11 ruimtebesparende tips voor het indelen van meubels in kleine slaapkamers

Inhoudsopgave:

11 ruimtebesparende tips voor het indelen van meubels in kleine slaapkamers
11 ruimtebesparende tips voor het indelen van meubels in kleine slaapkamers
Anonim
Moderne slaapkamer met bloemendecoratie
Moderne slaapkamer met bloemendecoratie

Kleine slaapkamers hoeven niet te worden verwaarloosd of verkleind om een geweldige ontwerpindeling te hebben. Je kunt een uitnodigende en warme slaapkamer creëren, of het nu een korte en smalle, vierkante of lange en smalle slaapkamer is, afhankelijk van hoe je het meubilair rangschikt.

Begin met de afstand rond het bed

Zorg ervoor dat je voldoende lege ruimte rond de meubelstukken laat, zodat de slaapkamer er niet krap uitziet.

Hoeveelheid ruimte om over te laten

De ruimte rond het bed is vooral belangrijk. Een algemene vuistregel is om rond de zijkanten en het voeteneind van het bed ongeveer 18 tot 24 inch vrij te laten, waarbij 36 inch het ideaal is. Als je minimaal 18 inch ruimte niet kunt betalen, kies dan voor een kleiner bed.

Meubilair om op te nemen

Net als bij elk kamerontwerp moet je een kleine slaapkamer niet rommelig maken met te veel meubels. Je hebt een bed nodig en minimaal één nachtkastje met een lamp. Als de ruimte het toelaat, kun je een ladekast, ladekast of kast toevoegen. Andere meubelstukken waar je misschien ruimte voor hebt, kunnen een comfortabele stoel of een stoel bij het raam zijn, maar zorg ervoor dat ze allemaal comfortabel passen.

Ontwerp een korte en smalle slaapkamer

Korte, smalle slaapkamer
Korte, smalle slaapkamer

Smalle slaapkamers bieden ontwerpuitdagingen die creatieve oplossingen vereisen voor een stijlvolle en uitnodigende slaapkamer. Het eerste doel van het ontwerp is om te profiteren van de grootte van de kamer. Schaal uw meubilair niet zo ver dat het niet langer functioneel is, laat staan minder comfortabel. Creëer een ontwerp dat meer bruikbare vloerruimte mogelijk maakt en veelzijdigheid toevoegt aan uw slaapkameractiviteiten, zoals slapen, werken, loungen en lezen.

Multifunctioneel meubilair

Zoek naar multifunctioneel meubilair, zoals een ligbed, futon of slaapbank. Deze bedstijlen geven een smalle slaapkamer de illusie van ruimte en zorgen bovendien voor een andere uitstraling als ze niet als bed worden gebruikt. Plaats dit meubelstuk op een van de lange muren van de kamer.

Er moet ruimte zijn voor een dressoir of kast aan de tegenoverliggende muur. Je kunt een comfortabele stoel en tafel aan de eindmuur toevoegen, of misschien een bureau en stoel, indien nodig.

Accessoriseer de kamer

Accessoires voor de slaapkamer
Accessoires voor de slaapkamer

Zodra je het meubilair hebt geselecteerd en geplaatst, is het tijd om de kamer van accessoires te voorzien. Dit maakt deel uit van uw slaapkamerontwerp, waarbij u objecten kunt verkleinen om de kamer groter te laten lijken.

  • Smalle hoge lampen zijn uitstekende keuzes voor kleinere ruimtes om de optische effecten van hoogte te creëren. Door ze op een smalle tafel te plaatsen wordt de verlenging van de verticale lijnen benadrukt.
  • Profiteer van een gestoffeerd hoofdeinde, creëer een bedhemel of ontwerp een imitatieraameffect achter het bed voor extra designinteresse.
  • Verkleind ingelijst artwork maakt de look compleet.

Ideeën voor kleine vierkante slaapkamers

Een vierkante slaapkamer brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee wat betreft de indeling van het meubilair, hoewel bedden meestal rechthoekig van vorm zijn en gemakkelijker in rechthoekige kamers passen.

Ontwerpopties voor queensize en tweepersoonsbed

Bed met vast dekbed
Bed met vast dekbed

Misschien heb je ruimte voor een queensize bed, maar in sommige gevallen is een groot bed het grootste bed dat je comfortabel in de kamer kunt krijgen. Plaats het bed op een stevige muur om het aan de kamer te verankeren. Accessoires met de volgende items:

  • Voeg zwevende planken toe in plaats van nachtkastjes met wandlampen of schansen in plaats van tafellampen.
  • Een passend dekbed helpt de grootte van het bed te minimaliseren door een schonere en compactere uitstraling te creëren.
  • Een paar losse vloerkleden aan weerszijden van het bed of een rond vloerkleed helpen de vierkante vorm van de kamer te doorbreken.

Andere bedopties en kamerontwerp

Twee aparte bedden of een eenpersoonsbed zijn goede ontwerpopties, net als stapelbedden. Een hoogslapercombinatie zoals die verkocht bij Pottery Barn optimaliseert de ruimte met een bureau en opbergruimte onder de hoogslaper.

Een opklapbed is een andere ideale oplossing, vooral een bed met een ingebouwd bureau of een volledig wandmeubel met kasten en laden. Als je de ruimte alleen wilt gebruiken als logeerkamer of als overloop naar de logeerkamer, dan is een slaapstoel wellicht de beste optie.

Je kunt een bureau en een stoel toevoegen om de indeling te voltooien. Een andere mogelijkheid is om een dressoir en een enkel nachtkastje toe te voegen dat als bijzettafeltje bij de stoel gebruikt kan worden. Als de ruimte het toelaat, voeg dan een ladekast of kast toe.

Extra meubilair en accenten

extra rekken
extra rekken

Selecteer een inklapbaar/uitbreidbaar bureau, een aan de muur gemonteerd opklapbaar bureau of een zwevend bureau aan de muur om waardevolle vloerruimte te besparen. Sommige van de aan de muur monteerbare bureaus kunnen worden ingeklapt wanneer ze niet worden gebruikt. Andere accenten en meubelstukken die u kunt overwegen zijn:

  • Vloer- en wandlampen en schansen besparen vloerruimte.
  • Minimaliseer de raamdecoratie met zonwering, vouwgordijnen of top-down/bottom-up tinten. Gebruik alleen een volant om meer licht in de kamer te laten.
  • Een ladekast kan aan de muur naast het bed worden geplaatst, waardoor de ruimte voor het bed open blijft en de illusie ontstaat van een grotere ruimte.
  • Er kunnen wandplanken worden toegevoegd om vloerruimte te besparen en er bakken of manden op te plaatsen voor extra opbergruimte.

Lange en smalle slaapkamerindeling

Een lange, smalle slaapkamer kan je meer ruimte geven dan je zou beseffen als je profiteert van de lengte van de kamer.

Bed- en meubelopties

Lange en smalle slaapkamer
Lange en smalle slaapkamer

Begin met een bedmaat die aan beide kanten voldoende ruimte heeft om gemakkelijk in en uit bed te kunnen bewegen. Een goed slaapkamerontwerp vermijdt dat het bed in de lengterichting tegen de muur wordt geplaatst, behalve bij bedden die hiervoor zijn ontworpen, zoals ligbedden.

Afhankelijk van de bedgrootte kun je een loveseat, stoel of bank aan het voeteneinde van het bed plaatsen. Gebruik de breedte van het bed om te bepalen welk formaat slaapkamermeubilair je hier moet plaatsen. Kies voor meubels met een lage rugleuning, zodat u het bed niet overmeestert of belemmert. Als de kamer groot genoeg is, plaats dan twee stoelen en een tafel. Misschien wilt u investeren in een elektrische of gashaard voor de andere kant van de kamer. Plaats hem direct tegenover de loveseat of stoelen voor een echt gezellig, warm kamerontwerp.

Opslag

Als je opslagruimte nodig hebt in plaats van sfeer, plaats dan een kast of dressoir aan de andere kant van de slaapkamer. Als ruimte bij u thuis van groot belang is en u een werkruimte nodig heeft en dit de enige plek is, kies dan voor een stijlvol bureau en een stoel in plaats van opbergmeubels.

Verticale accessoires toevoegen

Je kunt de slaapkamer de illusie van hoogte geven met gordijnen of een hoog hoofdeinde met ingelijste prints erboven. Gebruik minikroonluchters of andere hanglampen of wandkandelaars om ruimte op het tafelblad vrij te maken en de illusie te wekken dat de nachtkastjes groter zijn dan ze zijn.

Laagaccenten

Gelaagdheid is vooral effectief voor de lange, smalle slaapkamer, omdat het een gevoel van diepte creëert en het lange, smalle effect vermindert.

  • Wees niet bang om het bed en de loveseat op dezelfde manier te behandelen als in een grotere kamer. Leg kussens op elkaar om diepte te creëren met texturen, maten en kleuren. Dekbedden en plaids maken ook deel uit van het laagjeseffect.
  • Een paar ingelijste prints kunnen gespreid boven een nachtkastje worden gehangen om een vignet te creëren dat je er als laagje voor kunt leggen. Een hoge lamp op het nachtkastje helpt het vignet verder in te kaderen. Stapels dozen of zelfs boeken kunnen in het midden en voor de lamp worden geplaatst.

Ontwerptips voor een kleine slaapkamer

De slaapkamer lijkt groter met een nachtkastje en een kleine bureaucombinatie
De slaapkamer lijkt groter met een nachtkastje en een kleine bureaucombinatie

Om meer ruimte te creëren, plaats je andere meubelstukken aan dezelfde muur als het bed. Om meer meubels in uw kamer te krijgen, kunt u een kleiner nachtkastje gebruiken, zodat u aan één kant van het bed een bureau met een stoel kunt plaatsen. Voeg bijpassende tafellampen toe om het oog langs de muur te laten bewegen en het ontwerp symmetrie te geven. Deze toevoegingen zorgen er ook voor dat de slaapkamer groter lijkt.

Er zijn nog andere dingen die u kunt doen om uw slaapkamerontwerp te maken:

  • Gebruik zwevende planken voor opslag en gebruik minimaal vloeroppervlak.
  • Aan de muur gemonteerde kaartenbakken met opbergmanden houden de vloer vrij.
  • Als je het bed vanuit een hoek kantelt, ontstaat er soms meer ruimte.

Een indeling voor een kleine slaapkamer maken

Of je slaapkamer nu kort en smal, vierkant of lang en smal is, zorg ervoor dat je altijd voldoende lege ruimte rond het meubilair hebt, zodat je kunt bewegen zonder je tenen te stoten of te struikelen. Overvolle meubels zijn niet aantrekkelijk en ook niet gemakkelijk te verplaatsen. Je uiteindelijke doel zou een slaapkamerontwerp moeten zijn dat zo charmant, comfortabel en uitnodigend is dat niemand enige aandacht besteedt aan de grootte.

Aanbevolen: