Groepsactiviteiten voor stressmanagement

Inhoudsopgave:

Groepsactiviteiten voor stressmanagement
Groepsactiviteiten voor stressmanagement
Anonim
groepsactiviteit om stress te verlichten
groepsactiviteit om stress te verlichten

Stress is de interne en externe reactie van een persoon op een element dat uitdagend of potentieel gevaarlijk is. Stress op zichzelf is niet noodzakelijk een slechte zaak. Het kan zelfs een motiverende factor zijn die mensen ertoe aanzet nieuwe hoogten te bereiken wanneer deze zich op een optimaal niveau bevinden.

Stress is echter niet altijd een goede zaak. Het kan ook schadelijk zijn voor zowel uw lichamelijke als geestelijke gezondheid als u er veel last van heeft of als u gedurende langere tijd aan stress wordt blootgesteld. Groepsactiviteiten zijn een manier om met stress om te gaan als het voelt alsof het uit de hand loopt.

5 Stressbeheersingsactiviteiten voor groepen

Stress beïnvloedt mensen op verschillende manieren, afhankelijk van verschillende factoren. Het is waarschijnlijk dat u op een bepaald moment in uw leven een vorm van stress zult tegenkomen. Daarom is het belangrijk om te leren hoe u daarop kunt reageren wanneer dergelijke situaties zich voordoen. Deze stressverminderende groepsactiviteiten kunnen je daarbij helpen.

Activiteit 1: Ga op speurtocht

groepsspeurtocht
groepsspeurtocht

Schatzoeken zijn een leuke manier om groepen in kleinere teams te laten werken, probleemoplossende vaardigheden aan te leren en een beetje vriendschappelijke concurrentie te introduceren.

Doel

Speurtochten kunnen relaties versterken, teamwerk bevorderen en nieuwe leden helpen zich aan te passen. Ze vereisen kritisch denken, creatieve probleemoplossing en vriendschappelijke concurrentie.

Onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer mensen fysiek actief zijn, in diepe concentratie zijn en een of ander risico nemen, er een psychologische flow-toestand optreedt. Tijdens deze flow-toestand rapporteren mensen een hogere productiviteit, een toename van de stemming en een gevoel van ontspanning. Speurtochten bieden alle drie deze componenten: fysieke activiteit door het zoeken naar aanwijzingen, diepe concentratie wanneer ze hints bedenken, en een gevoel van risico door deel te nemen aan competitie.

Ontwerp

Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om het ontwerpen van een speurtocht. Kleinere groepen kunnen als één team strijden voor de uitdaging, terwijl grotere groepen kunnen worden opgesplitst in kleinere teams van twee tot drie personen. Het hebben van teams kan nog een competitief element aan het spel toevoegen.

Vervolgens kun je een reeks raadsels maken die de deelnemers naar de volgende aanwijzing leiden. Of je kunt ze uitdagende taken laten voltooien, zoals het bouwen van een kaartenhuis, voordat ze de volgende aanwijzing kunnen ontvangen. Afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt, kun je een speurtocht houden in een achtertuin, huis of door een hele buurt. Voorbeelden van speurtochtontwerpen zijn:

  • Een lijst met raadsels die leiden naar objecten of locaties waar de volgende aanwijzing verborgen is
  • Een reeks moeilijke taken, zoals het oplossen van een wiskundige vergelijking of kruiswoordpuzzel
  • Deelnemers om hulp laten vragen aan buren/anderen in de gemeenschap
  • Een lijst met objecten binnen een bepaald gebied moeten vinden

Materialen

Afhankelijk van het soort hulpbronnen dat je tot je beschikking hebt, en van het soort speurtocht dat je uitvoert, heb je mogelijk verschillende materialen nodig. Sommige dingen die je mogelijk nodig hebt voor deze activiteit zijn:

  • Een kaart van het gebied waar de speurtocht plaatsvindt
  • Een prijs voor het winnende team
  • Verschillende voorwerpen die de teams kunnen vinden
  • Papier/pen voor het schrijven van aanwijzingen of regels, of een sjabloon voor aanwijzingenbladen

Instructies

Hier is een voorbeeld van een op aanwijzingen gerichte speurtocht.

  1. Bepaal de grenzen en het gebied waarin de jacht zal plaatsvinden. Ga je op jacht in een huis of kantoor? Of kunnen teams zich over een wijk verspreiden? Dit zal je helpen bij het bepalen van de soorten aanwijzingen die je kunt maken, en welke regels je ook wilt opstellen.
  2. Schrijf je aanwijzingen.

    • Je kunt online zoeken naar raadsels en aanwijzingen voor je speurtocht om je een gevoel van inspiratie te geven. Je kunt zelfs aanwijzingen geven over je kantoor/groep, een thema voor je speurtocht kiezen en je aanwijzingen daarop baseren. Je kunt je speurtocht ook moderniseren door sms-berichten te gebruiken om aanwijzingen/updates te verzenden, en van teams te eisen dat ze op elke locatie foto's maken om de volgende aanwijzing te krijgen.
    • Zorg ervoor dat het antwoord op de ene aanwijzing naar de volgende leidt. Als een aanwijzing bijvoorbeeld verborgen is in een stapel handdoeken en plezier in de zon vermeldt, moet de volgende aanwijzing bij een zwembad of loungeruimte worden geplaatst waar mensen van de zon genieten en mogelijk een handdoek nodig hebben.
  3. Het eerste team dat alle aanwijzingen vindt, wint de prijs (en het opscheppen).

Alternatieve methode

Een alternatieve speurtocht kan worden uitgevoerd op zoek naar informatie in plaats van aanwijzingen. Elk team krijgt een identieke lijst met informatie die ze moeten vinden. De lijst kan een zoekopdracht naar objecten of mensen bevatten. Het eerste team dat alle informatie op hun lijst vindt, wint. Enkele voorbeelden van informatie kunnen zijn:

  • Een voorwerp dat je op een speeltuin kunt vinden
  • Iemand wiens naam begint met A
  • Iemand die meer dan twee kinderen heeft
  • Iets dat op een taart hoort

Activiteit 2: Probeer een stressbal te gooien

Stressbal gooien op kantoor om de angst te verminderen
Stressbal gooien op kantoor om de angst te verminderen

Iedereen weet wat stressballen zijn, en misschien heb je er zelfs wel een paar in huis liggen. Onderzoek toont aan dat deze squishy-objecten echt een positief effect hebben op het verminderen van stress. Er zijn manieren om een draai te geven aan de traditionele 'knijp om stress los te laten'-techniek, die een beetje plezier kan brengen in uw stressbeheersingsactiviteiten.

Doel

Deze oefening kan voor elke groep worden gebruikt, groot of klein. Het kan mensen helpen een milde hoeveelheid stress te ervaren in een gecontroleerde omgeving en kan mensen helpen de fysieke sensaties en gevoelens die optreden als ze gestrest zijn, te ervaren en ermee om te gaan. Het kan mensen ook helpen te oefenen met focussen tijdens een stressvolle gebeurtenis, en misschien zelfs wat humor vinden in stressvolle tijden.

Bovendien kunnen deelnemers communiceren en elkaar ondersteunen terwijl de groep tijdens het spel als team stress ondergaat. Deelnemers kunnen deze activiteit ook achteraf individueel en in groepsverband verwerken door het volgende te bespreken:

  • Mindfulness - Mindfulness houdt in dat je in het moment bent, in plaats van stil te staan bij het verleden of je zorgen te maken over de toekomst. Het houdt in dat je actief en bewust aandacht besteedt aan het heden en aan hoe je je voelt, zowel in je lichaam als in je geest. Onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness positieve gezondheidsvoordelen heeft, zoals het verminderen van stress, het verlichten van symptomen van angst en depressie, en zelfs het helpen van mensen om ermee om te gaan. Enkele dingen om te bespreken zijn:.

    • Waar dachten de mensen aan tijdens de oefening?
    • Hebben mensen last gehad van zorgen over de toekomst of piekeren over het verleden?
    • Waar letten mensen op tijdens de activiteit?
  • Multitasking - Mensen geloven dat ze meerdere taken met succes kunnen 'jongleren'. Uit onderzoek blijkt echter dat het uitvoeren van meer dan één taak tegelijk kan leiden tot verminderde nauwkeurigheid, waardoor er meer fouten kunnen optreden en zelfs langzamere prestaties dan wanneer u zich alleen maar op één taak tegelijk concentreert. Het komt erop neer dat niemand meerdere dingen tegelijk kan doen, maar wel één ding tegelijk. Enkele dingen om na de oefening te bespreken zijn:

    • Hoe gemakkelijk de oefening was met één stressbal versus met meerdere.
    • Hoe belangrijk het is om je te concentreren op verantwoordelijkheden als ze voor je liggen
    • Timemanagement gebruiken om doelen te bereiken

Materialen

Je hebt stressballen nodig (maximaal één per groepslid) en een willekeurig aantal deelnemers.

Instructies

  1. Laat iedereen in een cirkel staan.
  2. Eén persoon begint met één bal en gooit deze naar iemand anders in de cirkel. Ze moeten onthouden naar wie ze het hebben gegooid.
  3. Vervolgens gooit de persoon die de toss heeft ontvangen de stressbal naar iemand anders in de cirkel die hem nog niet heeft ontvangen. Dit gaat door totdat iedereen de bal heeft gehad, en het keert terug naar de eerste persoon die begon.
  4. Elke persoon hoeft alleen maar te onthouden naar wie hij de stressbal gooit en van wie hij deze ontvangt. Hierdoor ontstaat een patroon van waar de bal vervolgens naartoe gaat, waarop iedereen in de groep kan anticiperen. Geef de bal in dezelfde volgorde door totdat deze door de groep wordt onthouden en gemakkelijk lijkt te komen.
  5. Introduceer vervolgens meer ballen in de groep. Het patroon en de volgorde van de worpen zullen hetzelfde blijven, maar nu zullen er veel ballen van de ene persoon naar de andere worden gegooid. Dit zal afleiding voor de groep veroorzaken en het zal een grotere uitdaging zijn om te onthouden waar de bal moet worden gegooid en waar de toss vandaan moet komen. Je kunt zoveel ballen aan de cirkel toevoegen als je beschikbaar hebt.
  6. Als ballen vallen of rollen, pak ze dan op en ga door met het patroon totdat iedereen te hard lacht om effectief te kunnen spelen, of totdat er ongeveer vijf minuten voorbij zijn.

Activiteit 3: Groepsgeleide meditatie

groepsgeleide meditatie om stress en angst te verlichten
groepsgeleide meditatie om stress en angst te verlichten

Meditatie wordt al duizenden jaren gebruikt om een dieper begrip van iemands plaats in het universum tot stand te brengen, om fysieke genezing te helpen versnellen en om angst en stress te verlichten. Bovendien toont onderzoek aan dat het het geheugen kan verbeteren, de aandacht kan verbeteren en de stemming van een persoon kan verbeteren. Er zijn veel soorten meditatie, waarvan de meeste in groepen, in vrijwel elke omgeving en met heel weinig apparatuur kunnen worden gedaan.

Begeleide meditatie is een vorm van meditatie waarbij je mentale beelden gebruikt om stress te verminderen. Je kunt één persoon de meditatie laten faciliteren door een meditatiescript te lezen, terwijl andere leden van de groep aan de meditatie deelnemen. Of je kunt een geleide meditatie voor de groep spelen, zodat iedereen samen kan oefenen. De oefening kan nuttig zijn om groepsstress te verminderen, vooral als deze wordt gevolgd door een groepsdiscussie over ieders ervaringen met de activiteit.

Doel

Meditatie kan mensen helpen zich te concentreren op het huidige moment, en een beter begrip te krijgen van hun gedachten en fysieke sensaties rond stressvolle gebeurtenissen. Dit betekent dat het kan helpen het gevoel van zelfbewustzijn van een persoon te vergroten door zijn of haar individuele reacties op stress te herkennen. Het kan mensen zelfs een nieuw perspectief geven op een situatie of probleem waarin ze verstrikt zijn geraakt.

Het kan worden gebruikt als een hulpmiddel om mensen een mentale pauze te geven wanneer ze zich overweldigd voelen, en kan fungeren als een nieuwe oefening om toe te voegen aan hun gereedschapsriem voor stressbeheersing. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de gedeelde ervaring van groepsmeditatie de groepsfocus kan verbeteren, een gedeelde intentie kan creëren en comfort en ontspanning kan bevorderen.

Materialen

Je hebt een begeleid meditatiescript nodig en een comfortabele plek waar groepsleden kunnen zitten of liggen met hun ogen dicht.

Instructies

  1. Stel vóór de meditatie als groep een intentie vast. Over focussen op de ademhaling, de sensaties in het lichaam en het in het huidige moment zijn gesproken.
  2. Laat de groepsleden comfortabel zitten of liggen met de ogen gesloten. Als mensen zitten, herinner hen er dan aan om hun voeten op de grond te plaatsen en rechtop te zitten met hun rug tegen de stoel. Doe de lichten omlaag als je dat wilt.
  3. Laat de facilitator de groep door het begeleide meditatiescript leiden of druk op play tijdens je begeleide meditatie.
  4. Laat de groepsleden enkele ogenblikken na de meditatie ontspannen en terug naar de kamer komen.
  5. Volg met een groepsdiscussie over hun ervaringen tijdens de meditatie.

Activiteit 4: Lachen

groepsactiviteit lachen om stress en angst te verlichten
groepsactiviteit lachen om stress en angst te verlichten

Mensen zeggen vaak dat lachen het beste medicijn is, en als het om stressverlichting gaat, hebben ze misschien wel gelijk. Onderzoek toont aan dat lachen een grote factor is in positief affect, waardoor stress daadwerkelijk kan worden verminderd. Studies tonen aan dat het krijgen van je dagelijkse dosis giechelen feitelijk kan fungeren als een stressbuffer voor de manier waarop mensen stressvolle gebeurtenissen ervaren, en de ernst van stresssymptomen kan verminderen. Dat is zeker iets om over te lachen.

Doel

Lachen zorgt ervoor dat de hersenen dopamine en serotonine produceren, chemicaliën die verantwoordelijk zijn voor gevoelens van geluk, motivatie en pijnverlichting. Door je humeur te verbeteren, kun je door te lachen een ander perspectief op moeilijke situaties krijgen en gemakkelijker contact maken met anderen.

Bovendien verlicht lachen als groep stress en kan het sterkere banden tussen mensen vormen. Deze sterkere banden kunnen een groter gevoel van emotionele steun creëren waar mensen terecht kunnen als ze met een stressvolle situatie worden geconfronteerd. Ze kunnen mensen een gevoel van troost bieden en hen eraan herinneren dat zij niet de enigen zijn die zich af en toe overweldigd voelen door stress.

Materialen

Je hebt materialen nodig die mensen aan het lachen kunnen maken:

  • Een idee voor een grap om familie en vrienden uit te halen
  • Stripverhalen, wenskaarten, grappige citaten of memes
  • Games, zoals charades
  • Moppenboeken of iedereen in de groep een favoriete grap laten vertellen
  • Grappige verhalen met elkaar delen
  • Video's of grappige foto's

Instructies

  1. Laat je groep iets meebrengen of delen waar ze altijd om moeten lachen. Het kan een verhaal of een foto zijn, wat ze maar willen.
  2. Laat iedereen zijn of haar verhaal/item met de groep delen.
  3. Laat de groep profiteren van het gelach van elk lid.

Alternatieve methoden

Je kunt deze alternatieve methoden ook proberen.

  • Zoek een grappige video of film om als groep te bekijken en ga naar het theater of organiseer een filmavond.
  • Laat iedereen een verhaal vertellen over een gênant moment of het grappigste dat hen is overkomen.
  • Laat iedereen een grap of grappig verhaal op een stuk papier schrijven, deze in een pot doen en in een groep samenkomen om ze te delen.
  • Voeg grappige of relevante afbeeldingen toe aan een diavoorstelling.
  • Trakteer je groep op een show in een comedyclub.

Activiteit 5: Dankbaarheid delen

Groepsbijeenkomst om dankbaarheid te delen om stress en angst te verlichten
Groepsbijeenkomst om dankbaarheid te delen om stress en angst te verlichten

Dankbaarheid is het proces van dankbaar zijn voor dingen in je leven die je vreugde of geluk brengen. Het delen van je dankbaarheid binnen de groep is een geweldige manier om de groepsdynamiek te verbeteren en mensen te herinneren aan alle dingen in hun leven die hen gelukkig maken en waar ze dankbaar voor zijn.

Het kan ervoor zorgen dat leden van de groep zich meer met elkaar verbonden voelen door kwetsbaarheid, vooral als sommige leden van de groep dankbaarheid uiten voor sommige van dezelfde aspecten of elementen van hun leven. Het kan mensen er ook aan helpen herinneren dat, hoewel er stressvolle gebeurtenissen in het leven zijn, er ook veel dingen zijn om dankbaar voor te zijn.

Doel

De uiting van dankbaarheid is in verband gebracht met een verbeterd emotioneel welzijn en verminderde stressniveaus. Bovendien hebben sommige onderzoeken aangetoond dat het zelfs kan helpen bij de lichamelijke gezondheid van een persoon en dat een dagelijkse beoefening van dankbaarheid kan leiden tot een verminderd risico op hartziekten. Sommige mensen kunnen verstrikt raken in de negatieve aspecten van hun leven, zoals stressvolle gebeurtenissen of wat ze graag zouden willen hebben, en dankbaarheid helpt deze opdringerige gedachten tegen te gaan.

Er zijn veel manieren om dankbaarheid te oefenen, zoals het maken van een dankbaarheidslijst en het schrijven van opsommingen, het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek of het schrijven van dankbaarheidsbrieven aan mensen in je leven die je liefde en steun bieden. Je kunt deze oefeningen als groep verkennen, of zelfs een dankbaarheidsspelletje "Pictionary" spelen. Het zijn allemaal geweldige manieren om dankbaarheid als groep te oefenen.

Materialen

Je hebt het volgende nodig:

  • Markers of droog uitwisbare markers
  • Timer
  • Twee grote blokken papier op een ezel of twee whiteboards

Instructies

  1. Verdeel in twee teams.
  2. Laat elke speler verschillende dingen op papiertjes schrijven waarvoor hij of zij dankbaar is. Laat de teams vervolgens hun papieren uitwisselen.
  3. Elke speler trekt een stukje papier van de stapel en tekent om de beurt een woord erop. Voor de activiteit kunt u een groot schrijfblok of een whiteboard gebruiken. Vervolgens proberen teamgenoten te raden welk woord of dankbaarheidsitem een speler tekent. Elke ronde geeft het team twee minuten de tijd om te tekenen en te raden.
  4. Beloon één punt voor elke keer dat het team de juiste afbeelding heeft. Het team met de meeste punten wint.

Voordelen van groepsstressverlichting

Mensen gedijen goed in gemeenschappen waar ze voor troost en steun op hun buren kunnen vertrouwen. Mensen kunnen zelf stressbeheersingstechnieken oefenen, maar het kan voor hen nuttiger zijn om deel uit te maken van een groep, omdat ze dan meer over zichzelf en hun reacties op stress te weten komen.

Het lijkt misschien moeilijk om de ontberingen rond stress onder woorden te brengen, omdat het van mensen vereist dat ze kwetsbaar zijn. Als dit jou aanspreekt, ben je niet de enige. Veel mensen vinden het moeilijk om hun relatie met stress te onderzoeken, laat staan om dit met anderen te doen.

Als u deel uitmaakt van een groep, kunt u echter in contact komen met mensen die u verantwoordelijk houden voor uw stressbeheersingspraktijk. Dit kan je helpen vol te houden en kan je er zelfs aan helpen herinneren deze technieken te gebruiken wanneer dat nodig is. Andere voordelen van groepsondersteuning zijn onder meer:

  • Voegt een hulpmiddel toe aan de gereedschapsriemen voor stressmanagement van de deelnemers, die ze kunnen gebruiken wanneer ze met stress te maken krijgen
  • Creëert een gemeenschapsgevoel onder groepsleden door binding en versterking van relaties
  • Zorgt ervoor dat alle groepsleden dezelfde technieken leren en op elkaar kunnen vertrouwen om deel te nemen en deze te oefenen
  • Laat mensen zien dat er verschillende manieren zijn om met stress om te gaan, waarvan sommige zelfs leuk zijn

Het uitvoeren van deze activiteiten als groep heeft als bijkomend voordeel dat het meer steun creëert en mogelijk de motivatie van een persoon om te leren vergroot. Groepsleden kunnen elkaar aanmoedigen om nieuwe vaardigheden aan te leren en kunnen elkaar zelfs helpen bij het oefenen. Als je iets lastigs ervaart, zoals heftige emoties door stress, hoef je dat niet alleen te doen. Het kan geruststellend zijn om te weten dat anderen met dezelfde gedachten en gevoelens worstelen als jij. Ze geven je misschien wel de ondersteuning die je nodig hebt om de veranderingen aan te brengen die je altijd al wilde.

Aanbevolen: