25 levensvaardigheden die tieners kunnen leren voordat ze het huis verlaten

Inhoudsopgave:

25 levensvaardigheden die tieners kunnen leren voordat ze het huis verlaten
25 levensvaardigheden die tieners kunnen leren voordat ze het huis verlaten
Anonim

Bereid uw tieners voor op elke situatie door ze deze belangrijke levensvaardigheden te leren.

Jongen en vader praten tijdens het renoveren van appartement
Jongen en vader praten tijdens het renoveren van appartement

Je tiener staat op het punt de echte wereld te betreden. Zijn ze klaar voor onafhankelijkheid? Als ouder wil je er zeker van zijn dat je kind alles aankan. Hoewel de meeste tieners weten hoe ze een vaatwasser moeten bedienen en een broodje moeten maken, zijn er nog veel meer essentiële verantwoordelijkheden die ze moeten kennen voor hun leven als volwassene. Dit is een overzicht van enkele van de belangrijkste levensvaardigheden die tieners moeten leren voordat ze het huis verlaten. Gebruik deze gids als uitgangspunt om een discussie op gang te brengen en uw tiener te leren wat hij moet weten voor de echte wereld.

Vaardigheden voor thuis die tieners moeten kennen

De afgelopen twintig jaar hebt u waarschijnlijk veel gekookt en schoongemaakt voor uw tiener. Misschien hebben ze je geholpen en gaandeweg wat geleerd, maar misschien besteedden ze niet zoveel aandacht als je had gewild aan alle huishoudelijke taken die je op je nam toen ze opgroeiden. Hier zijn enkele van de belangrijkste thuisgerelateerde levensvaardigheden die tieners onder de knie moeten krijgen voordat ze het nest verlaten.

1. Kook basisma altijden

Het lijkt eenvoudig genoeg, maar weet jouw tiener hoe hij een ei moet door elkaar gooien? Kunnen ze water koken? Weten ze hoe ze kip moeten koken? Deze taken lijken misschien vanzelfsprekend totdat je ziet hoe iemand een broodrooster gebruikt om gegrilde kaas te maken of een crockpot op het fornuis zet. Ja, dit zijn waargebeurde verhalen. Als uw tiener volwassen wordt, moet hij weten hoe hij eenvoudige gerechten kan maken die stevig en gezond zijn. Bedenk ook dat ze waarschijnlijk met een beperkt budget zullen moeten leven. Dit betekent dat het ook belangrijk is om ze te laten zien hoe ze creatief kunnen worden met wat ze bij de hand hebben.

Dochter en moeder koken samen
Dochter en moeder koken samen

2. Een toilet ontstoppen

Wist je dat er twee soorten plunjers zijn? In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is die klassieke rode ontstopper met het houten handvat bedoeld voor je gootsteen. Om een toilet te ontstoppen heeft uw tiener eerst het juiste gereedschap nodig: een ontstopper met een flens. Ten tweede moeten ze weten hoe ze het water moeten afsluiten en waarom voortdurend doorspoelen een recept is voor rampen. Als u een verstopping in huis heeft, beschouw dit dan als een leermogelijkheid en laat ze uw instructies volgen om het proces te voltooien.

3. Voer eenvoudige huisonderhoudstaken uit

Het is waarschijnlijk dat uw tiener in de nabije toekomst naar een appartement zal verhuizen of een huis zal huren. Weet uw tiener hoe hij de basistaken voor het huisonderhoud moet uitvoeren die hij elke maand en elk jaar moet uitvoeren? Bekijk samen met de dagelijkse schoonmaaktips hoe u een luchtfilter vervangt, een gloeilamp vervangt, de batterijen van een rookmelder test en de ventilatieopening van de droger schoonmaakt. Het allerbelangrijkste is dat u ervoor moet zorgen dat ze weten hoe ze zich moeten voorbereiden op slecht weer en wat ze moeten doen als de stroomonderbreker uitschakelt.

4. Weet hoe je voor kleding moet zorgen

Iedereen kan kleding in een machine gooien, zeep toevoegen en de machine aanzetten, maar dat betekent niet dat de kleding eruit komt zoals jij dat wilt. Weet uw tiener hoe hij de was op de juiste manier moet doen? Kunnen ze een overhemd strijken of een knoop aannaaien? Weten zij hoe ze een vlek moeten behandelen? De snelste manier om kleding kapot te maken is door geen basiskennis te hebben van waspraktijken. Eenvoudige huishoudelijke artikelen zoals witte azijn, zuiveringszout, afwasmiddel en zelfs WD-40 kunnen fantastische hulpmiddelen zijn voor het behandelen van allerlei hardnekkige vlekken. Bepaalde stoffen hebben bij het strijken een buffer nodig. Ga zitten met je kinderen en leer ze wat ouderwetse huishoudkunde.

5. Dek een tafel

Je tiener organiseert waarschijnlijk geen formele etentjes op de universiteit, maar als hij weet hoe hij een tafel op de juiste manier moet dekken, weet hij hoe hij zich in een formele setting moet gedragen. Dit is een belangrijke levensvaardigheid voor tieners die op zoek zijn naar een baan en hun sollicitatiegesprek willen hebben tijdens een ma altijd.

Automotivevaardigheden voor tieners om te leren

Uw tiener is misschien geslaagd voor het rijexamen, maar is hij/zij uitgerust met de kennis over het uitvoeren van basisonderhoud aan zijn voertuig? Zijn de deskundigen op de hoogte van de wijze waarop problemen langs de weg kunnen worden aangepakt? Zorg ervoor dat ze over deze vaardigheden op het gebied van autorijden en voertuigonderhoud beschikken voordat ze de zonsondergang tegemoet rijden.

1. Een band verwisselen

Het zal bijna iedereen op een bepaald moment in zijn leven overkomen. Hun band gaat lek dankzij een spijker of ze krijgen een klapband terwijl ze over de snelweg rijden. Wat de oorzaak ook mag zijn, de meeste mensen weten niet hoe ze met deze ongelukkige taak moeten omgaan. Niet alleen dat, maar vaak doet dit scenario zich voor wanneer mobiele service niet beschikbaar is. Weten hoe je een band moet vervangen en waar je een reservewiel, de autokrik en de wielsleutel kunt vinden, zijn dus van cruciaal belang om je tiener veilig en voorbereid te houden.

Vader laat zijn zoon zien hoe hij de band moet verwisselen
Vader laat zijn zoon zien hoe hij de band moet verwisselen

2. Start een auto

Een lege batterij is een andere ongelukkige gebeurtenis die een beetje knowhow vereist. Hoewel de beste oplossing is om iemand naar beneden te wuiven om de boel weer op gang te krijgen, is er misschien niet altijd een helpende hand. Daarom wil je dat je tiener weet hoe hij zijn voertuig moet starten, met en zonder een andere auto. Voor het geval u het nog niet wist: een reservebatterij en een batterijlader kunnen beide een auto opladen.

3. Verander hun olie

Als u ooit in uw auto hebt gezeten tijdens een olieverversing, weet u hoe snel deze taak is voltooid. Dat roept de vraag op: waarom beta alt u zoveel voor deze service? Niet alleen zal het leren van deze levensvaardigheid uw tiener op de lange termijn tijd en geld besparen, maar het zal er ook beter voor zorgen dat ze op de hoogte blijven van het reguliere onderhoud van hun auto. Als u echter niet echt weet hoe u deze taak zelf moet uitvoeren, neem dan in ieder geval de tijd om met uw tiener te praten over het belang van regelmatig auto-onderhoud. In de handleiding van hun auto staan de tijden voor regelmatige onderhoudsintervallen voor hun olie en andere essentiële vloeistoffen.

4. Parallel park

Als je tiener van plan is om tijdens zijn studie buiten de campus te gaan wonen, kan parkeren een groot probleem worden. Als ze weten hoe ze parallel moeten parkeren, kunnen ze op tijd naar de les komen en krijgen ze een voorsprong bij het vinden van de dichtstbijzijnde plek bij het stadion tijdens het voetbalseizoen! Dit kan ook een belangrijke vaardigheid zijn als ze in een drukke stad met beperkte parkeergelegenheid gaan wonen of daarheen moeten gaan, en ook in andere situaties.

5. Haal hun auto los

Modder is een bedreiging. Het ergste van alles is dat deze lastige situatie je tiener een aardige cent kan kosten als hij moet worden gesleept. Het kennen van het belang van tractie is in deze situatie van cruciaal belang. Dit betekent dat ze iets moeten vinden waar hun banden grip op kunnen krijgen, zoals een houten plank. Veel mensen weten ook niet dat het verlagen van de luchtdruk in hun banden ook de tractie kan vergroten. Hoewel dit scenario onwaarschijnlijk lijkt, kan deze levensvaardigheid voor tieners nuttig zijn als ze modderig, zanderig en besneeuwd terrein tegenkomen.

6. Rijden in natte en ijzige omstandigheden

De meeste mensen blijven binnen bij slecht weer, maar wat gebeurt er als je tiener een baan vindt in een medisch beroep of als zijn collegelessen niet worden geannuleerd op een dag met sneeuw? Bepaalde delen van de wereld zijn gewend om te maken te krijgen met een beetje ijs en sneeuw, maar als uw tiener zich verplaatst van een warm weerklimaat, zijn ze dit scenario misschien nog nooit tegengekomen. Weten hoe je onder alle weersomstandigheden moet rijden, is van cruciaal belang voor hun veiligheid.

Een vrouw installeert sneeuwkettingen op een auto
Een vrouw installeert sneeuwkettingen op een auto

Financiële vaardigheden om tieners te leren

Een van de grootste onderdelen van de checklist voor uw tienerlevensvaardigheden zou moeten zijn om uw kind te leren hoe hij met zijn financiën moet omgaan. Rekeningen maken een groot deel uit van de volwassenheid en de meeste tieners begrijpen de betekenis van 'leven met een beperkt budget' niet. Hier zijn enkele van de belangrijkste levensvaardigheden die tieners moeten weten over financiën.

1. Onderteken hun naam

Sinds 2010 hebben veel Amerikaanse scholen de cursussen cursief en handschrift afgeschaft. Helaas betekent dit dat veel tieners niet weten hoe ze hun eigen naam moeten schrijven. Deze unieke vorm van identificatie is absoluut noodzakelijk voor het openen van een bankrekening, het ondertekenen van een huurcontract of een arbeidsovereenkomst.

2. Schrijf een cheque

Over handtekeningen gesproken: veel bedrijven zijn nog steeds niet overgegaan op het digitale tijdperk, waardoor de les over het uitschrijven van een cheque erg belangrijk is. Wat is een routeringsnummer? Waar vinden ze een rekeningnummer? Welke informatie is vereist om deze betaalmethode te gebruiken? Leer deze dingen zodat ze een cheque kunnen gebruiken als dat nodig is.

3. Betaal hun belastingen

Wist je dat de IRS Amerikanen specifieke instructies geeft over hoe ze hun belastingen moeten invullen? Het is letterlijk een invulproces. Toch betalen de meeste belastingbetalers voor softwareprogramma's als TurboTax om deze jaarlijkse taak te voltooien. Welke methode ze ook kiezen om het te voltooien, zorg ervoor dat uw kinderen het proces begrijpen, de vervaldata en welke informatie ze bij de hand moeten hebben om hun belastingen correct en op tijd in te dienen.

4. Weet hoe u moet budgetteren

Wat kost het om te leven? Een van de belangrijkste vaardigheden die tieners moeten leren, is budgetteren. Huur, verzekeringen, autobetalingen en de elektriciteitsrekening zijn voor de hand liggende terugkerende kosten, maar uw kinderen moeten leren hoe ze zich op noodsituaties kunnen voorbereiden. Welk bedrag moeten ze sparen voor doktersbezoeken, auto-onderhoud en huisreparaties? Willen ze elke zaterdagavond uitgaan? Deze vragen kunnen hen helpen een budget te bepalen waarmee ze comfortabel zelfstandig kunnen leven.

Ouders doen de huisfinanciën met hun tienerzoon
Ouders doen de huisfinanciën met hun tienerzoon

5. Begrijp internetveiligheid

Hoe maakt iemand een veilig wachtwoord? Hoe verwijder je je digitale voetafdruk nadat je gevoelige informatie hebt ingevoerd? Wat zijn tekenen van phishing? Welke informatie moeten ze privé houden? Internetveiligheid is van het grootste belang voor het beschermen van de identiteit en financiën van uw tiener. Dit zijn essentiële levensvaardigheden die tieners kunnen leren en die nuttig zullen zijn gedurende hun persoonlijke en professionele leven. Zorg ervoor dat ze de juiste antwoorden kennen!

Carrièrevaardigheden die tieners moeten kennen

Een ander aspect van volwassenheid is het vinden van een baan. Deze levensvaardigheden zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat uw tiener die droomrol kan vervullen en vooruitgang kan boeken in zijn of haar vakgebied.

1. Schrijf een CV

Als je op zoek bent naar een baan, is dit eenvoudige stukje papier een weergave van hun grootste prestaties, vaardigheden, werkethiek en algehele ervaring. Een CV is het eerste wat een werkgever zal zien, waardoor het een belangrijke bepalende factor is voor de vraag of hij of zij vooruitgang zal boeken in het wervingsproces. Je tiener moet weten welke informatie hij in een cv moet opnemen, hoe hij deze moet opmaken en hoe hij zichzelf kan laten opvallen.

2. Kleed je voor succes

Kan jouw knappe jongeman een stropdas strikken? Weet uw jongedame wat geschikt is om te dragen naar een sollicitatiegesprek? Uit onderzoek blijkt dat 55% van de communicatie non-verbaal is. Dat betekent dat wat je draagt, hoe je je haar stylet en hoe je zit of staat een grotere impact kan hebben dan wat je ook maar te zeggen hebt. Leer uw tiener hoe hij zijn beste beentje voor kan zetten met de juiste garderobe en houding.

3. Houd een gesprek

Deze vaardigheid lijkt voor zich te spreken, maar het zou je verbazen hoeveel volwassenen geen gesprek kunnen beginnen of onderhouden met iemand die ze niet kennen. Deze levensvaardigheid is niet alleen belangrijk in het zakenleven, maar is ook de sleutel tot het opbouwen van vriendschappen.

4. Weet wanneer je moet zwijgen

Abraham Lincoln zei het het beste: "Het is beter om te zwijgen en als dwaas te worden beschouwd, dan te spreken en alle twijfel weg te nemen." Dit is een van de moeilijkste levenslessen om te leren. Mensen gaan dingen zeggen die ons boos maken en wat we geloven in twijfel trekken. Soms is het beter om te knikken en te glimlachen dan om ruzie te maken. Het is belangrijk om uw tieners te leren tot drie te tellen en adem te halen voordat ze op dit soort opmerkingen reageren, zodat ze zichzelf onder controle kunnen houden en passende interacties met volwassenen kunnen hebben.

Veiligheidsvaardigheden om tieners voor te bereiden op het echte leven

De veiligheid van uw kind is het allerbelangrijkste. Als ze klein zijn, concentreer je je erop om beide kanten op te kijken voordat je de straat oversteekt en hoe belangrijk het is om niet met vreemden te praten. Het is echter belangrijk dat ouders hun kinderen ook voorbereiden op minder vaak voorkomende gevaren. Deze levensvaardigheden voor tieners hopen we nooit te hoeven gebruiken, maar kunnen een groot verschil maken als ze zich in een bedreigende situatie bevinden.

1. Een vuur doven

Wanneer er brand ontstaat, hebben veel mensen de reflexmatige reactie om water op de vlammen te gieten. Er is echter een enorm verschil tussen een vetbrand in de keuken en een elektrische brand. Afhankelijk van de situatie kan water de zaken soms verergeren. Leer uw tieners dus hoe ze met deze verschillende situaties moeten omgaan, en hoe ze de brandblusser daadwerkelijk moeten gebruiken. Het zou hun leven kunnen redden.

2. Voer reanimatie en de Heimlich-manoeuvre uit

Dit is weer een fantastische levensvaardigheid voor zowel tieners als volwassenen. Je weet nooit wanneer jij of iemand die je kent deze levensreddende technieken nodig zal hebben. Weten hoe ze reanimatie en de Heimlich-manoeuvre moeten toepassen, kan van hen een held maken of hen helpen hun eigen leven te redden als ze alleen in een verstikkingssituatie terechtkomen.

Man demonstreert reanimatie op tienermannequin in EHBO-klas
Man demonstreert reanimatie op tienermannequin in EHBO-klas

3. Begrijp de basisprincipes van veilige seks

Geen enkele ouder wil erover nadenken dat zijn kind seks heeft, maar de gevolgen van het vermijden van dit onderwerp zijn veel erger. Tientallen miljoenen tieners en jonge volwassenen ontwikkelen elk jaar seksueel overdraagbare aandoeningen en de meeste van hen vallen in de leeftijdscategorie van 15 tot 24 jaar. Er bestaan ook een verbazingwekkend aantal misvattingen rond zwangerschap. U kunt op meer dan één dag van de maand zwanger worden. Geboortebeperking is niet 100% effectief. Het kennen van veilige sekspraktijken is van cruciaal belang voor de reproductieve gezondheid van uw tieners en hun persoonlijke toekomst.

4. Ken zelfverdedigingstechnieken

Iedereen die naar het lokale nieuws kijkt, kent de gevaren die vlak voor de deur op de loer liggen. Elke ouder wil zijn kinderen beschermen tegen de lelijkheid van deze wereld, maar het is beter om ze voor te bereiden op het ondenkbare. Zelfverdedigingslessen zijn uiterst nuttig om individuen de basisinstrumenten te geven die ze nodig hebben om uit een schrijnende situatie te komen. Deze lessen kunnen ook heel leuk zijn!

5. Een kaart lezen

Eindelijk leven we in een wereld waar het World Wide Web alle antwoorden heeft. Hoewel dit een handig hulpmiddel is, zou uw kind, als het zich midden in het niets zou bevinden zonder mobiele verbinding in zicht, kunnen komen waar het heen moest? Het kennen van de hoofdrichtingen en het lezen van een kaart zijn essentieel om veilig op hun bestemming te komen.

Gebruik een checklist om uw tiener voor te bereiden op het volwassen leven

Gebruik de afdrukbare checklist voor tienervaardigheden hierboven om door enkele van de vaardigheden te lopen die ze nodig hebben om de echte wereld aan te kunnen. Ze vinden misschien enige echte voldoening in het afvinken van dingen die ze al weten, en het herkennen van wat ze moeten leren zal hen helpen zich voor te bereiden op een sterkere toekomst. De checklist kan de deur openen om over vaardigheden te praten en vaardigheden aan te leren waarover ze mogelijk meer kennis nodig hebben. Klik eenvoudig op het document en druk het af. U kunt het ook aan uw behoeften aanpassen en andere vaardigheden toevoegen die specifiek zijn voor uw tiener.

Leer praktische levensvaardigheden om tieners te helpen slagen

Het leven zit vol curveballs. Ervoor zorgen dat je tiener een paar trucjes achter de hand heeft, is de sleutel om ervoor te zorgen dat hij op alles voorbereid is. Vergeet niet om na te denken over de specifieke situatie van uw tiener. Er kunnen nog andere vaardigheden zijn die aan de lijst kunnen worden toegevoegd om hen te helpen een voorsprong te hebben wanneer ze hun volgende levensfase ingaan. Het kan enige tijd duren om uw tiener voor te bereiden, maar u zult meer gemoedsrust hebben over zijn welzijn zodra hij/zij het huis verlaat.

Aanbevolen: