10 manieren om een goede moeder te zijn als perfectie onmogelijk is

Inhoudsopgave:

10 manieren om een goede moeder te zijn als perfectie onmogelijk is
10 manieren om een goede moeder te zijn als perfectie onmogelijk is
Anonim
Een kleine jongen die zijn moeder in zijn armen neemt in de slaapkamer
Een kleine jongen die zijn moeder in zijn armen neemt in de slaapkamer

Als je tegenwoordig moeder bent, denk je soms dat je maar één missie hebt: de perfecte moeder zijn. Als dit jouw gedachtegang is, help dan je gezond verstand te redden door af te wijken van het idee van perfectie en in plaats daarvan naar het goede te streven. Als het om het moederschap gaat, is perfectie onmogelijk, maar een goede ouder zijn is prima te doen.

Hoe je een goede moeder kunt zijn: besef dat perfectie niet bestaat

Het eerste dat elke moeder moet doen om een goede moeder te zijn, is erkennen dat niemand perfect is, vooral niet de ouders. Ouderschap is dynamisch, rommelig, onvoorspelbaar en vermoeiend, en hoewel je geweldig bent, ben je ook maar een mens. Er zullen fouten worden gemaakt, de jouwe zal instorten, en hoe eerder je in het reine komt met het idee dat perfectie een eenhoorn is en geen realistisch doel, des te gelukkiger en capabeler je zult voelen tijdens je moederschapsreis.

Volgens de wetenschap is het streven naar ouderlijke perfectie meer dan onmogelijk; het is schadelijk. Uit onderzoek is gebleken dat moeders minder vertrouwen toonden in hun opvoedingsvaardigheden als ze zich zorgen maakten over de manier waarop anderen tegen hun moederschapspraktijken aankeken. Degenen die de sociale media doorzoeken om te zien welke wonderlijke dingen andere moeders deden, ervaren meer stress en minder vreugde in hun opvoedingspraktijken. De gevaarlijke praktijk om voortdurend anderen te vergelijken en te zien als beter in het moederschap, wordt voor velen een hellend vlak. Streven naar perfectie is een slechte gewoonte die moet worden opgegeven.

Stop met het zoeken naar validatie van sociale media

Sociale media kunnen een negatieve ruimte zijn voor ouders, waardoor een wereld ontstaat waarin alles buiten hen er verdomd perfect uitziet. Recente onderzoeken hebben expliciet gekeken naar Facebook en moederschap, en wat daaruit bleek was dat moeders zich wenden tot sociale media voor validatie van hun opvoedingsvaardigheden en -praktijken. Moeders kunnen depressief worden als ze iets posten dat verband houdt met ouderschap en er geen positieve reacties en likes op krijgen. Goede moeders weten dat ze goede moeders zijn; ze hebben geen behoefte aan generieke feedback van anderen via likes en reacties om hun persoonlijke succes als ouder te ervaren.

Zorg voor JOU

Als je moeder wordt, verschuift je focus dramatisch: zorg vooral voor de kinderen en zet jezelf op de laatste plaats. Ja, je moet voor de kinderen zorgen; ze zijn van jou afhankelijk, maar dat kun je niet zo goed doen als je tank leeg is en je fysiek en emotioneel uitgeput bent. Je moet ook voor jezelf zorgen. Zelfzorg ziet er heel anders uit, afhankelijk van de persoon. Sommige moeders moeten een weekendje weg, terwijl andere moeders één keer per week in bad moeten gaan. Sommige moeders overwegen zelfzorg voor zichzelf, terwijl andere moeders sociale interactie met vrienden zoeken. Tijd voor jezelf vrijmaken is niet egoïstisch; het is essentieel.

Gelukkige Afrikaanse familie op het strand tijdens de zomervakantie
Gelukkige Afrikaanse familie op het strand tijdens de zomervakantie

Minder is meer

Je bladert door je Instagram- of Facebook-accounts en het enige wat je ziet zijn familiema altijden die eruit zien alsof ze op de omslag van een tijdschrift thuishoren, en zelfgemaakte Halloween-kostuums die een Oscar verdienen in de categorie Beste kostuumontwerp. Je voelt je meteen zo veel minder dan perfect omdat je familie twee avonden op rij crockpot chili heeft gegeten en je hun laatste (vijf) Halloween-kostuums online hebt gekocht.

Nieuwsflits: Je bent nog steeds een hele goede moeder. Zou stress over een gastronomische ma altijd die de kinderen hoe dan ook weigerden, je een gelukkiger, serenere moeder maken? Nee. Je zou meer gestrest zijn geweest als je had geprobeerd die Pinterest Perfect-ma altijd te bereiken. Zouden uw kinderen meer van Halloween hebben genoten als u enkele honderden dollars en ontelbare uren had gestoken in het maken van een prachtig pauwkostuum dat ze maar één keer zouden dragen? Nee. In hun Amazon-kostuum van $ 20 renden ze met vrienden door de buurt, kregen heel veel snoep en zullen zich over 30 dagen niet eens meer herinneren wat ze waren.

Het tijdloze gezegde 'less is more' heeft volledig betrekking op ouderschap. Het punt is dit: als je naar de sterren schiet, val je soms plat. Als je plat v alt, zien je kinderen een verdrietige moeder of een moeder die zich onwaardig voelt. Dat is voor niemand goed. Maak de crockpot-ma altijd, koop kostuums op Amazon, weet dat je aan de behoeften van je kinderen voldoet, en kinderen beoordelen hun ouders niet op de vraag of ma altijden en kostuums Pinterest-waardig zijn. Ze beoordelen hun ouders op liefde, tijd en geduld. Stel uw verwachtingen af op wat voor u beheersbaar lijkt.

Leer omgaan met uw kinderen

Je hoeft geen miljoen boeken te lezen over hoe je effectief met je kind kunt communiceren, en je hoeft je gezin ook niet mee te slepen naar therapiesessies, retraites en seminars. U wilt echter wel prioriteit geven aan de communicatie met uw kinderen als u een goede moeder wilt zijn. Communiceren met kinderen is meer dan praten of nieuwsgierig zijn. Het is leren effectief naar hen te luisteren, omdat kinderen niet altijd zeggen wat ze bedoelen, en ook niet menen wat ze zeggen. Het betekent ook dat naarmate uw kinderen groeien, u moet groeien als communicator en luisteraar. Beter leren communiceren kan tijd en oefening vergen, maar met deze stappen ben je goed op weg:

  • Gebruik 'deuropener'-uitspraken. Deze uitspraken moedigen kinderen aan om verder te gaan met wat ze zeggen, waardoor meer uitwisseling en betere communicatie worden bevorderd. Voorbeelden van deuropenende uitspraken zijn: "Wat vind jij daarvan?" "Wil je erover praten?"
  • Houd je toon positief. Probeer meer 'do's' dan 'don'ts' te hanteren. Voor elke negatieve uitspraak die je doet, wil je deze compenseren met ten minste vijf positieve uitspraken.
  • Streef naar tweezijdige gesprekken. Dit betekent dat je leert om met je kinderen om te gaan en niet tegen ze te praten.
  • Gebruik zoveel mogelijk 'ik-uitspraken'. Kijk hoe het gebruik van een ‘ik-verklaring’ de hele toon van het gesprek en de situatie verandert:

    • In plaats van "JIJ bent nu vervelend aan het doen", zeg je: "Ik voel me erg moe en slechtgehumeurd, en ik heb een time-out nodig."
    • In plaats van te zeggen: "Je moet dat huiswerk afmaken", kun je ook zeggen: "Ik wil dat je aan die opdracht werkt, alsjeblieft."
    • In plaats van tegen kinderen te zeggen: 'Het enige wat je doet is vechten', zeg je: 'Ik wil dat iedereen onthoudt hoe hij vriendelijk moet spreken en familieleden moet respecteren.'

Stop met proberen alles te doen

Misschien heb je het in je hoofd zitten dat een perfecte moeder een huisgemaakt diner maakt, de kinderen elke avond met een glimlach op haar gezicht heen en weer brengt naar sport, het huis schoonmaakt, spelletjes speelt en puzzelt, en leest tussen 17.00 uur verhalen. en 20.00 uur, elke dag, ongeacht het seizoen, ongeacht de omstandigheden. Luister, niemand doet dat.

Niemand voert alle avondtaken altijd met plezier en perfect uit. Als je merkt dat je blijft proberen alles onder de knie te krijgen, maar dan plat op je uitgeputte gezicht v alt, STOP dan. Een goede moeder weet wanneer ze moet stoppen. Ze weet wanneer iedereen uitgeput en overweldigd is, en ze voelt zich niet schuldig omdat ze de stekker uit de berg verplichtingen van haar familie heeft getrokken. Een goede moeder zal op pauze drukken en leren gewoon bij haar kinderen te zijn. Annuleer de training, bestel een afhaalma altijd, zet een familiefilm op en haal adem. Je kinderen zullen niet denken: man, ze heeft de bal laten vallen; we hebben zoveel te doen." Ze zullen denken: "Mijn moeder houdt van ons, ziet ons en wil gewoon bij ons zijn."

Moeder en zoon spelen samen
Moeder en zoon spelen samen

Wees niet bang voor fouten

Als je perfect bent, betekent dit dat je geen fouten maakt en geen fouten maakt. Is dat wat u wilt dat uw kinderen leren, dat het niet de bedoeling is dat fouten worden gemaakt of dat er niet van geleerd mag worden? Nee. Fouten maken een groot deel uit van het leven en de leerervaring, en je wilt fouten maken en ze blootstellen als kansen om te leren en te groeien, zodat je kinderen begrijpen dat het voor hen ook oké is om het te verprutsen.

Moeders kunnen voor hun kinderen een model zijn voor het navigeren en omgaan met fouten. Als je het verprutst, zoals ALLE goede moeders doen, bezit het dan. Maak het transparant, bespreek hoe u van plan bent verder te gaan en doe dat ook. Leer bovendien hoe u zich kunt verontschuldigen. We verwachten het van onze kinderen, dus moeten we het ook van onszelf verwachten. Als een goede moeder iets doet dat een verontschuldiging rechtvaardigt, staat ze er niet boven om er een te geven.

Breng één-op-één tijd door met elk kind

Moeders zijn 99% van de tijd ongelooflijk dun verspreid, en het komt zo zelden voor dat een kind die speciale één-op-één tijd met mama krijgt. Goede moeders beseffen dat, hoewel ze voor altijd de middernachtolie verbranden, hier, daar en overal naartoe rennen, individuele tijd met elk van hun kinderen de sleutel is. De tijd hoeft geen langgerekte gebeurtenis te zijn. Kinderen zijn veel meer geïnteresseerd in de simpele handeling om moeder helemaal voor zichzelf te krijgen dan in wat ze daadwerkelijk doen. Neem een van de kinderen mee om met de honden te wandelen of boodschappen te doen. Maak met het middelste kind een speciaal uitstapje naar Target, of neem de kleine op zondagmiddag mee naar het park. Overweeg een keer per maand een etentje met elk van uw kinderen, waarbij u de kinderen elke maand afwisselt. Luister gedurende deze tijd naar uw kind en maak contact met hem/haar.

Woon de meeste activiteiten en evenementen van uw kind bij

Zou het niet geweldig zijn als je nooit een training, wedstrijd of optreden mist? Natuurlijk, in een perfecte wereld ha alt moeder alles zonder te zweten. In de echte wereld is het niet altijd haalbaar om alles te bereiken. Ouders werken, ze hebben meerdere kinderen die tegelijkertijd op verschillende plaatsen moeten zijn, en multitasken is voor de meeste moeders een belangrijk onderdeel van het overleven.

Je kunt niet bij elke gebeurtenis in je leven aanwezig zijn, en je hoeft je daar niet slecht over te voelen. Je slaat geen voetbalwedstrijd over om op de bank te gaan liggen en een nieuwe Netflix-serie te bingewatchen (maar nogmaals, als je af en toe even moet aftappen en voor je moet zorgen, geen oordeel), maar je mist het waarschijnlijk, zodat je dat kunt doen jongleren met tien andere noodzakelijke taken. Probeer bij de meeste kinderevenementen aanwezig te zijn, vooral bij grote wedstrijden of grote optredens, maar streef niet naar een aanwezigheidspercentage van 100%. Voor de kinderen, vooral de oudere, is het niet nodig dat je bij elke training over het hek hangt en de helikoptermoeder inschakelt. Geef ze wat ruimte om te groeien, onafhankelijk te zijn en activiteiten te ondernemen zonder jou. De kinderen komen NIET in therapie omdat je meedoet aan een jeugdsportcarpool. (Kanttekening: meid! Ga mee carpoolen! Het is een game-changer!)

Glimlachende moeder die dochter een ritje op de rug geeft na de voetbalwedstrijd
Glimlachende moeder die dochter een ritje op de rug geeft na de voetbalwedstrijd

Prijs de kleine dingen

Moeders kijken altijd naar het grotere plaatje, vooruit en omhoog! Ze maken schema's, plannen, lijsten en zijn voortdurend onderweg, zodat iedereen krijgt wat hij of zij nodig heeft, wanneer hij het nodig heeft. Een goede moeder leert het rustiger aan te doen en de kleine positieve dingen om haar heen te zien gebeuren. Ze ziet haar jonge kind haar kleurpotloden oppakken, of haar oudste kind ongevraagd een gemorst kind opvegen of hun kamer opruimen. Ze merkt kleine dingen op die haar familie doet, en ze prijst hen voor hun goede daden.

Creëer tradities

Goede moeders blijven niet de hele nacht wakker om zich zorgen te maken over een perfecte familiefotoshoot voor de feestdagen of het geven van een feest waar de buurt nog jaren over zal praten. In plaats daarvan creëren ze tradities die zich richten op het gezin. Probeer een spelletjesavond voor het hele gezin te organiseren, zondagavonddiners te maken, oudejaarsavond thuis te vieren met de kinderen, of rond de kerst een familieslaapfeestje in de woonkamer te houden. Kies ervoor om tradities op te nemen die gemakkelijk te creëren en voort te zetten zijn. Onthoud dat tradities allemaal over liefde en verbondenheid gaan, en niet over de opzichtigheid die je later op sociale media kunt posten.

Je bent een goede moeder

Op sommige dagen heb je misschien niet het gevoel dat je aan het winnen bent in het ouderschap, en kan twijfel aan jezelf in je opkomen; maar wees gerust, je bent al een goede moeder. Je houdt van je kinderen, zorgt voor ze, en het allerbelangrijkste: je blijft het proberen en voor ze opkomen. Dit zijn eigenschappen van een goede moeder. Moeders horen niet dat ze het bijna goed genoeg doen, maar dat zou wel moeten. Er is geen zwaardere, intensievere taak op deze planeet dan die van het moederschap. Dus maak contact met je kinderen met een open hart en geest, blijf leren over jezelf en je kinderen, en weet dat je goed genoeg bent en dat je kinderen van je houden.

Aanbevolen: