Korenbloemen: alles wat u moet weten

Inhoudsopgave:

Korenbloemen: alles wat u moet weten
Korenbloemen: alles wat u moet weten
Anonim
Lage hoekmening van een veld met korenbloemen tegen de blauwe lucht in de zomer
Lage hoekmening van een veld met korenbloemen tegen de blauwe lucht in de zomer

Korenbloemen (Centaurea spp.) zijn kleine, vrij bloeiende eenjarige planten met prachtige hemelsblauwe bloemen. De korenbloemplant is gemakkelijk te kweken door middel van zaad en vormt een duurzame snijbloem, die zelfs de blauwe kleur behoudt als hij wordt gedroogd.

Feiten over korenbloemen om uit zaad te groeien

Korenbloemzaad is overal verkrijgbaar in tuincentra en zaadcatalogi, waar het gewoonlijk vrijgezellenknop wordt genoemd en af en toe onder andere namen, zoals bromvliegbloemen. De korenbloem is een eenjarige bloem die ideaal is voor een zomerse bloementuin en afhankelijk van de variëteit 1 tot 1 meter hoog kan worden. Als jaarlijks exemplaar is het geschikt voor alle USDA-zones.

Identificeer eigenschappen van een korenbloembloem en -planten

Het korenbloemblad is spichtig en onopvallend. Het is samengesteld uit 2,5 cm lange, lancetvormige bladeren. Korenbloemplanten worden voornamelijk gekweekt vanwege de blauwe bloemen. De korenbloembloem is een rond cluster van één tot twee inch met talloze kleine bloemen. De blauwe bloemen bloeien van de vroege zomer tot de eerste herfstvorst.

Hoe korenbloemzaden planten

In het voorjaar kan korenbloemzaad direct in de tuin worden gezaaid zodra de grond kan worden bewerkt. Korenbloemplanten zijn niet kieskeurig als het om de grond gaat, maar hebben er baat bij als er wat compost in het plantgebied wordt verwerkt. Je moet de zaden ongeveer een halve centimeter diep en vijftien centimeter uit elkaar planten op een zonnige of gedeeltelijk zonnige locatie. Nadat de zaden zijn ontkiemd, dunt u de zwakkere zaailingen uit, waarbij u de rest ongeveer 30 cm uit elkaar laat.

Hoe u soorten korenbloemen kunt gebruiken in uw landschapsontwerp

Korenbloemen worden doorgaans gecombineerd met andere eenjarige bloemen of gemengd met grotere meerjarige soorten als aantrekkelijk vulmiddel. Je kunt ze planten in bloemenweiden, cottagetuinen en vaste plantenborders. Korenbloemen zijn een van de beste soorten om in bedden voor snijbloemen op te nemen.

Korenbloemvariëteiten opnemen in wilde bloemenmixen

Als je korenbloemzaden met wilde bloemen wilt zaaien, kun je eenvoudig korenbloemzaden toevoegen aan een wilde bloemenmix. Je kunt de gemengde zaden vervolgens over een groot gebied verspreiden.

weide met wilde bloemen
weide met wilde bloemen

Verzorging van korenbloemplanten

Korenbloemen zijn planten die weinig onderhoud nodig hebben, hoewel ze wel regelmatig moeten worden bewaterd om de hele zomer door te kunnen gedijen. Het verwijderen van de bloemen als ze vervagen, zal herhaling van de bloei bevorderen. Tegen het einde van de herfst kunnen de gebruikte stengels worden uitgetrokken of op de grond worden gesneden.

Laat korenbloemen zichzelf zaaien

Hoewel korenbloemen eenjarige planten zijn, zaait deze bloem zichzelf uit. Wanneer u een perk of veld aanlegt, zullen korenbloemen zichzelf jaar na jaar uitzaaien. Als je aan het einde van het groeiseizoen enkele zaadkoppen op de planten laat drogen, zullen ze volgend jaar zelf zaaien voor meer korenbloemen. De bloemen moeten mogelijk zelfs worden uitgedund om overbevolking te voorkomen.

Korenbloemplagen en ziekten

Plagen en ziekten van korenbloemen zijn van ondergeschikt belang. Bladluizen kunnen verschijnen, maar worden zelden een plaag en kunnen worden verwijderd met een scherpe waterstraal of een insectendodende zeepspray.

Korenbloemziekten

Echte meeldauw kan voorkomen op hete, vochtige plaatsen en kan het beste worden bestreden door planten die ernstig geïnfecteerd raken te vernietigen om verspreiding ervan te voorkomen. Je wilt overbevolking voorkomen en de bloemen te dicht bij elkaar laten groeien, omdat dit kan leiden tot stengelrot of stengelroest.

Korenbloemplant Medicinale doeleinden

Korenbloem wordt af en toe gebruikt voor medicinale doeleinden, vooral de bloemen, die als oogspoeling worden gebruikt. Als je voor dit doel korenbloem kweekt, gebruik dan de gewone soort (Centaurea cyanus) in plaats van een van de hybride cultivars, en oogst de bloemen 's morgens vlak nadat ze zijn geopend. Hierdoor kun je de meeste voedingsstoffen en energieën uit de plant oogsten.

Korenbloemvariëteiten voor tuinen

Cornflower is ontwikkeld tot een aantal benoemde cultivars en hybriden die naast de traditionele blauwe vorm ook verschillende kleuren bieden. Door verschillende kleuren in één planting te mengen, worden de kleuren effectiever.

  • 'Burgundy Beauties' is een mengsel van dieppaarse en witachtige bloemen op planten van ongeveer een meter hoog.
  • 'Dwarf Blue Midget' is een blauwbloemige vorm die slechts 30 cm hoog wordt.
  • 'Florence Mix' is ook slechts 30 cm groot en heeft een mix van witte en roze bloesems.
  • 'Almost Black' heeft diep paars-bordeauxrode bloesem op planten tot een meter hoog.
  • 'Gold Bullion' heeft gouden bladeren met kastanjebruine lavendelkleurige bloemen in het midden, en de plant wordt wel 60 cm hoog.
  • 'Amethyst Dream' heeft bloemen die diep paars zijn en de plant wordt wel 50 cm hoog.
vrijgezellenknopen mix
vrijgezellenknopen mix

Kies korenbloemen om in je tuin te laten groeien

Korenbloemen zijn niet groot en spectaculair, maar ze zijn felgekleurd en zien er vrolijk uit. Korenbloemen zijn van onschatbare waarde als snijbloemen en een ideale aanvulling voor uw verwilderde weidebeplanting.

Aanbevolen: