De Pawsome kunst van antieke Staffordshire hondenbeeldjes

Inhoudsopgave:

De Pawsome kunst van antieke Staffordshire hondenbeeldjes
De Pawsome kunst van antieke Staffordshire hondenbeeldjes
Anonim

Als de beste vriend van de mens in kunst wordt omgezet, kan het waardevol zijn. Ontdek hoe je deze paren hondenfiguurtjes kunt identificeren en wat ze waard zijn.

Staffordshirehond Typisch Engels porseleinen beeldje
Staffordshirehond Typisch Engels porseleinen beeldje

Mensen zijn altijd trots geweest op hun honden, en terwijl moderne ouders van huisdieren op maat gemaakte portretten van hun honden in militaire uniformen konden krijgen, moesten onze betovergrootouders genoegen nemen met schattige keramische beelden. Antieke Staffordshire-hondenbeeldjes worden vaak per paar verkocht en behoren tot de meest waardevolle niet-servieskeramiek die uit Groot-Brittannië komt. Als je geluk hebt, kijk dan eens naar de mantel van je grootouders om te zien of er een van deze brave jongens rondhangt.

Wat zijn Staffordshire hondenbeeldjes?

Schitterend c.1860 antiek paar witte en gouden Staffordshire-spaniël
Schitterend c.1860 antiek paar witte en gouden Staffordshire-spaniël

Staffordshire is een regio in Groot-Brittannië waar keramiek van de hoogste kwaliteit wordt gemaakt. Onder deze 19e-eeuwse keramiek bevonden zich bijzondere hondenbeeldjes die als een lopend vuurtje verkochten. De vroegste dateren uit de 18e eeuw, hoewel ze halverwege de 19e eeuw ongelooflijk gebruikelijk waren.

Hoe zien antieke Staffordshire hondenbeeldjes eruit?

Uitzonderlijk zeldzame c.1850 antieke paar rood-witte Staffordshire-spaniël Wally-honden
Uitzonderlijk zeldzame c.1850 antieke paar rood-witte Staffordshire-spaniël Wally-honden

Deze antieke keramische beeldjes zijn over het algemeen nauwkeurig gevormd voor elk van de rassen die ze vertegenwoordigen. Meestal waren ze van wit keramiek en beschilderd met rasspecifieke details zoals gekleurde oren of vlekken. Ondanks dat ze naar echte dieren zijn gegoten, zijn deze beeldjes niet hyperrealistisch. Ze hebben een nogal griezelig dalachtig uiterlijk door hun grote, witgevulde (soms glazen) ogen.

Meestal werden deze beeldjes in identieke paren gemaakt. En omdat ze zijn ontworpen als mantelstukken, worden deze honden in vaste posities gegoten. Denk aan rechtop zitten of staan in plaats van naar een bal te springen.

Een paar van de rassen die je misschien tegenkomt zijn:

  • Cavalier King Spaniel
  • Collie
  • Dalmatiër
  • Greyhound
  • Poedel
  • Mopshond
  • Terriër
  • Whippet

Snelle tips om te bepalen of een Staffordshire-hond een antieke hond is

Grote Victoriaanse Staffordshire Dog Chalkware-beelden
Grote Victoriaanse Staffordshire Dog Chalkware-beelden

Als je eenmaal het algemene profiel kent van hoe deze honden eruitzien, heb je een goede kans om ze in het wild te ontdekken. Dat helpt je echter niet om te zien hoe oud het beeldje is. En bij Staffordshire-hondenbeeldjes geldt: hoe ouder ze zijn, hoe meer ze waard zijn.

Helaas zijn Staffordshire-honden niet door een specifieke maker vervaardigd en hebben ze dus geen herkenbare merktekens of handtekeningen van de maker. Dit kan het voor een leek erg moeilijk maken om een van deze keramieken te beoordelen. Maar als je er één ondersteboven draait en daar een klein gaatje aantreft, dan weet je dat ze door middel van persvormen zijn gevormd, en dat is een goed teken (aangezien Staffordshire-honden zijn gemaakt met behulp van persvormen).

De vroegste modellen hebben scherp gedefinieerde lichamen, liggen tamelijk licht in de hand en zijn nooit gemarkeerd. Op dezelfde manier zouden ze wat veroudering op hun verf en vergulding moeten hebben. Nieuwere modellen hebben niet dezelfde scherpte in hun mallen en verf, en zien er over het algemeen onverzorgder uit.

Hoeveel zijn antieke Staffordshire hondenbeeldjes waard?

Antiek ca.1860 Paar Staffordshire Dalmatiërs keramische honden op blauw kussen
Antiek ca.1860 Paar Staffordshire Dalmatiërs keramische honden op blauw kussen

Hier wordt alles echt sappig; Ondanks dat ze in massa worden geproduceerd en geliefd zijn bij de Victorianen, zijn antieke Staffordshire-hondenbeeldjes veel geld waard. Gemiddeld zal een paar uit de 19deeeuw voor ergens tussen de $350 en $800 worden verkocht, en exemplaren uit de 18de eeuw voor zelfs nog meer dan dat. Op het gebied van in massa geproduceerd keramiek zijn er niet veel hedendaagse stukken die daarmee te vergelijken zijn.

De King Charles Spaniel is de meest voorkomende schimmel op het veilingcircuit en is gemiddeld ongeveer $ 300 waard. Ter vergelijking: minder vaak voorkomende mallen zijn in dezelfde staat een paar honderd dollar meer waard. Dit komt omdat ze gewoon moeilijker te vinden zijn. Bovendien zijn de grotere mallen (10" -30") meer waard dan de kleinere mallen, omdat ze niet zo vaak te koop worden aangeboden.

Dit grote King Charles Spaniel-beeldjespaar uit de 19de eeuw werd bijvoorbeeld verkocht voor $325. Ondertussen werd dit paar St. Bernard-beeldjes verkocht voor $ 796. Waarom verkochten ze voor meer dan het grotere beeldje? Omdat ze zeldzamer zijn.

Antieke Staffordshire hondenbeeldjes trekken nog steeds aan de hartsnaren

Mensen houden van hondengerelateerde verzamelobjecten; het zijn tenslotte onze beste vrienden. Hoewel antieke Staffordshire-hondenbeeldjes niet meer zo cultureel relevant zijn als ze ooit waren, zullen ze nog steeds een paar oohs en ahhhs trekken van iedereen die ze ziet. Maak indruk op je gasten met deze waardevolle keramische schatjes, die jarenlang de wacht houden over je woonkamer.

Aanbevolen: