5 eenvoudige manieren om je geest scherp te houden naarmate je ouder wordt

Inhoudsopgave:

5 eenvoudige manieren om je geest scherp te houden naarmate je ouder wordt
5 eenvoudige manieren om je geest scherp te houden naarmate je ouder wordt
Anonim

Als je elke dag een (of een paar!) van deze activiteiten doet, blijven je hersenen betrokken en blijven ze goed werken naarmate je ouder wordt.

Meisje en grootmoeder doen puzzel
Meisje en grootmoeder doen puzzel

Net als elke spier moet je je hersenen trainen, anders zullen ze slecht gaan presteren. Natuurlijk kan ouder worden zwaar zijn voor lichaam en hersenen, dus het is belangrijk om gezonde gewoonten aan te leren - of je nu 25 of 75 bent. Houd je geest scherp door een aantal van deze hersenstimulerende activiteiten in je dagelijkse routine op te nemen.

Hoe u uw hersenen scherp kunt houden naarmate u ouder wordt

Mensen van alle leeftijden, mobiliteits- en opleidingsniveaus kunnen eraan werken hun geest scherp te houden naarmate de jaren verstrijken. Zie het niet als werk; zie het als het strekken van een spier. Als je je tenen wilt aanraken, zul je elke dag een beetje moeten werken om daar te komen, en deze snelle activiteiten zullen je hersenen op de best mogelijke manier trainen.

Onderzoek toont aan dat simpele dingen zoals gezond blijven (goed eten en aan lichaamsbeweging doen), nieuwe dingen blijven leren, omgaan met anderen en deelnemen aan activiteiten die je hersenen stimuleren, allemaal manieren zijn om je geest sterk en scherp te houden door de jaren heen. Hier zijn een paar ideeën die het gemakkelijk maken om deze dingen in je dagelijkse leven te verwerken.

Werk aan enkele puzzels tussen de happen door

Man in de tuin, genietend van wat wijn en een kruiswoordraadsel
Man in de tuin, genietend van wat wijn en een kruiswoordraadsel

Vroeger kon je boeken met kruiswoordraadsels en woordzoekers vinden in manden naast ieders toilet, maar tegenwoordig zijn de fysieke exemplaren lang niet zo populair als de digitale. Of je nu liever bij pen en papier blijft of graag een app opent, je geheugen en cognitie vergroten is een perfecte manier om je hersenen te oefenen.

Het doen van een dagelijkse Sudoku zal de ziekte van Alzheimer niet volledig voorkomen, maar het zorgt er wel voor dat je hersenen de wereld eromheen snel verwerken. En het toevoegen ervan aan je routine is supereenvoudig. Je kunt tijdens je lunchpauze een nieuwe pagina maken of je dag beginnen met het nieuwste mini-kruiswoordraadsel van The New York Times.

Neem een korte taalpauze

Een spannende manier om je hersenen te oefenen is het leren van een nieuwe taal. Het leren van talen kan lastig zijn, vooral als je op latere leeftijd begint. Maar het mooie van snelle taallessen is dat je niet vloeiend hoeft te worden. Er bestaat geen verkeerde manier om een nieuwe taal te oefenen. Als je elke week een kleine, eenvoudige woordenschat doorneemt, is dat een fantastische tijdsbesteding die je geest kan verruimen.

Stel geen doelen en verwachtingen voor jezelf die (als je ze niet ha alt) je ervan weerhouden om het te proberen. Werk in plaats daarvan in je eigen tempo in de talen waarin je geïnteresseerd bent. En apps als Duolingo en Babbel zijn geweldige manieren om aan de slag te gaan.

Stel een consistent en gezond slaapschema op

Oud echtpaar slaapt gezond in bed
Oud echtpaar slaapt gezond in bed

Van de fundamentele onderdelen van je gezondheid wordt slaap ongetwijfeld het meest over het hoofd gezien. Het helpt niet dat vanaf de tijd dat we jong zijn, het 'laat opblijven' als een beloning voelt en het verbranden van de middernachtolie tijdens het studeren of werken gevierd wordt. Toch is het essentieel om ervoor te zorgen dat je elke nacht voldoende slaap krijgt om je hersenen in topvorm te houden.

Hoeveel uur je per nacht nodig hebt, is voor ieder persoon verschillend, dus als je je vermoeid, depressief voelt, worstelt met je stofwisseling en meer, overweeg dan om een paar extra uren te nemen.

Breng 30 minuten door met chatten met familie of vrienden

Fascinerend genoeg heeft het omgaan met mensen gevolgen voor de gezondheid in het echte leven. Volgens de Harvard Medical School "hebben wetenschappers ontdekt dat mensen met sterke sociale banden minder snel cognitieve achteruitgang ervaren dan mensen die het grootste deel van hun tijd alleen doorbrengen." Met telefoontjes en FaceTime met slechts een paar klikken zou u een beetje gezelligheid in uw dagelijkse routine moeten kunnen krijgen. Dit is ook perfect voor mensen met mobiliteits- of gezondheidsproblemen die niet buitenshuis kunnen socialiseren.

Natuurlijk moet je dit indien mogelijk aanvullen met verbindingen uit het echte leven, maar als je ervoor zorgt dat je een paar keer per week contact opneemt met anderen, kun je je geest scherp houden.

Bezoek nieuwe plaatsen die de zintuigen prikkelen

Het gebruik van kritische denkvaardigheden belast slechts één deel van de hersenen. Daag andere gebieden uit door je zintuigen te stimuleren met nieuwe omgevingen. Dit hoeft geen uitgebreide reizen naar het buitenland te impliceren. Het kan gaan om het uitproberen van een nieuw gerecht, het bezoeken van een historische plek, het luisteren naar een open mic-avond of het volgen van een keramiekles. Uiteindelijk zijn we ook dieren en om op ons best te kunnen presteren, hebben we wat verrijking in onze verblijven nodig.

Scherp blijven is gemakkelijker dan ooit

We hebben meer toegang tot onderzoek naar het voorkomen van mentale veroudering dan in enig decennium daarvoor, en daardoor staan er zoveel hulpmiddelen tot onze beschikking om onze geest scherp te houden. Je lichaam wordt misschien ouder, maar je geest hoeft dat niet te doen, en deze korte activiteiten zullen je hersenen net zo snel houden als tientallen jaren geleden.

Aanbevolen: