Vintage kledingkasten zijn een praktische & Stijlvolle opbergoplossing

Inhoudsopgave:

Vintage kledingkasten zijn een praktische & Stijlvolle opbergoplossing
Vintage kledingkasten zijn een praktische & Stijlvolle opbergoplossing
Anonim

Handige vintage en antieke kledingkasten kunnen vele functies in je huis vervullen.

Modern appartement met antieke kledingkast
Modern appartement met antieke kledingkast

Het openen van de grote kledingkast van je grootouders en hopen dat je meegevoerd zou worden naar een fantasieland om daar hangers vol kleren te vinden, was voor ons als kinderen verschrikkelijk teleurstellend. Als volwassenen zit er nieuwe magie verborgen in het meubilair zelf. Perfect voor als je te veel kleding en te weinig kastruimte hebt. Antieke en vintage kledingkasten zijn het beste meubilair in de mode - praktisch en stijlvol.

Populaire antieke en vintage garderobestijlen

Kledingkasten zijn lange, rechtopstaande en holle houten meubelstukken die werden gebruikt om kleding op te hangen en andere goederen op te bergen. Ze ontstonden in de Middeleeuwen en bloeiden naarmate de eeuwen verstreken. Mensen hebben altijd veilige plekken nodig gehad om hun kleding op te bergen als ze deze niet gebruiken, en lang voordat er op maat gemaakte inloopkasten bestonden, gebruikten mensen externe meubelstukken voor opslag.

Kledingkast, ca. 1942
Kledingkast, ca. 1942

Deze zware meubelstukken hebben een subtieler decoratief effect dan andere typen, zoals fauteuils, maar zijn al honderden jaren prachtig vervaardigd. Normaal gesproken zie je niet veel kledingkasten van vóór de 17eeeuw, en de meeste die vandaag de dag worden doorgegeven, dateren uit de 19eeof 20deeeuwen. Maar omdat ze jonger zijn, zijn ze niet minder fantastisch dan hun oudere neven.

Moet weten

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat kledingkast, kast en ladekast door elkaar worden gebruikt. Terwijl ladekast verwijst naar een kort en breed meubelstuk dat meestal planken heeft, beschrijven kasten en kledingkasten hetzelfde type meubilair, alleen in twee verschillende talen.

Koningin Anne

Het midden van de 18e eeuw is de vroegst gedocumenteerde periode waarin antieke kleerkasten in overvloed verschijnen. Deze stijl maakte gebruik van lichte houtsoorten en delicate ontwerpen, vaak met afgeronde toppen, zoals kleine graansilo's. Bij stukken uit deze periode zou je wat veroudering en patina op het hout moeten zien en zaagsporen op de onafgewerkte randen (aangezien ze met de hand zijn gemaakt).

Regency

Als je een fan van Jane Austen bent, dan ken je de Regency-periode goed. Kasten die in Pemberly goed thuis zouden zijn geweest, zijn eenvoudigweg ontworpen met bijzondere aandacht voor hun symmetrie en het gebruik van luxe en exotische houtsoorten.

Eiken kledingkast in Regency-stijl
Eiken kledingkast in Regency-stijl

Victoriaans

Als je variatie wilt, dan zijn Victoriaanse kledingkasten de stijl voor jou. In de decennialange periode in de 19e eeuw zijn er zoveel stijlheroplevingen geweest dat je elegante, donkerhouten, met uitsparingen gevulde gotische kleerkasten en hoge, resolute mahoniehouten stukken in renaissancestijl uit hetzelfde jaar kunt vinden. Naast deze heroplevingen kun je zeldzame voorbeelden vinden van meer nichebewegingen zoals het esthetiek, dat zich richtte op het maken van prachtige kunst omdat het mooi was om naar te kijken.

Over het geheel genomen waren de in massa vervaardigde Victoriaanse kledingkasten weelderig ontworpen, grenzend aan smakeloos voor sommige moderne smaken.

Edwardiaans

De ontwerpstijl tijdens de Edwardiaanse periode week af van de weelderige en soms bizarre stijlen die populair waren in het Victoriaanse tijdperk. In plaats daarvan waren Edwardiaanse meubels eenvoudiger, gericht op strakke lijnen, nauwkeurige decoratie en een algehele verschuiving van de stijlen die je in het verleden zag naar iets volledig moderns.

Vintage Victoriaanse slaapkamer
Vintage Victoriaanse slaapkamer

Art Deco

Art Deco is een van de bekendste (hoewel vaak verkeerd begrepen) ontwerpstijlen uit de 20e eeuw. Kledingkasten die in deze periode werden gemaakt, waren breder en korter dan jaren daarvoor, en hadden duidelijke geometrische vormen, zoals deze Engelse walnoot. Veel van deze rechthoekige, unieke kledingkasten zijn gemaakt van hout met een zwaar patroon, waardoor een bijna marmerachtig effect ontstaat, een minder zware en goedkopere optie.

Midden-eeuws modern

Tegen het midden van de 20e eeuw waren volwaardige kledingkasten veranderd in imposante meubelstukken. Deze lichthouten kasten waren meestal vrij hoog en werden ondersteund door de kenmerkende taps toelopende en verschoven poten van MCM.

Hoeveel zijn antieke en vintage kledingkasten waard?

Meubels zijn notoir duur, en hoe betere kwaliteit stukken je hebt, hoe meer ze waard zijn. Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een antieke of vintage kledingkast, betaal je op zijn minst €2.000,- tot €5.000,- voor de meest elementaire. Afhankelijk van wie ze heeft gemaakt, welke materialen zijn gebruikt en hoe oud ze zijn, kunnen deze kledingkasten oplopen tot tienduizenden dollars. Als je er al een in je bezit hebt, dan heb je geluk omdat het waarschijnlijk zo waardevol is.

Deze 18e-eeuwse notenhouten kast wordt bijvoorbeeld geleverd met delicate schelpmotieven die in de gebogen deuren en het lijstwerk zijn uitgehouwen. In het midden loopt een ingewikkeld uitgesneden 'Levensboom' die zijn takken over het hele bovenste gedeelte spreidt. Een van de mooist bewaarde stukken, gemaakt door een deskundige hand als deze, zou veel geld moeten kosten, en dat is ook zo. Momenteel staat het vermeld voor $ 54.000 op de 1e Dibs.

Een wilde wending in de andere richting is deze prachtige, in volkskunst geschilderde kledingkast uit Bohemen uit de 19e eeuw. De verf vervaagt op sommige plaatsen, maar afgezien van de verwachte slijtage is hij in goede staat, maar hij staat slechts voor $ 3.715 te koop.37. Alle meubels die buiten de conventionele, traditionele westerse vorm vallen, worden doorgaans tegen lagere prijzen gewaardeerd dan meubels die in westerse stijlen zijn vervaardigd.

Het online kopen van deze kledingkasten kan onverwacht duur zijn vanwege de hoge verzendkosten. In dit geval raden we je aan om ze bij jou in de buurt te kopen en ze zelf te vervoeren, omdat het bijna onmogelijk is om te garanderen dat je kledingkast geen schade oploopt als je hem niet zelf vervoert.

Ongebruikelijke manieren om je oude kledingkast te versieren

Iedereen weet dat ze een kledingkast kunnen gebruiken om kleding en beddengoed in op te bergen, maar er zijn andere unieke manieren om ze te gebruiken. Afhankelijk van hoe gevoelig je bent voor je vintage garderobe (en of het een familiestuk is) zal bepalen hoe eigenzinnig je kunt worden met je decoratie.

Familieappartement ingericht met 20e-eeuws design en antiek
Familieappartement ingericht met 20e-eeuws design en antiek
  • Verbouw je kledingkast tot een droge bar. Met de diepe planken en ruimte kunnen kledingkasten veranderen in koele, droge bars waar je al je sterke drank en drankgerei kunt opbergen. Het houdt ook uw niet-alcoholische goederen zorgvuldig weggestopt van dwalende ogen of handen.
  • Maak er een huisdierbed van. Als je donzige vrienden goed ter been zijn, kun je er een paar kussens en dekens in leggen. Laat de deur op een kier staan en uw katten of honden springen meteen naar binnen voor een dutje.
  • Transformeer je kledingkast in een make-up- en make-upruimte. Plak gewoon een grote spiegel in een van de deuren van de kledingkast, en dan kun je allerlei verwijderbare planken opzetten om op te bergen uw vele cosmetische en schoonheidsproducten. Als je aanrechtruimte het niet meer redt, probeer dan je eigen make-upstation te maken.

De modebewuste mensen verdienen modieus meubilair

Mode beperkt zich niet alleen tot kleding. Nee, alles wat je in je persoonlijkheid integreert en met trots draagt, kan jouw soort mode zijn. En er is geen betere manier om uw gevoel voor mode te eren dan door uzelf te trakteren op het beste type modieuze meubels: de spaarzame soort. Antieke en vintage kledingkasten zijn er in alle soorten en maten, en omdat ze al eeuwen bestaan, zijn ze voorbestemd om nog veel meer te bestaan.

Aanbevolen: