Zijn brandvertragers veilig?

Inhoudsopgave:

Zijn brandvertragers veilig?
Zijn brandvertragers veilig?
Anonim
Man die een brand in de bekleding blust
Man die een brand in de bekleding blust

Elk jaar veroorzaken woningbranden meer dan $7 miljard aan schade in ongeveer 366.000 huizen in de Verenigde Staten. Brandvertragers, chemicaliën die zijn ontworpen om de ontvlambaarheid van commerciële en consumentenproducten te verminderen, worden al tientallen jaren gebruikt in de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Hoewel brandvertragers het risico op brand in veel consumptiegoederen minimaliseren, zijn sommige klassen brandvertragers schadelijk voor het milieu en de menselijke gezondheid.

Anorganisch

Anorganische brandvertragers worden vaak aangetroffen in verf, lijm, draad en kabels, en textielcoatings. Er wordt een verscheidenheid aan anorganische verbindingen gebruikt, maar de meest voorkomende zijn gehydrateerd aluminium en magnesiumoxide, en deze worden vaak gecombineerd met de andere brandvertragende klassen. Anorganische brandvertragers vertragen het ontbindingsproces en het vrijkomen van brandbare gassen.

Brandvertragende veiligheid

In de afgelopen tien jaar is uit verschillende grote onderzoeken gebleken dat de meeste brandvertragers, vooral gehalogeneerde brandvertragers en organische fosforbrandvertragers, in verband worden gebracht met veel problemen op het gebied van het milieu en de menselijke gezondheid. Gehalogeneerde (ook bekend als organohalogne) vlamvertragers bevatten broom of chloor gebonden aan een koolstofmolecuul. Organische fosforbrandvertragers omvatten een fosforatoom gebonden aan een koolstofmolecuul. Stoffen met deze chemische bindingen worden beschouwd als persistente organische verontreinigende stoffen (POP's).

Het is aangetoond dat POP's aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich meebrengen voor zowel mens als milieu. In tegenstelling tot andere chemicaliën worden POP's in het milieu niet afgebroken tot veiligere chemicaliën en blijven ze jarenlang intact en potentieel schadelijk. POP's worden over de hele wereld wijd verspreid in de bodem, de lucht en het water als gevolg van natuurlijke milieucycli. Omdat POP's overal in de natuurlijke omgeving voorkomen, hopen ze zich op in het vetweefsel van levende organismen, inclusief mensen en dieren. Veel mensen en dieren reizen de hele wereld over en verspreiden onbewust POP's overal waar ze in het milieu terechtkomen. Onderzoekers hebben POP's gevonden tot aan de poolcirkel.

Risico's voor de menselijke gezondheid

schildklierkanker
schildklierkanker

Brandvertragers worden op grote schaal gebruikt. Uit een studie gepubliceerd in Environmental Science & Technology is gebleken dat verbindingen waarvan men denkt dat ze in de Verenigde Staten niet langer worden gebruikt vanwege gezondheidsproblemen, nog steeds voorkomen in wiegmatrassen, aankleedkussens en autostoelen. Onderzoekers van de Universiteit van Californië in Berkeley ontdekten dat met elke tienvoudige toename van broomhoudende brandvertragers in het bloed van een moeder het geboortegewicht van haar baby met 115 gram afnam.

Schildklierkanker is de afgelopen 20 jaar met meer dan 270% toegenomen en is een van de tien meest voorkomende vormen van kanker in de Verenigde Staten. Onderzoekers van Duke University hebben ontdekt dat mensen met een hoog geh alte aan broomhoudende brandvertragers in hun huisstof vijf keer zoveel kans hebben om schildklierkanker te ontwikkelen. Volgens verschillende belangrijke dierstudies kunnen bepaalde klassen van brandvertragers, zoals gebromeerde brandvertragers, werken als hormoonontregelende stoffen en de normale schildklierfuncties verstoren.

In 1977 werd gechloreerd Tris, een populaire brandvertrager die in kinderpyjama's wordt gebruikt, geïdentificeerd als kankerverwekkend en mocht het niet meer worden gebruikt. Gechloreerde Tris wordt echter nog steeds vaak aangetroffen zonder waarschuwingslabels in bankkussens en voedingskussens in de Verenigde Staten. De Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) werkt sinds 2004 samen met fabrikanten van polybroomdifenylethers (PBDE's) om het gebruik van PBDE's vrijwillig uit te faseren. PBDE's zijn in verband gebracht met een lager IQ en een vertraagde mentale en fysieke ontwikkeling bij kinderen. Helaas zijn er de afgelopen jaren nieuwe brandvertragers met vergelijkbare chemische structuren als PBDE's op de markt gekomen met onbekende gezondheidsrisico's.

Milieurisico's

Sinds de jaren zeventig zijn brandvertragers tijdens het productieproces aan verschillende commerciële en consumentenproducten toegevoegd of daarna op het product gespoten. Door hun toepassingsproces ontsnappen brandvertragers routinematig als damp of in de lucht zwevende deeltjes die de neiging hebben aan oppervlakken te blijven kleven of zich als stof in de omgeving te nestelen. Eenmaal vrijgekomen kunnen brandvertragers zich ophopen in de bodem, het water en de lucht. Wetenschappers hebben hoge niveaus van PBDE's gevonden bij potvissen en andere arctische dieren die hun tijd doorbrengen op duizenden kilometers afstand van menselijke bronnen, wat erop wijst dat PBDE's en brandvertragers zich via water- en luchtstromingen kunnen verplaatsen.

In de National He alth and Nutrition Examination Survey uit 2004, uitgevoerd door de Centers for Disease Control and Prevent (CDC), ontdekte de CDC dat 97% van de Amerikanen detecteerbare niveaus van brandvertragers in hun bloed had, en dat degenen tussen de 12 en 19 hadden de hoogste niveaus.

Blootstelling verminderen

Helaas zijn brandvertragers overal aanwezig, dus het is onmogelijk om je blootstelling eraan te elimineren. U kunt echter stappen ondernemen om de blootstelling aan giftige brandvertragers te verminderen. Talrijke onderzoeken hebben verschillende klassen brandvertragers in verband gebracht met gezondheidsproblemen op de lange termijn. Het California Childcare He alth Program stelt de volgende eenvoudige stappen voor om uw blootstelling te verminderen:

  • Was uw handen routinematig gedurende de dag, omdat brandvertragers vaak op de handen worden aangetroffen en kunnen worden ingenomen tijdens hand-mondcontact.
  • Verminder het stof in huis door een stofzuiger met een HEPA-filter en een natte dweil te gebruiken.
  • Vermijd met PBDE behandeld schuim. Schuim met het label 'California TB 117' bevat waarschijnlijk schadelijke brandvertragers zoals PBDE's.
  • Beperk het aantal tapijten en gordijnen in uw huis, aangezien de stof waarschijnlijk is behandeld met een brandvertrager.
  • Kies houten meubels of meubels die polyester, dons, wol of katoen bevatten, aangezien deze meestal niet zijn behandeld met brandvertragers.
  • Voorkom dat kinderen elektronische apparaten, mobiele telefoons en afstandsbedieningen in hun mond stoppen, omdat elektronica vaak nog steeds wordt behandeld met PBDE's en andere brandvertragers.
  • Zoek producten, zoals meubels, die zijn vervaardigd zonder vlamvertragers. Houd er echter rekening mee dat etikettering niet verplicht is, zodat u niet zeker weet of de producten vrij zijn van deze chemicaliën, tenzij ze het label 'vrij van vlamvertragers' hebben.

Over brandvertragers

Brandvertragers, ook bekend als vlamvertragers, zijn een chemische stof die wordt gebruikt in commerciële en consumentenproducten, zoals meubels, bouwmaterialen en elektronica, om te voldoen aan de ontvlambaarheidsnormen van de Consumer Product Safety Commission. De federale ontvlambaarheidsnormen werden voor het eerst gecreëerd in de Amerikaanse Flammable Fabrics Act in 1953. Deze wet reguleerde de vervaardiging van licht ontvlambare kleding na een reeks gruwelijke sterfgevallen van verschillende kinderen die rayon droegen in de jaren veertig. De wet werd in 1967 gewijzigd en omvatte meubels, schuim, plastic en andere materialen die worden gebruikt voor kleding en conventionele bouwmaterialen en meubilair.

Tabaksbedrijven die in de jaren tachtig onder druk stonden om een " brandveilige" sigaret te ontwikkelen, hebben het gebruik van brandvertragers gestimuleerd, vooral in meubels, omdat smeulende sigaretten een van de belangrijkste oorzaken van woningbranden zijn. In plaats van geld uit te geven aan de ontwikkeling van een nieuw type sigaret, organiseerden leidinggevenden en lobbyisten van tabaksbedrijven de National Association of State Fire Marshalls en drongen aan op vlamvertragend meubilair. Tegenwoordig worden brandvertragers vaak aangetroffen in elektronica, isolatie van gebouwen, polyurethaanschuim en honderden producten in uw hele huis.

Beperk en bescherm uw blootstelling

Brandvertragers worden over de hele wereld vaak gebruikt in commerciële en consumentenproducten om de ontvlambaarheid van producten te verminderen, en het vermijden van blootstelling is onmogelijk. Om uw kansen op het ontwikkelen van nadelige gezondheidseffecten in verband met brandvertragers te verkleinen, kunt u eenvoudige stappen ondernemen om uw blootstelling aan giftige brandvertragers te beperken.

Aanbevolen: