Lesplannen voor stressmanagement

Inhoudsopgave:

Lesplannen voor stressmanagement
Lesplannen voor stressmanagement
Anonim
Tevreden collega's luisteren naar mentorleider in modern kantoor
Tevreden collega's luisteren naar mentorleider in modern kantoor

Stress is een altijd aanwezig onderdeel van het leven dat we allemaal keer op keer moeten ervaren, verwerken en voorbij moeten gaan. Het is belangrijk om een goed begrip te ontwikkelen van copingstrategieën waar u op kunt vertrouwen als u met een uitdaging wordt geconfronteerd. Door deze strategieën te verfijnen, kunt u voorkomen dat u zich overweldigd voelt.

Hoe eerder je een open dialoog rond stress creëert en coping-strategieën begint te verkennen, hoe meer oefening je zult hebben in het opbouwen van veerkracht. Leraren kunnen presentaties over stressmanagement delen met hun leerlingen, supervisors kunnen ze delen met werknemers, en vrijwilligersorganisaties en clubs kunnen ze delen met leden. U kunt deze lesplannen raadplegen om u te helpen de eerste stap te zetten in het delen van belangrijke informatie en bronnen met de mensen om u heen.

Lesplan 1: Herken de tekenen van stress

Voordat iemand kan werken aan het beheersen van zijn stress, moet hij eerst kunnen herkennen wanneer hij deze voelt. Mensen ervaren een grote verscheidenheid aan verschillende mentale, emotionele en fysieke veranderingen wanneer ze zich angstig of overweldigd voelen, wat betekent dat de stressreactie van de een er niet hetzelfde uitziet als die van de ander.

Daarnaast zal dit lesplan een dialoog openen waarmee deelnemers hun kwetsbaarheid kunnen oefenen door precies te vertellen hoe ze zich voelen wanneer ze met een uitdaging worden geconfronteerd. Het kan groepsleden ook helpen te oefenen met respect voor de verschillende ervaringen en emoties van anderen, en actief te luisteren. Het kan deelnemers ook helpen nadenken over hun ervaringen met stress en een geïndividualiseerde lijst met waarschuwingssignalen opstellen om bij te houden wanneer ze zich overweldigd beginnen te voelen.

Sommige manieren om je voor te bereiden op het lesplan zijn:

  1. Kies een dag die voor u en uw groep werkt. Als u bijvoorbeeld leraar bent, kunt u er misschien voor kiezen om een paar weken vóór een grote toets met uw klas aan stressmanagement te werken. Of, als je een steungroep begeleidt, begin dan misschien het gesprek na een moeilijke discussie.
  2. Verzamel vooraf materialen. U kunt altijd aanpassingen maken aan de benodigdheden die u momenteel heeft. Als je bijvoorbeeld geen grote posters of stukjes papier hebt, kun je groepsleden hun antwoorden op post-its laten schrijven en deze aan de muur hangen.
  3. Vind een manier om iedereen aan te moedigen om te delen. Sommige deelnemers hebben mogelijk dezelfde antwoorden op de vragen over het lesplan als andere studenten, en dat is prima. Als iedereen aan de discussie deelneemt, kan dit inclusiever zijn en leiden tot gesprekken met meer impact.
  4. Geef zelf de eerste voorbeelden. Als u een open vraag stelt en niemand reageert meteen, raak dan niet in paniek. Deel een voorbeeld om de vraag die je hebt gesteld te verduidelijken en de bal aan het rollen te helpen.
  5. Maak categorieën voor de reacties, zodat jij en je groepsleden de zaken georganiseerd kunnen houden. Voor dit specifieke lesplan zijn enkele nuttige categorieën fysieke signalen, emotionele signalen en gedragsveranderingen.
  6. Verander aspecten van het lesplan om aan de behoeften van uw groep te voldoen. Als uw deelnemers bijvoorbeeld jonger zijn, kiest u er misschien voor om niet in te gaan op de wetenschap achter de fysieke tekenen van stress. Als uw groepsleden echter geïnteresseerd zouden kunnen zijn in de manier waarop stress het slaappatroon beïnvloedt, geef ze dan zoveel mogelijk informatie.
  7. Doe het jezelf gemakkelijk! Het is niet eenvoudig om vaardigheden op het gebied van stressmanagement aan te leren, en je doet je best om anderen te helpen hun geestelijke gezondheid te behouden.

Lesplan 2: manieren om met stress om te gaan

Zodra uw groep een beter idee heeft van hoe zij kunnen reageren en dingen anders kunnen ervaren wanneer zij met stress worden geconfronteerd, kunt u de focus verleggen naar het daadwerkelijk vinden van manieren om met die veranderingen om te gaan. Het kan nuttig zijn om dit lesplan te gebruiken nadat de eerste discussie over stress is geïntroduceerd bij de groepsleden, maar het kan op elk moment worden gebruikt om mensen te helpen een lijst op te stellen met technieken voor stressbeheersing waar ze terecht kunnen.

Iedereen ervaart stress, of deze nu groot of klein is, wat betekent dat iedereen bereid moet zijn om voor zichzelf te zorgen wanneer zich een stressvolle situatie voordoet. Eén reden waarom stress zo overweldigend kan zijn, is dat mensen vaak geen strategieën hebben om ze te helpen ermee om te gaan. Deze les moedigt groepsleden aan om na te denken over wat hen helpt zich gelukkig en ontspannen te voelen, zodat ze hun copingstrategieën kunnen ontwikkelen.

Sommige manieren om je voor te bereiden op dit lesplan zijn:

  1. Wees voorbereid om het onderwerp stressmanagement aan uw groepsleden te introduceren. Misschien wil je ook onderwerpen als zelfzorg bespreken en uitleggen hoe deze technieken niet egoïstisch zijn, maar juist een hulpmiddel zijn dat deelnemers kunnen gebruiken om voor hun geestelijke gezondheid te zorgen.
  2. Verzamel vooraf materialen. Als je niet over de exacte materialen beschikt, ga je gang en ga creatief aan de slag met de materialen die je al bij de hand hebt. Je kunt plakbriefjes gebruiken, buiten met krijt schrijven, of elke deelnemer op stroken papier laten schrijven en deze aan elkaar plakken om een ketting of groter display te maken.
  3. Moedig iedereen aan om te delen en betrokken te blijven. Dit kan worden gedaan door groepsleden toe te staan hun geschreven antwoorden te versieren met markeringen nadat ze deze met de groep hebben gedeeld, of door een soort beloning te geven als er veel deelname is.
  4. Geef de eerste voorbeelden. Wees niet bang als je krekels hoort nadat je het eerste gespreksonderwerp hebt weggegooid. Schrijf de eerste of twee reacties zelf op om het ijs te breken en de deelnemers een idee te geven van mogelijke reacties.
  5. Benadruk dat er geen verkeerde of dwaze reacties bestaan. Ontspanning kan er voor iedereen anders uitzien, en andere groepsleden kunnen baat hebben bij het uitproberen van onconventionele strategieën waar ze nog niet eerder aan hebben gedacht. Je kunt dit demonstreren door enkele van je voorbeelden uniek en leuk te maken.
  6. Categoriseer de reacties om alles georganiseerd te houden. Vooral voor dit lesplan zou het nuttig kunnen zijn om de technieken voor stressbeheersing in categorieën op te delen, zoals ontspanningstechnieken, fysieke activiteit, voeding, nuttige slaaphygiëne, het stellen van doelen en manieren om te communiceren.

Lesplan 3: Oefen een groepsontspanningstechniek

Voor deze les kunt u de lijst met stressbeheersingsactiviteiten gebruiken die uw groep al heeft bedacht uit de vorige activiteit in Lesplan 2. Of u kunt aan het eind van een bijeenkomst een reeks reacties verzamelen, of maak een lijst met veelvoorkomende coping-strategieën op basis van online bronnen of uw persoonlijke ervaring.

Het kan voor deelnemers moeilijk zijn om tijd te vinden om thuis in hun eigen tijd stressbeheersingstechnieken te verkennen. Deze activiteit geeft deelnemers echter de kans om enkele van de ontspanningstechnieken waarover ze hebben gebrainstormd daadwerkelijk te oefenen met hulp van een facilitator en andere groepsleden die de techniek misschien ook voor het eerst proberen. Hoe meer technieken deelnemers oefenen, hoe meer hulpmiddelen ze kunnen gebruiken als ze met een stressvolle situatie worden geconfronteerd.

Sommige manieren om je voor te bereiden op dit lesplan zijn:

  1. Laat de groepsleden de week ervoor stemmen over welke stressmanagementactiviteit ze willen proberen. U kunt meerdere activiteiten op het gebied van stressbeheersing verkennen door er één per week te plannen, of korte sessies aan het einde van elke dag als u deelnemers vaker ziet.
  2. Verzamel vooraf materialen. Er zijn verschillende variaties en aanpassingen die u voor elke copingstrategie kunt gebruiken. Als de huidige strategie waarop u zich richt bijvoorbeeld creatieve uitlaatkleppen is, kunt u groepsleden op papier laten kleuren, een tekening maken of buiten met krijt tekenen. Gebruik alle materialen die je bij de hand hebt of waarvan je denkt dat ze het beste zijn voor de groepsleden.
  3. Laat de deelnemers vooraf bij zichzelf inchecken. Groepsleden kunnen hun stressniveau op tien beoordelen voordat ze de activiteit proberen. Zorg er vervolgens voor dat ze na de activiteit hun stressniveau beoordelen. Je kunt zelfs een catalogus met copingstrategieën maken of afdrukken, die groepsleden kunnen gebruiken om de verschillende copingstrategieën met elkaar te vergelijken en te ontdekken welke voor hen het beste werkt.
  4. Raad de groepsleden aan om thuis een aantal coping-strategieën uit te proberen. Sommige stressmanagementactiviteiten werken om de een of andere reden niet goed bij groepen. Je kunt bijvoorbeeld geen groot groepsbubbelbad organiseren of een hete yogastroom leiden. Je kunt de deelnemers echter nog steeds aanmoedigen om deze activiteiten zelf uit te proberen en hun ervaringen met de groep te delen.
  5. Laat groepsleden de verschillende technieken bijhouden die ze hebben geprobeerd door een lijst te maken of de bijgevoegde catalogus met copingstrategieën te gebruiken. Dit logboek helpt groepsleden ontdekken welke technieken het beste werken om hun individuele stressniveau te verlagen.

Met behulp van deze lesplannen kunt u een betekenisvolle leeromgeving creëren voor uw leerlingen, clubleden en iedereen die u les wilt geven over stressmanagement. Deze lessen geven deelnemers de vaardigheden die ze nodig hebben om kalm te blijven tijdens tests, hun doelen te bereiken en te herstellen van alle stressoren die ze in hun dagelijks leven tegenkomen.

Aanbevolen: