Lentebollen planten: een eenvoudig te volgen handleiding voor beginners

Inhoudsopgave:

Lentebollen planten: een eenvoudig te volgen handleiding voor beginners
Lentebollen planten: een eenvoudig te volgen handleiding voor beginners
Anonim

Begin het tuinjaar goed door voorjaarsbollen te planten zodra de vorst smelt.

lentebollen en troffel in vuil
lentebollen en troffel in vuil

De meeste mensen zijn van plan om in de lente groenten te planten, maar er zijn bloembollen die je ook in de eerste maanden van het jaar in de grond kunt zetten. Het planten van voorjaarsbollen stond de afgelopen jaren misschien niet op uw to-do-lijstje, maar het is iets waar u gemakkelijk mee aan de slag kunt. Het planten van voorjaarsbollen vergt slechts een paar stappen en een beetje kennis, zodat iedereen die mooie zomerbloeiers wil hebben, de beste voorjaarsplanttechnieken kan leren.

Bloemen planten in de herfst versus de lente

Volgens de Universiteit van Illinois zijn bollen 'ondergrondse, vlezige opslagstructuren', oftewel de kleine ovale stukjes die in de palm van je hand passen en die je in de grond plant. De meeste bloembollen zijn vaste planten, wat betekent dat ze elk jaar een cyclus van bloei en rustperiode doormaken. Toch zullen de specifieke bollen die je plukt bepalen wanneer je die prachtige bloemen te zien krijgt.

Voor leken kan de term voorjaarsbol verwarrend zijn. Bloeien ze in het voorjaar of plant je ze erin? Strikvraag: mensen gebruiken de term door elkaar, maar er zijn verschillen.

Lentebollen zijn planten die je in de herfst in de grond zet en in de lente verwacht te bloeien. Dit zijn winterharde bollen omdat ze goed tegen het koudere weer kunnen. Zomerbollen zijn de planten die je in het voorjaar in de grond zet en die in de nazomer tot bloei komen. Uiteraard kunnen deze bollen niet zo goed tegen de koude temperaturen als voorjaarsbollen.

Wanneer moet ik bloembollen planten in de lente?

troffel en bollen
troffel en bollen

Zomerbollen die je in de lente plant, mogen pas in de grond worden begraven als de grond behoorlijk warm is, er geen kans op vorst is en de grond een gemiddelde temperatuur van 20°C heeft. Koude grond en weersomstandigheden kunnen uw bollen laten rotten voordat ze de kans krijgen wortel te schieten.

Handige hack

Als u uw bollen zo snel mogelijk in de grond wilt hebben, kunt u ze ongeveer een maand binnen oppotten voordat u ze veilig buiten kunt planten. Vervolgens hoeft u uw gewortelde bollen alleen nog maar over te brengen naar hun permanente thuis.

Hoe plant ik bloembollen in de lente?

Zodra de grond en de temperatuur de juiste omstandigheden hebben bereikt, kunt u beginnen met het planten van uw zomerbollen.

  1. Kies de bollen die je wilt planten en wat compost of ander organisch materiaal, aangezien ze gedijen in aarde die ermee gemengd is.
  2. Wijs een goed gedraineerde plek aan om uw bloembollen te planten.
  3. Meng de grond met compost en organisch materiaal om het klaar te maken voor planten.
  4. Graaf met een troffel gaten die ongeveer 2-3x groter zijn dan de grootte van de bollen, en laat je bollen erin vallen.
  5. Bedek ze met aarde en geef ze licht water.

Hoeveel moet ik ze water geven?

Hoeveel u voorjaarsbollen water geeft, hangt af van welke planten u kweekt. Elke plant heeft andere behoeften. Olifantenoren houden bijvoorbeeld van vocht, maar andere bollen kunnen gaan rotten als ze te veel water krijgen. Als het om water geven gaat, volg dan de standaardaanbevelingen voor elk van de verschillende planten die je kweekt.

Hoe lang duurt het voordat ze ontkiemen en bloeien?

Bollen die je in de lente plant, zijn pas in de late zomer of vroege herfst klaar om te bloeien. Als je op zoek bent naar planten die in de lente bloeien, plant dan bloembollen in de herfst.

Hoe verzorg ik ze tijdens de winter?

Bollen die je in de lente plant, kun je in de winter niet in de grond laten staan, omdat ze te kwetsbaar zijn. In plaats daarvan moet je ze opgraven en op een veilige plaats bewaren. Meer over hoe u uw bollen veilig kunt opgraven, leest u hier.

Welke soorten bloembollen kun je in de lente planten?

hand met dahliabollen
hand met dahliabollen

De bloemen die meteen in je opkomen als je aan de lente denkt, zijn niet de bollen die je tijdens het seizoen gaat planten. Deze wispelturige planten zijn minder populair en krijgen minder aandacht, ondanks dat ze mooi zijn.

Als u overweegt om dit voorjaar bloembollen te planten, zijn hier een paar opties waaruit u kunt kiezen:

  • Dahlia
  • Olifantenoor
  • Calla lelie
  • Begonia
  • Iris
  • Oosterse lelie

Werk de winterblues weg door te tuinieren

Voor mensen met groene vingers die nieuwe energie krijgen door buiten te werken, zijn de wintermaanden een verraderlijke tijd. We weten dat u elk excuus zult aangrijpen om uw overall en vuile tuinhandschoenen weer aan te trekken. Zoek niet verder en plant bloembollen in het voorjaar, zodra het weer omslaat. Ze laten je je tuiniervaardigheden weer oefenen en bereiden je tuin voor op prachtige zomerbloeiers.

Aanbevolen: