Wat is Raksha Bandhan? Onder de loep

Inhoudsopgave:

Wat is Raksha Bandhan? Onder de loep
Wat is Raksha Bandhan? Onder de loep
Anonim
Vrouw die rakhi aan de hand van haar broer koppelt
Vrouw die rakhi aan de hand van haar broer koppelt

Raksha Bandhan is een hindoefestival dat de gezinswaarde van kinderlijke verantwoordelijkheid belichaamt. Het is een eeuwenoude traditie om de relatie tussen broer en zus te eren, en symboliseert zijn gelofte om haar te beschermen. Lees meer over deze feestelijke feestdag en hoe u kunt deelnemen aan vieringen.

Wat is Raksha Bandhan?

De term Raksha Bandhan betekent 'band van bescherming'. Het komt van het Sanskrietwoord rakhi, een soort armband of amulet gemaakt van draad, dat zusters om de polsen van hun broer binden uit dankbaarheid voor de bescherming ervan.

Broer en zus vieren Raksha Bandhan
Broer en zus vieren Raksha Bandhan

In de Noord-Indiase deelstaat Punjab begon Raksha Bandhan als een manier om de band tussen groepen mensen te symboliseren. Omdat het een grensstaat is, vocht Punjab vaak tegen naburige legers. Daarom symboliseerde Raksha Bandhan vooral de band tussen het Punjabi-leger en de bevolking van de staat die het beschermde. Na verloop van tijd werd het festival in Punjab ook een manier om de broer-zusband te vieren.

Oorsprong van Raksha Bandhan

Er zijn verschillende verhalen over hoe Raksha Bandhan begon. Eén verhaal komt uit het Indiase epos The Mahabharata. Heer Krishna (een incarnatie van de god Vishnu) snijdt zijn vinger af, dus Draupadi, zijn neef, scheurt een strook van haar sari om de wond te verbinden. Daarna belooft Krishna haar de gunst terug te geven.

Een ander verhaal is dat van Heer Indra. Omdat hij op het punt stond verslagen te worden tijdens de oorlog tussen de goden en demonen, vroeg hij zijn goeroe, of adviseur, Brihaspati om hulp. Brihaspati droeg hem op een heilige draad om zijn pols te binden. Indra's vrouw, Indrani, bond de draad om Brihaspati's pols en als gevolg daarvan wonnen de goden.

Nog een ander verhaal is dat van Bali, een demonenkoning. Hij vroeg Heer Vishnu om zijn koninkrijk te bewaken en dus verliet Vishnu zijn verblijfplaats om in het paleis van Bali te verblijven. Daartegenover vermomde Vishnu's vrouw zich, ging naar het paleis van Bali en bond een draad om Bali's pols. Nadat Bali had onthuld wie ze was en waarom ze daar was, werd ze geraakt door haar liefde voor haar man en vroeg ze Vishnu om met haar naar zijn huis terug te keren.

Voorbereidingen voor Raksha Bandhan

Raksha Bandhan vindt plaats op de volle maan tijdens Sravana, de vijfde maand van de hindoeïstische maankalender. Dit jaar v alt Raksha Bandhan op 22 augustus 2021.

Viering van Raksha Bandhan
Viering van Raksha Bandhan

Voorafgaand aan de ceremonie, voordat de volle maan opkomt, verzamelt de zuster een aantal spullen die nodig zijn voor het Raksha Bandhan-ritueel:

  • Rakhi-draden (zijden draden van rood en goud)
  • Kumkum-poeder (wat in het midden van het voorhoofd wordt geplaatst)
  • Diya (een lamp die wordt gebruikt bij rituelen)
  • Agarbattis (wierookstokjes)
  • Snoepjes

Deze items die ze op een groot bord verzamelt, worden thali genoemd.

De Raksha Bandhan-ceremonie

Het doel van Raksha Bandhan is het vernieuwen en versterken van de kinderlijke band van vrede en liefde. Ten eerste brengen alle leden van de familie offers aan hun goden. Vervolgens, terwijl ze de Rakhi om de pols van haar broer bindt, zingt de zuster een gebed en markeert zijn voorhoofd met Kumkum-poeder. Ze bidt voor zijn gezondheid en hij beantwoordt het gevoel door te beloven haar te beschermen.

Tijdens de ceremonie worden ook heilige verzen uit hindoegeschriften gesproken. Zodra de zus de Rakhi heeft vastgebonden, stopt ze traditioneel iets zoets in de mond van haar broer. In ruil daarvoor geeft hij haar een geschenk.

Doe mee aan Raksha Bandhan

De gevoelens van Raksha Bandhan maken het tot een jubelende tijd. Het is gebruikelijk om kaarten, snoepjes, bloemen of kleine cadeautjes aan familie en vrienden te geven. Je zou zelfs een themafeest kunnen geven voor Raksha Bandhan. Kies traditionele Indiase muziek speciaal voor de gelegenheid, kleed je in traditionele Indiase kleding en moedig je gasten aan om de Bun Thun Chali-dans te proberen.

Rakhi-armbanden

Je kunt je eigen Rakhi-armbanden maken met aan elkaar gebonden draad of lint. Voor iets uitgebreiders versier je met kralen.

Puja thali in Raksha Bandhan
Puja thali in Raksha Bandhan

Snoepjes

Zoals bij alle festivals wordt Raksha Bandhan gevierd met eten, zowel hartig als zoet, vergelijkbaar met eten tijdens Diwali. Er zijn veel traditionele gerechten en elke familie heeft zijn eigen favorieten. Snoepgoed, dat noten en aromatische kruiden bevat, kan thuis worden bereid en is een gewaardeerd geschenk. Misschien vind je het leuk om enkele recepten uit te proberen.

Wenskaarten

Hindoefamilies hebben vrienden en familieleden die over de hele wereld wonen, dus het is nu gebruikelijk om kaarten te sturen om hen een gelukkige Raksha Bandhan te wensen. Je kunt ook een assortiment Raksha Bandhan-kaarten online e-mailen.

Bloemen

Geen enkel festival zou compleet zijn zonder kleurrijke bloemen. Ze worden gebruikt om het huis te versieren en als cadeau te versturen. Zelfgemaakte bloemen, gemaakt van helder vloeipapier, fleuren een huis ook op met levendige kleuren.

Vier liefdevolle banden

De gevoelens die via Raksha Bandhan worden geuit, zijn die van het onderhouden van familiebanden. Jij kunt meedoen en het ook vieren door de banden die je hebt met je vrienden en familie te eren. Gastvrijheid komt ook veel voor in de hindoeïstische cultuur. Nodig de mensen van wie je houdt uit en geef ze kleine cadeautjes en snoepjes om je genegenheid en dankbaarheid te uiten.

Aanbevolen: