Voordelen van vroege kleuterschool waar ouders rekening mee kunnen houden

Inhoudsopgave:

Voordelen van vroege kleuterschool waar ouders rekening mee kunnen houden
Voordelen van vroege kleuterschool waar ouders rekening mee kunnen houden
Anonim

Voorschoolse programma's kunnen kinderen op verschillende manieren ten goede komen. Hier zijn enkele voordelen van de verschillende typen waarmee ouders rekening moeten houden.

Twee kleutermeisjes die met knikker spelen, rennen binnenshuis in de kinderkamer
Twee kleutermeisjes die met knikker spelen, rennen binnenshuis in de kinderkamer

Het is werkelijk verbazingwekkend: zodra je baby twee wordt, begint hij plotseling te veranderen in een klein mensje. Ze worden nieuwsgieriger, bedachtzamer en behendiger. Ze begrijpen emoties beter, spreken hun stem uit als ze iets willen en helpen zelfs met bepaalde taken.

Om het meeste uit deze magische tijd te halen, willen ouders misschien overwegen of school een onderdeel moet zijn van de routine van hun peuter. Als u overweegt uw kind in te schrijven voor de vroege kleuterschool, lees dan meer over de algemene voordelen en voordelen van verschillende programma's die in de regio beschikbaar zijn.

Wat vroege kleuterschool is en hoe kinderen hiervan profiteren

Voorschoolse educatie is een vorm van voorschools onderwijs die kinderen voorbereidt op de kleuterschool. Deze programma's introduceren basisconcepten voor lezen en schrijven, wiskunde, wetenschappen, maatschappijwetenschappen, muziek en creatieve kunsten voor kinderen van drie tot en met vijf jaar.

Op dezelfde manier dienen voorschoolse programma's als springplank voor peuters om zich voor te bereiden op het bijwonen van die voorschoolse lessen. Deze programma's introduceren dezelfde onderwerpen, alleen op jongere leeftijd (18 maanden tot twee jaar oud). Niet alleen dat, maar de vroege kleuterschool kan een aanzienlijke impact hebben op de sociaal-emotionele ontwikkeling van uw kind. Hoe?

Ondersteunende klasomgevingen bieden kinderen kansen om te leren:

  • Fijne motoriek
  • Grove motoriek
  • Delen
  • Samenwerking
  • Luistervaardigheden
  • Empathie
  • Problemen oplossen
  • Zelfregulering
  • Onafhankelijkheid

Blootstelling aan groepssituaties op jonge leeftijd kan ook gedragsproblemen voorkomen en kinderen laten wennen aan een meer gestructureerde routine. Het meest opvallende is dat deze onderwijsmogelijkheden de basis kunnen leggen voor de gehele academische toekomst van uw kind. Het blijkt zelfs dat vroege interventies “een aanzienlijke impact hebben op het vermogen van een kind om nieuwe vaardigheden te leren en zijn succes op school en in het leven te vergroten.”

Bovendien merken academische experts op dat, om het meeste uit deze ervaringen te halen, hoogwaardige opvang voor jonge kinderen nodig is die 'warme, veilige, ondersteunende omgevingen biedt die rijk zijn aan taal en gesprekken, en veel mogelijkheden bieden om spelen en deelnemen aan praktische verkenning zijn de sleutelwoorden."

Waarom vroegtijdig onderwijs belangrijker is dan ooit

Helaas hebben de jongste leden van de bevolking met het uitbreken van COVID-19 in 2020 leer- en ontwikkelingsachterstanden ervaren. Als gevolg hiervan heeft de American Academy of Pediatrics haar aanbevelingen voor ontwikkelingsmijlpalen op het gebied van taal en communicatie gewijzigd. Voorheen was 24 maanden de maatstaf voor een kind met minstens 50 woorden in zijn woordenschat. Vanaf 2022 hebben ze deze marker naar de leeftijd van 30 maanden gebracht.

Onderzoek toont aan dat jonge kinderen niet alleen taalachterstanden hebben ervaren, maar ook tekorten hebben vertoond in hun motorische en cognitieve ontwikkeling. Dit kan verontrustend zijn voor de huidige ouders van peuterkinderen. Uit onderzoek bleek dat ‘kinderen die [tijdens de pandemie] naar hoogwaardige onderwijscentra voor jonge kinderen bleven gaan, een betere ontwikkeling hadden, vergeleken met kinderen die thuis in quarantaine zaten’, waaruit blijkt dat vroeg naar de kleuterschool gaan een positieve keuze kan zijn.

Er zijn veel manieren waarop ouders hun kinderen kunnen helpen de vaardigheden en sociale interactie te verwerven die ze nodig hebben, en vroege kleuterschool is een optie om te overwegen.

Voordelen van verschillende soorten voorschoolse programma's

Wanneer u op zoek bent naar voorschoolse programma's, is het belangrijk om rekening te houden met de leeraanpak die volgens u het beste bij uw kind past, en ook met wat u wilt dat ze tijdens hun schooltijd leren.

Montessori

Montessorischool is een vorm van begeleid leren waarmee uw peuter de leiding kan nemen over zijn leerervaring. Deze praktijkgerichte aanpak in hun eigen tempo geeft kinderen de mogelijkheid om deel te nemen of eenvoudigweg te observeren in verschillende zintuiglijke activiteiten. Deze draaien om onderwerpen waar kinderen op zullen voortbouwen in hun toekomstige wiskunde, taalkunsten en culturele studies. De bedoeling is om de natuurlijke nieuwsgierigheid van een kind te laten inspireren om te leren.

Deze lesmethoden bevorderen de onafhankelijkheid, stimuleren de creativiteit, vergroten de focus en bevorderen zelfs het welzijn tot in de volwassenheid. Studies hebben ook aangetoond dat deze leerstijl de academische prestaties kan verbeteren. Deze lesmethode bestaat al meer dan een eeuw.

Reggio Emilia

De Reggio Emilia-benadering van leren omvat onderwijs in gemeenschapsstijl. Dit betekent dat ouders deel uitmaken van het proces en dat bij de meeste activiteiten het hele klaslokaal betrokken is. Kinderen leren door hun zintuigen te gebruiken en deel te nemen aan projecten met een open einde. De filosofie is dat fouten gebeuren en dat we leren door te onderzoeken en te experimenteren.

Vergelijkbaar met de Montessori-aanpak helpt de lesmethode van Reggio Emilia kinderen sociaal-emotionele vaardigheden op te bouwen, bevordert het academische vooruitgang en vergemakkelijkt het creatief en kritisch denken. Vaak combineren voorschoolse programma's voor jonge kinderen deze twee concepten.

Waldorf

Het Waldorf-programma hanteert een praktische aanpak en creëert tegelijkertijd een huiselijke omgeving. Dit betekent dat de leraar het centrale onderdeel van het klaslokaal is en samen met de leerlingen van klas naar klas overgaat. Ze integreren de kunsten in alle aspecten van hun curriculum en elimineren de vorm van competitie.

Dit programma zorgt ook voor hogere scores op gestandaardiseerde toetsen en een grotere liefde voor leren, maar als je van plan bent om in de toekomst over te stappen naar openbare scholen, toont onderzoek aan dat de verandering erg moeilijk kan zijn voor kinderen in de beginjaren.

HighScope

HighScope is een ander praktisch programma dat cruciale onderwerpen zoals wiskunde, creatieve kunsten, taal en technologie implementeert. Geïnspireerd door de beroemde kinderpsycholoog Jean Piaget, werkt dit curriculum aan probleemoplossing, kritisch denken en participatieve leermogelijkheden. Onderzoek toont aan dat dit een ander programma is dat hogere prestatiescores en beter sociaal gedrag op latere leeftijd oplevert.

Op geloof gebaseerd

Ook wel bekend als Moederdag, Ouderdag en Kinderdagje. Dit zijn programma's die doorgaans op geloof gebaseerd onderwijs en spel bevatten of erop gericht zijn. Hoewel er leermogelijkheden in het leerplan zijn ingebouwd, zijn deze voorschoolse programma's geen geaccrediteerde onderwijsinstellingen. Integendeel, ze zijn een manier voor uw kind om zijn sociaal-emotionele vaardigheden op te bouwen en ouders een pauze in de dag te geven.

Andere programma's

Als u op zoek bent naar meer betaalbare programma's, kunt u overwegen uw kind in te schrijven voor een school aan een plaatselijke hogeschool of universiteit. De meeste van deze onderwijsinstellingen bieden voorschoolse programma's aan die worden gegeven door studenten die hun diploma in Early Childhood Education and Development behalen. Je kunt soortgelijke vo-ed-programma's ook vinden in kinderdagverblijven in veel gemeenschappen.

Wanneer u uw kind aanmeldt voor een programma, vraag dan naar zijn/haar lesstijl. Zelfs als een school niet specifiek wordt geadverteerd als een van de hierboven genoemde soorten programma's, volgt ze meestal een of een combinatie van de leerplanstijlen. Dit kan je helpen het perfecte programma voor je kleine leerling te vinden!

Opmerking over peuterspeelzalen

Hoewel peuterspeelzalen ook veel voordelen kunnen hebben voor kinderen (en zelfs ouders!), waaronder sociale interactie en communicatie, zullen voorschoolse programma's doorgaans een meer gestructureerde aanpak volgen en specifieke activiteiten voor kinderen plannen. Peuterspeelzalen kunnen informeler zijn, meer vrij spelen in plaats van gestructureerde activiteiten, kunnen zowel ouders als kinderen omvatten, of kunnen minder vaste ontmoetingstijden hebben. Omdat sommige voorschoolse programma's, zoals MDO's, mogelijk niet geaccrediteerd zijn of gecertificeerde leraren hebben, is het echter belangrijk om deze aspecten te onderzoeken als dit belangrijk voor u is bij het kiezen van het programma voor uw kind.

Voorschools onderwijs is belangrijk

Welke optie u ook kiest, vroeg onderwijs kan een positieve invloed hebben op de toekomst van uw kind. Andere overwegingen die u moet maken bij het kiezen van een programma zijn de kosten, de specifieke behoeften van uw kind (leerachterstanden en speciale behoeften kunnen de keuze beperken), de afstand tot uw huis en de tijdsbesteding. Doe je onderzoek, ontvang aanbevelingen en plan een persoonlijke rondleiding om ervoor te zorgen dat je het juiste programma voor je gezin vindt.

Aanbevolen: