Lucky Bamboo kweken in een aquarium

Inhoudsopgave:

Lucky Bamboo kweken in een aquarium
Lucky Bamboo kweken in een aquarium
Anonim
Aquarium met bamboe
Aquarium met bamboe

Planten die in een aquarium groeien, zijn doorgaans geen geluksbamboe. Hoewel Lucky Bamboo een waterplant is, is het niet per se de beste keuze voor een aquariumplant. Er is tegenstrijdige informatie over hoe deze plant presteert in een aquarium.

Voordelen voor het kweken van Lucky Bamboo in een aquarium

Op het eerste gezicht zijn de voordelen van het kweken van Lucky Bamboo in je aquarium verleidelijk. Lucky Bamboo is een geweldig filter voor aquariumafvalwater. Het enorme wortelsysteem verzamelt het afvalmateriaal van de vis en ammoniak (urine) en ontdoet het van alle voedingsstoffen die de planten nodig hebben.

Lucky Bamboo gedijt op stikstof

Een van de bijproducten van het urineren van aquariumvissen is ammoniak. Vissen kunnen niet overleven in zwaar ammoniakwater en het water moet voortdurend worden verdund. Waterplanten worden in aquaria gebruikt om de ammoniak te verwijderen. Ammoniak en nitrieten, stikstofverbindingen, worden door aquariumplanten opgenomen. Lucky Bamboo gedijt op stikstof en lijkt logischerwijs een goede keuze voor het filteren van ammoniak uit een aquarium.

Lucky Bamboo in filters geplaatst

Een manier waarop aquariumbezitters met succes Lucky Bamboo kweken, is door het in het filter te plaatsen. Hierdoor kan het wortelsysteem onder water bloeien, terwijl de stengel en bladeren boven de waterlijn overleven. Sommige aquariumbezitters gebruiken kleine filterboxen die met zuignappen aan de zijkanten van de tank zijn bevestigd. Hierdoor kunnen ze meerdere planten langs de achterkant van het aquarium plaatsen.

Nadelen voor het kweken van Lucky Bamboo als aquariumplanten

De controverse over het kweken van Lucky Bamboo in je aquarium is gebaseerd op de negatieve effecten die de totale onderdompeling van planten heeft op de Lucky Bamboo. Veel aquariumbezitters beweren dat ze met succes geluksbamboe kweken ondergedompeld in hun aquarium.

Ondergedompelde stengel en bladeren sterven uiteindelijk af

Lucky bamboe overleeft niet als het volledig onder water staat. De praktijk van het onderdompelen van Lucky Bamboo-planten in aquaria zal er uiteindelijk toe leiden dat de plant gaat rotten, geel wordt en afsterft. Hoewel je alleen de wortels en stengels mag onderdompelen, zodat de bladeren boven het water kunnen groeien, zal de stengel uiteindelijk geel worden en afsterven.

Bladeren sterven eerst

Als je de stengel en de bladeren onderdompelt, zullen de bladeren als eerste afsterven en geel en zwart worden. De bladeren zullen uiteindelijk van de stengel in de tank vallen. Je moet de rottende bladeren snel verwijderen om te voorkomen dat er schadelijke bacteriën in de tank terechtkomen.

Oorzaak van het probleem

Hoewel het enorme wortelsysteem van een Lucky Bamboo-plant misschien een geweldige oplossing voor filtratie lijkt, kan het een negatieve invloed hebben op het filtersysteem van je aquarium. De wortels worden enorm en kunnen mogelijk hinderlijk worden.

Zet kooldioxide niet om in zuurstof

Lucky Bamboo is een waterplant en veel mensen geloven dat het zal helpen het water van zuurstof te voorzien door kooldioxide in zuurstof om te zetten. De extra zuurstof zorgt ervoor dat de vissen kunnen gedijen. Dit proces vindt echter alleen plaats via de bladeren. Tenzij je de plant onderdompelt, zal dit geen voordeel zijn bij het toevoegen van Lucky Bamboo aan je aquarium.

Aquariumchemicaliën kunnen schadelijk zijn

Sommige aquariumeigenaren gebruiken verschillende chemicaliën om de algehele gezondheid van het aquarium te behouden. Afhankelijk van wat er wordt gebruikt, kunnen sommige Lucky Bamboo-planten gevoelig zijn voor deze additieven.

Dreiging van schimmeloverdracht

Alle planten kunnen drager zijn van schimmels, bacteriën en zelfs ziekten. U kunt onbewust uw aquarium infecteren met een of meer van deze bedreigingen.

Algenoverdracht

Als uw bamboe algen heeft, kunt u deze naar uw aquarium overbrengen, waardoor een ongewenste algenstrijd ontstaat. Voor de Lucky Bamboo kan een oplossing van bleekwater en water (verhouding 2:20) worden gebruikt, maar een dergelijk ontsmettingsmiddel kan de plant beschadigen.

Feng Shui, aquaria en Lucky Bamboo

Hoewel het misschien het beste van twee werelden lijkt, kan het combineren van een visaquarium en een Lucky Bamboo-plant negatieve gevolgen hebben als de plant gaat rotten en afsterven. Dit zou een zeer ongunstig effect hebben, vooral als de vissen sterven als gevolg van een besmetting, zoals schimmels, algen of bacteriën die zijn geïntroduceerd door de toevoeging van een geïnfecteerde lucky Bamboo-plant.

Lucky Bamboo gebruiken in uw aquarium

Er lijken twee stromingen te bestaan als het gaat om het kweken van geluksbamboe in een aquarium. Er zijn voorstanders van het gebruik van deze plant en anderen waarschuwen voor onaangename gevolgen. Lucky Bamboo als aquariumplant brengt risico's met zich mee die u moet evalueren voordat u deze plant in uw aquarium plaatst.

Aanbevolen: