Creatieve sociale vaardighedenactiviteiten voor tieners en tweens

Inhoudsopgave:

Creatieve sociale vaardighedenactiviteiten voor tieners en tweens
Creatieve sociale vaardighedenactiviteiten voor tieners en tweens
Anonim
Lachende studenten die luisteren naar de lezing van de leraar
Lachende studenten die luisteren naar de lezing van de leraar

Help jonge volwassenen voor te bereiden op het leven na de middelbare school met activiteiten voor sociale vaardigheden voor tieners. Tieners leren sociale vaardigheden door ervaringen uit het echte leven, dus zoek naar manieren om de activiteiten relevant te maken voor uw tiener.

Sociale vaardigheidsactiviteiten voor de middelbare school

Sommige van de sociale vaardigheden waar middelbare scholieren doorgaans aan werken, zijn onder meer assertief zijn, non-verbale communicatie leren herkennen en begrijpen, grenzen stellen en verschillen accepteren. Voor deze leeftijdsgroep kun je vaak sociale-vaardigheidsactiviteiten voor kinderen aanpassen.

Stressreductiecircuit

Tweens kunnen verschillende technieken voor stressvermindering verkennen om erachter te komen welke het meest rustgevend is in deze eenvoudige activiteit. Leren hoe je jezelf kunt kalmeren in stressvolle situaties of gesprekken is een essentiële sociale vaardigheid.

  1. Je hebt een soort geluksgrafiek nodig om je resultaten te meten. Zoek vijf afbeeldingen van verschillende stadia van geluk en stress of schrijf die fasen op een vel papier.
  2. Kies 3 tot 5 kalmerende technieken, zoals tekenen, naar muziek luisteren, yoga, terugtellen vanaf 10, diepe ademhalingsoefeningen, hardlopen of basketbal spelen.
  3. Stel een "station" op voor elk van de door jou gekozen kalmerende technieken.
  4. Denk aan iets dat je echt gestrest of erg gefrustreerd maakt. Schrijf op in welke fase van geluk/stress je dit ervaart.
  5. Besteed ongeveer vijf minuten aan een van de door jou gekozen kalmerende technieken. Als de tijd om is, gebruik dan je geluksdiagram om op te schrijven in welke fase je verkeert.
  6. Herhaal stap 5 met elke kalmerende techniek.
  7. Door welke voelde jij je het gelukkigst? Hoe zou je deze kennis kunnen gebruiken om je te helpen omgaan met stressvolle interacties in het echte leven?
Schoolmeisjes die yoga beoefenen, poseren op het speelveld van de school
Schoolmeisjes die yoga beoefenen, poseren op het speelveld van de school

Non-verbale telefoon

Middelbare scholieren kunnen oefenen met het gebruiken en begrijpen van non-verbale communicatie met deze variant op het klassieke praatspel Telefoon. Dit is ook een goede activiteit om te oefenen met aandachtig zijn. Je hebt een kleine groep nodig om dit spel te spelen, maar je kunt het ook zo aanpassen dat het meer op Charades lijkt.

  1. Schrijf een aantal emoties op stukjes papier en doe ze in een kom. Emoties zijn onder meer boos, opgewonden, moe en chagrijnig.
  2. Zet iedereen op een rij, zodat jullie allemaal dezelfde kant op kijken. Je moet naar de achterkant van de persoon voor je kijken.
  3. De persoon achteraan in de rij tekent in het geheim één emotie.
  4. De persoon achter in de rij tikt op de persoon voor hem. Deze persoon moet zich omdraaien en kijken naar degene die op hem heeft getikt.
  5. De persoon die heeft getikt, gebruikt 3 non-verbale aanwijzingen om zijn of haar emotie te tonen, waarna de persoon die heeft getikt zich weer omdraait.
  6. Elke opeenvolgende speler herha alt stap 4 en 5. Ze moeten proberen dezelfde of vergelijkbare non-verbale signalen te gebruiken als de persoon vóór hen.
  7. De laatste persoon zal proberen de emotie te raden nadat hij de aanwijzingen heeft gezien.
  8. Je kunt zoveel rondes spelen als je wilt, waarbij je een nieuwe emotie oproept en elke keer met een nieuwe speler begint.
Twee tienermeisjes spelen charades
Twee tienermeisjes spelen charades

Plaats het in perspectief

Help tweens verschillen te leren accepteren door te zien hoe verschillende perspectieven leuk en spannend kunnen zijn. Leerlingen hebben een camera met zoomfunctie nodig en een programma waarmee ze het beeld kunnen wijzigen. De eenvoudigste manier om dit te doen is door ze een smartphone te laten gebruiken met fotobewerkingsmogelijkheden.

  1. Maak een lijst met verschillende mensen of wezens, zoals een opa, een baby, een mier en een giraffe.
  2. Kies een voorwerp in je huis of tuin, zoals een specifiek speelgoed, rekenmachine of jas.
  3. Vraag je tween om zich in de geest van elke persoon of wezen op je lijst te verplaatsen en vanuit elk perspectief één foto van hetzelfde object te maken. Vanuit het perspectief van een mier kun je bijvoorbeeld een stoel eronder fotograferen.
  4. Tweens kunnen vervolgens elke foto maken en de bewerkingstools gebruiken om tekeningen, woorden of stickers toe te voegen om het perspectief van de afbeelding te verbeteren.
  5. Kijk of je kunt raden welke foto vanuit elk perspectief is genomen. Bespreek waarom je wel of niet goed kon raden.
Tiener maakt foto's van haar labrador-hond in het park
Tiener maakt foto's van haar labrador-hond in het park

Activiteiten voor sociale vaardigheden voor tieners

Sociale vaardigheden waar tieners zich op moeten concentreren zijn onder meer het respecteren van verschillen, luisteren met onverdeelde aandacht, verschillen tussen persoonlijke en professionele communicatie, en etiquette voor mobiele telefoons.

Bouw een virtuele wereld

Leuke socialisatiewebsites voor tieners omvatten platforms voor meerdere spelers waarop je je eigen wereld kunt creëren. Games als deze geven tieners de kans om na te denken over een hele gemeenschap, grenzen te stellen en deze te handhaven.

  1. Kies een online gamingplatform zoals Minecraft of Animal Crossing.
  2. Creëer je eigen wereld.
  3. Nodig vrienden uit voor de wereld en deel de regels van jouw wereld.
  4. Communiceer met vrienden en handhaaf de regels wanneer dat nodig is.
Twee meisjes spelen met gadgets
Twee meisjes spelen met gadgets

Start een sociale nicheclub

Het starten van een sociale club voor tieners omvat veel sociale vaardigheden, zoals het ontmoeten van nieuwe mensen, het respecteren van verschillen, communicatie en het leiden van een groep. Dit zijn allemaal wenselijke beroepsvaardigheden die tieners als volwassenen nodig zullen hebben.

  1. Kies een niche-onderwerp waarin je geïnteresseerd bent, ervaring hebt of waar je een passie voor hebt. Het kunnen oude anime-tekenfilms zijn, boeken over zeemeerminnen of grappige borduurprojecten.
  2. Kies een groepsindeling, zoals persoonlijk of online.
  3. Plan hoe je de groep gaat maken, organiseren, mensen uitnodigt, elkaar ontmoet, en wat je gaat doen of waarover je gaat praten. Maak een groepsmissieverklaring en gedragsrichtlijnen om iedereen veilig te houden.
  4. Je kunt daadwerkelijk je sociale club creëren of gewoon praten over wat je gepland hebt.
Studentenbijeenkomst in de bibliotheek
Studentenbijeenkomst in de bibliotheek

Train een hond

Door één-op-één met een dier te werken, kun je veel leren over je eigen sterke en zwakke punten op het gebied van sociale vaardigheden. Door een hond een trucje te leren, leer je over verbale en non-verbale communicatie met iemand die heel anders is dan jij, geduld en aandacht.

  1. Als je geen hond hebt, kijk dan of je kunt werken met de hond van een familielid of vriend.
  2. Plan een of meer sessies om ze te trainen.
  3. Kies een truc om mee te beginnen, zoals door een hoepel springen of handen schudden. Lees over hondentrainingstechnieken en probeer degene waarvan u denkt dat deze het beste werkt.
  4. Houd een dagboek bij van wat goed werkte, wat niet werkte en eventuele andere uitdagingen die je tegenkwam. Wat heb je daarbij over jezelf geleerd?
Tiener traint een hond in een park
Tiener traint een hond in een park

Activiteiten voor sociale vaardigheden voor middelbare scholieren

Je kunt alle activiteiten op het gebied van sociale vaardigheden aanpassen aan thuisonderwijs op de middelbare school en zelfs aan grote middelbare schoolklassen. Bekijk lesplannen voor sociale vaardigheden of een curriculum voor levensvaardigheden voor meer ideeën.

E-mailwaanzin

Help middelbare scholieren snelle beslissingen te nemen over persoonlijke versus professionele communicatie met een snelle e-mailactiviteit. Zorg ervoor dat alle leerlingen jouw e-mailadres hebben voordat de activiteit begint.

  1. Elke tiener heeft een elektronisch apparaat nodig waarmee in re altime e-mail kan worden verzonden.
  2. Je e-mailaccount moet ook op een apart apparaat geopend zijn.
  3. Roep een ontvanger en onderwerp op, zoals 'Dr. Brown, homeopathische suggesties voor hoofdpijn', of 'Oma, plannen voor Pasen.'
  4. Geef de leerlingen vijf minuten om te knutselen en stuur je een e-mail die past bij het scenario dat je hebt opgeroepen.
  5. Roep na vijf minuten een ander scenario op. Vraag de leerlingen om elke ronde de vorige e-mail te beantwoorden die ze je hebben gestuurd, zodat al hun antwoorden in één e-mailthread staan.
  6. Herhaal dit zo vaak als je wilt.
  7. Kijk samen naar de e-mails die ze hebben verzonden. Welke grote of kleine wijzigingen zijn er aangebracht op basis van de ontvanger en/of het onderwerp?
Bijles geven aan leerlingen in de klas
Bijles geven aan leerlingen in de klas

Volg een virtuele kunsttour

Sommige voordelen van kunstactiviteiten zijn onder meer assertief zijn, meningen delen, netwerken, verschillende perspectieven zien en netwerken. Bij deze activiteit heb je een kleine groep mensen nodig, zodat iedereen kunstwerken kan bekritiseren en bespreken. Het doel is om echte meningen en gevoelens te delen en tegelijkertijd elkaars mening te respecteren.

  1. Vind een virtuele rondleiding door een kunstmuseum op hun website of YouTube.
  2. Stop bij elk kunstwerk en deel er commentaar op. Wat doet dat met jou? Vind je het leuk? Hoe ziet het er voor jou uit?
  3. Bespreek de verschillen in uw meningen en gevoelens over elk kunstwerk.
Studenten in de bibliotheek samen op computers
Studenten in de bibliotheek samen op computers

Versterk het sociale leven van uw tiener

Je kunt je tiener helpen met sociale vaardigheden door sociale activiteiten, spelletjes voor sociale vaardigheden en andere hulpmiddelen voor sociale vaardigheden in zijn dagelijks leven op te nemen. Al deze vaardigheden zullen zich vertalen in persoonlijke relaties en beroepsvaardigheden voor de toekomst van uw tiener.

Aanbevolen: