Vintage & antieke weergavemeesters waardoor u zich weer een kind voelt

Inhoudsopgave:

Vintage & antieke weergavemeesters waardoor u zich weer een kind voelt
Vintage & antieke weergavemeesters waardoor u zich weer een kind voelt
Anonim

Ontdek hoe View Masters ontstonden en waarom we er vandaag de dag nog steeds van houden.

Drie generaties van een View-Master 3D-viewer breedte=1200 hoogte=800 data-credit-caption-type=short data-credit-caption=Fisher-Price / Hand-out via Getty Images data-credit-box-text=
Drie generaties van een View-Master 3D-viewer breedte=1200 hoogte=800 data-credit-caption-type=short data-credit-caption=Fisher-Price / Hand-out via Getty Images data-credit-box-text=

Lang voordat we de andere kant van de wereld in drie seconden konden zien met een snelle zoekopdracht op internet, hadden kinderen en volwassenen de roterende dia's van hun felrode View Master om ze in een oogwenk te transporteren. View Master heeft eigenlijk een oorsprong die meer dan 100 jaar teruggaat, en het blijft voor veel kinderen de eerste toegangspoort tot de magische wereld om hen heen. Kijk eens dieper naar de vintage View Master en ontdek wat hem vandaag de dag tot een geliefd verzamelobject maakt.

Hoe antieke stereoscopen Vintage View Masters inspireerden

Uitzicht op een stereoscoop, begin 20e eeuw
Uitzicht op een stereoscoop, begin 20e eeuw

De View Master was niet de eerste technologie in zijn soort die individuele afbeeldingen maakte en deze manipuleerde zodat kijkers een 3D-scène konden zien. In plaats daarvan kun je je betovergrootouders daarvoor bedanken.

Recreatieve fotografie zag een zegen in de 19eeeuw, waar mensen konden worden vermaakt en in vervoering gebracht door beelden van verre locaties en ondeugende taferelen. Toch publiceerde Charles Wheatstone, een Britse wetenschapper, zijn unieke bevindingen over optische illusies in 1938. Kort gezegd ontdekte hij dat als je twee beelden van dezelfde scène vanuit enigszins verschillende perspectieven naast elkaar zou plaatsen en ernaar zou kijken, je hersenen ze in een bepaalde richting zouden oriënteren. een driedimensionaal beeld.

David Brewster nam dit concept ongeveer tien jaar later over en ontwikkelde een apparaat dat deze afbeeldingen kon bevatten zodat je ernaar kon kijken. Uitgerust met lenzen en passend in de palm van je hand, werd deze stereoscoop een van de meest populaire fotografische hulpmiddelen voor thuis in de 19e eeuw.

Mensen zouden doorgaan met het uitbreiden van deze technologie totdat Sawyer's Photo Services hun View Master debuteerde op de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York. Halverwege de eeuw verschoven stereoscoopkijkers van de marketing voor volwassenen naar het zien als kinderspeelgoed. Vandaar de felle kleuren en kinderachtige fotopakketten uit onze kindertijd.

Verschillende Vintage View Master-modellen die je misschien hebt

Met bijna 100 jaar onafgebroken productie is de View Master verschillende keren van ontwerp veranderd. Hier zijn enkele van de opmerkelijke herinneringen die je grootouders of ouders misschien nog hebben in dozen vol herinneringen uit hun kindertijd.

Model A 1938-1944

Het Model A was de eerste View Master die in de handel verkrijgbaar was en als een clamshell werd geopend om de roterende dia's erin te plaatsen. Omdat hij is gemaakt van Kodak Tenite-plastic, is het moeilijk om deze ronde kijkers in onberispelijke, niet-vervormde staat te vinden.

Model B 1944-1947

Sawyer's View-Master Model B-viewer
Sawyer's View-Master Model B-viewer

Model B-viewers lijken ongelooflijk veel op Model As, ook al zijn ze gemaakt van bakeliet in plaats van het plastic van Kodak. Ze gingen nog steeds open als een clamshell en waren verkrijgbaar in verschillende kleuren. Hun bijzondere afwerking geeft ze een droog-nat uiterlijk dat vaak wordt geassocieerd met duikuitrusting.

Model C 1946-1955

View-Master model C in doos, model 1947-1955
View-Master model C in doos, model 1947-1955

De Model C-viewer was gemaakt van bakeliet en was de eerste die werd geleverd met een ingebouwde gleuf voor de fotorollen. De zwarte variant is de meest voorkomende, terwijl deze ook in andere kleuren verkrijgbaar was: donkerbruin, zwarte en bruine spikkels en tweekleurig bruin.

Model D 1955-1972

Sawyer's View Master Focuskijker Model D
Sawyer's View Master Focuskijker Model D

Een van de best gebouwde vintage View Masters, Model D's, was gemaakt van bakeliet en werd geleverd met scherpstellenzen. Deze kijkers uit het midden van de eeuw dragen de naam op de achterkant en hebben een compactere, vierkante vorm, in tegenstelling tot de grotere modellen uit voorgaande decennia.

Model G 1959-1977

Vintage weergave mastermodel G
Vintage weergave mastermodel G

De eerste plastic modellen, Model G View Masters, hebben echt dat kinderachtige, speelgoedachtige ontwerp. Omdat ze van plastic waren gemaakt, konden ze worden gemaakt in felle kleurencombinaties zoals rood en blauw. Er zijn tijdens de run een heleboel variaties gemaakt, waarbij elke variant zijn eigen specifieke waarde heeft.

Hoe waardevol zijn vintage View Masters?

Hoewel zeldzame View Masters een paar honderd dollar kunnen opleveren, zul je wat moeite moeten doen om de juiste koper te vinden. Ze zijn een niche-verzamelobject, dus soms moet je wachten om te zien wanneer de perfecte koper je kavel zal bemachtigen.

Gemiddeld kunnen View Masters uit de jaren vijftig en zestig voor ongeveer $ 50 per stuk worden verkocht, zolang ze in goede staat verkeren. Van de vintage modellen verkoopt Model D consequent het meest. Afhankelijk van de koper kun je tussen de $ 150 en $ 500 krijgen.

Het echte geld zit in het combineren van vintage View Masters met enorme hoeveelheden vintage molens. Hoe meer rollen je kunt vinden, hoe hoger je ze kunt verkopen. Deze Model D-viewer en een assortiment haspels zijn bijvoorbeeld onlangs op eBay voor $ 500 verkocht. Op dezelfde manier werd dit vintage pakket met National Park-sightseeingmolens online verkocht voor $ 218,50.

Als je hoopt goud te scoren met je vintage View Master uit de jaren 80, wil je hem misschien nog wat langer vasthouden en nog wat langer laten rijpen.

View Master legt de hele wereld in jouw handen

Zelfs op regenachtige dagen kun je met een View Master door je favoriete bezienswaardigheden cruisen of genieten van fragmenten uit je favoriete kinderfilms. View Masters zijn vandaag misschien niet zo magisch als een paar decennia geleden voor ons, maar voor de verzamelaars die hun speciale aantrekkingskracht hebben, zijn deze slechteriken een aardig stuk geld waard.

Aanbevolen: