Decoreren met zichtbare balkenplafonds

Inhoudsopgave:

Decoreren met zichtbare balkenplafonds
Decoreren met zichtbare balkenplafonds
Anonim
Blootliggende balken aan het plafond
Blootliggende balken aan het plafond

Blootliggende balken zijn opvallende architectonische kenmerken die diepte en drama aan de plafonds geven. Plafondbalken zijn te vinden in vrijwel elke huisstijl, van rustiek tot modern, en het is gemakkelijk in te zien waarom deze look zowel bouwers als huiseigenaren blijft bekoren.

Licht en eigentijds

Woonkamer met witte balken
Woonkamer met witte balken

Geef zichtbare plafondbalken een eigentijdse stijl door ze in dezelfde kleur als het plafond te schilderen. Het plafond zal nog steeds een gestructureerde, driedimensionale uitstraling hebben met een subtieler effect. Gebruik voor een vleugje contrast een donkerdere tint of een lichtere tint van dezelfde kleur, zoals wit en crème. Door de balken wit te verven, lijken ze lichter en wordt de hele kamer lichter.

Donker en dramatisch

Donkere en dramatische woonkamer
Donkere en dramatische woonkamer

Plafondbalken die in diepe, rijke tinten bruin, roodbruin of zwart zijn gekleurd of geschilderd, vormen een schril contrast met witte muren en plafonds. De lijnpatronen die ze creëren trekken meteen de aandacht en brengen hoge gewelfde of kathedraalplafonds in beeld met warmte en karakter. Creëer een eenheidslook in een kamer met donkergekleurde plafondbalken door houten meubels, houten vloeren, wandbekleding of kasten met dezelfde diepe houttinten toe te voegen.

Beadboard en balken

Balken met beadboardpanelen
Balken met beadboardpanelen

Voeg nog meer textuur en patroon toe aan een plafond met zichtbare balken door beadboardplanken tussen de balken te plaatsen. Deze klassieke cottage-look kan op verschillende manieren worden bereikt en met vrijwel elk type zichtbare balken, van kokerbalken tot volledige spanten.

Verf de lambrisering en de balken wit voor een strakke, eigentijdse uitstraling of laat het hout in een natuurlijke kleur en verzegel het met een blanke lak. Honingkleurige beadboard-planken contrasteren prachtig met de donkerder gebeitste plafondbalken. Wees niet bang om wat kleur te proberen op beadboard-plafondplanken, vooral in de keuken. Gedempt blauw of groen ziet er prachtig uit tegen natuurlijke houten plafondbalken.

Industriële chique balken

Rustiek industrieel met hanger
Rustiek industrieel met hanger

Blootliggende architecturale elementen passen perfect bij de industrieel-chique designtrend. Houten plafondbalken en pijpen geven een rauw randje aan chique stedelijke decoraties en ultramoderne interieurs. Stalen plafondbalken geven een industriële twist aan een elegante eetkamer. Maak de look compleet met een eettafel van schuurhout of teak, stalen eetkamerstoelen en een rustieke smeedijzeren kroonluchter.

Spoorlampen die naast of op zichtbare balken worden geïnstalleerd, vormen een prachtig chique accessoire, net als hanglampen in industriële stijl die aan ruwe of onafgewerkte houten plafondbalken hangen.

Balken met natuurlijke of aardse elementen

Woonkamer met natuurlijke elementen
Woonkamer met natuurlijke elementen

Creëer de natuurlijke uitstraling die zichtbare houten balken aan een kamer geven door ze te combineren met andere natuurlijke materialen. Stenen vloeren of wandpanelen van steenfineer zorgen voor een aardse sfeer in een kamer met houten balken aan het plafond – maak het nog gezelliger met tapijten van imitatiebont of bontdekens die over meubels zijn gedrapeerd. Let op de kleuren in balken met natuurlijke houttinten en breng daarbij passende natuurlijke elementen aan. Stoelen of manden gemaakt van zeegras passen goed bij blonde of honingkleurige balken gemaakt van grenen of eikenhout.

Bruine lucifergordijnen passen perfect bij donkergekleurde balken en witgepleisterde muren. Muren kunnen worden getextureerd met speciale verven zoals Behr's Venetiaanse pleister, aangebracht met een troffel. Verfadditieven kunnen ook een steenachtige textuur produceren, of je kunt een neptextuur toevoegen met een kleurwassing. Voeg een beetje karakter toe aan de houten balken die onder het plafond hangen, met daarbovenop geplaatste decoratieve geweven manden. Breng terracotta vloertegels aan voor een mediterraan gevoel.

Zachtere looks met balken

Badkamer balken met een dakraam
Badkamer balken met een dakraam

Wit-op-wit kleurenschema's maken kamers helder, zacht en vrouwelijk. Ruwe, knoestige natuurlijke houten balken brengen een vleugje mannelijkheid en verrijken de ruimte met een warme, ruige textuur. Demp de ruige randen van de kamer met lagen textiel, zachte meubels en vloeiende stoffen. Bloemen, porseleinen vazen en de delicate rondingen van Franse meubels zien er uiterst charmant uit onder rustieke houten balken.

  • Verzacht het uiterlijk van plafondbalken en lambrisering door een of twee dakramen toe te voegen.
  • Compleet met lichtgekleurde houten balken in een geheel witte keuken met lichtgekleurde of verweerde houten vloeren.
  • De zilvergrijze tinten van teruggewonnen schuurhouten planken vormen een prachtige accentmuur die prachtig past bij klassieke witte muren en lichtgekleurde houten plafondbalken.

Voel je niet buitengesloten

Als je huis geen zichtbare balken heeft en je hebt besloten dat je ze wilt hebben nadat je hebt gezien hoeveel warmte en karakter ze aan een kamer kunnen toevoegen, bel dan geen aannemer om je plafond eruit te trekken. Decoratieve plafondbalken gemaakt van hout en andere lichtgewicht materialen kunnen op uw bestaande plafond worden geïnstalleerd en geven de kamer een geheel nieuwe stijl.

Aanbevolen: