11 praktische postpartumtips om nieuwe moeders te helpen

Inhoudsopgave:

11 praktische postpartumtips om nieuwe moeders te helpen
11 praktische postpartumtips om nieuwe moeders te helpen
Anonim

Er zijn zoveel dingen die ik wou dat ik wist voordat ik een baby kreeg, maar dit zijn allemaal manieren waarop ik zou willen dat ik me had voorbereid op het herstel na de bevalling.

Moeder omhelst haar babymeisje terwijl ze slaapt
Moeder omhelst haar babymeisje terwijl ze slaapt

Als je een baby verwacht, besteed je veel tijd aan het inrichten van de kinderkamer, het wassen van de kleine babykleertjes en het voorbereiden op de geboorte. Wat niet zozeer wordt aangemoedigd, is de voorbereiding op de postpartumperiode.

Maar voorbereid zijn op postpartum- en geboorteherstel is belangrijk. Op die manier kan je ervaring na de geboorte zo positief mogelijk zijn - en kun je je concentreren op het knuffelen van dat lieve kindje.

Postpartum begrijpen

Officieel wordt onder postpartum verstaan de periode na de bevalling, ook wel het vierde trimester genoemd. Hoewel er geen exacte consensus bestaat over de lengte van de postpartumperiode; algemeen wordt aangenomen dat dit ongeveer zes weken na de geboorte is. Gedurende deze tijd geneest het lichaam vanaf de geboorte en begint de baarmoeder terug te keren naar de toestand van vóór de zwangerschap. Hormonen fluctueren en je leert alle details van het moederschap kennen.

Er zijn verschillende gedachten over hoe lang de postpartum – in de zin dat je je niet helemaal jezelf voelt – duurt. Veel vrouwen voelen zich de eerste zes weken redelijk normaal, terwijl het bij sommige vrouwen wel achttien maanden kan duren voordat ze eindelijk het gevoel hebben dat ze volledig hersteld zijn.

Technisch gezien ben je altijd postpartum als je eenmaal bent bevallen, aangezien de Latijnse wortel van het woord zich verta alt als 'na de bevalling'. Maar die eerste weken zijn zeker het moeilijkste en tegelijkertijd het snelste onderdeel van het herstelproces.

Moet weten

Postpartum en postpartumdepressie worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet hetzelfde. Elke vrouw ervaart postpartum, terwijl bij sommigen ook de diagnose postpartumdepressie kan worden gesteld. Als u denkt dat u tekenen van postpartumdepressie ervaart, is het belangrijk om onmiddellijk met een arts of hulpverlener te praten.

Hoe mijn voorbereiding op de postpartum mij had kunnen helpen

Ik heb een groot deel van mijn zwangerschap besteed aan de voorbereiding op de geboorte van mijn dochter, dat ik niet veel nadacht over de periode die zou volgen op haar intrede in de wereld. Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in de ontmoeting met je kind, bang te zijn voor de onbekende gevolgen van de bevalling en ernaar te verlangen niet langer zwanger te zijn.

Ik was zo gefocust op die dingen dat ik, toen ze hier eenmaal was, geschokt was door hoe moeilijk het postpartumproces was. Terwijl ik leerde hoe ik moeder moest worden en dit kleine mensje van wie ik hield ontdekte, worstelde ik ook met de fysieke en emotionele achtbaan van de postpartumervaring. Als ik beter had begrepen hoe dingen zouden kunnen verlopen, en hoe ik me kon voorbereiden om voor mezelf te zorgen, zou de postpartumervaring voor mij minder stressvol zijn geweest.

Hoewel postpartum niet gemakkelijk is om mee te maken, was het knuffelen van die lieve baby en het ontmoeten van het nieuwe lid van mijn familie de reis waard.

11 postpartumtips die ik heb geleerd en die andere moeders kunnen helpen

Ik heb een groot deel van mijn herstel na de geboorte nagedacht over alle dingen die ik anders zou hebben gedaan. Ik kon duidelijk alle hiaten in mijn geboortevoorbereidingen zien en had een realistischer beeld van hoe postpartumherstel eruit zag.

Nu ik terugkijk, kan ik alle manieren zien waarop ik wenste dat ik me op de postpartum had voorbereid en hoe ik me vandaag zou voorbereiden als ik het geboorteproces opnieuw zou naderen.

Er is veel advies voor nieuwe ouders, maar misschien niet zo veel over de praktische aspecten van de postpartum. Deze postpartumtips kunnen u helpen bij uw herstel.

1. Bereid veel ma altijden voor

Dit was voor mij een van de grootste postpartumobstakels. Voeding en voldoende eten is om zoveel redenen belangrijk na de bevalling. Ik onderschatte hoe moe ik zou zijn, hoe moeilijk het zou zijn om op te staan na een keizersnede, en hoe druk ik het zou hebben met mijn pasgeboren baby.

Als ik terug zou gaan en het helemaal opnieuw zou doen, zou ik meer ma altijden hebben bereid voor mijn vriezer, meer ma altijden hebben aangevraagd bij familie en vrienden, en zelfs mijn eigen ma altijdtrein hebben geregeld.

2. Maak een voedingsmand of tijdens het voeden

Dit werd mij eigenlijk verteld, maar ik besefte pas na de bevalling de voordelen ervan. In de laatste weken van mijn zwangerschap adviseerde mijn verloskundige mij om een verpleegmand te maken. Ze legde uit dat ik een soort gemakkelijk toegankelijke mand of bak nodig had in de buurt van het gebied dat ik het vaakst wilde verzorgen. Deze mand zou gevuld zijn met waterflessen, snacks en andere spullen die ik nodig zou kunnen hebben als ik vastzit door een pasgeboren baby of niet gemakkelijk kan lopen na een moeilijke geboorte.

Dit is ook een geweldig idee voor moeders die flesvoeding geven; Om voor je baby te zorgen, moet je ook voor jezelf zorgen.

Ik had naar haar moeten luisteren! Trots denken dat ik een soldaat zou zijn, snel zou herstellen en genoeg energie zou hebben om een goede ma altijd voor mezelf te bereiden, was een grote vergissing. Als ik ooit weer zwanger merk, ben ik van plan een enorme mand naast mijn stoel te zetten die vol zit met dingen om mijn lichaam te voeden.

3. Koop (of registreer u voor) comfortabele loungekleding

jonge volwassen moeder loopt met haar babymeisje
jonge volwassen moeder loopt met haar babymeisje

De aantrekkingskracht van het niet langer nodig hebben van zwangerschaps-kleding kan de realiteit overschaduwen van hoe je lichaam zich daadwerkelijk voelt na de bevalling. Als ik het helemaal opnieuw zou doen, zou ik investeren in (en me zelfs inschrijven voor) comfortabele loungewear die bij mijn postpartumlichaam past en me helpt om me overdag enigszins fit te voelen of wanneer er bezoekers langskomen.

4. Overweeg verpleegkunde- of lactatielessen als u borstvoeding gaat geven

Dit is de waarheid die ik slechts een uur nadat ik mijn dochter kreeg ontdekte: voor de eerste keer borstvoeding geven is erg moeilijk. Ik dacht dat een groot deel ervan vanzelf zou komen, maar dat gebeurde niet. Ik kreeg mijn dochter in 2020, tijdens de pandemie, en er werden in die tijd geen borstvoedingslessen aangeboden of mogelijk gemaakt. Als u van plan bent borstvoeding te geven wanneer uw baby wordt geboren, kan het krijgen van voorlichting en instructie over borstvoeding u goed van pas komen in de postpartumperiode.

5. Meer informatie over borstvoedingssupplementen

Dit is nog een detail over borstvoeding waar ik graag over had nagedacht. In plaats daarvan stuurde ik mijn uitgeputte man 's avonds laat, toen onze dochter nog maar een paar dagen oud was, op pad om borstvoedingsondersteunende thee of supplementen te zoeken die hij kon vinden. Ik probeerde wanhopig mijn voorraad te ondersteunen en wenste zo graag dat ik alle thee, koekjes en supplementen had ingeslagen die ik kon vinden.

6. Koop wat comfortabel ondergoed

Troost is iets waar ik zo vaak mogelijk naar zocht tijdens het herstellen van de bevalling. Ik raad aan om te investeren in de meest comfortabele voedingsbeha's, katoenen ondergoed en mesh-slipjes die je kunt vinden. Het ziekenhuis zal u voorzien van mesh-ondergoed, maar het kan zijn dat die voorraad opraakt voordat u zich weer helemaal op uw gemak voelt in uw andere ondergoed.

7. Mogelijk heeft u een ontlastingverzachter nodig

Nog eentje om deze op te sommen onder "alle dingen die mijn verloskundige me vertelde te doen en die ik had moeten doen." Of u nu een vaginale bevalling of een keizersnede heeft, u heeft waarschijnlijk ontlastingverzachter nodig. Vertrouw me daar maar op.

8. Zorg ervoor dat je hydrateert

Ken je die enorme fles water die je met je meedraagt als je zwanger bent? In de postpartumperiode wil je dat verdubbelen. Hydratatie is zo belangrijk voor uw herstel (en voor uw melkaanvoer als u borstvoeding geeft). De meest dorstige die ik ooit in mijn leven heb gehad, was tijdens de eerste paar weken van herstel en borstvoeding na de bevalling. Er leek niet genoeg water in de wereld te zijn om mijn dorst te lessen.

9. Vraag andere moeders over postpartum

Je hebt waarschijnlijk met andere moeders gesproken over opvoedingsstijlen, zwangerschapssymptomen en geboorteverhalen. Maar er gebeuren zoveel dingen tijdens de postpartum die andere moeders met je kunnen delen.

Als ze bereid zijn zich open te stellen, stel dan zoveel mogelijk vragen over hoe hun ervaring was. Als je weet wat andere moeders meemaken, kun je je voorbereiden op je eigen postpartumervaring.

10. Maak een herstelwagen

Ik ben hier zo gepassioneerd over dat het mijn favoriete babyshowercadeau voor vrienden is geworden. Een klein karretje met wielen (denk aan een knutselkarretje) is perfect voor het opbergen van al je herstelitems. Je kunt hem de hele dag van je kamer, naar de kinderkamer, naar de bank rijden. Dit is wat ik zou toevoegen:

  • Snacks en waterflessen
  • Luiers, doekjes en een klein aankleedkussen
  • Extra dekens, fopspenen en kleding voor je baby
  • Tepelcrème, tepelbeschermers, chapstick en extra sokken voor jezelf
  • Alle medicijnen die u of uw baby regelmatig gebruikt
  • Incisie- of geboortegenezingsartikelen zoals een perifles, buikband, een verwarmingskussen, toverhazelaar en maandverband.

11. Bereid je voor op een keizersnede (zelfs als je er geen van plan bent)

Het kan zijn dat je niet aan je bevalling begint met een keizersnede in gedachten, maar voorbereid zijn op een keizersnede kan helpen als de gebeurtenis zich voordoet. Ik was helemaal niet voorbereid op mijn keizersnede en wenste zo graag dat ik alle details had onderzocht die bij een keizersnede horen. Als ik beter op deze mogelijkheid was voorbereid, zou het herstel misschien niet zo overweldigend zijn geweest.

Dingen waarvan ik blij ben dat ik ze heb gedaan ter voorbereiding op de postpartum

Alerte baby maakt oogcontact met moeder
Alerte baby maakt oogcontact met moeder

Verrassend genoeg zijn er een paar dingen die ik heb gedaan ter voorbereiding op de geboorte van mijn dochter. Hoewel ik geen echt begrip had van hoe het herstel na de bevalling eruit zou zien, ben ik zo dankbaar dat ik deze dingen heb gedaan en deze plannen had opgesteld voor een soepeler en comfortabeler herstel.

  • Geïnvesteerd in een comfortabele stoel:Mijn schoonzus, ook moeder van vijf kinderen, stond erop dat een comfortabele en verstelbare stoel nodig zou zijn om een paar momenten van ontspanning op te vangen slapen in die late nachtelijke uren. Ze had gelijk!
  • Een wieg gekocht: Een lichtgewicht wieg met verstelbare hoogte maakte het gemakkelijk om mijn dochter dichtbij te laten slapen, zodat ik haar gemakkelijk kon bereiken vanuit mijn positie in bed.
  • Stel werkgrenzen: Toen mijn dochter geboren was, nam ik de maximale hoeveelheid verlof op van mijn werk en was ik volledig afgesloten van de communicatie over mijn werk.
  • Had een strikt bezoekersbeleid: Na mijn keizersnede stelde ik een strikt bezoekersbeleid op toen we thuiskwamen uit het ziekenhuis. Ik vroeg om een dag opzegtermijn van bezoekers en absoluut geen kinderen op sleeptouw zonder waarschuwing. Werd er afgekeurd? Ja. Was ik blij dat ik die grens had gesteld? Absoluut.

Geniet er allemaal van

Te midden van herstel en gekke hormonen kan het genieten van de pasgeboren dagen bijzonder uitdagend zijn. Maar het is de moeite waard om te doen. Met de juiste voorbereidingen kun je een groter deel van je tijd na de bevalling besteden aan knuffelen met je baby en het inademen van de nieuwe babygeur.

Aanbevolen: