9 tips om u te helpen in het nu te leven

Inhoudsopgave:

9 tips om u te helpen in het nu te leven
9 tips om u te helpen in het nu te leven
Anonim

Aanwezig zijn in het moment kan uw waardering voor het leven vergroten en uw welzijn verbeteren.

Gelukkige vrienden die elkaar vasthouden
Gelukkige vrienden die elkaar vasthouden

Hoe weet je of je echt het maximale uit je leven ha alt? Leef jij in het nu? Of piekert u over beslissingen uit het verleden en maakt u zich zorgen over de toekomst? Laat u zich volledig bezighouden met dagelijkse ervaringen – zelfs de alledaagse – zodat uw lichaam en uw hersenen de kans krijgen om te leren en te groeien?

Veel experts zijn van mening dat bewustzijn van het huidige moment de sleutel is tot een zinvoller leven. En het goede nieuws is dat iedereen kan leren hoe hij meer aanwezig kan zijn. Het is een vaardigheid die oefening en geduld vereist. Maar je hoeft geen goeroe te zijn om van de voordelen te profiteren. Leren hoe je in het moment kunt zijn, kan niet alleen je leven verrijken, maar ook de levens en relaties van anderen om je heen.

Hoe te leven in het nu

Wat betekent leven in het nu voor jou? Misschien wil je gedurende de dag ongewenste gedachten verminderen. Of misschien wil je je concentreren op het maken van herinneringen die er echt toe doen. Denk na over wat aanwezigheid voor jou betekent, en hoe je het in je eigen leven hoopt te gebruiken. Onderzoek vervolgens de onderstaande strategieën om een gereedschapskist met technieken samen te stellen die u kunnen helpen vaker in het moment te zijn.

Gebruik zintuiglijke betrokkenheid om jezelf te aarden

Grounding is een techniek die je kunt gebruiken om jezelf in het huidige moment te verankeren. Het kan u helpen uw aandacht te vestigen op wat zich voor u bevindt, zodat u zich volledig bewust blijft van de ervaring.

Een manier om te aarden is door je vijf zintuigen te verkennen. Stel jezelf vragen om je aandacht op je zintuiglijke ervaring te vestigen.

  • Sight: Wat zie je? Wat gebeurt er fysiek op dit moment? Wie is aanwezig? Welke kleuren en texturen zijn zichtbaar in uw omgeving?
  • Taste: Kun je iets proeven? Eet of drink je iets bijzonders? Hoe smaakt het? Geef woorden aan de sensaties.
  • Geur: Welke geuren zijn aanwezig? Heb je iemand geknuffeld met een bepaalde geur van parfum? Brandt er een kaars? Ruik je je eigen shampoo of deodorant?
  • Touch: Wat kun je voelen met je handen of je lichaam? Zijn er opvallende texturen? Welke sensaties voel je aan de binnenkant van je lichaam?
  • Geluid: Wat hoor je? Is er gelach, geschreeuw, gepraat? Zijn er omgevingsgeluiden zoals verkeersgeluiden of een airconditioning? Is er totale stilte en hoe voelt dat?

Alle details die je verzamelt uit je observaties kunnen je helpen gecentreerd te blijven in het omringende moment door je lichaam en geest betrokken te houden.

Respecteer je gevoelens

Studies suggereren dat de gemiddelde persoon ongeveer 70.000 gedachten per dag heeft. Deze gedachten kunnen emotionele reacties uitlokken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen 90% van de tijd gedurende de dag minstens één emotie ervaren.

Dus als er emoties opkomen, onthoud dan dat ze normaal zijn en sta jezelf toe ze te ervaren. Ontdek hoe het moment je laat voelen. Merk op welke invloed uw omgeving op u heeft. Je hoeft je gevoelens niet noodzakelijkerwijs te analyseren, maar respecteer ze en erken ze als ze aanwezig zijn. Maar als je de emoties verder wilt verkennen, respecteer dan ook die behoefte.

Pauzeer en stel vragen

Geef jezelf toestemming om de hele dag te pauzeren en na te denken. Als we iets meemaken waardoor we ons ongemakkelijk voelen, proberen we vaak zo snel mogelijk aan de situatie te ontsnappen. We geven onszelf niet genoeg tijd om onze emoties, gedachten en gedragingen te verwerken.

De volgende keer dat je een situatie ervaart die een sterke emotie oproept, probeer dan deze stappen:

  1. Pauze
  2. Geef een naam aan je emotie. Wat heeft het veroorzaakt? Probeer je aan de situatie te ontsnappen of deze te omarmen? Is het tijdelijk? Kun je ervan leren voor de toekomst?
  3. Moedig jezelf aan om in het moment te blijven, zelfs als het ongemakkelijk is.

Het doorlopen van dit proces kan je helpen meer over jezelf te leren. Bovendien, hoe meer je pauzeert en met ongemakkelijke gevoelens blijft zitten, hoe langer je in de toekomst in het moment kunt blijven. Als gevolg hiervan bouw je veerkracht op en heb je meer controle over je emoties.

Geniet van het moment

Als je van iets geniet, sta je jezelf toe er intens van te genieten. Heb je ooit een hap van je favoriete eten gegeten en merkte je dat je je ogen sloot terwijl je van de smaak genoot? Dat is genieten, en je kunt deze oefening in alle aspecten van je leven toepassen.

Sommige manieren om dagelijks te oefenen met genieten zijn:

  • Een mentaal beeld vastleggen van een betekenisvol moment
  • Je ogen sluiten en het zonlicht op je gezicht voelen
  • Ervaar volle buiklachen zonder schaamte of zelfbewustzijn
  • De tijd nemen om te stoppen en bloemen, vers gemaaid gras, koffie te branden of schone was te ruiken
  • Langzaam nippen aan een kopje thee of citroenwater.
  • Rekken zodra je wakker wordt en merken hoe je lichaam voelt
  • Haal diep adem of frisse lucht wanneer je naar buiten loopt

Vind manieren om jezelf ten volle te laten genieten van het moment dat voor je ligt. Je kunt oefenen met het genieten van de kleine, dagelijkse activiteiten, maar ook van de grotere evenementen die je volledig wilt omarmen.

Oefen mindfulness

Opmerkzaam zijn betekent dingen met je volledige aandacht doen. Hoewel mensen mindfulness vaak verbinden met meditatie, kun je mindfulness tijdens vrijwel elke activiteit beoefenen.

Mindfulness kan je niet alleen helpen in het moment te leven, maar het kan ook de symptomen van angst en depressie verminderen, je slaap verbeteren en de symptomen van fysieke pijn in het lichaam verminderen.

Sommige manieren om mindfulness te beoefenen zijn:

  • Multitasking vermijden - concentreer je slechts op één ding tegelijk en geef het je volledige aandacht
  • Een intentie voor je dag stellen en deze regelmatig herzien
  • Vertragen en je dag niet haasten

Houd je gedachten in de gaten

Onze gedachten kunnen ons wegtrekken van het huidige moment. We raken vaak verdwaald in herinneringen van lang geleden, raken verstrikt in iets dat we hebben gezegd of gedaan, of maken ons zelfs zorgen over de toekomst. Wanneer je je gedachten monitort, geef je jezelf de kans om terug te keren naar het heden.

Het monitoren van je gedachten betekent niet dat je niet kunt nadenken over dingen die op dit moment niet gebeuren. Je bent tenslotte een mens en er zullen zeker gedachten opkomen. Als er in plaats daarvan een gedachte opduikt die je aandacht van het nu probeert af te leiden, volg dan deze stappen om je te helpen de focus terug te krijgen.

  1. Merk gewoon op dat je denkt
  2. Veroordeel jezelf of je gedachten op geen enkele manier
  3. Herinner jezelf eraan dat je op een later tijdstip op de gedachte kunt terugkomen (schrijf het op als je dat liever hebt)
  4. Haal diep adem en richt je aandacht weer op het moment dat voor je ligt

Je kunt dit proces zo vaak herhalen als nodig is. Als je merkt dat het moeilijk is om je aandacht bij het moment te houden, is het prima om een pauze te nemen van de activiteit die je doet om de zorgen die zich steeds weer voordoen aan te pakken. Als dat helpt, kunt u er een tijdslimiet op stellen. Kom later nog eens terug op de gedachte als je het niet hebt kunnen oplossen.

Sta jezelf toe kansen te ervaren

Hoe vaak zeg jij 'ja' tegen kansen? Als je de neiging hebt nieuwe ervaringen te vermijden, kun je oefenen om in het nu te leven door vaker ja te zeggen.

We kunnen nieuwe kansen vermijden omdat we geen zelfvertrouwen hebben. Negatieve gedachten, het impostersyndroom en onze perceptie van onszelf kunnen allemaal een belemmering vormen voor het uitbreiden van onze levenservaringen. De ‘could haves’, ‘should haves’ en ‘het is te laat’ kunnen ervoor zorgen dat je in het verleden blijft hangen. Om het heden volledig te ervaren, moet je jezelf toestaan te leven.

Elimineer afleiding

Gerichte aandacht is een belangrijk onderdeel van het leven in het moment. Heb je ooit het gevoel gehad dat je fysiek aanwezig was, maar mentaal uitgecheckt? We zijn er allemaal geweest.

Een manier om je geest bezig te houden is door afleidingen te elimineren. Enkele manieren waarop u verstoringen kunt verminderen zijn onder meer:

  • Zet je telefoon op stil of zet hem uit
  • Meldingen van apps uitschakelen
  • Schakel alle elektronica uit tijdens het eten, lezen of voorbereiden op het slapen
  • Draag een koptelefoon en luister naar rustgevende muziek of helemaal geen muziek
  • Sluit de deur van je kantoor en concentreer je op een taak

Geef jezelf de tijd om na te denken

Je hoeft niet altijd in het nu te leven. Het is prima om jezelf de tijd te gunnen om na te denken over herinneringen en ervaringen uit het verleden, zowel goede als slechte. We zijn mensen en we bewaren herinneringen als een manier om verbinding te maken met ervaringen en mensen die er niet meer zijn. Deze herinneringen zijn betekenisvol voor je en verdienen een plek in je leven. We willen gewoon niet in het verleden blijven hangen, omdat dit afbreuk kan doen aan het leven in het nu.

Als we niet in het heden leven, missen we de geweldige ervaringen die voor ons plaatsvinden. Geef uw wereld dus uw volledige aandacht. Je merkt misschien dat je meer dankbaarheid voelt voor de mensen om je heen en meer vreugde ervaart in de kleine dingen die het leven echt de moeite waard maken.

Aanbevolen: