Meubelmerken identificeren

Inhoudsopgave:

Meubelmerken identificeren
Meubelmerken identificeren
Anonim
Stickley meubellabel
Stickley meubellabel

Het identificeren van antieke, verzamelbare en vintage meubelen kan ingewikkeld zijn. Hoewel er geen eenvoudige trucs bestaan, is een manier om met de identificatie te beginnen vertrouwd te raken met meubellabels en markeringen. Niet al het meubilair was gemarkeerd toen het werd gebouwd, maar als je weet waar je naar op zoek bent, kunnen markeringen je helpen het meubelstuk in een bepaalde periode en stijl te plaatsen.

Wie heeft de labels gebruikt?

Meubellabels en -merken worden al sinds de 19e eeuw gebruikt, en het aantal merken dat er bestaat is verbijsterend - in zijn boek Arts and Crafts Shopmarks schrijft auteur Bruce E. Johnson merkte op dat alleen al in de Arts & Crafts-beweging tussen 1895 en 1940 meer dan 1.300 merktekens (of ‘winkelmerken’) werden gebruikt door kunstenaars en meubelmakers, en dat omvat niet de merktekens van de honderden andere meubelmakers. Het kan dus veel tijd en onderzoek vergen om te bepalen wie uw meubels heeft gemaakt.

Er zijn veel soorten markeringen (inclusief handgeschreven handtekeningen), maar er zijn over het algemeen vier verschillende groepen die hun meubels markeren:

  1. De meubelmaker met een winkel gebruikte vaak papieren etiketten of zelfs metalen plaatjes met de naam van de winkel. Deze kunnen moeilijk te zien zijn, omdat de maker ze mogelijk buiten de afgewerkte oppervlakken heeft verborgen. Bij één sneeuwschoenstoel zat het label onder de gebogen houten armleuning van de stoel. Het label was door de jaren heen donkerder geworden, en pas toen de stoel ter reparatie werd opgestuurd, vond de stoelmaker het label - en realiseerde hij zich dat de stoel 50 jaar eerder door zijn vader was gemaakt!
  2. De fabrikant waartoe grote of regionale meubelbedrijven behoren, zoals de Old Hickory Furniture Company in Indiana.
  3. De detailhandelaar, die showrooms vol meubels van fabrieken ergens anders kocht, maar de meubels identificeerde als 'van hen'. Dit gebeurde het vaakst bij winkels als Montgomery Ward of Sears, Roebuck & Company.
  4. Industriegroepen, zoals de Mahogany Association, die het gebruik van bepaalde houtsoorten promootte. Deze labelvoorbeelden stammen uit de jaren dertig, toen een nieuw label werd ontwikkeld dat niet gemakkelijk losliet.

Natuurlijk kunnen vervalsers gedrukte labels gebruiken en minder waardevolle meubels identificeren als gemaakt door een bedrijf met een goede reputatie. Dit gebeurt met Arts & Craft-meubels van Gustave Stickley, met namaakartikelen met "reproductie" -stickers die online kunnen worden gekocht. Het is duidelijk dat u net zo vertrouwd moet zijn met de labels als met het meubilair voordat u koopt.

Identificeer uw meubels

Er zijn duizenden winkelmerken, labels en tags beschikbaar, dus waar moet je beginnen met het identificeren van een specifiek merk? De volgende bronnen zullen helpen:

  • Identificeer de leeftijd van uw meubels. Is het 19e of 20e eeuw? Laat-Victoriaanse, Art Nouveau of Deco? Er zijn veel uitstekende identificatiegidsen voor meubels op de markt die u zullen helpen uw meubels op een tijd en plaats te lokaliseren.
  • Speciale gidsen voor bepaalde regio's zijn ook uitstekende bronnen, zoals dit boek over de meubelfabrikanten in Grand Rapids.
  • Gebruik bedrijfsarchieven voor onderzoek. Sommige oudere bedrijven, zoals Old Hickory Furniture, hebben geschiedenis- en identificatiehulpmiddelen online.
  • Sommige antiekhandelaren die gespecialiseerd zijn in een bepaald type meubilair, hebben informatie op internet, zoals bij dit Haywood Wakefield-meubilair.
  • Zoek oude bedrijfscatalogi. Sears, Roebuck en Montgomery Ward behoren tot de beroemdste catalogusbedrijven en verkochten veel meubellijnen. Sears biedt deze gids aan om hun oudere catalogi te vinden, en misschien wilt u dit raadplegen op online veilingsites.
  • Veilinghuizen, zoals Christie's, bieden online gidsen voor meubelidentificatie aan, samen met enkele voorgestelde waarden, zoals voor Amerikaans meubilair.

Op zoek naar labels en markeringen

Meubelmerken kunnen mysterieus zijn als je er een vindt, en soms is de zoektocht net zo raadselachtig. Mogelijk vindt u alleen de schaduw van een papieren etiket dat lang geleden is losgeraakt of een metalen plaatje dat is overschilderd. Zoek naar markeringen op:

  • De binnenkant of zelfs de onderkant van laden, een populaire plek voor etiketten of ingebrande markeringen. Een getal kan de stijl, de maker of zelfs een patent dat aan het bedrijf is verleend, aangeven.
  • De achterkant van het meubilair. Sommige fabrikanten gebruikten goedkoper hout op de achterkant van een bureau en plaatsten het label daar, waar het de afwerking niet zou beschadigen.
  • De onderkant van meubels, vooral aan de zij- of achterkant, waar mogelijk een metalen plaatje is bevestigd.

Labellijsten voor identificatie

Er zijn veel handleidingen online voor de identificatie van labels en meubelmarkeringen, waaronder:

  • Arts and Crafts meubelmakers en hun merken zijn te vinden bij Arts and Crafts Collector.
  • Worthpoint heeft online een Marks & Patterns-bibliotheek, waarin veel meubelmakers zijn opgenomen.
  • Meubelexpert en historicus Fred Taylor somt en toont veel meubelmarkeringen, inclusief gedetailleerde close-ups en plaatsing.

Heb geduld

Het identificeren van meubelmakers kan tijdrovend en vervelend zijn, maar het eindresultaat is het verhaal. Weten waar uw antiek vandaan komt, wie het heeft gemaakt en zelfs waarom, zal een nieuwe dimensie toevoegen aan het verzamelen van en leven met antiek.

Aanbevolen: