Pistachebomen kweken

Inhoudsopgave:

Pistachebomen kweken
Pistachebomen kweken
Anonim
pistacheboom met uitzicht op de oceaan
pistacheboom met uitzicht op de oceaan

Pistachenoten zijn een van de meest gewaardeerde noten vanwege hun culinaire kwaliteiten, samen met amandelen, macadamia's en cashewnoten. Het is niet de makkelijkste notenboom om thuis te kweken, maar het is wel mogelijk, vooral als je in het juiste klimaat leeft.

Klimaatvoorkeuren

Pistachenoten komen oorspronkelijk uit hete, droge streken van het Middellandse-Zeegebied en het Midden-Oosten. Hun optimale klimaat is halfwoestijn en in de VS worden ze alleen commercieel geteeld in Californië en het zuidwesten.

  • Een volwassen pistacheboom kan temperaturen tot 0 graden overleven, maar jongere bomen raken gewond als de temperatuur onder de 20 graden zakt. Elk vriesweer in de lente kan de delicate bloemen beschadigen, waardoor de oogst voor het seizoen wordt geëlimineerd.
  • Pistachenoten hebben minimaal 700 tot 800 uur winterkou nodig, gedefinieerd als het aantal uren onder de 45 graden tussen november en maart, om succesvol te bloeien en vrucht te zetten.
  • In de zomer houden ze van extreem heet en droog.
  • Regen en vocht zorgen ervoor dat de vrucht, die de eetbare noot bevat, niet goed rijpt en veroorzaakt schimmelziekten bij pistachebomen.

Met andere woorden: pistachenoten hebben een ongewoon klein klimaattolerantiebereik, waardoor ze moeilijk te kweken zijn buiten Californië en de zuidwestelijke staten. Het is denkbaar dat de bomen in het zuidoosten zouden groeien, maar de kans dat ze een lang en vruchtbaar leven leiden is klein.

Oprichting

Pistachenoten worden altijd gekocht als geënte bomen en worden over het algemeen niet door hoveniers vermeerderd omdat de juiste onderstammen niet algemeen verkrijgbaar zijn. Er zijn veel genetische varianten van pistache, maar Joley, Kerman en Sfax worden het meest geplant door boomgaarders in de achtertuin.

Bestuiving

Het is belangrijk op te merken dat pistachebomen mannelijk of vrouwelijk zijn en beide nodig zijn om een gewas te produceren - de noten worden geproduceerd aan de vrouwelijke bomen, terwijl mannetjes het stuifmeel leveren om de vrouwelijke bloemen te bevruchten. Peters is de standaard mannelijke variëteit die voor dit doel wordt gebruikt.

Planten

Pistachebomen worden meestal tussen januari en maart geplant als exemplaren met blote wortel, wat betekent dat ze tijdens hun rustperiode zonder aarde of pot worden gekocht.

Zon

Ze hebben een locatie met volle zon nodig, hoe warmer hoe beter. Sommige tuinders kiezen ervoor om pistachenoten tegen een muur op het zuiden te planten om ze extra warmte te geven, en om in de winter een paar graden vorstbescherming te bieden.

Bodem

Ze geven de voorkeur aan goed doorlatende grond, maar verder zijn pistachenoten aangepast aan vrijwel elk grondtype. Het is over het algemeen niet nodig om de grond aan te passen, omdat pistachenoten zich prima voelen in magere, rotsachtige grond met weinig organische stof en voedingsstoffen.

Locatie

Pistachenoten worden 6 tot 9 meter hoog en breed, dus plan de plantlocatie dienovereenkomstig. Idealiter worden de mannelijke en vrouwelijke bomen naast elkaar geplant, maar de bestuiving is over het algemeen succesvol zolang ze zich binnen een afstand van 15 meter bevinden.

pistachetak en cluster van noten
pistachetak en cluster van noten

Initiële zorg en training

Pistachenoten zijn extreem droogtetolerant als ze eenmaal zijn gevestigd, maar het is belangrijk om de eerste paar jaar voldoende vocht te geven. In plaats van elke paar dagen een beetje water te geven, is het beter om elke paar weken diep water te geven om diepe beworteling te bevorderen.

Naarmate de boom groeit, moeten de onderste takken worden gesnoeid om een boom met één stam te ontwikkelen met takken die vier tot anderhalve meter boven de grond beginnen. Pistachebomen zijn vaak slungelig als ze jong zijn, dus het is een goed idee om ze de eerste paar jaar te ondersteunen met een paar stevige houten palen. Een houten paal van 2x2 die aan weerszijden van de boom in de grond wordt geslagen, is over het algemeen voldoende. Gebruik rubberen banden om de boom aan de palen vast te maken, zodat de stam niet beschadigd raakt.

Doorlopende zorg

Als het klimaat goed is, is er heel weinig zorg dat een pistacheboom nodig heeft om tientallen jaren goed te gedijen en goed te produceren.

  • Het is een goed idee om een laag mulch over de wortelzone aan te brengen en af en toe de takken uit te dunnen die naar het midden van de boom groeien.
  • Door elke winter de buitenste groei (30 tot 40 cm) van de boom terug te snijden, blijft de groei compact en wordt de productie van vruchthout bevorderd.
  • In een woestijnklimaat moeten ze elke vier tot zes weken diep worden bewaterd voor de beste notenproductie.

Plagen en ziekten

De beste vorm van ongediertebestrijding bij pistachenoten is preventie, aangezien een succesvolle behandeling van specifieke plagen door thuiskwekers op zijn best moeilijk is. Gelukkig is de boom in het optimale pistacheklimaat over het algemeen vrij van plagen. Een paar algemene aanbevelingen kunnen helpen.

  • Laat geen onkruid rond de bomen groeien, omdat zware vegetatie vocht rond de stam vasthoudt, waardoor de kans op schimmelziekten groter wordt.
  • Ruim bladafval en gevallen fruit op in de herfst om te voorkomen dat ongedierte op de grond overwintert.
  • Vermijd het gebruik van irrigatie boven het hoofd met pistachenoten, omdat het natte blad en de schors vatbaarder zijn voor ziekten.

Oogst

Pistachenoten hebben na het planten vijf tot zeven jaar nodig om te rijpen en rijpen doorgaans in oktober. Ze zijn klaar als de schil van groen naar geel en rood verandert en begint los te laten van de noot binnenin. Het oogstproces is als volgt:

pistachenoten klaar voor de oogst
pistachenoten klaar voor de oogst
  • Spreek een zeildoek uit op de grond om de noten te verzamelen en sla de trossen van de takken met een lange stok.
  • Verwijder de buitenste schillen van de pistachenootjes; dit kan worden bereikt door ze over een stuk hardwaredoek te wrijven met gaten van 1/2 inch die aan een houten frame zijn bevestigd.
  • Verspreid de noten op een vlakke ondergrond en laat ze een aantal dagen in de zon drogen. Het is een goed idee om ze af te dekken met vogelnetten om diefstal te voorkomen.
  • Bewaren op een koele, droge plaats in afgesloten plastic zakken.
genieten van pistachenoten
genieten van pistachenoten

Genieten van pistachenoten

Bij het kweken van pistachenoten draait het allemaal om het genieten van de noten. Het kost behoorlijk wat toewijding om een boom te laten groeien, maar als je dat eenmaal doet, kan een gezonde boom wel 50 kilo noten per jaar opleveren - meer dan genoeg om een gezin te onderhouden en er nog wat over te houden om te delen tijdens de feestdagen..

Aanbevolen: