje mulch is nuttig om bodemvocht vast te houden en de wortels koel te houden.

Gebruik in het landschap

camelia's in park
camelia's in park

Als groenblijvende struiken zijn camelia's een van de beste keuzes als funderingsplant of scherm op schaduwrijke locaties. Ze zullen deze gebieden opvrolijken met hun grote, kleurrijke bloesems in de donkerste tijd van het jaar. Hoewel het goede haagplanten zijn, zijn het geen heggen die geschoren moeten worden, omdat de bloemknoppen zich langzaam vormen in de loop van het groeiseizoen. Bij het scheren worden de knoppen verwijderd, die zich pas het volgende jaar opnieuw zullen vormen.

Afzonderlijke camelia's worden gebruikt als centraal punt bij het planten van kleinere, schaduwminnende vaste planten. In grotere landschappen kunnen ze in bosjes onder hoge bomen worden verspreid, samen met andere bloeiende struiken die van schaduw en zure grond houden, zoals azalea, rododendron, gardenia en hortensia.

Soorten camelia's

sasanqua camelia
sasanqua camelia

Camellia japonica, Camellia sasanqua en hybriden tussen deze twee soorten worden het meest gekweekt voor sierdoeleinden. Japonica-variëteiten hebben doorgaans grotere bladeren, bloemen en totale grootte en bloeien later dan de sasanquas. Sasanqua's zijn herfstbloeiers, terwijl japonica's bloeien tussen januari en maart, afhankelijk van de variëteit.

Sasanquas

  • Shishi-Gashira heeft donkerroze bloemen op een compacte plant van ongeveer 1,20 meter hoog en breed.
  • Hana Jiman heeft witte bloemen met een roze rand en wordt 2,5 tot 3 meter hoog en 1,80 tot 2,5 meter breed.

Japonicas

  • Berenice Boddy is een klassieke rozebloemige variëteit die uiteindelijk 3 tot 3 meter hoog wordt en 1,80 tot 1,8 meter breed.
  • Mathotiana wordt ongeveer even groot en heeft ongebruikelijk grote bloemen van 15 cm in een karmozijnrode kleur die vaak wordt geassocieerd met camelia's.

    hybride camelia
    hybride camelia

Hybriden

  • Dr. Clifford Parks heeft roodoranje bloemen op een struik van 1,80 tot 2,5 meter hoog en breed.
  • Cinnamon Cindy wordt ongeveer even groot en is ongewoon geurig voor een camelia. Tijdens de bloei verspreidt het een kaneelachtige geur.
  • Itty Bit is een dwergvariëteit die minder dan 1,20 meter hoog en breed blijft en zachte, pluizige roze-witte bloesems draagt.

Camellia sinensis is de theecamelia - de bladeren zijn de bron van groene, zwarte en witte thee - en wordt af en toe voor dit doel door huiseigenaren gekweekt. Theecamelia's dragen enkele witte bloemen van 2,5 cm en kunnen uitgroeien tot de grootte van kleine bomen, maar worden meestal kleiner gehouden met het oog op het oogsten van de bladeren.

Plagen en ziekten

Spintmijten en schildluis zijn twee van de meest voorkomende insectenplagen die camelia's aantasten. Ze zijn bijna microscopisch groot en beide worden meestal aangetroffen aan de onderkant van de bladeren, waar ze verschijnen als witte (spintmijten) of grijze (schubben) vlekken. Schaal en mijten kunnen worden verwijderd door de bladeren met water te wassen en ze handmatig af te wrijven, hoewel grote plagen gemakkelijker kunnen worden behandeld door ze te besproeien met insectendodende zeep.

Verschillende ziekteverwekkers beïnvloeden camelia's, wat resulteert in dode of misvormde delen van de plant. Wortelrot, bladvlekken, afsterven van twijgen en bladgallen behoren tot de meest voorkomende. Geen van deze kan met chemicaliën worden behandeld, dus het is het beste om de geïnfecteerde delen van de plant te verwijderen en te verbranden of in de prullenbak te gooien. Steriliseer snoeimateriaal door het in ontsmettingsalcohol of bleekwater te dompelen na het afsnijden van een zieke plant om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Koningin van de Schaduw

Camelia's behoren tot de roy alty's van de plantenwereld en zijn, in de hoofden van veel tuiniers, een stuk beter dan de rest als het gaat om schaduwheesters. Ze groeien langzaam, hebben een lange levensduur en zijn over het algemeen vrij van ziekten en plagen als de groeiomstandigheden van hun voorkeur worden geboden.

Aanbevolen: