Hoe je kinderen kunt laten luisteren: 9 tips om de frustratie te beëindigen

Inhoudsopgave:

Hoe je kinderen kunt laten luisteren: 9 tips om de frustratie te beëindigen
Hoe je kinderen kunt laten luisteren: 9 tips om de frustratie te beëindigen
Anonim
Moeder zit op de bank, hand in hand en praat met zoon
Moeder zit op de bank, hand in hand en praat met zoon

" Deze kinderen luisteren niet!" Als je deze woorden niet minstens één keer hebt gezegd tijdens je ouderschapstraject, ben je dan wel een ouder? Dynamische jonge kinderen doen niet altijd wat er van hen wordt gevraagd, en volwassenen kunnen het uiterst frustrerend vinden als kinderen niet luisteren. Weten hoe je kinderen kunt laten luisteren, zal het leven voor iedereen gemakkelijker maken.

Vervang niet door Do

Ouders vallen vaak in een cyclus waarin ze het woord 'niet doen' gebruiken. In een poging kinderen te vertellen dat ze met negatief gedrag moeten stoppen, vertellen ze hen herhaaldelijk wat ze NIET moeten doen. Voor volwassenen is dit logisch, maar voor kinderen kan het verwarrend zijn. Ze moeten eerst overwegen wat ze niet moeten doen, en dan moeten ze nadenken over wat ze in plaats daarvan wel zouden moeten doen. Ouders kunnen deze verwarring wegnemen door het ‘niet doen’ helemaal over te slaan en meteen door te gaan met het ‘doen’. Deze voorbeelden illustreren hoe een ouder negatieve spraak kan omzetten in positieve spraak, zodat kinderen beter kunnen luisteren en een positieve taak kunnen uitvoeren.

  • Vervang "Ren niet door het huis." met "Loop alsjeblieft ons huis binnen."
  • Vervang "Sla je zus niet." met "Probeer alsjeblieft zachte aanrakingen te gebruiken met je familie en vrienden."
  • Vervangen "Gooi geen vuile kleren op de grond." met "Gelieve uw vuile kleren in de wasmand te doen."

Maak tijd voor ja

Ouders zeggen vaak 'nee'. Kinderen stellen elke dag een miljoen willekeurige vragen. Van simpele verzoeken, zoals of ze mogen schilderen, tot irrationele verzoeken, zoals of ze een pony als huisdier kunnen kopen en hem in de kelder kunnen huisvesten? Deze vragen zullen gaten branden in de hersenen van zelfs de meest geduldige en reflecterende ouders; en opeens wordt het gewoon makkelijker om nee te zeggen. Overweldigde, gestresste en uitgeputte ouders nemen hun toevlucht tot ‘nee’ omdat dat makkelijker is en het gesprek definitief maakt.

Als kinderen keer op keer 'nee' horen, luisteren ze niet meer naar wat je van ze vraagt. Je luistert tenslotte niet echt naar hun verzoeken, toch? Dit betekent niet dat je ja moet zeggen op alles wat ze vragen. Dat gaat niet gebeuren, maar je kunt de illusie van ‘ja’ in je antwoorden verwerken.

Als je kind vraagt of hij of zij op woensdagochtend naar het zwembad mag, en je kunt het niet waarmaken, zeg dan niet zomaar 'nee' en laat dat het einde zijn. Overweeg te reageren met een zin als:

  • " Dat klinkt zo leuk. Laten we het dit weekend doen, zodat papa ook mee kan!"
  • " Ik hou ook van het zwembad! Het zou een leuke manier kunnen zijn om deze dag af te sluiten nadat ik klaar ben met mijn werk."
  • " Als we morgen gaan, kunnen we een vriend vragen mee te gaan."

Wil je dat ze luisteren? Houd het kort

Je vraagt je kind om iets te doen, en zij negeren je verzoek. Je laat ze meteen aan tafel zitten en begint een uitgebreide lezing over waarom ze moeten luisteren, wat er kan gebeuren als ze dat niet doen, en waarom je ze überhaupt hebt gevraagd een taak uit te voeren. Deze lange, langdurige gesprekken zijn trefzekere manieren om de ogen van kinderen te laten glazig maken en hun hersenen volledig te laten onderzoeken. Ze zijn klaar voordat je ooit aan het vlees en de aardappelen van de lezing komt. Nu luisteren ze niet naar uw verzoek, EN ze luisteren niet naar uw vervolggesprek. Dit wordt een verspilling van tijd en energie.

Het is prima om te werken op leerzame momenten waarop kinderen je vragen negeren, maar houd je vervolggesprekken kort en bondig. Als je wilt dat ze luisteren naar wat je zegt, verlies ze dan niet in de woordenstroom.

Jong meisje zittend op het aanrecht in gesprek met vader
Jong meisje zittend op het aanrecht in gesprek met vader

Zorg ervoor dat iedereen in de luistermodus komt

Elke ouder merkt dat hij vanuit het hele huis marsorders naar zijn kinderen schreeuwt. De kans is groot dat ze je meteen zullen afstemmen als je hen vertelt iets op deze manier te doen. Als u wilt dat uw kinderen uw verzoeken serieus nemen, zorg er dan voor dat iedereen in de luistermodus staat. Wees oog in oog met uw kind als u hem vraagt iets te doen. Ga op hun niveau zitten en maak oogcontact met hen. Overweeg een zachte fysieke aanraking, zoals een lichte hand op de schouder of pols, te combineren met uw woorden om aan te geven dat er een verbinding tot stand wordt gebracht.

Verbinding is de sleutel tot een respectvolle relatie

Verbinding is de sleutel tot een respectvolle relatie waarin twee mensen ervoor kiezen om naar elkaars verzoeken te luisteren en deze uit te voeren. Zorg ervoor dat u tijd inbouwt in uw relatie met uw kind om betekenisvolle verbindingen tot stand te brengen. Let op wat ze doen, geef er commentaar op en geef indien nodig positieve complimenten en feedback. Wanneer kinderen zich verbonden voelen met de volwassenen in hun leven, staan ze meer open en ontvankelijker voor hun invloeden.

Model effectieve luistervaardigheden

Kinderen leren van de volwassenen in hun leven, en ze leren niet alleen van hun woorden; ze leren door hun acties te observeren. Als je wilt dat je kinderen actieve luisteraars zijn, zorg er dan voor dat je zelf ook een actieve luisteraar bent. Laat kinderen zien dat u over goede luistervaardigheden beschikt. Wanneer u ze beluistert, zorg er dan voor dat u:

  • Blijf kalm tijdens verhitte discussies.
  • Wees empathisch voor hun verzoeken.
  • Luister meer dan dat je spreekt.
  • Wacht tot de kinderen klaar zijn met praten om te reageren.
  • Zorg ervoor dat je ze goed hebt gehoord door de zin te gebruiken: "Dus wat ik je hoor zeggen is"

Hoe meer u laat zien dat u een respectvolle luisteraar kunt zijn, hoe meer uw kinderen hetzelfde zullen doen.

Moeder en zoon eten en praten aan de eettafel
Moeder en zoon eten en praten aan de eettafel

Weet waarom ze om andere redenen niet luisteren

Je vraagt je kind keer op keer om dingen te doen, en die dingen gebeuren gewoon niet. Je krijgt geen gevoel van verzet. Ze vertonen geen tekenen dat ze een klassieke machtsstrijd willen aangaan, dus wat gebeurt hier? Het korte antwoord is: het kan niets zijn. Of er kunnen veel redenen zijn waarom uw kind niet luistert. Als uw kind niet consequent lijkt te luisteren, overweeg dan het volgende:

  • Kunnen ze mij goed horen?
  • Hebben ze problemen met het verwerken van wat ik vraag?
  • Begrijpen ze de taal die ik gebruik?
  • Hebben ze moeite met aanwijzingen in meerdere stappen? Zie ik hier een patroon?

Verdiep je echt in wat een muur opwerpt met de luistervaardigheden. Als u het gevoel heeft dat er iets aan de hand is dat complexer is dan een gedragselement van niet luisteren, neem dan contact op met een vertrouwde professional, bespreek uw zorgen en onderzoek mogelijke manieren waarom luisteren wordt gedwarsboomd.

Aanbiedingskeuzes

Soms zijn keuzes geen optie. Kinderen moeten doen wat hen gevraagd wordt. Soms is het aanbieden van keuzes echter een krachtig hulpmiddel dat kan worden gebruikt om kinderen te helpen luisteren en taken uit te voeren die van hen worden gevraagd. Geef uw kinderen indien mogelijk de mogelijkheid om tussen twee keuzes te kiezen. Zorg ervoor dat welke keuze zij ook kiezen, een keuze is waarmee u kunt leven. Kinderen zullen zich gesterkt voelen als ze iets te zeggen hebben, en je zult het gevoel hebben dat ze iets doen waar je om vraagt.

In plaats van te zeggen: "Pak je speelgoed op." Je kunt zeggen: 'Wil je alsjeblieft je speelgoed oppakken of je kleren opbergen?' Beide zijn klusjes die gedaan moeten worden. Soms moet je blij zijn als er één ding van de to-do-lijst wordt afgevinkt.

Laat de natuurlijke gevolgen zich manifesteren

Je hebt herhaaldelijk tegen je tiener gezegd dat hij zijn was naar boven moet brengen vanuit zijn slaapkamer in de kelder, zodat jij hem kunt wassen en zijn voetbaluniform morgen klaar kunt hebben. Je bent zo'n goede ouder dat je dit alledaagse karwei voor ze doet! Het enige probleem is dat ze de mand met de stinkende kleren nooit naar je toe brengen. Je kunt hen voortdurend vragen om de mand naar je toe te brengen, je kunt hem zelf halen, of je kunt een straf instellen voor het niet luisteren.

Oooooooor, je kunt de natuurlijke gevolgen overlaten en doen waar ze goed in zijn. Laat hun vuile kleren in de kelder liggen. Morgen zal hun uniform stinken tijdens de voetb altraining. Je kind is misschien zelfbewust en boos als een horzel op je omdat je de was niet hebt gedaan, maar hij zal waarschijnlijk harder nadenken over het luisteren naar je verzoek de volgende keer dat je hem vraagt om de was op te halen.

Er is geen toverstaf om kinderen te laten luisteren

Er bestaat geen toverstaf of geheim wachtwoord om alle stukjes in één keer op hun plaats te laten vallen, zodat kinderen beter kunnen luisteren. Luisteren is het soort vaardigheid dat kinderen consequent moeten oefenen om te verbeteren. Zorg zelf voor goed luisteren, gebruik tips die effectief zijn gebleken bij het helpen van kinderen om betere luisteraars te worden, en wees geduldig. Door deze drie dingen te doen, zullen uw kinderen goed op weg zijn om naar u en anderen te luisteren.

Aanbevolen: