22 ontwerpideeën voor kleine badkamers: haal het meeste uit uw ruimte

Inhoudsopgave:

22 ontwerpideeën voor kleine badkamers: haal het meeste uit uw ruimte
22 ontwerpideeën voor kleine badkamers: haal het meeste uit uw ruimte
Anonim
Kleine, lichte badkamer in modern design met tegels in houten stijl
Kleine, lichte badkamer in modern design met tegels in houten stijl

Kleine badkamers hebben veel ontwerpuitdagingen die verder gaan dan de indeling en plaatsing van de armaturen. Door de juiste kleuren, accessoires en accenten te gebruiken, kunt u de kamer visueel vergroten en tegelijkertijd de beschikbare ruimte optimaal benutten.

De beste kleuren voor kleine badkamers

Hoewel je misschien niet elke kleur in de badkamer kunt veranderen, kan het veranderen van een paar kleuren al een groot verschil maken in hoe de badkamer eruit ziet en aanvoelt.

Muurkleur

Kies waar mogelijk een koele kleur voor je muren. Koele kleuren, zoals blauw en grijs, trekken zich bij het bekijken uit het oog terug, waardoor kleine ruimtes groter lijken. Enkele kleuren die goed werken in badkamers en die met een aantal bestaande kleurenschema's kunnen worden gecombineerd, zijn onder meer:

  • Aqua
  • Heather grijs
  • Lavendel
  • Licht turkoois
  • Tin grijs
  • Zand
  • Zeegroen
  • Hemelsblauw
  • Bruin
  • Taupe

Je bent echter niet beperkt tot het gebruik van alleen koele kleuren in je badkamer. Badkamers hebben de neiging koud te zijn dankzij de badinrichting en eventuele tegelvloeren, muren of douche/bad. Als u een warmer gekleurde badkamer wilt, schuw dan niet kleuren die uw badkamer een warmere uitstraling geven. Enkele warme kleuren die u in uw badkamer kunt gebruiken zijn:

  • Bisque
  • Blozen
  • Karamel
  • Koraal
  • Crème
  • Ecru
  • Guldenroede
  • Perkament
  • Perzik
  • Geel

Als uw vloertegels een zeer donkere kleur hebben, overweeg dan om een lichtere muurkleur te kiezen. Als uw vloeren bijvoorbeeld van Ming Green-marmer zijn, selecteert u een zeer lichtblauwgroene kleur voor de muren. Als uw vloer een lichte of neutrale kleur heeft, wilt u toch een iets lichtere kleur voor de muren. Als de vloer donkerder is dan de muren, lijkt de kamer groter. Je wilt niet dat de muren en vloeren dezelfde kleuren hebben, omdat dit elke diepte in je ontwerp voorkomt, om nog maar te zwijgen van de optische uitdaging die het creëert.

Hardware en badarmatuur metalen afwerkingen

Je metalen afwerkingen moeten overal in je badkamer bij elkaar passen. Hedendaagse favorieten zijn geborsteld, mat of gesatineerd chroom, nikkel of oliegewreven brons. U moet eerst nadenken over de stijl van uw badkamer. Er zijn andere metalen afwerkingen beschikbaar, maar de jaren 80-look van gepolijst messing ziet er alleen aantrekkelijk uit in een retro-ontwerp. Ga je voor een retro-look uit de jaren 50, gebruik dan gepolijst chroom. Een stijl uit de jaren twintig zou de metalen afwerkingen van gepolijst chroom of messing rechtvaardigen, evenals satijnnikkel en oliegewreven brons. Kies, afhankelijk van uw kleurenschema, een metalen afwerking van het armatuur die niet opv alt, maar past bij het algehele ontwerp. Als je neutrale kleuren gebruikt, kun je kiezen voor een geborstelde, matte of satijnen afwerking.

Luxe badkamer interieur met granieten aanrecht
Luxe badkamer interieur met granieten aanrecht

Verf de wandtegels van uw badkamer

Als de kleur van je badkamertegels je niet bev alt, maar je wilt niet de kosten om ze te vervangen, dan kun je ze schilderen. Voordat u gaat schilderen, moet u eerst het glazuur afschuren en een primer aanbrengen. Gebruik tegelverf of een verf op urethaan- of oliebasis. Zorg ervoor dat u de voegenlijnen niet schildert. Werk de tegels af met een laag urethaanafdichtmiddel om de kleur waterdicht te maken. Door de tegels te verven, kun je een donkere kamer visueel vergroten door dezelfde principes te gebruiken die worden toegepast op geschilderde muurkleuren.

Terwijl badkamertegels in een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen verkrijgbaar zijn, kun je een aantal van deze kleuren proberen voor kleine badkamers:

  • Agaatgroen
  • Blozen
  • Kameelbruin
  • Kob altblauw
  • Donker taupe
  • Ecru
  • Middelgrijs
  • Wit

Onthoud dat als je ervoor kiest om je tegels te schilderen, je twee verschillende kleuren kunt gebruiken om een patroon te creëren dat de vloer of muur die je schildert, levendiger maakt.

blauwe badkamer
blauwe badkamer

Accentontwerpelementen

Accenten zijn kleine designelementen die een grote impact kunnen hebben in een kleine kamer. Ze worden vaak toegevoegd nadat de hoofdcomponenten van de kamer zijn geplaatst, maar ze kunnen helpen het visuele ontwerp en gebruik van de kamer te verbeteren.

Spiegels en medicijnkastjes

Gebruik veel spiegels en reflecterende, glanzende oppervlakken om een groter gevoel van ruimte te creëren. Grote, uitgestrekte spiegels wekken de illusie van meer vierkante meters, dus overweeg om een plafondhoog stuk te installeren om maximale visuele capaciteit in de kamer te creëren. Je kunt spiegels ook onder een hoek en tegenover elkaar plaatsen om de reflectie te vergroten.

Help je opslagruimte in een kleine kamer te vergroten door ook extra medicijnkastjes toe te voegen. Hoewel het medicijnkastje traditioneel achter de gootsteen wordt geplaatst, kun je deze alternatieven overwegen waarmee je in plaats daarvan een grotere spiegel kunt hebben:

  • Plaats het medicijnkastje op een muur naast de spiegelwand achter de gootsteen. Hierdoor heb je alles direct bij de hand, krijg je extra spiegels waar je ze nodig hebt en heb je meer flexibiliteit bij het dimensioneren van de spiegels.
  • Plaats het medicijnkastje op een muur naast de douche. Bewaar scheermessen, extra zeep en badzout erin, zodat u ze altijd bij de hand hebt, terwijl u uw visuele waarde vergroot met de spiegel.
kleine blauwe badkamer
kleine blauwe badkamer

Zichtbaar sanitair

Niets v alt meer op in een stijlvolle badkamer dan een toilettoevoerkraan in een niet-flatterende kleurafwerking. en stijl. Vervang alle kleppen, toevoerbuizen en zichtbare P-sifons in de kamer met dezelfde kleur, afwerking en handgreepstijl als uw kraanwerk. Omdat de badkamer klein is, is een gevoel van eenheid belangrijk om een samenhangend ontwerp te helpen creëren dat werkt zonder dat de kamer krap aanvoelt. Door op deze kleine details te letten, verdwijnen ze naar de achtergrond, in plaats van dat ze opvallen en de aandacht vestigen op kleine gebieden.

Diepte toevoegen met mozaïeken

Overweeg om de muren en spiegels rond de wastafel in de badkamer op te knappen door een aantal mozaïektegels toe te voegen met een glanzende of gepolijste afwerking. Mozaïeken vangen het licht elk afzonderlijk op en reflecteren het met een intensiteit die kan helpen om de ruimte visueel te vergroten, terwijl het wat interesse en design toevoegt. De meeste mozaïektegels hebben geen enkele vorm van omlijsting of afwerkingstegels nodig, dus je kunt ze gebruiken als gootsteenachterwand, spiegellijst, rand of als achterkant voor glazen planken.

Moderne badkamer ingericht in groene en crèmekleuren
Moderne badkamer ingericht in groene en crèmekleuren

Rekken en opslag

Hoe kleiner de badkamer, hoe belangrijker goede planken en opbergruimte kunnen zijn. Je hebt opbergruimte nodig die de kamer zo gestroomlijnd en overzichtelijk mogelijk houdt, zonder veel ruimte in beslag te nemen. Gelukkig zijn er talloze manieren om dit te doen.

Glazen planken

Kleine badkamers hebben vaak ook kleine wastafels. Dit kan een probleem zijn bij het opbergen van spullen die normaal gesproken op de gootsteen liggen. Om dit probleem op te lossen, kunt u overwegen een glazen plank te gebruiken die onder de spiegel of het medicijnkastje is gemonteerd, maar boven de gootsteen. Deze kleine, onopvallende planken kunnen veel toiletartikelen bevatten, maar hebben een relatief klein profiel. Je kunt ze vinden met of zonder een kleine metalen rand die kan helpen dingen op hun plaats te houden. Zorg ervoor dat de beugels hetzelfde rozet hebben als de rest van de badkameraccessoires.

Marmeren aanrecht op badkamerijdelheid
Marmeren aanrecht op badkamerijdelheid

Hotelhanddoekplanken

Hotelplanken zijn metalen planken die bedoeld zijn om handdoeken op te bergen. Ze hebben vaak een extra handdoekenrek aan de onderkant en nemen zowel visueel als fysiek niet veel ruimte in beslag. Monteer er één op de muur naast de douche, of op de muur naast de wastafel. Zorg ervoor dat ze zich boven schouderhoogte bevinden om te voorkomen dat ze waardevolle sta-ruimte in beslag nemen en zorg ervoor dat de afwerking en stijl consistent zijn met de andere accessoires of kranen in de kamer.

Handdoeken die tegen de muur hangen
Handdoeken die tegen de muur hangen

Over-the-John-kasten

De over-de-John-kast is een must voor kleine badkamers. Deze ondiepe kasten zijn bedoeld om boven uw toilet te hangen en passen qua stijl en afwerking doorgaans bij uw badkamermeubels. Ze zijn niet groot en nemen niet veel ruimte in beslag, maar ze kunnen wel toiletrollen, extra zeep en shampoo en zelfs kleine make-upkits bevatten. Je kunt ze ook vinden met spiegeldeuren om de visuele grootte van de kamer te vergroten.

Eenvoudig modern licht interieur van de badkamer
Eenvoudig modern licht interieur van de badkamer

Draadmanden

Kleine baden waarin douches zijn geïnstalleerd, hebben misschien niet de grootste footprint qua badruimte. Dit betekent dat er misschien niet veel ruimte is voor toiletartikelen. Overweeg om draadmanden in de hoeken of in de douche te plaatsen. Draadmanden zijn er in allerlei maten, van kleine exemplaren die net groot genoeg zijn voor een stuk zeep, tot extra diepe manden waar meerdere shampooflessen in passen.

Installeer deze in de hoek tegenover de douchekop, weg van de doucheopening. Plaats ze op verschillende hoogtes, zodat ze toegankelijk zijn voor alle douchegebruikers en houd de vloer van de douche opgeruimd.

Badaccessoires

Hoe kleiner je badkamer, hoe creatiever je moet zijn met accessoires om de badkamer zo functioneel mogelijk te maken. Naast extra kasten en planken is er een schat aan badkameraccessoires die ervoor kunnen zorgen dat uw badkamer veel groter lijkt dan hij is. Deze omvatten:

  • Toiletrolhouders
  • Swingende handdoekrails die voor gebruik uit de muur kunnen worden geklapt en vervolgens weer kunnen worden ingeklapt
  • Zeepdispenser, tandenborstelhouders en zeepbakjes die aan de muur kunnen worden gemonteerd, waardoor deze items uit de gootsteen in de badkamer blijven

Koop al je accessoires in één keer om ervoor te zorgen dat alle wapenschilden en stijlen bij elkaar passen voor een samenhangend uiterlijk.

Hoe u een kleine badkamer groter kunt laten lijken

Je kunt een kleine badkamer groter laten lijken door een paar dingen te veranderen om de ruimte opener te maken. Elk ontwerpaspect van een klein badkamerontwerp telegrafeert het als klein of groter.

Gebruik grote tegels in kleine badkamers

Het is een vergissing om jezelf te beperken tot kleine badkamervloertegels. Hierdoor ontstaat een dubbel patroon. De eerste is de tegelvorm en de tweede is het contoureffect dat de voeg heeft. Je kunt beter grote, effen tegels gebruiken. Dit geeft de illusie van uitzetting en opent het vloeroppervlak. De beste tegelkleuren voor kleine badkamers zijn lichte kleuren om de illusie van openheid voort te zetten.

Klein modern badkamerinterieur
Klein modern badkamerinterieur

Goede kleuren om een kleine badkamer groter te laten lijken

Je kunt lichte kleuren gebruiken om je badkamer groter te laten lijken. Dit geldt vooral voor muurkleuren. Kies uit warme en koele kleurenpaletten.

Accentmuren voor diepte

Je kunt een muur kiezen die niet wordt onderbroken door ramen en deuren om een accentmuur te creëren die het ontwerp van je kleine badkamer diepte geeft. Dit kan zoiets eenvoudigs zijn als een donkerdere kleurwaarde van de hoofdkleur, of u kunt een gestencild ontwerp toevoegen met een iets donkerdere of lichtere waarde. Misschien geeft u er de voorkeur aan om behang te gebruiken voor uw accentmuur. Blijf uit de buurt van kleine, donkere of heldere patronen.

Andere tips om een kleine badkamer groter te laten lijken

Een paar badkamertips kunnen ook worden toegepast op een klein badkamerontwerp. De meeste badkamers hebben vierkante en/of rechthoekige wandvormen.

  • Plaats een ronde spiegel om deze ruimtes op te splitsen voor een gevoel van expansie.
  • Voeg meer verlichting toe, zoals een minikroonluchter, boven een gootsteen of voor de plafondlamp en inbouwverlichting.
  • Je kunt een of twee wandkandelaars toevoegen voor extra licht.
  • Een kleine tafel- of buffetlamp op het aanrecht zal de badkamer opfleuren.
  • Je kunt innoveren met een aan de muur gemonteerde wastafel en toilet om meer open vloerruimte te creëren.
  • Een gootsteen op voetstuk is beter dan een omslachtige gootsteen.
  • Vermijd het vloeroppervlak op te delen met badmatten.
Kleine luxe minimalistische badkamer met ronde spiegel
Kleine luxe minimalistische badkamer met ronde spiegel

Badkamerstijl

Je badkamerontwerp moet aansluiten bij de stijl van de rest van het huis. Als het huis modern en eigentijds is, moet de badkamer dezelfde stijl hebben. Evenzo, als het huis klassiek en traditioneel is, moet de badkamer die esthetiek weerspiegelen. Gebruik dezelfde decoratie-elementen als in elke andere kamer en maak er een plek van waar je echt tijd in wilt doorbrengen.

Ideeën voor kleine badkamerontwerpen

Badkamers, ongeacht hun grootte, kunnen erg leuk zijn om te decoreren. Het is prima om met kleuren, patronen en accessoires te spelen, zolang je de look maar uniform en overzichtelijk houdt.

Aanbevolen: