Zo maak je prachtige Shibori-stoffen voor je huis

Inhoudsopgave:

Zo maak je prachtige Shibori-stoffen voor je huis
Zo maak je prachtige Shibori-stoffen voor je huis
Anonim

Leer de shibori-techniek voor het maken van prachtig textiel dat je kunt gebruiken in je interieur.

vrouwenhanden met shibori-doek
vrouwenhanden met shibori-doek

Wees creatief en omarm de schoonheid van artistieke imperfectie met shibori tie-dye stoffen. Leer zelf de stappen van de shibori-techniek en leer hoe u shibori kunt gebruiken in uw ontwerpschema voor een trendy decordetail dat werkelijk uniek is.

Stoffen verven met de Shibori-techniek

Voordat je shibori-textiel in je huis kunt tentoonstellen, moet je eerst begrijpen hoe je deze tie-dying-techniek zelf kunt uitvoeren. Dit type geverfde stof is niet alleen populair in interieurs, maar het is ook een therapeutisch en leuk proces als je het zelf maakt. Shibori verschilt van de typische tie-dye omdat het afhankelijk is van verschillende technieken om een resist-dye-look te verkrijgen. Het doel is om negatieve ruimte te creëren terwijl u de stof vouwt, plooit of wikkelt voordat u de verf aanbrengt. Dit proces levert een imperfect maar mooi eindresultaat op.

Stap één: bepaal uw techniek

shiboriclose-up
shiboriclose-up

Er zijn talloze opties om de shibori-techniek toe te passen op je tie-dye DIY. Begin met een eenvoudige techniek, zoals accordeonplooien, samengeknepen plooien, of een wikkel- en rimpeltechniek als je een beginner bent. Zodra u weet welke aanpak u wilt proberen, kunt u uw toolchecklist voltooien en aan de slag gaan.

Stap twee: Verzamel uw gereedschap

vrouw stof verven
vrouw stof verven

Voor deze doe-het-zelfzaak gebruik je gereedschappen die vergelijkbaar zijn met die van andere tie-dying-technieken. Je hebt textiel van natuurlijke vezels nodig, een universele kleurstof naar keuze, een grote badkuip of andere container en rubberen handschoenen. Het meeste shibori-textiel is indigo, maar er zijn geen rechten of fouten met de kleurkeuze, dus kies de kleurstof die het beste bij uw huis past. Zorg ervoor dat je een roerhulpmiddel hebt dat de kleurstof niet vlekt of absorbeert. Mogelijk heb je ook touw of garen nodig, een cilinder zoals een PVC-buis, een schaar en een paar elastiekjes. Bescherm uw werkruimte met een zeildoek of wegwerptafelkleed of neem uw project mee naar buiten om te voorkomen dat er rommel ontstaat.

Hier is de volledige lijst:

  • Tarp of wegwerptafelkleed
  • Natuurlijke stof
  • Stofverf (indigo is klassiek, maar kies je eigen kleur)
  • Iets om mee te roeren
  • Twijn of tuin
  • PVC-buis
  • Schaar
  • Elastiekjes

Stap 3: bereid je stof voor

persoon die indigodoek maakt
persoon die indigodoek maakt

Als je de vouwtechniek hebt bepaald en al je gereedschap hebt verzameld, kun je beginnen met het voorbereiden van je stof op het verfproces. U kunt uw techniek eerst testen op een stukje stof om er zeker van te zijn dat uw plan het gewenste resultaat oplevert.

Voor een accordeonvouw:

  1. Plooi de stof strak in gelijke delen.
  2. Begin met vouwen met een vouw naar binnen en vouw vervolgens dat gevouwen gedeelte naar buiten, afwisselend richtingen, zodat je stof het uiterlijk krijgt van een accordeonwaaier.
  3. Bind een elastiekje losjes om de stof om alles op zijn plaats te houden, zorg ervoor dat er voldoende ruimte overblijft zodat de kleurstof het gestreepte gebied kan bereiken.

De knijpplooitechniekis gemakkelijk voor beginners en kan worden aangepast aan jouw stijl.

  1. Terwijl uw stof plat ligt, knijpt u eenvoudig de delen die u wilt binden samen en geeft u ze een kleine draai.
  2. Als je eenmaal een verzameld stuk stof hebt, wikkel het dan strak met een elastiekje.
  3. Om meer details te creëren, ga je door met het vastbinden van het verzamelde gedeelte met extra elastiekjes totdat er een lange, gedraaide plooi ontstaat.
  4. Herhaal dit proces totdat je het gewenste patroon hebt bereikt.

Dewrap- en ripple-techniek lijkt misschien alsof er expertise voor nodig is, maar het is een vrij eenvoudig proces.

  1. Gebruik een PVC-buis of soortgelijk gereedschap en rol de stof rond de cilinder.
  2. Zodra je alle stof om de pijp hebt gerold, knoop je een draadje garen of touw aan het uiteinde van de pijp en begin je de stof strak om de pijp te wikkelen totdat je de andere kant van de pijp bereikt.
  3. Tenslotte knijp je de omwikkelde stof vanuit het midden van de pijp zo strak mogelijk samen om ervoor te zorgen dat het rimpelpatroon consistent is over de hele stof.

Stap 4: Verf je stof

close-up van geverfde stof
close-up van geverfde stof

Bereid je kleurstof met water volgens de instructies op de verpakking in een groot bad of bassin. Plaats uw omwikkelde of geplooide kledingstukken in het verfbad en zorg ervoor dat u elk deel van de stof in de verf onderdompelt. Als uw stof uit natuurlijke vezels bestaat, kunt u uw stukken maximaal een uur in het verfbad laten liggen, zodat ze de kleur volledig kunnen absorberen. Voor andere stoffen zou 10 tot 30 minuten voldoende moeten zijn. Zodra de stof de gewenste hoeveelheid kleur heeft opgenomen, verwijdert u uw stukken en laat u ze maximaal 24 uur rusten. Hoe langer de stof zit, hoe levendiger je stukken zullen zijn.

Stap 5: Spoel je stof uit

geverfde stof spoelen
geverfde stof spoelen

Nadat je geverfde stof is uitgehard en voordat je eventueel touw of elastiekjes verwijdert, spoel je je stukken grondig af met koud water. Spoel je stukken af tot het water helder is voor het beste resultaat.

Stap 6: Was je geverfde stof

handen raken shibori-stof aan
handen raken shibori-stof aan

Zodra je je stukken hebt afgespoeld, verwijder je de wikkels en elastiekjes om je Shibori-afdrukken zichtbaar te maken. Was je stof nog een laatste keer met warm water om er zeker van te zijn dat je alle kleurstofresten verwijdert. Nadat je je stof hebt gewassen, gespoeld en gedroogd, ben je klaar om je huis te versieren met je doe-het-zelf-shibori.

Prachtig Shibori-textiel om in uw huis te gebruiken

Zodra je je shibori hebt voltooid en hebt laten drogen, is hij klaar voor gebruik in je interieur. Of je nu tafelkleden, wandkleden, gordijnen of iets heel anders maakt, je kunt je ruimtes visueel interessanter maken met je tie-dyed shibori-stukken.

Aanbevolen: