Een etiquettegids: moet u de huisreiniger een fooi geven?

Inhoudsopgave:

Een etiquettegids: moet u de huisreiniger een fooi geven?
Een etiquettegids: moet u de huisreiniger een fooi geven?
Anonim

Vraagt u zich af of u een fooi moet geven aan de schoonmaakster in uw huis? We hebben een overzicht van de fooien, zodat u met vertrouwen een fooi kunt geven (of geen fooi kunt geven).

tapijt schoonmaker
tapijt schoonmaker

Je bent enthousiast over het sprankelend schone huis, maar je bent misschien een beetje in de war over de fooisituatie. Moet u uw schoonmaakmedewerker een fooi geven? We hebben de antwoorden gevonden, en het is eigenlijk vrij eenvoudig om erachter te komen hoe vaak en hoeveel u de schoonmaakster een fooi moet geven.

Moet u uw huisreiniger een fooi geven?

Fooien kunnen tegenwoordig zo'n verwarrend gebaar zijn. Dat begrijpen wij. Er lijken tips te verschijnen elke keer dat u koffie koopt of voor een dienst beta alt. Dus, is uw schoonmaakster een van de mensen die u eigenlijk regelmatig een fooi moet geven? Er is hier echt geen definitief antwoord.

De waarheid is dat je geen fooi hoeft te geven aan de schoonmaakster van je huis. Maar de standaardpraktijk suggereert dat een redelijke fooi dankbaarheid uitdrukt voor goed werk. Tips zijn een geweldige manier om uw professionele relatie met uw schoonmaker uit te bouwen en hem of haar aan te moedigen wanneer hij/zij uitstekend werk heeft verricht bij de zorg voor uw huis. U kunt er dus voor kiezen om uw schoonmaakster geen fooi te geven, maar het is in uw voordeel om een fooi te geven voor hun diensten.

Hoeveel moet u uw schoonmaakster fooi geven?

Over het algemeen is een bereik van 15-20% standaard voor het geven van een fooi aan een schoonmaakster. Dit percentage is gebaseerd op het totaalbedrag voor dat specifieke schoonmaakbezoek. Voor niet-seizoensgebonden fooien kun je het beste bij geldelijke fooien blijven in plaats van bij kleine cadeautjes.

Je kunt een fooi geven met contant geld of dit toevoegen aan het totaal van je rekening, maar zorg ervoor dat je duidelijk aangeeft dat je een fooi geeft aan de persoon die de taken uitvoert. Wanneer uw huisreiniger zijn uiterste best doet of een rommeliger huis aanpakt dan normaal tijdens zijn bezoek, kan het verstandig zijn om een iets grotere fooi te geven.

Handige hack

Het is handig om contact op te nemen met het schoonmaakbedrijf dat je hebt ingehuurd als je niet zeker weet wat de beste fooipraktijken zijn. Ze kunnen u vertellen wat hun fooibeleid is en wat de meeste van hun klanten doen.

Wanneer moet u uw huisreiniger een fooi geven?

creditcard betaling
creditcard betaling

Je kunt je schoonmaakpersoneel zo vaak een fooi geven als je wilt, maar het is algemeen bekend dat er na elk bezoek een fooi wordt gegeven. Voor wekelijkse en maandelijkse schoonmaakdiensten kunt u uw team direct voor of na elke schoonmaakbeurt een fooi geven. Als hetzelfde team bij elk bezoek uw huis schoonmaakt, kunt u hen vooraf een fooi geven zodra u bekend bent met hun serviceniveau.

Voor nieuwe schoonmaakmensen of voor een schoonmaakteam met veel medewerkers, kunt u wachten tot na de dienst om uw fooibedrag te bepalen. Zodra u een bijzondere schoonmaakklus heeft gezien, kunt u bepalen hoeveel fooi u wilt geven. Nadat u beter bekend bent met het niveau van het werk dat wordt gedaan, kunt u desgewenst een fooi geven. Wanneer u een bijzonder grondige schoonmaakklus tegenkomt en u extra onder de indruk bent, geef dan tijdens dat bezoek een royale fooi voor de schoonmaakploeg.

Als u bij elk bezoek dezelfde schoonmaakmedewerker of -ploeg ziet, kunt u hem of haar één keer per maand een fooi geven, vooral als u maandelijks wordt gefactureerd. Zorg ervoor dat u een fooi geeft van het percentage van de som van elk bezoek die maand. U kunt een fooi in uw huis achterlaten, zodat zij deze bij binnenkomst kunnen ophalen, of u kunt er gewoon voor zorgen dat u er een bijvoegt tijdens de betaling van de eindafrekening.

Een schoonmaakster een fooi geven tijdens de feestdagen

De feestdagen zijn voor iedereen druk en stressvol, ook voor de ploeg die je huis schoonmaakt. Het is gebruikelijk om tijdens de feestdagen wat meer fooi te geven als je daartoe in staat bent. U kunt een hoger fooipercentage overwegen tijdens individuele schoonmaakbeurten tijdens de vakantie, zoals 25-30% van de schoonmaakbezoekkosten.

Als u uw vaste schoonmaakmedewerker een vakantie- of kerstbonus wilt geven, kunt u hem of haar een bedrag geven dat gelijk is aan één weekloon of gelijk is aan de kosten van één schoonmaakbezoek. Over het algemeen wordt verwacht dat vakantiebonussen tussen oktober en het einde van het jaar worden uitgekeerd.

Verbaliseer uw dankbaarheid

Ongeacht hoe vaak u een fooi geeft, u moet er altijd een gewoonte van maken om uw schoonmaker mondeling te bedanken. Een eenvoudig 'dankjewel' is voldoende, maar u kunt ook specifieke details vermelden waarvan u onder de indruk bent. Zorg ervoor dat u uw huishoudster laat weten dat u hun werk waardeert en de zorg die zij aan uw huis besteden, waardeert.

Wanneer u zich bijzonder dankbaar voelt, kunt u overwegen een kleine blijk van waardering achter te laten voordat uw schoonmaakster arriveert. Gebak, een klein cadeautje of een cadeaubon die op de tafel in de hal of aan het aanrecht wordt achtergelaten, is een vriendelijke en eenvoudige manier om je huishoudster op elk moment van het jaar te bedanken.

Moet weten

We worden allemaal aangemoedigd in ons werk door kleine gebaren van waardering en erkenning voor goed werk. Zorg ervoor dat u die beleefdheid betoont aan de persoon die voor uw huis zorgt.

Zijn er momenten waarop u geen fooi moet geven aan een schoonmaakster?

Net als bij het kiezen om een fooi achter te laten, is de keuze om geen fooi achter te laten ook volledig aan jou. Dat gezegd hebbende, kunnen er gevallen zijn waarin het overslaan van de fooi niet alleen redelijk is, maar ook te verwachten.

  • Als er iets in uw huis beschadigd raakt tijdens het schoonmaken, wilt u misschien bespreken hoe het probleem zal worden afgehandeld voordat u een fooi geeft.
  • Als het schoonmaakbedrijf u vraagt de fooi over te slaan, kunt u dat wellicht het beste doen.
  • U kunt het geven van een fooi aan uw schoonmaakmedewerker overslaan als u van plan bent aan het einde van de maand of tijdens de feestdagen een grote fooi te geven.
  • Als de schoonmaakklus onvolledig of onjuist is, voel dan niet dat u een fooi moet geven.

Onderhandelen over prijzen met een huisreiniger

Als u op zoek bent naar manieren om geld te besparen op de schoonmaakdiensten waarvoor u beta alt, beknibbel dan niet op de fooien. Zoek in plaats daarvan naar manieren om de totale kosten van de service te verlagen. U kunt over prijzen onderhandelen met een schoonmaakbedrijf of een zelfstandige huishoudster door de geleverde diensten te bespreken en te kijken naar de delen van uw huis die prioriteit hebben en naar de delen die dat niet zijn.

Zoek naar dingen in je huis die niet elke week schoongemaakt hoeven te worden, en begin ze alleen op tweewekelijkse of maandelijkse basis op te nemen. Laat de schoonmaakklussen die u zelf graag doet, verwijderen uit de lijst met dingen die uw huishoudhulp doet. Verlaag de frequentie van schoonmaakdiensten om geld te besparen voor de diensten (en de fooien) die voor u het belangrijkst zijn.

Een fooi geven of niet geven

Het geven van fooien v alt uiteindelijk onder het oordeel van de klant (dat bent u) en kan veranderen tijdens elk bezoek van uw schoonmaakster. Het is echt aan u of u uw schoonmaakster een fooi wilt geven voor een uitstekende service of een langdurige professionele relatie. We raden u aan uw dankbaarheid met woorden uit te drukken, ongeacht hoe u besluit een fooi achter te laten (of niet).

Aanbevolen: