Hemelbedideeën & Hoe u uw kamer dienovereenkomstig kunt stylen

Inhoudsopgave:

Hemelbedideeën & Hoe u uw kamer dienovereenkomstig kunt stylen
Hemelbedideeën & Hoe u uw kamer dienovereenkomstig kunt stylen
Anonim
modern hemelbed
modern hemelbed

De tijdloze uitstraling van een hemelbed is nooit uit de mode geraakt, grotendeels dankzij de veelzijdigheid en de steeds evoluerende ontwerpen voor dit bedtype. Ongeacht het type decoratie dat u voor ogen heeft voor een droomslaapkamer, u kunt altijd een hemelbed vinden dat bij uw wensen past.

Traditionele luifelstijlen

Traditionele hemelbedden creëren een gevoel van luxe en romantiek in de slaapkamer. Zelfs vanaf het allereerste begin zijn de luifelstijlen blijven veranderen en evolueren, als aanvulling op een reeks bedontwerpen en decoratiestijlen.

Testerluifels

half-tester luifel
half-tester luifel

Tijdens de 13e en 14e eeuw hadden de eerste bedhemels de vorm van een houten tester, opgehangen aan koorden die aan bovenliggende balken hingen. Testers evolueerden vervolgens naar een deel van het bedframe, aan het hoofdeinde bevestigd door een groot houten paneel en aan het voeteneinde van het bed ondersteund door twee houten palen. Halftesterbedden hebben alleen het houten opstaande paneel aan het hoofdeinde van het bed met een klein houten overstek. Gordijnen en rijke stoffen werden toegevoegd aan de rijkelijk gesneden houten kozijnen.

Moderne aan de muur gemonteerde luifels of bedgordijnen die zijn ontworpen om het hoofdeinde van het bed te verfraaien, worden doorgaans half-testers, corona's, bedkroonlijsten, bedkronen of muurtester-bedkronen genoemd.

corona-hemel boven het ligbed
corona-hemel boven het ligbed

Corona's en kroonlijsten

Een bedkroon of corona bestaat uit een halve cirkel of gebogen hardware waaraan gedrapeerde stof wordt gehangen, die het hoofdeinde omcirkelt en aan elke kant wordt vastgebonden. Een bedkroonlijst bestaat uit een met hout of stof beklede kroonlijst met gedrapeerde panelen die achter het bed en aan weerszijden aan het hoofdeinde van het bed hangen.

Kamerstijl

Los gedrapeerde stof met swags of geschulpte broekjes op corona's en kroonlijsten zorgen voor een traditioneel gevoel en een luxe uitstraling. Bedkronen gedrapeerd in pure of zijdeachtige stof geven een koninklijk tintje aan een bed.

Houd een formele, luxe uitstraling in de kamer met traditioneel Frans of Engels reproductiemeubilair. Een dagbed in Lodewijk XVI-stijl is een perfecte aanvulling op een traditionele corona. Met een paar stoelen in Rococo-stijl, een dressoir en een kroonluchter boven het hoofd voelt uw slaapkamer aan als een paleiskamer in Versailles.

Middeleeuwse posters met vier posters

gotisch middeleeuws hemelbed
gotisch middeleeuws hemelbed

In de 15e eeuw werden massieve, statige hemelbedden met ingewikkeld gesneden frames gewaardeerde bezittingen van roy alty's en adel. Deze bedden, gedrapeerd in luxe textiel, pasten bij de paleisomgeving.

Als je stijl gotisch, oud-Europees of victoriaans is, of je wilt gewoon een statement voor een formele, luxe slaapkamer, dan zorgt een hemelbed in middeleeuwse stijl voor die wow-factor. Versier het bedframe met luxe, zware gordijnen of stoffen van zijde, satijn en fluweel, geborduurde kussens en spreien in tapijtstijl.

Kamerstijl

Aanvullende meubelstijlen zijn onder meer:

Victoriaans hemelbed
Victoriaans hemelbed
  • Frans provinciaal of barok
  • Oude Wereld Estate
  • Victoriaans of koningin Anne

Voeg weelderige raambekleding en sierlijke spiegels toe boven dressoirs of kaptafels. Voeg een flauwvallende bank of een chaise longue in Queen Anne-stijl toe voor een boudoirgevoel of de slaapkamer van de adel, waar de vrouw des huizes vrienden en ridderlijke verkeringen vermaakte.

Landelijke of cottage-stijl

luifel in landelijke/cottagestijl
luifel in landelijke/cottagestijl

Voor een iets minder formele look in een slaapkamer in landelijke of cottage-stijl, kleed je een traditioneel hemelbed, volwaardig of half-testerbed aan met geplooide, gegolfde of ruches en gordijnpanelen die op elke hoek zijn vastgebonden met decoratieve linten of stropdassen.

Smeedijzeren of houten frames in wit worden vaak gecombineerd met toon-op-toon wit beddengoed of kleine bloemenprints.

Kamerstijl

Geverfd houten meubilair in antiekwit, ivoor of lichte pastelkleuren zorgen voor een ontspannen, comfortabel gevoel in de slaapkamer. Verouderde afwerkingen zijn een trending look voor interieurs in cottage-stijl, populair vanwege het onderscheidende karakter dat ze bieden.

Koloniale stijl

koloniale handgebonden visnetluifel in dubbel ruitpatroon
koloniale handgebonden visnetluifel in dubbel ruitpatroon

Een typisch hemelbed in koloniale stijl heeft kokerrails, die subtiel taps toelopen naar de bovenkant. Bovenrails kunnen recht of gebogen zijn. Geruite stof met kleine ruches aan elke kant en soms een paneel dat achter het hoofdeinde van het bed hing, werd vaak gebruikt op rechte bovenrails. Het meest opvallend waren de handgeknoopte visnetluifels, met ontwerpen zoals dubbele en enkele diamanten, grote Sint-Jakobsschelp, minnaarsknoop, richtliniaal en de Margaret Winston.

Kamerstijl

Dit type hemelbed past perfect in een slaapkamer in historische koloniale stijl of in combinatie met vroege Amerikaanse reproductiemeubels en traditionele koloniale meubelstijlen. Beddengoed in primitieve stijl, zoals een vintage chenille-sprei, kaarslont-sprei of patchwork-quilt, voegt een vleugje rustieke charme toe.

Campagnestijl

bed in campagnestijl
bed in campagnestijl

Ontworpen met het oog op stijl en gemakkelijke draagbaarheid, boden campagnemeubels een deel van de warmte en luxe van thuis aan Britse officieren en burgerheren die naar het buitenland reisden op zoek naar koloniale inspanningen in de 18e en het begin van de 19e eeuw. De elegante ijzeren frames van de hemelbedden in campagnestijl zijn geïnspireerd op de ‘knock-down’-meubelontwerpen die het hoogtepunt van de mode vertegenwoordigden tijdens de gouden eeuw van reizen en wereldwijde expedities.

De vloeiende, gebogen bovenrails van een luifelframe in campagnestijl maken een dramatische impact bij het vullen van de verticale ruimte in een kamer met een gewelfd of kathedraalplafond. Laat de rails onbedekt voor een luchtig gevoel van ruimte of drapeer het bed in transparante stof voor een zachter gevoel.

Combineer het bedframe met strak, modern meubilair en eigentijds beddengoed voor een kamer in overgangsstijl.

Kamerstijl

In een traditionele omgeving leg je lange panelen van stof vanaf de kroon langs de gebogen rails en hoekpalen, zodat deze op de vloer kunnen plassen. Plaats een antieke koffer of kist aan het voeteneind van het bed of stapel vintage koffers in een hoek voor een knipoog naar koloniale reizen en avontuur.

tropisch hemelbed met pure witte gordijnen
tropisch hemelbed met pure witte gordijnen

Tropische of plantagestijl

Een andere romantische hemelbedstijl is geïnspireerd op traditionele hemelbedframes die typisch zijn voor decoratie in Britse koloniale of plantagestijl. Europese kolonisten die zich vestigden in tropische gebieden zoals Oost- en West-Indië, Afrika en India, produceerden meubels in formele stijl met lokaal tropisch hardhout.

Het klamboe dat over het bedframe is gedrapeerd, heeft in eerste instantie misschien alleen een nuttig doel gediend, maar het opvallende contrast van wit, gaasachtig materiaal met het donkere hout van het bedframe en ander meubilair in de kamer creëerde een onmiskenbaar aantrekkelijke esthetiek. Doorschijnende witte gordijnen zorgen voor een vergelijkbare look.

Kamerstijl

Inspireer een tropisch gevoel in de kamer met meubels gemaakt van exotische houtsoorten zoals bamboe, rotan, teak, mahonie of rieten. Integreer een organische textuur met vloerkleden of manden gemaakt van jute of sisal.

Zorg ervoor dat u koopt bij een gerenommeerde dealer die alleen milieuvriendelijke of duurzame meubels verkoopt, gemaakt van tropische materialen, door te letten op het Forest Stewardship Council (FSC)-logo.

Moderne hemelbedden

De manier waarop een hemelbed is vormgegeven, kan ervoor zorgen dat het moderner en minder traditioneel aanvoelt.

gedrapeerde panelen op een hemelbedframe
gedrapeerde panelen op een hemelbedframe

Vier posterframes

De frames van een hemelbed passen gemakkelijk in een moderne en eigentijdse omgeving wanneer de bovenste rails onbedekt blijven, waardoor de scherpe geometrische lijnen of strakke rondingen worden benadrukt.

Eenvoudige stoffen panelen die over de bovenste rails zijn gedrapeerd of ingetogen gordijnpanelen die je kunt laten hangen, verzachten op natuurlijke wijze het uiterlijk van de luifelframes en gaan naadloos over in moderne en eigentijdse ontwerpstijlen.

Kamerstijl

Zwart-witte kleurenschema's passen goed bij minimalistische decoratiestijlen in een moderne omgeving. Witte muren contrasteren scherp met donkere, glanzende houten vloeren, zwart gelakte meubels en donkerhouten afwerkingen, waardoor de kamer een verfijnde uitstraling krijgt. Drapeer witte stoffen panelen over een zwart houten of metalen hemelbed en voeg een helder kleuraccent toe met rode beddengoedaccenten.

Moderne luifels voor wandmontage

Luifel voor wandmontage
Luifel voor wandmontage

De strakke, geometrische lijnen van een rechthoekige kroonlijst achter het bed vormen een elegant accent met meubels in minimalistische stijl.

Moderne minimalistische styling

Nauwsluitende stof en eenvoudige, geplooide gordijnen zorgen voor een comfortabel en toch stijlvol gevoel. Voor een mid-century look monteer je een sterrenspiegel of klok tussen twee eenpersoonsbedden met bijpassende bedkroonlijsten.

Hedendaagse styling

Een corona-overkapping kan ook goed werken in een moderne slaapkamer met op maat gemaakte stof die de hardware bedekt. Een eenvoudig streep- of Grieks sleutelpatroon langs de onderkant van het bovenstuk en herhaald als bies aan de rand van elk gordijnpaneel voegt een eigentijds tintje toe.

Compleet deze look met een met stof bekleed hoofdeinde. Gebruik nachtkastjes in minimalistische stijl, een modern dressoir en overweeg een accentstuk zoals een zwaan- of eierstoel.

DIY-ontwerpen

plafondmontage luifel
plafondmontage luifel

Met aan het plafond gemonteerde gordijnroeden, gordijnbeslag, borduurringen en plafondhaken kunt u uw eigen gedrapeerde hemelbed creëren zonder dat u de bovenste rails van een hemelbed nodig heeft.

Plafondmontage

Monteer een gordijnroede aan de muur bij het plafond achter het bed om een stoffen paneel in tapijtstijl achter het bed te draperen. Je kunt deze look nog verder uitbreiden door nog een gordijnroede direct boven het bed aan het plafond te bevestigen.

Gauzig of transparant materiaal kan ook aan plafondhaken worden gehangen om de indruk te krijgen van een bed met een hemelbed. U kunt een kant-en-klare plafondkap kopen of uw eigen plafondkap ontwerpen door gaasmateriaal aan het plafond te nieten.

Arm-muurbeugel

arm wandmontage luifel op ligbed
arm wandmontage luifel op ligbed

Geïnspireerd door het bed van Napoleon in Chateau de Malmason, biedt een eenvoudige aan de muur gemonteerde gordijnroede, geïnstalleerd over een ligbed, een tentachtige lichte luifel wanneer stof over elke kant van het bed wordt gedrapeerd.

Afhankelijk van de stijl van het bed en de andere meubels in de kamer, kan deze hemel er casual of formeel, traditioneel of modern uitzien. Vind hardware voor bedgordijnen bij Antique Drapery Rod Company. Kies gordijnen met staafzakken van transparant materiaal of een stof die past bij de stijl en het kleurenschema van de kamer.

Hoopstijl

luifel in hoepelstijl
luifel in hoepelstijl

Hoop-stijl luifels worden aan het plafond gehangen en kunnen over het hoofdeinde van het bed of het midden van het bed worden gecentreerd. Ze hebben een opening in het midden met stof die rond drie zijden van het bed v alt.

Je kunt dit type luifel maken met een borduurring, lint en gordijnen met staafjes. De eenvoudige tutorial van Country Living biedt stappen die u eenvoudig kunt volgen om het zelf te doen. Met gaasachtig of transparant materiaal kan een hoepelluifel er tropisch uitzien of gewoon zacht en dromerig.

Wees creatief

Doe-het-zelf-decorateurs blijven het assortiment hemelbedontwerpen uitbreiden met kleurrijke stoffen met patronen en hardware zo eenvoudig als houten deuvels. Plaats kerstverlichting onder transparant of gaasachtig materiaal, accentueer de randen van gordijnpanelen met kant of decoratieve afwerking, of voeg zijden bloemen toe aan hoepelluifels. Er zijn talloze mogelijkheden voor gepersonaliseerde opties, ongeacht welke stijl bedhemel u wenst.

Aanbevolen: