Oplossingen voor kaarsrook: veilig genieten van kaarsen

Inhoudsopgave:

Oplossingen voor kaarsrook: veilig genieten van kaarsen
Oplossingen voor kaarsrook: veilig genieten van kaarsen
Anonim
Jonge vrouw blaast geurkaarsen op tafel tegen raam
Jonge vrouw blaast geurkaarsen op tafel tegen raam

Kaarsrook kan zwarte roetsporen achterlaten die vaak op plafonds of muren terechtkomen. Als u weet waardoor kaarsen rook produceren en hoe u het effect kunt verminderen, kunt u kaarsen veilig gebruiken.

Wicks kunnen kaarsrook veroorzaken

De meest voorkomende oorzaak van kaarsrook is een te lange lont. Het doel van de pit is om de gesmolten was over de lengte omhoog te trekken om de vlam aan te wakkeren die aan de punt van de pit brandt. Als de lont van je kaars te lang is, duurt dat proces langer en krijgt de vlam meer brandstof dan hij kan verbranden.

Koolstof zal zich ophopen op de lont, en het effect staat bekend als paddestoelvorming. In een poging om alle gesmolten was die in de pit wordt geabsorbeerd, in te halen, wordt de vlam groter door de toestroom van te veel brandstof. Hierdoor ontstaat een chemische reactie omdat de warmte en de verbranding van de vlam uit balans raken. Het gevolg kan zijn dat er te veel roet vrijkomt, waardoor er donkere rook ontstaat.

Oplossing: knip je wieken af

De voor de hand liggende oplossing voor een lange kaarslont is door de pit af te knippen. U kunt dit voor het gemak doen met speciaal gereedschap voor het knippen van lonten, maar u kunt ook een schaar gebruiken. De vuistregel is om de lont van je kaars op een lengte van ¼" te houden. Knip de lont af wanneer deze te lang wordt.

Paraffinekaarsen produceren meer rook

Aangezien niet alle kaarswassen hetzelfde zijn, zullen sommige kaarsen meer rook veroorzaken dan andere. Paraffinekaarsen zijn het slechtst wat betreft het afgeven van rook. Goedkopere kaarsen worden vaak gemaakt met paraffine. Paraffinewas heeft de beste geurverdeling en is ook de goedkoopste was voor kaarsen. Sommige fabrikanten vertrouwen op paraffine in een wasmengsel om de geur van hun geurkaarsen te versterken. Als je kaars paraffine bevat, heb je waarschijnlijk de boosdoener voor de ongewenste rook gevonden.

Als je hem uitblaast, is de geur van een paraffinekaars vergelijkbaar met de geur van dieseluitlaatgassen. Dat is geen wonder, want paraffine wordt net als diesel uit aardolie gemaakt. Wat nog belangrijker is: wanneer paraffine smelt tijdens het verbrandingsproces, geeft de was VOC (Volatile Organic Compounds) af, wat kankerverwekkende chemicaliën zijn. Er zijn echter geen betrouwbare gegevens die zeggen dat dit voldoende is om schadelijk te zijn, aldus de National Candle Association.

Oplossing: verander het type kaars dat u brandt

De eenvoudige oplossing is om een andere waskaars te gebruiken. Sommige van uw keuzes omvatten bijenwas, soja of andere natuurlijke was. Elk heeft zijn positieve en negatieve kanten, dus misschien wil je er een proberen om te zien welk type kaarsvet je het beste bev alt.

Mooie handgemaakte bijenwaskaarsen
Mooie handgemaakte bijenwaskaarsen

De volgende keer dat je kaarsen koopt, vooral geurkaarsen, kies er dan een die niet gemengd is. Als het een kaars van gemengde was is, zorg er dan voor dat deze geen paraffine bevat.

Geurkaarsen kunnen meer rook produceren

Als de lont van je kaars niet te lang is en je geen paraffinekaarsen brandt, dan is het volgende dat je moet onderzoeken de geur. Afhankelijk van of de geur in uw kaars natuurlijk of synthetisch is, kan uw kaars gaan roken. De verschillende verbindingen die in geurkaarsen voorkomen, zorgen ervoor dat de kaars meer roet produceert. Als je in het verleden hetzelfde type kaars zonder incidenten hebt gebrand, kan het een eenmalige gebeurtenis zijn.

Oplossing: verander het type geurkaars

De eenvoudigste oplossing is om het type geurkaars dat je brandt te veranderen. De rook kan veroorzaakt worden door een bepaalde geur. Misschien wil je een andere geur proberen of een ander kaarsenbedrijf kiezen.

Tocht kan ervoor zorgen dat kaarsen gaan roken

Een tocht in de kamer kan ervoor zorgen dat een kaars gaat roken, omdat de hoeveelheid zuurstof die de vlam verbrandt varieert van net genoeg, te veel of te weinig. Dit geldt vooral als de kaars in een kandelaar of een ander soort kaarsenhouder staat. De hoeveelheid zuurstof die de kaars bereikt voordat de luchtstroom de warmte ontmoet die de kaars produceert, kan een ongelijkmatige verbranding veroorzaken waardoor uw kaars gaat roken.

Brandende rode kaars in een tocht
Brandende rode kaars in een tocht

Oplossing: plaats de kaars uit de buurt van de tocht of verander de houder

Controleer je kamer op tocht. Als je er een vindt, verplaats je kaars dan weg van de tocht. Als er geen tocht in uw huis is, kunt u de kandelaar of houder vervangen, zodat de kaars gelijkmatig kan branden.

Het inademen van rook door kaarsen vermijden

Het inademen van kaarsrook is voor veel mensen een zorg, vooral voor degenen die mogelijk aan een luchtwegaandoening lijden. Geïnhaleerde kaarsrook kan uw longen en luchtwegen irriteren. Als u aan astma lijdt, moet u voorkomen dat de kaars kleine deeltjes in de lucht uitstoot. Vermijd ook paraffinekaarsen vanwege de gifstoffen die ze produceren. Bij de meeste kaarsen komt een bepaalde hoeveelheid rook en roet vrij, zelfs schone brandende kaarsen.

Doof de kaars uit, blaas hem niet uit

Je kunt een kaarsendover gebruiken om je kaarsen te doven. Je kunt de snuiter op de kaarslont laten zitten als deze begint te roken. Je kunt de kaars altijd in een andere kamer doven. Misschien wilt u de kaars buiten doven. Zodra de rook is verdwenen, kun je hem weer naar binnen brengen.

Kaars die op het punt staat te worden gedoofd door een kaarsendover
Kaars die op het punt staat te worden gedoofd door een kaarsendover

Kaarsrook voorkomen

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor de rook die uw kaars produceert. Zodra u de redenen heeft onderzocht waarom uw kaars mogelijk rook produceert, kunt u de aanbevolen oplossing gebruiken.

Aanbevolen: