10 tips voor interieurverlichting voor beginners

Inhoudsopgave:

10 tips voor interieurverlichting voor beginners
10 tips voor interieurverlichting voor beginners
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Bijna elke kamer kan baat hebben bij het toepassen van een paar interieurverlichtingstips. Door een geschikt lichtarrangement voor uw ruimte te plannen, zal deze functioneler zijn en tegelijkertijd precies de juiste sfeer creëren.

Basisverlichtingstips voor uw huis

De twee hoofdcategorieën verlichting zijn natuurlijk en kunstmatig. Bijna alle interieurontwerpen zullen het gebruik van kunstmatige verlichting met zich meebrengen. Deze elektrisch aangedreven armaturen produceren licht via gloeilampen, fluorescentielampen of LED's (lichtgevende diodes).

Tip 1 - Natuurlijk licht

Natuurlijk licht komt van de zon of van verbrandingsbronnen, zoals open haarden en kaarsen. Bij het ontwerpen van uw kamer moet rekening worden gehouden met daglicht, aangezien er mogelijk behoefte is aan raambekleding zoals zonwering of gordijnen om het licht te regelen. Bovendien zal het zachte licht dat wordt gegenereerd door kaarsen en haarden een uitnodigende gloed toevoegen aan woon- en eetkamers.

Tip 2 - Energieverbruik

Compacte fluorescentielampen zijn enorm populair geworden als een gemakkelijke manier om te besparen op energieverbruik en kosten, omdat ze net als traditionele lampen worden geïnstalleerd.

Tip 3 - Overweeg het gebruik van alle soorten verlichting

Veel voorkomende typen zijn:

  • Aan het plafond gemonteerde armaturen - zoals kroonluchters, inbouwlampen, railverlichting en hanglampen
  • Draagbaar - zoals tafellampen, fakkels en staande lampen
  • Wandarmaturen - zoals schansen en kooflampen

Tip 4 - Beïnvloed de stemming

Verlichting speelt een grote rol in het nut en de sfeer van een kamer. Een interieurtip voor een ruimte die echt stra alt, is ervoor te zorgen dat alle drie de verlichtingsniveaus bedekt zijn. Verlichting wordt geclassificeerd als een van de volgende:

  • Accentverlichting - Deze lampen zijn meestal bedoeld voor een dramatisch tintje, zoals uplights of spotlichten die kunstwerken en bladplanten benadrukken.
  • Algemene sfeerverlichting - Het hoofdlicht van een kamer komt van inbouwspots, kroonluchters, staande lampen of andere plafondarmaturen.
  • Taakverlichting - Gericht op lezen of werken, inclusief tafellampen en verlichting onder kastjes voor de keuken.

Eenvoudige verlichtingstips voor het interieur

Afbeelding
Afbeelding

Elke kamer in een huis heeft een mix van verlichtingsbehoeften.

Tip 5 - Denk na over het gebruik van de kamer

Keuken en nutsruimtes vragen om heldere algemene verlichting, samen met taakverlichting voor werkbladen en voorbereidingsruimtes. Woonkamers, holen en familiekamers hebben lampen nodig om te lezen, maar ook een laag verlichtingsniveau voor verblindingsvrij televisiekijken. Badkamers kunnen het beste worden verlicht met armaturen die boven of aan weerszijden van de spiegel zijn gemonteerd, zodat schaduwen tot een minimum worden beperkt.

Tip 6 - Driehoekspatronen

Een algemene vuistregel is om een driehoekspatroon te gebruiken bij het verlichten van een ruimte. In een woonkamer kunnen lampen op een consoletafel achter een bank en op een bijzettafeltje bij een loveseat worden geplaatst, terwijl een vloerlamp bij een leesstoel wordt geplaatst.

Tip 7 - Dimmerschakelaars

Omdat dimmers veelzijdigheid aan elke verlichtingsarmatuur toevoegen, zijn ze een van de beste goedkope tips voor interieurverlichting. Met dimmers kunt u het helderheidsniveau nauwkeurig afstemmen en tegelijkertijd energie besparen en de levensduur van de lamp verlengen.

Tips 8 - Maximaliseer taakverlichting met tracks

Een ander veelzijdig element is railverlichting met meerdere lampen die kunnen worden gericht voor accent-, taak- of algemeen gebruik.

Tip 9 - Creëer een strakke look

Inbouwlampen voor blikjes zijn een geweldige oplossing voor bijna elke kamer. Eén reden is dat deze armaturen een laag profiel hebben en in het plafond worden geïntegreerd voor een strakke uitstraling. En als uw zolderruimte het toelaat, kunnen overal inbouwlampen worden toegevoegd voor een volledige dekking van de kamer. Een ander voordeel is hun flexibiliteit om te gebruiken met dimmers en als algemene of accentverlichting.

Tip 10 - Maak gebruik van natuurlijk licht

Als uw kamer meer natuurlijk licht nodig heeft, overweeg dan om een voordelig buisdakraam zoals de Solatube te installeren. Een andere manier om het daglicht te stimuleren is door een spiegel tegenover een raam te hangen, zodat de natuurlijke glans de hele dag automatisch wordt versterkt.

Aanbevolen: