Antieke zeepbesparingsstijlen en -waarden

Inhoudsopgave:

Antieke zeepbesparingsstijlen en -waarden
Antieke zeepbesparingsstijlen en -waarden
Anonim
Antiek keukengerei, zeepspaarders
Antiek keukengerei, zeepspaarders

Als je op zolder een mysterieus item van draadgaas met een lang handvat vindt, is het mogelijk dat het een antieke zeepbeschermer is. Hoewel ze een beetje op keukengerei lijken, waren dit eigenlijk schoonmaakapparaten voor de zuinige huisvrouw. Je vindt zeepspaarders op rommelmarkten en antiekwinkels, en sommige zijn zelfs een behoorlijk bedrag waard voor verzamelaars.

Hoe een antieke zeepspaarder werkt

Een zeepbespaarder is een apparaat met een zeer specifiek en zeer zuinig doel. Als je een stuk zeep opgebruikt, blijft er vaak een klein stukje zeep over. Tegenwoordig zou je dat misschien weggooien, maar toen zeep duurder was of tijd nodig had om te maken, werd het weggooien van dat laatste stukje als verspilling beschouwd. In plaats daarvan kun je een zeepbesparingsmiddel gebruiken om het laatste beetje reinigingskracht uit dat kleine stukje zeep te halen. Huisvrouwen stopten stukjes gebruikte zeep in de mand om te sparen voor de wasdag. Als ze de kleding in een wringer of met de hand wasten, konden ze de zeepbesparing in het water laten ronddraaien, waardoor elk laatste stukje zeep werd opgebruikt. Het is niet ongewoon om een antieke zeepdoos te vinden die nog stukjes zeep van tientallen jaren oud bevat.

Antieke zeepbesparende stijlen

Zeepspaarders hadden hetzelfde basisontwerp, maar ze waren verkrijgbaar in verschillende stijlen. Verzamelaars vinden het leuk om verschillende stijlen te vinden om een display te creëren.

Rechthoekige mand met draadsluiting

Sommige zeepspaarders hebben een rechthoekig mandje voor de stukjes zeep. De mand is gemaakt van gaas en met een verschuifbare draadsluiting kun je de mand openen en sluiten. Deze zijn voorzien van een handvat van hout of draad, vaak minder dan 30 cm lang.

Vintage zeephouder
Vintage zeephouder

Squeeze-to-Open zeepspaarders

Sommige zeepbeschermers hebben een ontwerp dat bediening met één hand mogelijk maakt. Je drukt de draadhandvatten tegen elkaar en door de spanning wordt het mandje geopend, zodat je er zeep in kunt doen. Omdat er geen sluiting is, was dit misschien een meer praktische optie, waardoor de zeepbeschermer niet per ongeluk in de wastobbe openging.

Zeepbesparing, Androck Knijp om te openen
Zeepbesparing, Androck Knijp om te openen

Ronde mandzeepspaarders

Een beetje minder vaak voorkomend dan hun rechthoekige tegenhangers, bieden ronde zeepbeschermers een andere manier om te pronken met wat vintage charme. Deze zijn meestal voorzien van een knijp-om-open-handvat, maar sommige hebben ook een sluiting. Een paar hebben de extra eigenschap dat ze in het water kunnen draaien, maar deze zijn vrij zeldzaam.

Ronde mandzeepspaarders
Ronde mandzeepspaarders

Hoeveel antieke zeepspaarders waard zijn

Hoewel ze een beetje obscuur zijn, zijn zeepbeschermers een betaalbaar item om te verzamelen. Je kunt ze gemakkelijk vinden voor minder dan $ 20 in antiekwinkels, rommelmarkten en online.

Hoe conditie de waarde beïnvloedt

Omdat zeepbeschermers tegenwoordig zelden worden gebruikt, ligt hun waarde in het feit dat ze een displaystuk zijn. De staat beïnvloedt de waarde een beetje, maar verzamelaars houden ook van een patina op het metaal. Wat aanslag en afbladderende verf doen niets af aan de waarde. Als er structurele problemen zijn of als de soap saver op een onaantrekkelijke manier wordt gedragen, kan deze minder waard zijn. Reparaties en restauraties kunnen ook de waarde verminderen.

Voorbeeldwaarden voor zeepbespaarders

Als je een zeepbespaarder hebt of overweegt er een te kopen, kun je er het beste achter komen wat het waard is door onlangs verkochte artikelen in dezelfde stijl en staat te vergelijken. Vergelijk niet met dingen die nog te koop zijn, aangezien verkopers elke prijs kunnen vragen. De werkelijke verkoopprijs is veel nuttiger bij het bepalen van de waarde. Dit zijn enkele voorbeelden:

  • Een rechthoekige mandzeepspaarder in uitstekende staat, verkocht voor ongeveer $ 25 op eBay. Het metaal had een mooie patina en er waren geen reparaties.
  • Een ronde zeepspaarder is in zeer goede staat en werd in 2020 voor ongeveer $ 20 verkocht. Hij had een geweldige patina en werd mooi weergegeven.
  • Een zeepbeschermer met spanhandvat werd verkocht voor ongeveer $ 10 en was in zeer goede staat. Er waren geen breuken aan de handvatten of het gaas en de spanfunctie werkte nog steeds goed.

Andere vintage zeepapparaten

Hoewel zeepspaarders technisch gezien de gaasmanden zijn voor het bewaren van zeepsnippers voor gebruik in de was, zijn er enkele andere apparaten die je tegen kunt komen als je ernaar zoekt. Er is een merk antiek wasbord genaamd 'Soap Saver'. Sommige mensen noemen zeepmandjes voor het vasthouden van een stuk zeep bij de gootsteen of badkuip ook wel een 'zeepbesparende mand'." Deze items zijn eigenlijk zeepbakjes, geen zeepbeschermers.

Voeg een antiek tintje toe aan je interieur

Als je een antiek tintje aan je interieur wilt toevoegen, is een zeepbesparing een geweldige, betaalbare optie. Antieke zeepspaarders zijn leuk om te verzamelen en ze zien er geweldig uit als ze aan de muur hangen in je keuken, badkamer of wasruimte.

Aanbevolen: