Als grootouders oppassen: voor- en nadelen & Waarover te praten

Inhoudsopgave:

Als grootouders oppassen: voor- en nadelen & Waarover te praten
Als grootouders oppassen: voor- en nadelen & Waarover te praten
Anonim

Grootouders kunnen geweldige babysitters zijn, maar er zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden.

Oma die op kleinkinderen past
Oma die op kleinkinderen past

Ouders willen meestal het beste voor hun kinderen, en dit geldt ook voor de kinderopvang. Voor sommige gezinnen bieden grootouders zich vrijwillig aan om de kinderopvang op zich te nemen. Er zijn echter een paar dingen waar zowel ouders als grootouders rekening mee moeten houden, zodat iedereen een positieve ervaring heeft.

Gewapend met een beetje informatie en een paar ideeën over waar ze over moeten praten, kunnen gezinnen gemakkelijk omgaan met het idee dat grootouders moeten oppassen.

Voor- en nadelen van oppassen door grootouders

Volgens Care.com zegt "51% van de ouders dat ze meer dan 20% van hun gezinsinkomen aan kinderopvang besteden." Uit een onderzoek bleek zelfs dat in 2022 meer dan de helft van de Amerikanen meer dan 10.000 dollar betaalde voor kinderopvang. Als je bedenkt dat het gemiddelde Amerikaanse inkomen iets minder dan $ 56.000 bedraagt, kunnen deze kosten voor de meeste gezinnen moeilijk te dragen zijn.

Wat zijn de voor- en nadelen voor degenen die grootouders hebben die aanbieden deze taak op zich te nemen?

Kosten

Kinderopvang is duur. Grootouders kunnen deze last wegnemen, zodat u een comfortabel leven kunt leiden met uw gezin.

Overwegingen:Als grootouders oppassen, geven ze jou hun tijd. Het is de taak van de ouders om in het geld te voorzien voor al het voedsel, de activiteiten, de benzine en de benodigdheden die nodig zijn voor de verzorging van uw kind. Praat met je ouders over een budget dat je kunt betalen en zorg ervoor dat ze een manier hebben om voor deze levensbehoeften te betalen. Dit kan betekenen dat ze elke week contant geld of een extra creditcard tot hun beschikking moeten hebben.

Vertrouwen

Een van de moeilijkste aspecten van het plaatsen van uw kind in de kinderopvang is erop vertrouwen dat hij of zij veilig, geliefd en verzorgd zal zijn, net zoals thuis. Wanneer grootouders aan het babysitten zijn, verliezen ouders vaak een zekere mate van stress rond de beslissing om weer aan het werk te gaan, omdat ze weten dat hun baby in goede handen is. Niet alleen dat, uw kinderen zullen ook een geweldige band met hun grootouders opbouwen en zij zullen onverdeelde aandacht krijgen, iets wat niet voorkomt in een groepsomgeving.

Overwegingen: U weet dat uw kinderen veilig zijn als ze onder de hoede van uw ouders zijn, maar waar voelt u zich prettig bij als het gaat om activiteiten? Mogen je ouders je kinderen meenemen op boodschappen of meenemen voor een lunch met vrienden? Hoe zit het met doktersafspraken? Wil je dat ze snoep vermijden of televisie kijken?

Je ouders vinden het misschien prettig om ze naar plaatsen buitenshuis te brengen en ze luxe te geven die je zelden toestaat. Een school of kinderopvangorganisatie is daarentegen verplicht om altijd toestemming te vragen voordat zij dit soort beslissingen neemt. Zowel ouders als grootouders moeten dus een open discussie over deze onderwerpen voeren om er zeker van te zijn dat iedereen op dezelfde lijn zit.

Gezondheid

Programma's voor jonge kinderen brengen veel ziektekiemen met zich mee. Dit betekent dat ziekte een onderdeel wordt van uw normale routine. De Mayo Clinic merkt op dat het gemiddelde kind tot twaalf keer per jaar ziek kan zijn tijdens kinderopvang- en schoolprogramma's, waarbij elke ziekte maximaal twee weken per keer kan duren. Dit betekent dat er veel tijd weg is van het werk, waardoor veel ouders zich afvragen of de kosten van kinderopvang het wel waard zijn.

Als grootouders oppassen, neemt het aantal ziektegevallen enorm af. Dit betekent dat u geld bespaart op doktersbezoeken, dat u regelmatiger naar uw werk kunt gaan en dat uw kind het hele jaar door gelukkiger en gezonder zal zijn.

Overwegingen: Het is belangrijk om rekening te houden met de bereidheid van je ouders om ziek te worden. Voordat ze regelmatig voor uw kinderen gaan zorgen, moet u met hen praten over hun verwachtingen voor het geval uw baby ziek wordt, en openstaan voor hun zorgen. Als ze niet willen babysitten terwijl uw kind verkouden is of griep heeft, respecteer dat dan. Maak duidelijk dat je wilt dat ze zich op hun gemak voelen terwijl ze je helpen en verwacht niet dat ze hun gezondheid opofferen voor jouw voordeel.

Denk ook aan de leeftijd en het activiteitenniveau van je ouders. Peuters hebben veel te verwerken. Kunnen ze dat bijhouden? Praat met ze over wat ze wel en niet kunnen doen.

Vergeet ten slotte het kussen niet. Veel grootouders zien er geen probleem in om baby's op de mond te kussen. Tijdens het RSV-seizoen kan dit dodelijke gevolgen hebben. Zorg ervoor dat ze duidelijk zijn over uw voorkeuren. Op dezelfde manier moeten grootouders die overwegen deze taak op zich te nemen, bedenken dat dit scenario twee kanten op gaat. Als uw kind wil dat er specifieke veiligheidsmaatregelen worden genomen, zoals het vermijden van het kussen van de baby op de mond, respecteer dan ook die beslissing.

Vaccinaties

De meeste kinderopvanginstellingen vereisen dat kinderen en werknemers op de hoogte zijn van hun vaccinaties. Dit zorgt ervoor dat iedereen gezond blijft. Helaas zijn sommige grootouders en ouders het niet eens over de beslissing om wel of niet te vaccineren. Aan welke kant van de discussie je ook belandt, zorg ervoor dat je op dezelfde pagina zit als je ouders voordat ze beginnen met babysitten.

Overwegingen: Als je vóór vaccineren bent, herinner je ouders er dan aan dat ze, door de tijd te nemen om zichzelf te laten vaccineren, hun kleinbaby en zichzelf beschermen. Als ze tegen vaccins zijn, geef dan één keer uw mening en respecteer vervolgens hun overtuigingen. Als je verzorger gevaccineerd moet worden en je ouders geloven niet in dit soort interventies, dan moet je wellicht andere zorgopties onderzoeken.

vrouwtjes familie samen praten
vrouwtjes familie samen praten

Beschikbaarheid

Sommige grootouders werken misschien nog, en anderen zijn misschien met pensioen. Hoe dan ook, het is oneerlijk om aan te nemen dat ze altijd beschikbaar zijn. Ze hebben net als ieder ander dagelijkse en wekelijkse taken en willen misschien reizen of vrij nemen in het weekend en rond de feestdagen. Omgekeerd heeft school een vast rooster, zodat u volledig op de hoogte bent van wanneer u kinderopvang heeft en wanneer u vrij moet nemen.

Overwegingen:Een van de belangrijkste dingen die je moet doen als je ouders ermee instemmen om met je kinderen te helpen, is om te gaan zitten en te bespreken hoeveel tijd ze bereid en in staat zijn om geven. Dit is niet iets wat ze moeten doen, het is iets wat ze willen doen. Profiteer niet.

Zodra je een schema hebt afgesproken dat aan hun behoeften voldoet, kom dan elke paar maanden langs. Werkt deze regeling nog steeds voor hen? Zijn er veranderingen die het voor hen gemakkelijker zouden maken? Informeer bovendien aan het begin van elke week naar conflicten. Iedereen heeft dingen die in het leven naar voren komen en waar ze zich misschien ongemakkelijk bij voelen als ze ernaar vragen. Wees proactief. Stel vragen en breng aanpassingen aan om aan hun behoeften te voldoen.

Socialisatie

Een van de grootste nadelen van oppassen door grootouders is dat uw kind kansen op socialisatie mist. Het heeft grote voordelen om uw kinderen vroeg in hun leven bloot te stellen aan speel- en leeromgevingen. Onderzoek toont aan dat deze omgevingen de sociale en taalvaardigheden versterken, het probleemoplossend vermogen vergroten en de cognitieve en emotionele ontwikkeling verbeteren.

Overwegingen: Manieren om dit te verhelpen zijn onder meer het aanmelden van uw kinderen voor leerkampen gedurende het hele jaar, het bijwonen van gratis evenementen in uw plaatselijke bibliotheek, het onderhouden van lidmaatschappen bij musea en aquaria, en het doen van onderzoek programma's op lokale hogescholen en universiteiten voor jonge kinderen. Sport is ook een geweldige kans voor kinderen om actief te blijven, te socialiseren en te leren functioneren als onderdeel van een team.

Deze geven hen niet alleen voldoende mogelijkheden voor interactie met kinderen van hun eigen leeftijd, maar geven grootouders ook een broodnodige pauze.

Discipline

Iedereen denkt dat hun kind een engel is, maar helaas komt er in het leven van elke ouder een moment waarop de werkelijkheid niet overeenkomt met deze fantasie. Als dit moment aanbreekt, hoe wilt u dan dat uw kind gedisciplineerd wordt? Een van de grootste nadelen van een ouder of familielid die naar je kind kijkt, is dat ze zich op hun gemak voelen bij het disciplineren zoals zij dat nodig achten.

De vraag is: waar voel jij je prettig bij? Vindt u het slaan goed? Zijn time-outs de manier waarop u met wangedrag wilt omgaan? Mogen speelgoed en snacks worden meegenomen? Is het spoelen van de mond met zeep toegestaan?

Overwegingen: Ouders moeten nadenken over de manier waarop ze gedisciplineerd zijn en of ze willen dat deze correctiemethoden doorgaan. Maak duidelijke regels voor de manier waarop je wilt dat je ouders omgaan met de verschillende problemen die zich kunnen voordoen. Maak uw kind vervolgens duidelijk dat als het zich misdraagt, u de beslissingen van de grootouder steunt. Je moet als één front optreden.

Control

" In mijn tijd" De meeste mensen kunnen hun ouders een versie van deze zin horen zeggen. Controle kan lastig zijn om uit handen te geven. Dit zijn tenslotte de mensen die je hebben opgevoed. Als grootouders oppassen, kunnen ze soms over grenzen heen stappen die je liever niet overschrijdt. Overstappen op nieuw voedsel, goed toezicht houden en uw baby in slaap brengen zijn allemaal onderwerpen die tot verschillende meningen kunnen leiden.

Overwegingen: Stel vroegtijdig verwachtingen en geef hen de hulpmiddelen die ze nodig hebben om deze doelen te bereiken. Wanneer ze van uw beoogde richting afwijken, herinner ze er dan aan dat, hoewel hun methoden effectief waren, u andere technieken voor uw kind nodig heeft. Wees niet bang om op te komen voor je waarden en overtuigingen. Op dezelfde manier moeten grootouders ontvankelijk zijn voor en respect hebben voor de verzoeken van hun kind. Dit zijn jouw kleinkinderen, dus jouw kinderen hebben het laatste woord over de manier waarop ze worden opgevoed.

Moeten grootouders betaald worden voor kinderopvang?

Dit zal van gezin tot gezin verschillen, maar als grootouders regelmatig kinderopvang bieden, dan is het aanbieden van loon passend. Hun tijd is belangrijk en ze kiezen ervoor om deze aan jou te schenken. Bovendien krijg je waar je voor beta alt. Als je ze geen cent geeft, of zelfs maar aanbiedt om dat te doen, kunnen er potentiële problemen ontstaan in termen van verwachtingen en regels.

Wat het bedrag betreft, dit zal afhangen van wat uw gezin zich kan veroorloven. Als uw budget laag is, overweeg dan om ze tijdens de feestdagen een extravagant cadeau te geven, of betaal ze terug door te helpen met taken die zwaar voor ze zijn. Denk hierbij aan het verplaatsen van het gazon, het uitvoeren van onderhoud aan de auto of het wekelijks doen van boodschappen. Je wilt ervoor zorgen dat niemand het gevoel heeft dat er misbruik van wordt gemaakt en dat jullie allemaal profiteren van dit scenario.

BELANGRIJKE OPMERKING: Als je ervoor kiest om je ouders te betalen, houd er dan rekening mee dat er belasting verschuldigd is over inkomsten boven een bepaalde drempel. Als er bij u thuis wordt opgepast, kan het zijn dat u dit ook moet melden. Praat met een accountant om er zeker van te zijn dat u de wetten in uw land volgt. Als uw gezin dit soort kosten wil vermijden, overweeg dan andere opties, zoals elke week boodschappen doen of deze als betaalmiddel aan uw telefoonrekening toevoegen.

Regels voor grootouders bij het oppassen

Ze hebben je gemaakt tot de persoon die je vandaag bent. Je houdt misschien van je ouders en vertrouwt ze, maar hun stijl van opvoeden kan verschillen van die van jou. Als ze acht uur per dag (of zelfs een ander tijdsbestek) bij uw kinderen zullen zijn, is het belangrijk om de details van het opvoeden van uw kinderen te bespreken. Het hebben van regels kan ervoor zorgen dat alles volgens plan verloopt.

Hier zijn enkele van de belangrijkste onderwerpen die u met grootouders kunt bespreken voordat ze gaan babysitten.

  • Uren en dagen helpen ze met zorg
  • Typen discipline waar je je prettig bij voelt, en welke niet
  • Slaapschema's en slaaptrainingsregimes
  • Voedingsschema's en te vermijden voedsel
  • Een schema van hun buitenschoolse activiteiten
  • Geld voor activiteiten en uitstapjes (Laat ze weten wat u zich elke week kunt veroorloven. Als grootouders meer willen uitgeven, kan dit uit hun budget komen.)
  • Vaccinaties
  • Betaal voor reguliere kinderopvang

Ouders moeten ook onthouden dat dit JOUW kinderen zijn, en niet die van hen. Daarom is het net zo belangrijk om hun verwachtingen in dit scenario te bespreken. Als ze je geen acht uur per dag kunnen geven of maar twee dagen per week beschikbaar zijn, is dat nog steeds een genereus aanbod. Toon uw waardering.

Belangrijke stappen die ouders kunnen nemen

Om effectief voor je kinderen te kunnen zorgen, is het belangrijk dat je je ouders de juiste hulpmiddelen geeft.

Beslis over locatie

Beslis eerst en vooral of ze bij jou thuis komen of dat je kinderen naar hun huis gaan. Als dit laatste het geval is, moeten ouders zorgen voor een slaapplaats voor hun kinderen, extra kleding, eventuele medicijnen die ze nodig hebben, voedingsbenodigdheden, luiers, doekjes en een kinderwagen om de kinderen te vervoeren. Verschillende vormen van entertainment, zoals speelgoed en spelletjes, zijn ook nuttig.

Waar de zorg ook plaatsvindt, grootouders hebben toegang nodig tot een autostoeltje. Zelfs als ze nooit van plan zijn uw kinderen ergens mee naartoe te nemen, moeten ze in geval van ziekte of een noodgeval altijd een manier hebben om uw kind veilig te vervoeren.

Bespreek medische zorg en noodgevallen

Een andere cruciale taak die je moet voltooien, is je ouders de mogelijkheid geven om medische beslissingen te nemen voor onvoorziene momenten waarop je onbereikbaar bent. Dit betekent dat u contact moet opnemen met de verschillende artsen van uw kinderen en een medisch toestemmingsformulier voor uw kind moet ondertekenen. Ouders moeten ook een gedetailleerde lijst met namen, telefoonnummers en adressen van de artsen van hun kind verstrekken. Zo weten je ouders waar ze heen moeten in geval van nood.

Over ongelukken gesproken: ouders zijn ook verantwoordelijk voor het babyproof maken van de locatie waar hun kinderen zorg krijgen, dus zorg ervoor dat grootouders alles hebben wat ze nodig hebben en bied je aan om het zelf te installeren.

Maak plannen voor alternatieve kinderopvang

Ten slotte moeten ouders altijd over een alternatieve vorm van zorg beschikken. Grootouders worden ziek en een burn-out kan bij elke zorgverlener voorkomen, ook bij grootouders. Uit onderzoek blijkt dat grootouders die op hun kleinkinderen passen langer leven, maar er is ook gebleken dat als je te veel tijd besteedt aan het oppassen, dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de grootouders. Dit betekent dat je een gelukkig medium moet vinden.

Als je ouders overdag voor je kinderen zorgen, vraag ze dan niet om 's nachts of in het weekend op de kinderen te passen. Zorg er ook voor dat ze regelmatig pauze krijgen. Sommige ouders hebben de mogelijkheid om vanuit huis te werken en hun werkschema’s te spreiden. Als u zich in dit scenario bevindt, overweeg dan om meer te werken op de dagen dat grootouders beschikbaar zijn, zodat u hen een goede balans tussen werk en privé kunt geven.

Herinner hun rol als babysitter

Je ouders hebben aangeboden om op je kinderen te passen. Dit betekent dat we ervoor moeten zorgen dat ze veilig zijn, gevoed worden en naar de vereiste activiteiten worden gebracht. Dat is het. Ze zijn niet jouw dienstmeisje. Als er borden in de gootsteen staan, er speelgoed rondslingert of de was zich opstapelt, wees dan een volwassene en neem de taken van uw huishouden op zich.

Als grootouders zich niet aan de regels houden die u heeft opgesteld, ga daar dan mee om zoals u dat met elke andere vorm van ingehuurde hulp zou doen. Behandel ze met respect en ga het probleem onder ogen zien. Wees direct, anders kunnen ze de betekenis achter uw gesprek verkeerd interpreteren. Wanneer beide partijen respect tonen, kan dit een fantastische ervaring worden waar iedereen baat bij heeft!

Aanbevolen: