Verf je bekleding en muren in dezelfde kleur voor een naadloze look

Inhoudsopgave:

Verf je bekleding en muren in dezelfde kleur voor een naadloze look
Verf je bekleding en muren in dezelfde kleur voor een naadloze look
Anonim

Dit is waarom mensen hun bekleding in dezelfde kleur schilderen als hun muren, en hoe je dit in jouw ruimte kunt laten werken.

Luxe appartement interieur
Luxe appartement interieur

Het schilderen van randen in dezelfde kleur als de muren kan een elegante designerlook creëren in elke kamer van uw huis. Benadruk architecturale kwaliteiten, vestig de aandacht op rijke kleuren en geef mooie meubels de kans om op te vallen. Gebruik een paar ontwerpregels en tips om een samenhangend geschilderde afwerking te creëren die past bij de stijl van uw huis.

Professionele ontwerpprincipes toepassen

Als je besluit om je bekleding in dezelfde kleur te schilderen als de muur, overweeg dan om een paar professionele ontwerpprincipes toe te passen op het proces, zodat het resulterende uiterlijk opzettelijk en aangepast aan de stijl van je huis aanvoelt.

  • Kies de juiste kleur.
  • Gebruik hoogwaardige afwerking en opzettelijke plaatsing.
  • Selecteer de juiste verfafwerking.
  • Wees bijzonder als het om muurdecoratie gaat.

Kies de juiste kleur

Volledig ingerichte woonkamer
Volledig ingerichte woonkamer

Het is niet verwonderlijk dat de keuze van de verfkleur voor bijpassende bekleding en muren het ontwerp kan maken of breken. Zorg ervoor dat u rekening houdt met de kwaliteiten van de kleur die u kiest. Gedempte, pastelkleurige, donkere en neutrale kleuren passen over het algemeen allemaal goed bij bijpassende bekleding en muren. Rijke juweeltinten zoals smaragd en rood kunnen in bepaalde omgevingen overweldigend aanvoelen en in andere briljant. Zorg er dus voor dat u rekening houdt met de andere kamerkwaliteiten voordat u zich stort op juweeltinten en andere zeer verzadigde kleuren. Vermijd kleuren die te levendig zijn voor dit soort verftoepassing, zoals felgeel of levendige kora altinten.

Gebruik kwaliteitsversiering en opzettelijke plaatsing

Als u besluit de bekleding in uw kamer in dezelfde kleur te schilderen als uw muren, doe dan uw best om hoogwaardige en zorgvuldig geplaatste bekledingssoorten te gebruiken, zoals planken en latwerk, lambrisering en paneellijsten. Dit soort geverfde sierlijsten worden een architectonisch aandachtspunt van de kamer, dus zorg ervoor dat deze zorgvuldig worden geselecteerd en professioneel worden geïnstalleerd.

Selecteer de juiste verfafwerking

De verfafwerking die u selecteert voor uw bijpassende bekleding en muurkleur heeft een grote invloed op de vertaling van het ontwerp. Voor moderne kamers die u luxe en formeel wilt laten aanvoelen, kunt u een satijn of glans op zowel de bekleding als de muren gebruiken. Als u de voorkeur geeft aan een meer traditionele uitstraling die ook duurzaam is, gebruik dan eierschaalverf op de muren en een halfglanzende afwerking op de bekleding. Voor een look die past bij stijlen als modern en Scandinavisch uit het midden van de eeuw, kun je een matte afwerking op de muren en een satijnen afwerking op de sierlijsten gebruiken voor een vlakkere uitstraling. Bedenk ook dat hoe vlakker een verfafwerking is, hoe meer gebreken deze verbergt. Hoe hoger de glans, hoe meer gebreken je zult zien.

Wees bijzonder met wanddecoratie

Indeling van de begane grond in gloednieuwe, op maat gemaakte gezinswoning
Indeling van de begane grond in gloednieuwe, op maat gemaakte gezinswoning

Wanneer u architecturale afwerkingsstijlen benadrukt, zoals paneellijsten of stoelrails, moet u zorgvuldig rekening houden met aanvullende wanddecoraties. Mogelijk wilt u toepassingen zoals aan de muur gemonteerde planken of galerijwanden vermijden, omdat deze rommelig kunnen aanvoelen. Kies in plaats daarvan voor verlichtingselementen zoals schansen, spiegels met eenvoudige lijsten en kunstwerken die een hoogwaardige uitstraling hebben.

Het matchen van sierlijsten en muren heeft veel voordelen

Bij het schilderen van randen in dezelfde kleur als de muur wordt de nadruk gelegd op textuur, kleur en architectonische elementen van de kamer. Als u dit doet, ontstaat er een achtergrond voor de inrichting van uw kamer die uw ruimte onmiddellijk naar een hoger niveau tilt en een soort visuele dimensie creëert die niet kan worden geëvenaard door contrasterende muur- en sierkleuren. In plaats van uw muren in te kaderen, verlengt een lijstwerk in dezelfde kleur uw muren en zorgt ervoor dat de architecturale kwaliteiten van uw huis bewuster ontworpen lijken om uw stijl aan te vullen.

Het matchen van sierlijsten en wanden geeft je ook de mogelijkheid om je te concentreren op donkere, gedempte en rijke kleuren, zonder dat je alleen maar kleuren hoeft te kiezen die passen bij je witte of houten bekleding. Een sierlijst die bij uw muren past, creëert een canvas voor prachtige kleuren, smaakvolle kunst aan de muur en elegante raambekleding. Wanneer uw sierlijst in dezelfde kleur als de muur is geverfd, gaat deze op in de ruimte in plaats van op te vallen, wat betekent dat u meer mogelijkheden heeft voor visuele interesse in uw decor- en meubelkeuzes.

Een ander voordeel van het schilderen van je muren en het afwerken in dezelfde kleur is dat je de aandacht afleidt van onvermijdelijke gebreken die mogelijk aanwezig zijn in je bekleding of deuren. Sierlijsten en deuren hebben de neiging om veel van de dagelijkse stressfactoren die huizen te verduren krijgen, wat resulteert in deuken, deuken of krassen. Wanneer de bekleding in dezelfde kleur als de muur is geverfd, wordt uw oog meer naar de werkelijke muurkleur getrokken in plaats van naar de contrasterende bekleding die de muur omlijst.

Bijpassende bekleding en muren zijn geschikt voor meerdere stijlen

Als u eenmaal de voordelen van bijpassende bekleding begrijpt, kunt u overwegen met welke ontwerpstijlen het goed past. Historische huizen en huizen met architectonische details zijn doorgaans zeer geschikt om te worden afgewerkt in dezelfde kleur als de muur. In veel gevallen worden historische huizen met deze schilderstijl in hun oorspronkelijke ontwerp gezien. Er zijn veel andere ontwerpstijlen en typen huizen die geschikt zijn voor bijpassende muur- en sierverf:

  • Huizen met traditionele stijlen
  • Huizen met grootse architectonische elementen
  • Huizen met brede of sierlijke randen
  • Historische huizen
  • Huizen in minimalistische stijl
  • Moderne huizen in boerderijstijl
  • Huizen in Scandinavische stijl
  • Huizen in moderne stijl uit het midden van de eeuw

Om te bepalen of jouw huis- of ontwerpstijl goed zal werken met bijpassende sierlijsten en muurverf, probeer te ontcijferen of het schilderen van je sierlijsten in dezelfde kleur als je muur iets aan je ruimte zal toevoegen of iets wegneemt. Als u denkt dat de kamer hoger zou zijn en beter tot zijn recht zou komen met bijpassende afwerking, dan is dit misschien een goede keuze voor uw huis. Als je het gevoel hebt dat dit een kwaliteit in de kamer wegneemt waar je echt van houdt, kun je het beste vasthouden aan traditionele afwerkingstoepassingen zoals houtbeitsen of witte verf.

Bepaal welke delen van je bekleding je gaat schilderen

Moderne helderwitte boerderijwoonkamer
Moderne helderwitte boerderijwoonkamer

Afhankelijk van de stijl of het bouwjaar van je huis, heb je mogelijk een combinatie van afwerkingstypes die er prachtig uit zouden zien als ze in dezelfde kleur als de muur geschilderd zouden worden. Soorten sierlijsten of architectonische details die u in dezelfde kleur kunt schilderen als uw muur zijn:

  • Plinten
  • Kroonlijst
  • Stoelrail
  • Deuren
  • Raamkozijnen
  • Ingebouwde rekken
  • Kasten
  • lambrisering
  • Paneellijst
  • Bord en lat
  • Kralenplank

Bijna elk type wandbekleding of omlijsting kan in dezelfde kleur als de muur worden geverfd om een unieke look te creëren die past bij de ontwerpstijl die u voor uw huis voor ogen heeft. Over het algemeen zijn gestroomlijnde sierlijsten en lijstwerk met eenvoudige lijnen en vormen beter geschikt om bij uw muurverf te passen. Voor meer sierlijke, gedetailleerde of antieke soorten sierlijsten en sierlijsten kunt u de voorkeur geven aan een houtbeits of een contrasterende verfkleur om de focus op de kunst van de sierlijst te houden.

Denk na over de kamer die u gaat schilderen met bijpassende afwerking

Ligbad en wastafels in de badkamer
Ligbad en wastafels in de badkamer

Sommige kamers in uw huis zijn wellicht beter geschikt om de bekleding in dezelfde kleur als de muur te schilderen. Het kan zijn dat het schilderen van de planken en latten in uw slaapkamer het ontwerp echt naar een hoger niveau tilt, terwijl het schilderen van de bekleding in uw keuken te intens kan aanvoelen als de kasten, bekleding en muren allemaal dezelfde kleur hebben. De inbouwkast in uw thuiskantoor kan elegant en verfijnd aanvoelen als deze in dezelfde kleur als de muren wordt geverfd, maar de inbouwkast in uw formele woonkamer is misschien beter geschikt voor een eenvoudige witte verf.

Als je bedenkt of je de bekleding moet afstemmen op de muurverf in een bepaalde kamer, houd dan rekening met een paar belangrijke factoren:

  • Of je nu wilt dat de trimfunctie opv alt of opv alt
  • De breedte van de kamer en de hoogte van de plafonds
  • Meubelelementen die tegen de muur worden geplaatst
  • Of je focus nu ligt op contrasterende kleuren of het benadrukken van architectuur
  • Hoeveel ramen zijn er in de kamer en hoeveel ruimte op de muur ze in beslag nemen
  • De aanwezigheid van ingebouwde planken of kasten
  • Als de ruimte formeel, informeel of uitsluitend voor nutsdoeleinden is

Je kunt overwegen of een schilderij in dezelfde kleur als de muren de elementen van de kamer waar je van houdt benadrukt, helpt afleiden van elementen waar je niet van houdt, en een ruimer gevoel creëert in plaats van de kamer af te sluiten in. Als een kamer formeler is, kan het zijn dat het schilderen van de bekleding in dezelfde kleur als de muren luxe en elegant aanvoelt. Als de kamer voornamelijk voor nutsdoeleinden wordt gebruikt, kan het zijn dat het matchen van de kleuren van de bekleding en de muren misplaatst of zinloos lijkt.

Wees flexibel met uw ontwerp

Een van de belangrijkste dingen waarmee u rekening moet houden bij het ontwerpen van een ruimte in uw huis, vooral als u een nieuwe techniek of stijlkenmerk toepast, is dat u flexibel en ruimdenkend moet zijn. Vergeet niet dat alles wat u in uw huis schildert, altijd opnieuw kan worden geverfd. Dus als je je bekleding in een bijpassende kleur wilt verven, onthoud dan dat je later altijd kunt veranderen wat je niet leuk vindt met een nieuwe verflaag.

Houd er ook rekening mee dat je misschien moet heroverwegen wat je in eerste instantie denkt dat in jouw ruimte zal werken zodra je een paar details hebt geëvalueerd. Als er een lange lijst met redenen is waarom u uw bekleding niet in een bijpassende kleur zou moeten verven, overweeg dan om het plan te wijzigen. Het schilderen van sierlijsten is misschien geen gemakkelijke of snelle taak, maar als uw twijfels klein en klein zijn, zult u merken dat het nemen van een sprong in het diepe over uw ontwerp uiteindelijk de moeite waard zal zijn als al uw gasten geloven dat uw huis is ontworpen door een professional.

Aanbevolen: