Identificatie van vintage Omega-horloges: een eenvoudige analyse

Inhoudsopgave:

Identificatie van vintage Omega-horloges: een eenvoudige analyse
Identificatie van vintage Omega-horloges: een eenvoudige analyse
Anonim
Vintage Omega-horloge
Vintage Omega-horloge

Alleen gelijkwaardig aan Rolex wat betreft wereldwijde populariteit. Sinds 1848 zijn er miljoenen Omega-polshorloges verkocht, waardoor de identificatie van vintage Omega-horloges een precaire taak is. Hoewel enkele van hun meest opmerkelijke series tot in de 21e eeuw hebben geduurd, kunnen vroege edities van deze historische lijnen een indrukwekkend bedrag waard zijn voor verzamelaars en uurwerken. Het is tijd om beter kennis te maken met uw vintage Omega-uurwerk aan de hand van deze eenvoudige gids.

Het verhaal achter Omega-horloges

Louis Brandt richtte het Zwitserse horlogebedrijf op in 1848 in La Chaux de Fonds, Zwitserland. Het bedrijf begon als Louis Brandt & Fil en werd in de loop van de 19eeeuw onder veel verschillende namen gedoopt tot de release van het 19-Ligne Omega Caliber-uurwerk in 1894. populariteit inspireerde het bedrijf om Omega als zijn blijvende naam te adopteren. Gezien het feit dat het bedrijf sinds het midden van de 19e eeuw actief uurwerken produceert, is er een enorme catalogus met verschillende Omega-horloges die zich in uw rommellade of juwelendoos zouden kunnen verstoppen.

Vintage Omega horloge-identificatie

Een van de eerste elementen waar u op moet letten bij het identificeren van Omega-horloges is de naam van het bedrijf, zoals deze ergens op de wijzerplaat (de binnenkant van het polshorloge) moet worden vermeld. Veel edities zijn ook voorzien van Omega-labels op de achterkant van de horlogekast. Daarnaast vind je meestal ergens de Omega-letter uit het Griekse alfabet (Ω). Als u begrijpt welke serie horloges u heeft, kan dit een grote invloed hebben op de waarde ervan en kunt u bepalen of het de moeite waard is om in reparatie te investeren.

19-Ligne Omega-kaliber

Dit kaliberhorloge werd voor het eerst uitgebracht in augustus 1894 en zette volgens de website van het bedrijf "een nieuwe standaard voor het maken van horloges". Het was ongelooflijk nauwkeurig, maar de echte innovatie was dat elk onderdeel door elke horlogemaker kon worden vervangen zonder dat er aanpassingen nodig waren. Dit Omega-horloge werd zo'n wereldwijd fenomeen dat het bedrijf zijn naam in 1903 aannam. Ondanks zijn populariteit is het vinden van een van deze klassieke zakhorloges behoorlijk moeilijk en zou hij voor een exorbitant bedrag te koop zijn.

Omega-zakhorloge
Omega-zakhorloge

Omega Seamaster

Omega bracht de Seamaster in 1948 uit ter viering van de 100everjaardag van het bedrijf. Het duikhorloge is vervaardigd met behulp van technieken die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Britse marine zijn geïntroduceerd en werd een van de populairste series van de horlogefabrikant. De Seamaster veroverde echter de populaire cultuur stormenderhand toen acteur Pierce Brosnan een Seamaster Diver 300M droeg als het James Bond-personage in de speelfilm GoldenEye uit 1995. Het merk Omega heeft sindsdien elke James Bond-film gesponsord. Dankzij deze Hollywood-connectie blijft de Seamaster een prominent horloge onder horlogedragers.

OMEGA introduceert de nieuwe Seamaster Diver 300M-collectie
OMEGA introduceert de nieuwe Seamaster Diver 300M-collectie

Omega Speedmaster ook bekend als "The Moonwatch"

De Omega Speedmaster beweert het enige horloge te zijn dat ooit naar de maan is geweest; astronaut Buzz Aldrin droeg beroemd een Speedmaster tijdens de Apollo 11-missie. Bijgenaamd "The Moonwatch", spreken Speedmasters over het algemeen liefhebbers van ruimtevaart of geschiedenisgekken aan. Vintage Speedmasters zijn echter niet bijzonder moeilijk te vinden op een veiling. Toch zijn sommige edities voor hoge prijzen verkocht; op een veiling van Sotheby's in 2019 werd een 'Broad Arrow' uit 1958 verkocht voor een kwart miljoen dollar.

Omega Speedmaster-horloge
Omega Speedmaster-horloge

Omega-sterrenbeeld

Omega's Constellation-serie blijft geliefd bij zowel mannen als vrouwen vanwege het luxueuze ontwerp. Omega produceerde deze automatische chronometers voor het eerst in 1952, en vintage Constellations zijn gemakkelijk te herkennen aan hun taartvormige wijzerplaten (koepelvormige wijzerplaten die in het midden pieken en aan de randen vallen) en stersymbolen die boven de 6-uurmarkering zijn geplaatst. Omega heeft deze modieuze horloges gemaakt om stijlvoller te zijn dan hun vorige modellen, en ze zijn zeer gewild bij verzamelaars. Een Omega Constellation-horloge uit 1956 wordt momenteel aangeboden voor $ 2.400 bij Antiques Atlas.

Omega Constellatie Rotgold 1958
Omega Constellatie Rotgold 1958

Omega La Magique

Deze serie Omega-polshorloges werd beroemd vanwege de film Scarface uit 1983 met Al Pacino in de hoofdrol. De horloges zijn zeer verzamelbaar omdat Omega er slechts 261 produceerde. Eén zeldzame Omega La Magique wordt op een veiling aangeboden voor maar liefst $ 12.000.

Omega De Ville

De Omega De Ville, niet te verwarren met de coupe de ville of Cruella, werd in 1967 zijn eigen, onafhankelijke lijn polshorloges. Dit gestroomlijnde polshorloge, dat op de markt werd gebracht voor de jongere generatie, bood kasten in verschillende vormen en maten. wordt nog steeds beschouwd als het meest luxueuze Omega-horloge dat te koop is.

Waarden van vintage Omega-horloges beoordelen

Net als bij de meeste vintage sieraden worden polshorloges en zakhorloges gewaardeerd op basis van hun leeftijd, staat, zeldzaamheid en de kwaliteit van de materialen die zijn gebruikt om ze te maken. Vintage Omega's zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals leer, roestvrij staal, 14K goud en 18K goud. Vervolgens kan de horlogeserie een vroege indicatie zijn van welke materialen er bij het maken ervan zijn gebruikt; Omega De Villes worden vaak vervaardigd met behulp van dure halfedelmetalen en hebben hogere waarden dan roestvrijstalen Speedmasters. Ashton-Blakey verkocht bijvoorbeeld een solide 18K Omega De Ville uit de jaren zestig voor $ 1.795.

Zorg voor uw vintage Omega-horloge

Hoewel het verkopen van uw vintage Omega-horloge voor sommige eigenaren zeker een optie is, kan de kwaliteit en afkomst van deze horloges velen ervan weerhouden er afstand van te willen doen. Als je merkt dat je dagelijks met je nieuwe, oude polshorloge wilt sporten, zorg er dan voor dat je deze handige tips gebruikt om er goed mee om te gaan.

  • Bewaar het op een droge plaats- Vintage horloges kunnen haarscheurtjes ontwikkelen naarmate ze ouder worden, waardoor ze bijzonder gevoelig zijn voor water.
  • Niet te veel wind - Vintage mechanische horloges hoeven alleen te worden opgewonden als ze volledig niet meer werken.
  • Laat het onderhouden door een professional - Laat uw horloge om de paar jaar professioneel onderhouden om er zeker van te zijn dat het goed werkt en bestand is tegen de slijtage van het dagelijks leven.

Omega's blijvende erfenis

Uiteindelijk spreekt de lange levensduur van Omega uit het feit dat hun horloges enkele van de meest consistent betrouwbare, luxueuze horloges zijn die iedereen kan bezitten, en dat hun eigentijdse ontwerpen een eerbetoon zijn aan de bestsellers uit het verleden. Dus als je de honderdduizenden dollars voor sommige nieuwe Omega-horloges niet kunt missen, ben je misschien op zoek naar een goedkopere vintage Omega.

Aanbevolen: