West-Indische stijl woondecoratie

Inhoudsopgave:

West-Indische stijl woondecoratie
West-Indische stijl woondecoratie
Anonim
West-Indië woonkamerontwerp
West-Indië woonkamerontwerp

Beïnvloed door het tropische klimaat en de multinationals die zich op de eilanden vestigen, draait de West-Indische decorstijl helemaal om koel blijven. Terwijl Britse, Franse en Nederlandse kolonisten wat huisdecoratie en meubels meebrachten, leerden ze al snel van de lokale bevolking hoe ze huizen moesten ontwerpen. Dit betekende dat we moesten leren welke houtsoorten en andere materialen het beste waren voor het vochtige klimaat. Het resultaat was een gemengde koloniale stijl die duidelijk bekend staat als West-Indië.

Twee essentiële decoratieartikelen

Er zijn twee benodigdheden nodig bij het creëren van elk West-Indië-decorschema om ervoor te zorgen dat de huiseigenaren van een comfortabele levensstijl kunnen genieten. Het leven zonder plafondventilatoren en klamboes zou ondraaglijk zijn.

Plafondventilatoren

hemelbed met klamboe
hemelbed met klamboe

Een paar andere kenmerken die het leven in de tropen comfortabeler maakten, waren onder meer plafondventilatoren die met een handslinger werden gedraaid en gemaakt van bamboe, geweven vlechtwerk van zeegrassen of stroken geweven rotan.

Muggengaas

Muggengaas is een must voor elke comfortabele nachtrust. Deze wordt over een baldakijn of hemelbed gedrapeerd. Als je geen van beide bedstijlen hebt, kun je deze look creëren met een gaas dat aan het plafond wordt bevestigd en aan een klein rond frame hangt.

Materialen gebruikt in West-Indische decor

De handelsroutes waren al vóór de koloniale periode goed ingeburgerd. Het meubilair in West-Indië weerspiegelde deze eclectische vermenging van invloeden uit andere culturen, zoals China, India, Afrika, Zuidoost-Azië en natuurlijk het Caribisch gebied.

Lokale bossen voor huizen en meubels

Vanwege de hoge luchtvochtigheid is de West-Indische stijl sterk afhankelijk van de lokale bossen die op de eilanden voorkomen, zoals mango, mahonie en teak. Deze houtsoorten absorberen het vocht en zorgen ervoor dat het hout overeenkomstig kan uitzetten en krimpen. Er werden ambachtslieden ingezet om meubels te maken volgens Europese ontwerpstijlen.

Verwerk deze houtsoorten en de West-Indische stijl bijvoorbeeld in een keukenkastontwerp.

Gebruik van grassen, riet, bamboe en planten

geweven meubels
geweven meubels

Sisal, rotan en verschillende grassen, zoals zeegras, waren steunpilaren bij de bouw van huizen en meubels. Bijvoorbeeld:

  • Sisalmatten bedekt met mahonie-, teak- en bamboevloeren.
  • Rotan meubelen en geweven manden van zeegras waren alledaagse voorwerpen in een West-Indisch huis.
  • Het oude Egyptische ontwerp waarbij riet werd gebruikt om rieten meubels te maken, werd enorm gewaardeerd in West-Indië.

Grasjes werden vaak gemengd met de houten meubels om unieke ontwerpen te creëren.

  • Dit zijn zeer populaire West-Indische keuzes voor hoofdeinden en andere meubelstukken.
  • Geweven manden waren een waardevol handelsartikel voor het vervoeren van allerlei soorten gewassen en huishoudlinnen en dienden ook als noodzakelijke opslag.
  • De grassen werden ook in het meubilair gebruikt als stokjes voor de zittingen en rugleuningen van stoelen.

Kleuren, stoffen en raambekleding

Om een authentiek West-Indisch decor na te bootsen, moet je de juiste combinatie van kleuren, stoffen en raamdecoratie gebruiken. Deze drie speelden niet alleen een cruciale rol in de esthetiek, maar ook in het comfort van deze zeer warme en vochtige omgeving.

Kleuren van West-Indië

De huizen in West-Indië waren vaak wit, gebroken wit of bleke kleuren geschilderd, zoals groen, geel en blauw. Bleke kleuren brachten een gevoel van openheid, licht en luchtigheid over en schilderden mooi over gestuukte muren. De lichte kleuren waren essentieel voor een gevoel van koelte in een zeer warm klimaat.

Deze lichte tinten dienden ook om de donkere houttinten van vloeren en meubels te compenseren. Dit contrast tussen licht en donker creëerde een scherpe en aangename stijl die doet denken aan het West-Indische decor. Als uw huis geen stucwerkmuur heeft, kunt u kunststucwerkmuren maken met verschillende verfproducten.

Patronen en stoffen die ademen

Het lokale gebruik van koraal- en kob altkleuren werd ook omarmd en benadrukt met even schitterende en kleurrijke stoffen. Keuzes variërend van fijne zijde en chintz tot katoen en linnen zijn populair. Bloemenpatronen en exotische tropische plantenprints waren vooral populaire keuzes voor meubels, gordijnen, plaids, kussens en beddengoed.

Deze twee verkopers hebben mogelijk keuzes die bij jouw specifieke smaak passen:

  • Home Decorating Company: Vind tropische gordijnen en valletjes, maar ook beddengoed dat kleurrijk en stijlvol is.
  • Paul's Home Fashions: Tropische en kustpatronen worden tentoongesteld met verschillende kleurrijke ontwerpen die ideaal zijn voor slaapkamerstijlen in West-Indië, samen met enkele decoratieve badkamercollecties.

Raambekleding

Plantagehuizen hadden veranda's of veranda's om de zon te blokkeren en het huis te koelen. De ramen zijn eenvoudig van ontwerp en de kamers hadden zeer hoge plafonds om de hitte vast te houden en te voorkomen dat het huis oververhit zou raken.

Aan de buitenkant werden houten lamellenluiken gebruikt die aan de bovenkant scharnieren om een hoek te creëren waardoor de wind door de open ramen naar binnen kon stromen terwijl de hete tropische zon buiten werd gehouden. Plantageluiken werden ook gebruikt voor raambekleding binnenshuis, evenals bamboezonweringen die zijn ontworpen om indien nodig extra zonwering te bieden.

Meubelkeuzes voor een West-Indische look

Er zijn meubelkeuzes voor elke kamer in je huis die een West-Indische look zullen geven. Een paar meubelfabrikanten geven deze stijl zijn waarde met verbluffende stijlen.

Collecties

  • Tommy Bahama - Tommy Bahama, een van de belangrijkste meubelfabrikanten van eiland- en tropische meubelstijlen, geeft West-Indië de eer met de collecties Island Estate en Landara.
  • Sligh Furniture - De Bal Harbor-collectie omvat meubels voor een thuiskantoor, een speeltafel, stoelen en een mediaconsole.
  • West Indies Home Collection - West Indies Home Collection (gevestigd in Naples, Florida) beschikt over tropische meubelstijlen. Naast bamboe, rotan en ander houten meubilair biedt de winkel ook gestoffeerde meubels en West-Indische kussens met kleurrijke prints van Thaise zijde en geborduurde katoenen en linnen stoffen. Neem contact op met het bedrijf voor meer informatie over onderdelen en bestellingen.
  • Capris Furniture - Capris Furniture bestaat uit zeegras-, abaca- en 695 collecties tropische meubelstijlen. De geweven meubelframes laten de kleurrijke stoffen kussens en kussens zien.

Individuele meubelstukken

Er zijn verschillende manieren om uw kamers in te richten. U bent niet beperkt tot het kopen van meubelcollecties. Combineer het met individuele meubelstukken om meer interesse te creëren.

  • Zeegras hoofdeinde
  • Donkergekleurde bamboe gedetailleerde kist

West-Indische kenmerken in alle kamers integreren

Het is gemakkelijk om de look van West-Indië in elke kamer te integreren, zolang je je maar houdt aan de basisprincipes van het decor: houttexturen, grassen, stoffen, raambekleding en, belangrijker nog, kleur. Voeg persoonlijke accenten toe met objecten en accessoires om deze stijl echt jouw eigen stijl te maken.

Aanbevolen: