11 schaduwtuinideeën om je koel te houden

Inhoudsopgave:

11 schaduwtuinideeën om je koel te houden
11 schaduwtuinideeën om je koel te houden
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Het lijdt geen twijfel dat de zon een krachtige kracht is in de tuinwereld, maar het is niet het enige dat leven kan voortbrengen. Schaduwtuinen zijn een geweldige manier om te profiteren van natuurlijke schaduwrijke plekken in uw tuin. Diversifieer uw tuin met unieke planten en bloemen door uit te zoeken welke schaduwminnende flora u aanspreekt en hoe u ze tevreden kunt houden met de grootst mogelijke dekking.

Creëer natuurlijke schaduw met behulp van Flora

Afbeelding
Afbeelding

Het is volkomen normaal om een aan de zon blootgestelde voor- of achtertuin te hebben. Maar als er een beetje schaduw binnenkomt in uw huidige landschapsontwerp, betekent dit niet dat u klaar bent voor het aanleggen van een schaduwtuin. Eén manier om natuurlijke schaduw te creëren is door het aantal bomen, grote struiken en kruipende wijnranken in een bepaald deel van uw perceel te vergroten. Dit kan tijdrovend zijn, maar het is het wachten zeker waard, aangezien je tientallen jaren lang consistente schaduw zult hebben.

Creëer kunstmatige schaduw met behulp van versieringen

Afbeelding
Afbeelding

Als je niet de ruimte, het geld of de tijd hebt om grote bomen te planten, dan wil je misschien decoratieve elementen gebruiken om schaduw te creëren. Een van de meest populaire keuzes is een pergola, die (in combinatie met klimplanten) een mooie hoeveelheid zachte schaduw kan creëren waar een tuin onder kan groeien. Naast pergola's kunt u ook een zonnekap, traliewerk of decoratieve parasols plaatsen.

Voeg rond je installaties grote stenen en andere decoratieve stukken toe om wat schaduw aan het hele gebied toe te voegen. Bovendien werken deze versieringen het beste in combinatie met een andere vorm van vegetatieve schaduw, zoals struiken en kruipende planten.

Diverse planten voor een robuuste schaduwtuin

Afbeelding
Afbeelding

Zodra je de gecontroleerde, consistente schaduw hebt, ben je klaar om te beginnen met planten. Als het om tuinieren gaat, zijn de meeste mensen bekend met planten in de volle zon of gedeeltelijke zon die bloeien in de lente en de zomer. Maar er is een hele andere wereld van schaduwminnende flora die wacht om geplant te worden, en dit zijn slechts enkele van de vele opties waarmee je kunt experimenteren.

Longkruid

Afbeelding
Afbeelding

Longkruid is een voorjaarsbloeiende vaste plant en is een geweldige aanvulling op elke schaduwtuin. Ze bloeien prachtige, piepkleine bloemen en worden slechts dertig centimeter hoog. Ze kunnen overleven in de meeste kweekzones en vereisen niet al te veel onderhoud.

Zorg er bij het planten van je longkruid voor dat je het in de late zomer en vroege herfst in de grond stopt in goed doorlatende grond. En als je ze onder bomen plant voor je schaduwtuin, zorg er dan voor dat je hem wat extra water geeft, zodat hij niet concurreert met de enorme boomwortels die al het vocht opzuigen.

Foxglove

Afbeelding
Afbeelding

Foxglove is een prachtige vaste plant, waarvan de verticale bloemen allerlei goede bestuivers aantrekken. Ze zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, ze worden ook tussen de 3 en 5 meter hoog. In tegenstelling tot sommige schaduwplanten kan vingerhoedskruid niet gedijen in absolute schaduw. Ze hebben een goede balans tussen schaduw en zon nodig, dus plant uw vingerhoedskruid op de rand van uw schaduwtuinen. Hierdoor kunnen ze de zon uitlekken en extra schaduw bieden aan de bodembedekkers die er veel van nodig hebben.

Als je vingerhoedskruid plant in de nazomer, zorg er dan voor dat je ze in goed doorlatende grond zet. En zorg ervoor dat je, net als tijdens het bloeiseizoen, de oude bloemen doodkopt, zodat ze groot en mooi blijven groeien.

Luipaardplant

Afbeelding
Afbeelding

Luipaardplanten zijn, ondanks wat hun naam doet vermoeden, grote, vezelig uitziende groenblijvende planten. Deze vaste planten lijken op vingerhoedskruid omdat ze van halfschaduw en zon houden. Op dezelfde manier zijn ze een plant die van nattigheid houdt en mag ze niet te droog worden, anders gaan ze dood. Plant uw luipaardplanten in het vroege voorjaar in de grond rond de randen van uw schaduwtuin. Vanwege hun grote, glanzende bladeren werken ze heel goed samen met felbloeiende planten om volume en textuur toe te voegen.

Coral Bells

Afbeelding
Afbeelding

Koraalklokken ontlenen hun naam aan hun gegolfde, koraalachtige bladeren. Deze vaste planten houden van halfschaduw en presteren goed in mildere groeizones. Een kleinere groenblijvende koraalklok moet worden geplant in goed doorlatende grond die licht zuur is. Nadat je ze het eerste jaar goed water hebt gegeven, hebben ze niet al te veel aandacht nodig.

Vanwege hun interessante textuur zijn ze een nuttige plant om bij de hand te hebben bij het plannen van de compositie van je schaduwtuin. Je kunt ze als middelpunt of langs de zijkanten plaatsen om de aandacht naar binnen te trekken.

Varen

Afbeelding
Afbeelding

Varens zijn een van de meest onderschatte plantensoorten ter wereld. Een eeuwenoude plant die nog steeds bloeit lang nadat zijn tijdgenoten zijn uitgestorven. Deze planten zijn verkrijgbaar in zowel zonminnende als schaduwminnende variëteiten. Voor de schaduwliefhebbers: plant ze in het late voorjaar en de vroege zomer, in goed doorlatende, vochtige grond.

Aangezien ze miljoenen jaren meegaan, zijn ze van behoorlijk stevige stam, en als je ze eenmaal in de grond hebt, hebben ze niet veel meer van je nodig.

Wilde gember

Afbeelding
Afbeelding

Wilde gember zal je misschien niet verbazen met zijn uiterlijk, maar hij doet het uitstekend in de schaduw. Een meerjarige bodembedekker, wilde gember geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond aan de vochtige kant en moet in het voorjaar worden geplant. Niet te verwarren met gemberwortel. Wilde gember vormt een deken van planten als hij volgroeid is en kan niet te veel zonlicht krijgen, anders verbrandt hij.

Bush Kamperfoelie

Afbeelding
Afbeelding

Bloeiende planten zijn niet de enige dingen die je aan een schaduwtuin kunt toevoegen. Laagblijvende heesters en struiken zijn perfecte toevoegingen. Kamperfoelie-struiken zijn bijvoorbeeld snelgroeiende struiken die het goed kunnen doen in de meeste groeizones.

Deze struiken hebben echter de hele dag wat zonlicht nodig, dus verstik ze niet met extreme schaduw, anders dood je ze uiteindelijk. Hoe kieskeurig ze ook zijn met schaduwniveaus, ze zijn het tegenovergestelde wat betreft de samenstelling van de bodem. Je kunt deze baby's in vrijwel elke grond planten. Als klap op de vuurpijl zijn ze behoorlijk droogtebestendig.

Schaduwtuinen hoeven niet in de grond te worden geplant

Afbeelding
Afbeelding

Als je je een schaduwtuin voorstelt, denk je waarschijnlijk aan een mooie verzameling bodembedekkers onder een enorme boom. Dat is echter niet de enige manier waarop u een schaduwrijke tuin kunt onderhouden. Als u geen grond van goede kwaliteit heeft of weinig ruimte heeft, kunt u uw flora in verschillende potten, troggen, plantenbakken, enz. planten. Wees creatief met uw opties en markeer uw ruimte echt naar uw persoonlijke smaak.

Wees een rebel en plant een schaduwtuin

Afbeelding
Afbeelding

Schaduw wordt onderschat, en hoewel de planten die in de schaduw gedijen meestal geen enorme kleurrijke bloemen laten bloeien, zijn ze op hun eigen manier gestructureerd en fascinerend. Je zult het in de schaduw laten maken als je een weelderige schaduwtuin aanlegt die vol staat met planten, struiken, bomen en meer.

Aanbevolen: