Helpt praten met planten om te groeien? Waarom het de moeite waard is om te proberen

Inhoudsopgave:

Helpt praten met planten om te groeien? Waarom het de moeite waard is om te proberen
Helpt praten met planten om te groeien? Waarom het de moeite waard is om te proberen
Anonim

Je hebt gehoord dat praten met je planten hen kan helpen bloeien. Blijkt dat het misschien het proberen waard is.

Mooie vrouw die thuis water sproeit op kamerplanten
Mooie vrouw die thuis water sproeit op kamerplanten

Kinderdagverblijven moeten gevuld zijn met vrolijke stemmen en lieve serenades waar ouders dol op zijn op hun baby's. Plantenkwekerijen dus. Je hoeft je baby's niet ter wereld te brengen om op welke manier dan ook contact met ze te willen maken, en mensen praten al tientallen jaren door velden met bloemen en percelen met vaste planten. Maar uit onderzoek blijkt dat al dat geklets vooral in ons voordeel kan zijn. Helpt praten met planten hen groeien? Mogelijk, maar niet op de manier die je zou denken. Ontdek welke geluiden planten kunnen helpen en hoe u uw plantenkinderen kunt laten gedijen in elke omgeving, gewoon door het geluid van uw stem te gebruiken.

Helpt praten met planten ze groeien?

Het idee dat praten met je planten hen helpt groeien, lijkt op alle oudevrouwenverhalen die niemand zich kan herinneren dat ze ze voor het eerst hebben gehoord. Maar het is een algemeen aanvaarde norm geworden dat zelfs mensen die planten met één enkele blik KO-planten, hier en daar een vriendelijk woord kunnen fluisteren tegen de paardebloemen in hun tuin.

Onderzoekers zijn het er niet over eens welk effect geluid heeft op de plantengroei. Een vroege studie, gepubliceerd in 1962, uitgevoerd aan de Annamalai Universiteit, onderzocht hoe balsemplanten een 20% hogere groeisnelheid en een 72% toename in biomassa hadden bij blootstelling aan klassieke muziek. Ze experimenteerden ook met andere instrumenten en muziekstijlen, maar elke test had wel enige impact.

Meer recentelijk heeft Ikea zich verdiept in vegetatieve experimenten met hun 'Bully a Plant'-initiatief. Twee identieke Ikea-fabrieken werden onder dezelfde omstandigheden geplaatst en gedwongen negatieve of positieve woorden te horen van leerlingen op een school in de Verenigde Arabische Emiraten. Na een maand lang de beste complimenten en ergste beledigingen te hebben gehoord die puberkinderen konden bedenken, leefde de positieve plant zijn beste leven, terwijl de gepeste plant het ernstig moeilijk had. Vanwege de honderden variabelen is het onderzoek geen doorslaggevend bewijs, maar het zou wel iets kunnen betekenen over de manier waarop woorden levende wezens kunnen beïnvloeden.

De wetenschap achter geluidsgolven en plantengroei

Het meeste bewijsmateriaal toont aan dat er geen gegevens zijn die bewijzen dat planten om menselijke stemmen geven, of dat ze deze zelfs maar waarnemen. Bioloog Michael Schöner gelooft, net als velen: "Geluidstrillingen kunnen via mechanoreceptoren een reactie van de plant teweegbrengen."

Kortom, het is het idee dat planten zich hebben aangepast om te reageren op de trillingen en geluiden die van nature in hun omgeving voorkomen. De trillingen van stromend water kunnen een plant ertoe aanzetten om naar het geluid toe te groeien, terwijl geluiden als insecten die op gras en bladeren kauwen ervoor kunnen zorgen dat de plant klein blijft of weggroeit van het geluid om te voorkomen dat hij wordt opgegeten.

Kortom: planten zijn niet evolutionair gebouwd om te reageren op menselijke geluidsgolven, maar dat betekent niet dat je moet stoppen met tegen ze te praten. Door met je planten te praten, kun je een sterke relatie met ze opbouwen, waardoor de kans veel kleiner is dat je vergeet ze water te geven of de grond te verversen. Dus op een omslachtige manier kan praten met je planten ze aanmoedigen om te groeien - omdat je een betere plantouder wordt voor een plant waar je elke dag mee praat.

Geef je planten een serenade op een ander deuntje

Als alleen praten met je planten ze niet helpt groeien, hoe kun je ze dan een kans geven om te vechten? Gelukkig zijn planten vrij eenvoudige wezens en hebben ze maar een paar dingen nodig om te gedijen. Zolang je planten voldoende licht, water, warmte en voedingsstoffen hebben, zouden ze een optimaal leven moeten kunnen leiden.

Maar zachte muziek kan nog meer impact hebben. Als Mozart goed is voor je echte kinderen, dan is het geen wonder dat het ook goed is voor je plantenkinderen. Interessant genoeg heeft het niets met de muziek zelf te maken, maar alles met de decibel. Als je ooit hebt geprobeerd de drang te weerstaan om je vetplant te veel water te geven, omdat je je slecht voelt om hem daar te laten staan, dan weet je hoe gevoelig de flora kan zijn. Ze worden niet voor niets delicate bloemen genoemd.

Het blijkt dat harde geluiden een negatief effect op planten kunnen hebben, terwijl zachte, aangename geluiden een positieve invloed op planten kunnen hebben. Volgens biofilie-expert Dr. Dominique Hes houden planten van lage trillingen in het bereik van 115-250 Hz. Dus schreeuwen tijdens je Mario Kart-wedstrijden is misschien leuk voor de feestgangers, maar het zal niet zo goed zijn voor je vioolbladige vijg die in de hoek zit. Maak je planten blij door ze weg te houden van harde en harde geluiden.

Creatieve manieren om de convo te laten stromen terwijl je planten stromen

Hoewel je niet tegen je planten hoeft te praten, is het zeker het proberen waard. Het kan u helpen een betere relatie op te bouwen (en zo een meer betrokken verzorger te worden), dus er kunnen zelfs een paar goede redenen zijn om het gesprek met uw groen gaande te houden.

De nieuwe beste vriend van je plant worden hoeft niet moeilijk te zijn, en als je er regelmatig mee praat, krijg je een voorsprong op hun op één na beste BFF: de zon. Maar niet iedereen heeft elke avond de kans om zijn of haar planten te eten en te drinken, dus deze creatieve alternatieven om je planten te voorzien van al je lekkere spulletjes kunnen ervoor zorgen dat ze groot en sterk blijven.

  • Zing ze in slaap. Als je een hele reeks kamerplanten hebt, is een leuke manier om je dag af te sluiten het zingen van een slaapliedje voor je planten. Slaapliedjes zijn meestal vrij kort, dus je zou er een moeten kunnen inspreken voordat je wegdwa alt.
  • Betrek uw planten bij de therapie. Als u deelneemt aan gesprekstherapie, is een manier om vooruitgang te blijven boeken buiten uw sessies om uw gedachten op uw planten te richten.
  • Praat met ze tijdens het snoeien. Mensen met veel buitenplanten en luidruchtige buren willen misschien discreter zijn in de manier waarop je met je planten praat. Dus als je weinig tijd hebt om ze te wieden of te snoeien, is dit de perfecte kans om in een paar woorden iets te zeggen, en iedereen die langsloopt zal niets wijzer zijn.
  • Spreek affirmaties uit terwijl je water geeft. Het plantenpestexperiment van Ikea toonde aan dat planten gedijen met positieve woorden. Het is niet bekend of dit komt doordat de affirmaties de verzorgers een positiever gevoel gaven over de verzorging van de planten, of omdat de gevoelens daadwerkelijk invloed hadden op de planten. Hoe dan ook, positiever omgaan met je planten kan geen kwaad en kan helpen. Probeer positieve affirmaties zoals: 'Je wordt groot en sterk' of 'Ik overlaad je met liefde.'

Houd van je planten op jouw manier

Als er één ding is dat de wetenschap je leert, is het dat niets ooit definitief is. Feiten zijn slechts feiten totdat er nieuwe informatie aan het licht komt. Op dit moment denken onderzoekers niet dat onze omzwervingen invloed hebben op planten, maar dat zou in de toekomst kunnen veranderen. In de tussentijd kun je je planten net zo goed blijven vertellen hoeveel je van ze houdt, want elk levend wezen kan wel wat meer liefde in zijn leven gebruiken.

Aanbevolen: